CRO-eu.com
Svibanj 06, 2021, 13:47:48 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: 1 ... 48 49 [50] 51
  Ispis  
Autor Tema: Domovinske vijesti  (Posjeta: 494878 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #735 : Lipanj 11, 2016, 12:58:28 »


Kraj

Do sada je već službeno izgubio 30 posto javne podrške Domoljubne koalicije jer je od 59 zastupnika njih tek 42 potpisalo zahtjev za opoziv, a i od tih 42 koji su pristali rušiti Oreškovića barem je četvero ljudi koji neće dignuti ruku za opoziv Oreškovića. Izgubio je potporu HDZ-ovaca čak i u Europarlamentu jer oni posve otvoreno pozivaju saborske zastupnike da mu odbiju poslušnost i ne ruše Vladu, što znači da su i europski Pučani stali uz Oreškovića, što je strašan vanjskopolitički udarac Karamarkovim ambicijama.

Dok pišem tekst, stiže još i vijest kako mu je i Petrov zaprijetio da ako sruši Oreškovića, on nakon toga neće pristati ni na kakva preslagivanja i da u tom slučaju idemo ravno na nove izbore! I unatoč svemu ovome, u tom ultimat fightu Tomislav Karamarko i dalje ne tapka po podu i ne odustaje! Nevjerojatno! No, kako god u tehničkom smislu završila ova dramatična kriza, svaki scenarij u konačnici ima jedan jedini zajednički nazivnik: odlazak Tomislava Karamarka.

Kriva procjena

Odani i vjerni HDZ-ovci postavit će razmjerno logično stranačko pitanje: Dobro, zbog čega, ako mu krivnja nije dokazana, čak ni Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa nije reklo svoje... zbog čega, dakle? Takvima je odgovor prilično jednostavan: Da je o Zoranu Milanoviću izišlo u medijima onoliko kompromitirajućih informacija, pa čak i da Povjerenstvo za sukob interesa ništa nije reklo, biste li tražili odlazak Milanovića? U politici je percepcija doslovno sve, a Karamarkova percepcija je zastrašujuća. Njegova konkretna krivnja u ovoj situaciji je neupitna čak i da sve njegove osobne afere stavimo na stranu. On je, naime, doveo Tihomira Oreškovića u Hrvatsku a da, kako vidimo, uopće nije shvatio koga je doveo na čelo Vlade.

Doveli ste, dakle, na čelo Vlade čovjeka o kojem, kako vidimo, ne znate ništa, kojeg uopće ne poznajete, čovjeka koji Vas je iznenadio u nizu kapitalnih političkih pitanja, osobu koja kao u lošem vicu po Slavoniji traži deset tisuća hektara zemlje u komadu, čovjeka koji je prodao važni dio "Končara" a da Sabor o tome nije rekao ni jednu jedinu riječ, čovjeka koji se nota bene nikada nije predstavio svojim programom zastupnicima Domoljubne koalicije, premda je to minimum političke pristojnosti jer on lebdi na njihovih 59 glasova.

Da stvar bude još gora, a da s njim nisu prozborili ni jednu riječ i da im nije predstavio svoj program, saborski zastupnici HDZ-a digli su ruku za njega, što svjedoči o srednjovjekovnoj demokratskoj atmosferi u Klubu zastupnika HDZ-a u Saboru! U riječ, može li gore? Može li neodgovornije? Da nije ništa drugo u pitanju, Karamarko bi već zbog toga trebao ispariti s političke scene. Jer, ako je bio spreman bez adekvatnih provjera, analiza, upoznavanja, testiranja i ne znam kakvih sve oblika utvrđivanja silno odgovorne odluke o dovođenju na čelo Vlade nekog posve nepoznatog, sve to preskočiti i ovako neodgovorno dovesti neznanca u Banske dvore, to znači da je Tomislav Karamarko u prvom redu neopisivo nedogovorna osoba.

Loš eksperiment

Jer, sve ovo što se sada događa sa smjenom Oreškovića nije ništa drugo nego ispravljanje krive Karamarkove procjene! On je dopustio da se s cijelom državom eksperimentira šest mjeseci, jer prije toga nije uspio procijeniti čovjeka. Orešković je, primjerice, očito bio ključna osoba koja je u ovoj gužvi prodala 20 posto "Končara" i Goran Marić u Saboru traži odgovore: "Tko je odredio cijenu "Konačra", tko je odredio kupce, kada i gdje su ti dogovori napravljeni, zašto nije bilo javne rasprave, zašto nitko ništa nije pitao parlament?" Ali, nema niti jednog jedinog odgovora na ova Marićeva pitanja, niti mediji problematiziraju ove relacije.

