CRO-eu.com
Kolovoz 03, 2021, 07:16:24 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Gradiška graničarska pješačka pukovnija br. 8  (Posjeta: 2776 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Rujan 21, 2008, 19:24:56 »


Gradiška graničarska pješačka pukovnija br. 8

Godina osnutka 1750 - godina prestanka 1873

Sjedište: Nova Gradiška

Gradiška graničarska pukovnija ustrojena je 1750. godine novim uređenjem Slavonske vojne krajine kao osma od jedanaest graničarskih pukovnija na ozemlju Hrvatske i Slavonije. Do 1764. godine pukovnija je bila podijeljena na 4 bojne, a svaka je bajna imala 4 satnije. Te je godine izmjenjena unutarnja struktura pukovnije (smanjen je broj vojnika). Pukovnija je od tada imala 3 bojne, 2 su imale 6, a treća (pričuvna) 4 satnije.

Ustroj: Unutarnji ustroj pukovnije: Odjel za vojne poslove i Odjel za graničarsku upravu – odsjeci: Personalni /U/, Upravni /V/, Računovodstveni /X/, Građevinski /Y/, Pravosudni /Z/, Odjel graničarskog sudstva i Pukovnijski sud.

Djelatnost: Zapovjedništvo graničarske pukovnije bilo je najviše vojno, upravno i sudbeno tijelo na području pukovnije. Satnije su bile najniže vojne, teritorijalne i zapovjedno-upravne jedinice pukovnije. Satnijom je zapovijedao i upravljao satnik, a savjetodavnu su ulogu imali upravni časnici i činovnici. Gradiška je graničarska pukovnija bila podijeljena na 12 satnija: Lipovljani br. 1, Novska br. 2, Rajić br. 3, Čaglić br. 4, Okučani br. 5, Mašić br. 6, Rešetari br. 7, Petrovo Selo br. 8, Nova Kapela br. 9, Oriovac br. 10, Stupnik br. 11, Sibinj br. 12. Svaka je satnija obuhvaćala nekoliko sela. Administrativni sustav bio je zasnovan na kućnim brojevima po kojima su se popisivali vojnici, radi kontrole vojnih obveznika (muško stanovništvo od 20. – do 60. godine). U sjedištu su satnije osim vojnog zapovjedništva bili područni upravni uredi pukovnije, npr. šumarski i zemljišni ured. Temeljna je jedinica sela bila kućna zadruga.

Pukovnija je bila podređena Slavonskoj generalkomandi (sjedište u Osijeku do 1782., a od 1783. godine u Petrovaradinu), te Dvorskom ratnom vijeću u Beču, odnosno od 1848. godine Generalkomandi za Hrvatsku i Slavoniju i Ministarstvu rata.
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!