CROEU

Povodom 82. obljetnice stajničkih žrtava

image

Ubojica je bio žandar Bobić, iz istoimenog zaselka kod Dabra, a na službi u žandarmerijskoj postaji u Jezeranama. Uza nj se veže i ime žandara Lolića, a kao vjerojatni naredbodavac za otvaranje puščane vatre pamti se žandar Miletić.

Samo glasovanje bilo je ne samo na dan izbora nego i u predizbornim danima obilježeno nizom neprilika, npr. zastrašivanjem birača, sve samih pristaša oporbene HRSS, u konačnici pak i namjernim usporavanjem samog glasovanja time što su “čuvari reda” pretresali svakog glasača pod izlikom da provjere ne unosi li koji birač oružje u prostoriju gdje se glasuje.

Nestrpljivi izbornici su zbog namjernog žandarskog odugovlačenja - da bi kuglica u kutiji oporbene HRSS bilo što manje - bučno prosvjedovali dovikujući žandarima da se neće razići dok svi ne glasuju.

Ovi su naime glasno najavljivali skori završetak glasovanja, tj. zatvaranje birališta, na što je dolazilo do sve žešćeg verbalnog sukobljavanja. Uskoro su žandari biralište uistinu i zatvorili, što je uzrokovalo gužvu na ulazu - s jedne strane, s ulice stajali su seljaci koji još nisu glasovali - s druge pak, na ulaznim vratima i neposredno uza njih žandari.

U takvoj napetoj atmosferi, stvorenoj između seljaka i žandara čuli su se i prvi pucnji.

Uz četvoricu navedenih koji su ubijeni, spominje se i teško ranjeni Jure Perković te pretučeni Vlade Murković (1898. - 1945.), koji, čini se, nisu bili jedini među ranjenim i izudaranim. Na oproštaju od nevinih žrtava gavario je narodni zastupnik Tone Pavlović kaji je pred žiteljima Stajnice i okalnih sela svoj govor započeo riječima: ”Tužni i žalosni zbore!“ Potam je ocrtoa žrtvu hrvatskog naroda u liku ovih nedužnih ljudi te bezuman čin ubajica.

Pamti se i posebno vatren gavar Tinke Sertić, trgovkinje iz Jezerana, koji je odisao žarkim rodaljubjem i žestokam osudam veliko-srpskog nasilja.

Na tim je izbarima unatač nasilju vlasti (Stjepan Radić i gotava cijelo vadstvo HRSS bila je strpano u zatvar) HRSS postala drugam strankam pa braju osvajenih glasova u državi i prvom i najjačom oporbenom palitičkom organizacijom.

Stajničkim hrvatskim žrtvama i drugima kaje su padale u izbarnam i drugim vremenima pridruživat će u idućih petnaest gadina i mnoge druge žrtve diljem Hrvatske kojih je izvršitelj bila balkanska kraljevina, odnasno oni kaji su ju trebali čuvati, što im konačno i nije pošlo za rukam .

Privrženost Brinjaka Stjepanu Radiću tada po sklopljenom sporazumu s Beogradom ministrom prosvjete - očituje se i u imendanskaj čestitki 1925. g. koja glasi: “Iz ovoga zabitnog mjestanca primi vodja seljačkog naroda srdačnu čestitku k Tvame imendanu. Petar Stankavić.”

Iz „Doma“, I (XIX) br. 35, 30.prosinca 1925., Zagreb

Tih i sljedećih godina, uz Tonu Pavlavića iz Križpalja, Milu Pripića iz Brinja i druge, isticali su se u radu organizacija HRSS, odnosno HSS, i Tomo Sertić i Anton Vučetić, iz Stajnice, Marko Pavlović iz Jezerana, Vladimir Parac iz Brinja i drugi,

Bivše građanske stranke kotora Ogulin, rukopis, skupina autora, Hrvatski državni arhiv, Zagreb, iz Arhive MUP-a RH, kutija 3, razne str.

Izvor: Stjepan Krpan, Brinjski kraj u prošlosti i sadašnjosti, str. 43., 44., 45. Izdavač: Dr. Mile Majačić i Miroslav Mirko Sertić.

Stranica 1 od 1

Statistike

Osvježeno: 25.10.2014  
Posjetilaca online: 15
Broj pregleda: 24147
Najviše posjeta: 25/11/2018

Foto galerija

GalerijaGalerija GalerijaGalerija

Knjiga gostiju

Guestbook

Kulturna baština

1. Zagrebačka
2. Krapinsko-zagorska
3. Sisačko-moslavačka
4. Karlovačka
5. Varaždinska
6. Koprivničko-križevačka
7. Bjelovarsko-bilogorska
8. Primorsko-goranska
9. Ličko-senjska
10. Virovitičko-podravska
11. Požeško-slavonska

Vrijeme u Hrvatskoj

Vremenske zone

vremenske zone

Visitor maps

Locations of visitors to this page

Valja pročitati

valja pročitati:  Draženović - zbirka crtica Draženović - zbirka crtica

Kooperacija:

- Lička revija
- Lički planinar

Korisni linkovi

www.tportal.hr/imenik
www.dobartek.hr
www.vitamini.hr

Informativna brošura


PDF
Uvodna riječ ministrice

Dragi čitatelji,

Posebno mi je zadovoljstvo predstaviti vam “Informativnu brošuru za Hrvate izvan domovine”, publikaciju Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija namijenjenu svim pripadnicima hrvatskog naroda izvan granica Republike.

Impressum

Marica Drazenovic
Mobitel: 0151-559 18325