CRO-eu.com
Rujan 28, 2022, 16:51:59 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Licki ili Velebitski ustanak  (Posjeta: 7472 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Studeni 04, 2008, 10:28:54 »


Lički ili Velebitski ustanak

Pripadnici ustaške organizacije djelovali su skupno ili pojedinačno. Prebacivali su se u Jugoslaviju (posebno iz Mađarske) i izvodili razne diverzije na željeznicama i drugim javnim objektima. Kada se Pavelić 1932. odlučio za jednu opsežniju ustašku akciju u zemlji, za njeno izvođenje odabrao je područje Like, gdje je u Gospiću postojala ilegalna ustaška organizacija na čelu s odvjetnikom dr. Andrijom Artukovićem. Njeni ostali važniji članovi bili su Juraj-Juco Rukavina (bivši austrougarski časnik), Marko Došen (posjednik), Josip Tomljenović i Nikola Orešković (trgovci).

Ta je grupa bila u vezi s ustaškim vodstvom u emigraciji, a neki su od njih odlazili u Italiju i Austriju, gdje su se sastajali s Pavelićem, Perčecom i drugim ustaškim prvacima.

Pripreme za akciju započele su u proljeće 1932. U njima je posebnu ulogu imao Juco Rukavina, koji je konspirativno obilazio sela Like i Primorja da bi za akciju pridobio i izvjestan broj seljaka na širem podurčju.

U psihološkoj pripremi širili su vijesti da borbu za nezavisnost Hrvatske pomaže Italija i da je ustaško vodstvo s talijanskom vladom zaključilo sporazum prema kojemu će Italija dobiti Triglav i dolinu prema Ljubljani, a ona će Hrvatskoj ustupiti Rijeku i Trst.

Kako je u okviru šire akcije bio predviđen napad i osvajanje vojarne i vojnog skladišta garnizona u Gospiću, domaća ustaška grupa je nastojala uspostaviti vezu s nekim vojnim osobama, ali sa slabim rezultatom.

Kao glavna baza za prebacivanje oružja preko Velebita određen je Zadar (tada pod vlašću Italije). Prve količine oružja prebačene su na Velebit tijekom proljeća 1932., a najveća količina potkraj kolovoza. Oružje je u Zadar dopremljeno talijanskim brodom. Na Velebitu je bilo razdijeljeno članovima organizacije, a zatim je tamo prispjela i skupina od pet uniformiranih i naoružanih ustaških emigranata, koja je skrivana u kući jednog seljaka u selu Lukovo Šugarje. S posljednjom pošiljkom oružja stiglo je još pet naoružanih ustaških emigranata.

Prije nego je počela prava akcija, čelnik ustaške skupine u Gospiću Artuković, zajedno s Markom Došenom, prešao je u Zadar. U noći između 6. i 7. rujna 1932. izvršen je napad na žandarmerijsku stanicu u Brušanima kraj Gospića.

Uz deset ustaških emigranata, prebačenih iz Zadra, u napadu je sudjelovalo i nekoliko članova ustaške organizacije s područja Gospića. Prije napada bile su presječene sve telefonske veze s Gospićem, a tada je započela paljba na zgradu u kojoj su se nalazili oružnici.

Okršaj je trajao oko pola sata i napadači su se povukli. Oni među njima koji su živjeli u zemlji, vratili su se svojim kućama, a emigranti su se povukli na Velebit i zatim u Zadar na teritorij Italije. U Zadar su se sklonili i neki istaknutiji članovi domaće ustaške organizacije (J. Tomljenović, N. Orešković). U sukobu s potjerom kod sela Jadovna poginuo je ustaša Stpan Devčić.

Poslije završetka akcije u Brušanima policijski organi su izvršili temeljito pročešljavanje područja Like i Primorja, kako bi se oduzelo oružje i pohapsili ljudi koji su bili umiješani u prebacivanje oružja.

1. od 2
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #1 : Studeni 04, 2008, 10:32:40 »


S obzirom da vlasti nisu znale stvarne razmjere ustaške akcije, širina i oštrina poduzetnih mjera bila joj je nesrazmjerna. Pohapšeni su i zlostavljani mnogi nedužni ljudi, a pri pretresanju terena činjene su stanovništvu i velike materijalne štete.

Događaji u Lici imali su priličan odjek u inozemnom tisku, posebno u talijanskom i mađarskom. Akcija ustaške grupe u Brušanima prikazivana je kao početak građanskog rata u Jugoslaviji i odlučan zaokret u borbi Hrvata protiv vladajućih krugova u Beogradu.

U ustaškim krugovima akcija je nazvana Lički ili Velebitski ustanak. No, radilo se ipak samo o diverziji ograničenoj na usko područje, koja nije izazvala širu i masovniju akciju i stvaran prijelaz s političke na oružanu borbu.

U pripremanju akcije u Lici sudjelovao je i sam poglavnik Ante Pavelić. Ona je izvršena po njegovoj naredbi, što znači i po odobrenju talijanskih vlasti, koje su pružale utočište i pomoć ustaškoj emigrantskoj organizaciji.

Italiji je u tom času, s obzirom na odnose s Jugoslavijom i pretenzije prema istočnoj jadranskoj obali, odgovaralo da provjeri pripremljenost ustaša i mogućnost dizanja ustanka na širem području Hrvatske.

Inače, pred početak ustaške akcije u Lici, u Italiji je pojačana antijugoslavenska propaganda, a posebno je isticano pravo Italije na Dalmaciju. Održavani su i zborovi koje su sazivale iredentističke organizacije Savez odbora za dalmatinsku akciju i Savez ratnih dobrovoljaca i sinjih Dalmatinaca.

Ustaška akcija u Lici 1932. pogoršala je ionako loše jugoslavensko-talijanske odnose.

U ljeto 1933. pred Sudom za zaštitu države u Beogradu održano je suđenje ličkim ustanicima. Međutim, većina glavnih organizatora nije dospjela pred sud, jer su napustili zemlju. Uhićen je samo Juco Rukavina, koji je na procesu bio glavni optuženi (uz njega je bilo još 11 manje važnih optuženika). Rukavina je osuđen na smrt vješanjem, ali mu je ta kazna izmijenjena i pretvorena u kaznu doživotne robije. Ostali optuženi dobili su vremenske kazne.

Juraj (Juco) Rukavina (Perušić, 4. veljače 1898. – Zagreb, lipanj1945. ,za vrijeme NDH pukovnik ustaške vojnice. Osuđen na smrt i strijeljan u lipnju 1945.

Literatura: Hrvoje Matković, 2002., 39. -41.
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
sertic

Postova: 49« Odgovor #2 : Ožujak 22, 2010, 23:15:22 »
VILA VELEBITA
Nikola Bićanić
Evidentirano

"Oprosti tvojim neprijateljima, ali ne zaboravi nikada njihova imena"
John F. Kennedy
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!