Čovjeka koji po logici svoje funkcije stoji iza ove prodaje "Končara", a to je tek početak njegovih planova na temu rasprodaje zemlje, u Hrvatsku je doveo Tomislav Karamarko. Karamarkova ideja o opozivu Oreškovića ima, dakle, unutarnju logiku, no Oreškovićev mogući odlazak, čak i ako se realizira, nije konačno rješenje. Temeljit, cjelovit i jedini afirmativni izlazak iz ovog labirinta, po mojoj procjeni, jest samo jedan.

Ako uspije srušiti Oreškovića (pa i ako od toga pod ovim silovitim pritiskom Petrova odustane), HDZ isti dan mora obznaniti da je spreman i da pristaje na slaganje nove vlade u kojoj neće biti Tomislava Karamarka. Taj stav, ta izjava, ta odluka jedina otvara vrata novoj vladi. I jedina zatvara vrata povratku Zorana Milanovića.

Budući da je Petrov već pristao izići iz Vlade ako bi to bio jedini uvjet novog dogovora, realno je očekivati da će HDZ to i predložiti. Dakle, nova vlada bez Petrova i Karamarka. To je jedini put koji nas spašava od izbora. Novi izbori nisu samo pitanje cijene (dakle od dvije do šest milijardi izgubljenog novca), novi izbori su početak konačnog kraja hrvatske države. Hrvatska jednostavno ne može izdržati još četiri godine Milanovića jer ne treba zaboraviti ne samo da nas je njegova vlada zadužila za stotinu milijardi kuna, ta je vlada naložila vatru na hrvatski verbalni građanski rat zabranom saborskog pokroviteljstva na Bleiburgu, ta nas je vlada u "lex Perković" osramotila kao nikad nitko i za vrijeme te vlade stotinu tisuća Hrvata napustilo je domovinu.

U ralje Milanovića

Dođe li Milanović ponovo na vlast, on i ne krije da će sve ponoviti, što znači da će se egzodus nastaviti. Ode li iz Hrvatske još stotinu tisuća ljudi, a to su uglavnom glasovi za opciju Domoljubne koalicije, ukupni fond desnih glasova osiromašit će za ključnih stotinu tisuća glasova. Pogledajte tijesan rezultat Kolinde Grabar-Kitarović, pogledajte tijesan rezultat parlamentarnih izbora i izbacite s popisa birača stotinu tisuća mahom desnih glasova.

Dobit ćete Hrvatsku kao trajnu ljevičarsku oazu gdje će se modelom socijalističkog saveza lijeve koalicije izmjenjivati na vlasti. Da ne govorim o tome da će Vesna Pusić momentalno prekinuti današnji povijesni iskorak politike koju vodi Kolinda Grabar-Kitarović, politike koja se tiče našeg konačnog pozicioniranja u srednjoj Europi pričom o vertikali Jadran-Baltik.

Pobijedi li, dakle, Milanović, Pusićka nas vanjskopolitički momentalno vraća u regiju i u naručje Srbije. Nakon takve četiri godine izgubit će se osnovne pretpostavke za ozbiljniji politički otpor takvom razvoju situacije i Hrvatska će postati tek gola zemljopisna činjenica. Baš zato što je ovo vrlo izgledan scenarij, sadašnja odgovornost Tomislava Karamarka je povijesna. Ali, osim njegove osobne odgovornosti pred poviješću će račune morati položiti svi oni koji nas vode u ralje Zorana Milanovića.

Piše: Tihomir Dujmović
http://www.slobodnadalmacija.hr/misljenja/vrijeme-apsurda/clanak/id/315307/kraj

Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #736 : Lipanj 11, 2016, 12:59:48 »


Vrh ove Vlade mora podnijeti ostavke i dati priliku novim ljudima

Hrvatskoj treba nova Vlada, bez izbora koja će omogućiti da Hrvatska poboljša svoj kreditni rejting, da dobijemo kredite s manjim kamatama, da reprogramiramo dugove, da povučemo što je više novca iz EU i da privučemo investicije - Je li stvarno sudbina Hrvatske u rukama Bože Petrova? Jesmo li stvarno u situaciji da Božo Petrov odlučuju hoće li se raspustiti Sabor i Hrvatsku uvesti u potpuni kaos i nestabilnost? Hoće li raspuštanjem Sabora neminovno doći do povećanja kamata, uskraćivanja investicija, pogoršanja kreditnog rejtinga i do propuštanja prilike da u ovoj godini, kao zadnjoj godini u kojoj Hrvatska ne mora plaćati ogromne dugove, Hrvatska se riješi dužničkog ropstva i potpuno izađe iz krize?

