CRO-eu.com
Srpanj 25, 2021, 22:44:00 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: PORTNER ili PORTNAR ili POTNAR  (Posjeta: 6266 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Listopad 10, 2008, 21:48:09 »


PORTNER ili PORTNAR ili POTNAR


ŠTIT: Srebrni štit razdijeljen u četiri polja: u 1. i 4. polju toranj utvrde s otvorenim vratima i s dva otvora za pucanje; u 2. i 3. tri položena ključa, jedan ispod drugoga.

NAKIT: Toranj u paunovu perju pokriven s tri ključa.

Kameni grb s natpisom senjskog plemića, baruna i kapetana Fridrika Portnera iz 1682. godine nalazio se na nadgrobnoj ploči obiteljske grobnice u crkvi Sv. Franje u Senju. Spomenik je podigao njegov brat Ivan Dragutin Portner, senjski kapetan.

Grb i natpis su dosta oštećeni, sačuvani su dijelovi grba u ulomcima, a danas se nalaze u dvorištu Župnog urada u Senju.

Prezime u povijesnim dokumentima dolazi u obliku Portner, Portnar i Potnar.
Plemići Svetog Rimskog Carstva (Nobili Sacri Romani) i kranjski plemići. Rano su stekli carski barunat.

Ivan Karlo Portner, s pridjevkom "de Hoflein", bio je 6. travnja 1682. godine proglašen senjskim plemićem i obnašao je službu senjskog kapetana.

Godine 1652. povelju o dodjeli plemstva i grba od cara Ferdinanda III. dobivaju Antun, Juraj i Ivan Portner s pridjevkom "de Hoflein".
Rodbinskim i ženidbenim vezama bili su povezani s plemićkom časničkom obitelji Knežević iz Gračaca.

Portneri s pridjevkom "de Hoflein" potječu iz ugledne plemićke i časničke obitelji baruna iz Augsburga, čiji su se članovi, kao graničarski časnici, doselili u Liku u 17. stoljeću.

Iz ove obitelji poznat je Josip Portner, pukovnik Ličke graničarske pješačke pukovnije, kojemu je žena bila Cecilija Knežević, kćer Martina Kneževića, svetohelenskog potkapetana Kraljevine Hrvatske.

Bili su u rodbinskim odnosima i s plemićkom obitelji Jelačić, jer je majka grofova Jelačić bila iz roda Portnera. Imao je sinove Ivana, Antuna i Juraja.

Njegov sin Antun Portner, kapetan, bio je lokalni građevinski ravnatelj tzv. Ugarskog primorja u Rijeci.

Nekoliko članova ove plemićke obitelji djelovalo je u Otočcu gdje su zauzimali visoke časničke položaje. Portneri su imali posjede pod Udbinom. Za vrijeme kapetana Portnera Turci su opasno zaprijetili zauzeti područje između Kupe i Primorja, kao i Podgorje i grad Karlobag.

U ožujku 1641. godine Turci su zauzeli područje oko Otočca, pa je po izričitoj zapovjedi Vuka Frankopana kapetan Portner morao pojačati čete za obranu od Turaka.

Jakov Portner je kao kapetan sudjelovao i u komisiji za razgraničenje između Otočana i brinjskih naseljenika Srba pravoslavaca, koji su naselili prostor između Brinja i Otočca, pa je nakon obavljena posla prestao biti kapetanom Otočca.

Poznat je i Krištofor Portner koji je 1753. godine otišao u Rijeku ubiti pukovnika Josipa Benzona, ali u toj svojoj nakani nije uspio, pa je pobjegao u Crikvenicu, a zatim u Italiju. Poslije se vratio iz Italije i bio osuđen na doživotnu robiju.

Smatra se da se ova obitelj u Otočac doselila iz Pokuplja u 18. stoljeću i da pripadaju doseljenicima iz Gorskog kotara u Gacku, a nakon toga i u Liku.

Ivan Jakov Portner, zapovjednik utvrde Otočac, poginuo je 1666. godine u Lici.

Obitelj Portner dala je u župnoj crkvi Svete Trojice u Otočcu obnoviti oltar Sv. Ante Padovanskog, a darovali su istoj crkvi i jedno zvono.

Pavao Ritter Vitezović u djelu Fata et vota, na 265. stranici spominje Ivana Karla Portnera, senjskog odličnika i časnika, kome posvećuje jednu zagonetku (anagram).
Ivan Karlo bio je natporučnik i zapovjednik Senjske kapetanije, a od 1653. godine nosio je i titulu državnog kneza.

Prema popisu stanovništva iz 1930. godine, Portner - Portnari ili Potnari živjeli su: u Mušaluku osam obitelji, Gradišci tri, Brodu dvije te u Našicama i Vukovaru po jedna obitelj.
Obitelj Portner danas živi u Austriji i Poljskoj (Lvov), dok je senjska grana Portnera izumrla još u 18. stoljeću.

U Lici živi obitelj Potnar za koju ne znamo i nemamo dovoljno povijesnih potvrda, vode li izravno podrijetlo od senjskih Portnera.


LITERATURA:
Mile Magdić, Topografija i povijest
grada Senja, Senj 1877., 29.
Bojničić, 1899., 150., T 108.
Pavičić Stjepan 1962., 287.
Ljubović B.; Ljubović E., 1996.,23,
Ljubović Enver, 1998., 129.
Ljubović, 2001., 152.-153.
Ljubović, 2003., 208.-209.
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!