CRO-eu.com
Kolovoz 03, 2021, 07:54:09 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Prva banska graničarska pukovnija br. 10  (Posjeta: 3229 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Rujan 21, 2008, 19:29:13 »


Prva banska graničarska pukovnija br. 10

Godina osnutka 1745 - godina prestanka 1873

Sjedište: Glina

Prva banska graničarska pukovnija ustrojena je 1745. godine kao jedna od dvije banske, odnosno kao deseta od jedanaest graničarskih pukovnija na ozemlju Hrvatske i Slavonije. Do 1764. godine pukovnija je bila podijeljena na 4 bojne, a svaka je bojna imala 4 satnije. Te je godine izmjenjena unutarnja struktura pukovnije (smanjen je broj vojnika). Pukovnija je od tada imala 3 bojne, 2 su imale 6, a treća (pričuvna) 4 satnije.

Ustroj: Unutarnji ustroj pukovnije: Odjel za vojne poslove i Odjel za graničarsku upravu – odsjeci: Personalni /U/, Upravni /V/, Računovodstveni /X/, Građevinski /Y/, Pravosudni /Z/, Odjel graničarskog sudstva i Pukovnijski sud.

Djelatnost: Zapovjedništvo graničarske pukovnije bilo je najviše vojno, upravno i sudbeno tijelo na području pukovnije. Satnije su bile najniže vojne, teritorijalne i zapovjedno-upravne jedinice pukovnije. Satnijom je zapovijedao i upravljao satnik, a savjetodavnu su ulogu imali upravni časnici i činovnici. Prva banska pukovnija bila je podijeljena na 12 satnija: Čemernica br. 1, Vranovina br. 2, Glina br. 3, Maja br. 4, Klasnić br. 5, Mali Gradac br. 6, Kraljevčani br. 7, Gora br. 8, Stankovac br. 9, Bović br. 10, Lasinja br. 11, Vrgin Most br. 12. Svaka je satnija obuhvaćala je nekoliko sela. Administrativni sustav bio je zasnovan na kućnim brojevima po kojima su se popisivali vojnici, radi kontrole vojnih obveznika (muško stanovništvo od 20. – do 60. godine). U sjedištu su satnije osim vojnog zapovjedništva bili područni upravni uredi pukovnije, npr. šumarski i zemljišni ured. Temeljna je jedinica sela bila kućna zadruga.

Pukovnija je bila podređena Banskoj generalkomandi u Zagrebu, te Dvorskom ratnom vijeću u Beču, odnosno od 1823. Ujedinjenoj bansko-varaždinsko-karlovačkoj i od 1848. godine Zagrebačkoj generalkomandi (Generalkomandi za hrvatsku i Slavoniju) i Ministarstvu rata.

JOSIPH RUNIANIN, vojno graničarski časnik, glazbenik, učenik. Rođen je u Vinkovcima 8. prosinca 1821. godine. Cincarskog je podrijetla od prebjega iz Srbije, grčko istočne vjere. Tu završava pučku školu i četiri razreda gramatikalne  gimnazije, dok peti pohađa u Srijemskim Karlovcima. God. 1838. odlazi na vojnu akademiju u Austriju. Ubrzo je poslan kao kadet na Vojnu granicu u Glinu (1840.) pod zapovjedništvo pukovnika baruna J. Jelačića. Za vrijeme svoga vojnikovanja napredovao je od kadeta do potpukovnika, kada je umirovljen 1871. godine. Sudjelovao je  između 1848. i 1866. u četiri ratna pohoda u Italiji, preživio ih je, i u svojoj se 43. godini oženio kćerkom umirovljenog kapetana T. Perakovića. Godinu dana poslije ulazi u Hrvatski sabor kao predstavnik Prve banske pukovnije (1865.) iz Gline za vrijeme bana J. Šokčevića.
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!