Kako sada stoji, Most na čelu s Božom Petrovom i sa svojih 12 zastupnika odlučuje hoće li pobijediti strategija SDP-a koji želi raspustiti Sabor i ići na brze izbore kako bi se vratili na vlast. I pod cijenu žrtvovanja nacionalnih interesa i dovođenja Hrvatske u jako tešku gospodarsku i političku situaciju.

Alternativa stvaranju kaosa i raspuštanju Sabora je stabilizacija, i Sabora i Vlade, i nastavljanje normalnog rada kako bi se iskoristile povoljne okolnosti koje postoje još samo u ovoj godini. Dakle, Hrvatskoj treba nova Vlada, bez izbora koja će omogućiti da Hrvatska poboljša svoj kreditni rejting, da dobijemo kredite s manjim kamatama, da reprogramiramo dugove, da povučemo što je više novca iz EU i da privučemo investicije kako bi potpuno izašli iz krize. Dakle, nema nikakve dvojbe da je pred Božom Petrovom i zastupnicima Mosta ogromna povijesna odgovornost za budućnost Hrvatske.

Raspuštanje Sabora vodi u kaos i nanosi Hrvatskoj neprocjenjive štete. Tako da bi se moglo dogoditi da u idućoj godini Hrvatska mora bankrotirati. Zato se obraćam kao građanin svim zastupnicima, ne samo Mosta, nego i drugih stranaka da zaborave svoje sujete, svoje ideološke i političke razlike jer kada je u pitanju opstojnost države i naroda, kada su u pitanju bitni nacionalni interesi, onda sve razlike među nama nisu važne. Kada se moraju udružiti i lijevi i desni, kada moraju svi postupati u skladu s bitnim nacionalnim interesima i zaboraviti na svoje osobne interese i svoje stranačke interese.

Dakle, ne samo Božo Petrov, nego i ostalih 11 zastupnika Mosta pred velikom su povijesnom odgovornošću jer oni su objektivno u poziciji da se mogu prikloniti SPD-u i raspustiti Sabor i Hrvatsku uvesti u potpuni kaos i nestabilnost. Ili, podržati formiranje nove Vlade koja bi bila, prije svega stručna i neideološka, koja bi ponudila stabilnost i iskoristila ovu zadnju povoljnu godinu za reprogramiranje dugova koji nas nagodinu, ako se to ne dogodi, vode u propast.

Nema nikakve dvojbe da je odgovornost vrha sadašnje Vlade, premijera Oreškovića, potpredsjednika Karamarka i Petrova, velika jer nisu uspjeli da Vlada dobro radi. Zato sva tri, bez obzira tko od njih ima veću ili manju odgovornost, trebaju se u nacionalnom interesu povući i prepustiti mjesto novim ljudima koji će moći organizirati da Vlada dobro i složno funkcionira.

Tomislav Karamarko je jedini koji je javno izjavio da je ponovno spreman odreći se svog mjesta u Vladi. Božo Petrov je također najprije izjavio da je i on spreman povući se, ali se kasnije predomislio. Premijer Tihomir Orešković nije se spreman povući. Najprije je tražio ostavke svoja dva potpredsjednika da bi se kasnije predomislio i udružio se s Petrovim koji je povukao svoju odluku i koji sada na bazi privatnog dogovora u stanu Oreškovića inzistira na nemogućoj misiji da postojeća Vlada s načelu s Oreškovićem i Petrovim nastavi raditi.

To znači, da ni Orešković ni Petrov nisu svjesni svoje odgovornosti, da su im važniji njihovi interesi i položaji od nacionalnih interesa. U toj situaciji odgovornost je pred saborskim zastupnicima još veća. Oni, bez obzira iz koje su stranke, trebaju zatražiti da se cijeli vrh Vlade povuče te podržati da se dogovorom formira novi vrh Vlade jer je to u nacionalnom interesu, te da se umjesto kaosa, Hrvatska stabilizira i da se iskoristi ova godina kako bi definitivno izašli iz i gospodarske i političke krize. Neću govoriti tko je u tom trijumfiratu veći ili manji krivac. Objektivno nema drugog izlaza osim da taj vrh Vlade podnese ostavke i da se da prilika novim ljudima da stvore jednu stabilnu stručnu, neideološku Vladu s vrlo jasnim ciljevima koje treba ostvariti do kraja godine.

U takvoj situaciji opasno je za nacionalne interese i ono što radi SDP na čelu s Milanovićem, i ono što rade Orešković i Petrov. Milanoviću je stalo do vlasti, vidi priliku da u kaosu koji bi nastao raspuštanjem Sabora na novim izborima dođe na vlast. Spreman je žrtvovati nacionalne interese za svoju vlast. Petrovu je stalo da obrani sebe i svoju poziciju iako je, objektivno, jedan od najvećih krivaca za krizu. Zato je spreman, ako to ne može, ako ne može obraniti vlast Oreškovića i svoju vlast, pridružiti se Milanoviću i raspustiti Sabor. Dakle, u ovoj povijesnoj situaciji jedino se Karamarko ponaša na način da svoje interese ne stavlja iznad nacionalnih interesa. Zbog svega toga 11 zastupnika Mosta moraju biti svjesni svoje povijesne odgovornosti i ne dozvoliti da Petrov, ako ne može obraniti svoju poziciju u Vladi nametne im odluku o raspuštanju Sabora.

Zastupnici HDZ-a pokazali su puno veću odgovornost za nacionalne interese te su vrlo jasno rekli da će sve učiniti da se promjenom vrha Vlade stvore uvjeti za njeno funkcioniranje te da se izbjegne kaos. U tom smislu, ispravno su postupili kad su zatražili i od svoga predsjednika i od Oreškovića i od Petrova da svoja mjesta prepuste u nacionalnom interesu novom užem kabinetu vlade.

Moglo bi se puno govoriti o tome kako je veliku štetu Hrvatskoj nanio Božo Petrov. Koliko je puta mijenjao svoje stavove, koliko je destabilizirao i onemogućio rad Vlade. Ipak, najveći njegov grijeh je što je prije nego što se utvrdila bila kakva odgovornost zbog sukoba interesa Tomislava Karamarka, pridružio se zahtjevu Milanovića da se smijeni Tomislav Karamarko. To je bio kraj ove Vlade. To je nešto što je nezabilježeno u povijesti parlamentarne demokracije da koalicijski partner bez utvrđivanja činjenica traži smjenu svoga koalicijskog partnera na način da se priključi zahtjevu opozicije i da podrži pravu harangu koja se vodi protiv koalicijskog partnera.

Zbog svega toga, zastupnici Mosta, svaki pojedinačno bit će odgovorni ako dopuste Boži Petrovu da ih prevede 'žedne preko vode' i da ih prisili stranačkom stegom da ponovo podrže šefa opozicije i da nanesu neprocjenjivu štetu hrvatskim nacionalnim interesima jer nema nikakve dvojbe da bi raspuštanje Sabora nanijelo neprocjenjive i nenadoknadive štete hrvatskim nacionalnim interesima.

Prof. Zdravko Tomac

http://direktno.hr/en/2014/kolumne/50727/Vrh-ove-Vlade-mora-podnijeti-ostavke-i-dati-priliku-novim-ljudima.htm

Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #737 : Lipanj 11, 2016, 13:42:13 »


Hebrang: ovo je pet medijskih faza rušenja Vlade - od Manolića do afere

Prva faza je bila Manolioćeva knjiga u kojoj se ljude htjelo poljuljati tezom da je UDBA postavila Tuđmana i da je njen i Karamarko. Kad nemate medije, ne možete to demantirati, rekao je Hebrang

HDZ-ovac Andrija Hebrang u Novom danu je okrivio medije za rušenje Vlade i naveo da je razlog zašto ljevica želi doći na vlast pranje milijardi bez kojih je Ina ostala zbog njihovog vladanja.

Vidite li izlaz iz ove političke krize?

Treba prvo objasniti što ona znači. Vidim. Ako je pameti i interes države, neće se na nove izbore, jer to bi bio ogroman korak unatrag - jer kampanja znači prekid aktivnosti Vlade koja je ipak nešto radila, a radila je na europskim fondovima, reformama. Kad dođe kampanja, nema tih aktivnosti, a i sami izbori imaju svoju cijenu. Nadam se da do toga neće doći, jer dolazi nam 70 milijardi kuna duga sljedeće godine i upast ćemo u grčki scenarij.

Što je po vama dovelo do krize, odnosno ovog političkog trilera, kojeg Hrvatska ne pamti?

Ne pamti hrvatska povijest to ni da se ovako orkestrirano i režirano obmanula javnost. U fokusu je mala tvrtka bivše djevojke, današnje supruge predsjednia Karamarka, i to je afera svih afera - a ona je beznačajna i bespredmetna. Nakon gubitka predsjedničkih i svih drugih izbora, ljevica je izgubila i parlamentarne izbore. Mi imamo desnicu koja se borila za samostalnost. Onda je čelnik ljevice rekao dvije važne stvari: prvo, priredit ćemo im pakao i uspio je, a druga je "ili mi li oni", a to je pogrešno. Mi moramo zajedno. Ova akcija se odvijala u nekoliko faza, ali to se ne zna, jer Hrvatska nema ni jedan dnevni list desne političke orijentacije, kao ni televiziju. Da ljudi imaju i lijeve i desne medije, mogli bi sagledati situacija, ali kad je 99 posto ne mogu, a to se sad događa. Ljevica je, dakle, krenula u napad.

Prva faza je bila Manolićeva knjiga u kojoj se ljude htjelo poljuljati tezom da je UDBA postavila Tuđmana i da je njen i Karamarko. Kad nemate medije, ne možete to demantirati.

Druga je medijska potpora Mostu, skupini ljudi, koja iza sebe nema ništa. Kad je Tuđman birao ministre, pitao bi: "Ima li barem za jednu stranicu biografije?" Oni su sa niže razine došli upravljati državom, a nema primjera u povijesti da je ikome to uspjelo. Ali mediji su im dali toliko prednosti u kampanji da su im ljudi povjerovali - zabili klin u novu pobjedničku stranku, odnosno Domoljubmnu koaliciju, i to je poslužilo kao poluga za zaustavljanje svega što je planirano. Najprije postavljanjem apolitičkog nestranačkog premijera. Dajte mi jedan primjer nestranačkog premijera da je uspješno vodio Vladu, to je nemoguće! Ne može premijer voditi Vladu bez da je politički izabran - nema legitimitet i nema autoritet.

Treći klin bio je potez premijera, postavljenog da izvuče RH uz gospodarske jame, a počeo se petljati u izbor čelnika obavještajne zajednice. Opravdano se počelo postavljati pitanje - čija je to politika?

Četvrto - Orešković je tražio smjenu potpredsjednika Vlade, šefova stranaka koje su ga dovele na vlast, dakle, on reže granu na kojoj sjedi.  Cilj je bio napraviti zabludu i da se ide na nove izbore.

Zašto HDZ nije odgovorio na ovaj scenarij?

Pokušavao je, ali kad nemate objektivne medije, vi stre trkač bez nogu. Kad se namjera i citat izvrne... Za vladanje potrebni objektivni mediji. Znate, kad su Winstona Churchilla pitali bi li radije pobijedio na izborima ili imao medije. On je odgovorio - dajte mi medije pa ću pobijediti na izborima.

Kako su, po vama, mediji funkcionirali za vrijeme Franje Tuđmana?

Dio medija je bio vrlo korektan. Bilo je i podvala. Na primjer, ja sam molio da se ne objavljuje da sam na bojišnici i gdje se nalazim, pa bi to svejedno vidio u medijima. Devedeset posto medija se valjda od straha od ratne opasnosti svrstalo na objektivnu stranu tada. Nakon Tuđmana to je eskaliralo. Ja da doznam pravu informaciju, moram sat vremena surfati, a narod nema vremena za to. Došli smo do kaosa koji je Milanović obećao. Problem HDZ-a je što ima puno onih koji ne razumiju ovu igru.

Zadnja faza plana rušenja bez izbora desnice je afera Ane Karamarko. INA je centar zbivanja gospodarstva i stabilnosti u Hrvatskoj. Počelo je s Račanom, kada je prodana 25 plus jedna dionica, pa je neodgovornim gospodarenjem Mol došao do skoro do 50 posto dionica. Dakle, zašto ljevica mora doći na vlast? Da opere prošost. Ne zato što ne daju otkriti kosti ubijenih 200 tisuća ljudi nakon Drugog svjetskog rata ili Jasenovac da vidimo jesu li to bile žrtve samo ustaških zločina ili i Brozove žrtve. Što se Ine tiče, prvo što su napravili su - Bijele noći. Prodano je područje bušotina za 47 milijuna dolara, naplatili su 30 još dva milijuna su platili konzultante. Danas Bijele noći zarađuju godišnje 500 do 600 milijuna dolara, dakle 10 milijardi su izgubili! Drugo su bušotine u Siriji. Naše područlje bogato nafotm trebalo je sačuvati, a Vlada to nije mogla - igrali su protiv Asada i otuđili su Inine bušotine koje vrijede 20 milijardi eura, dakle, više nego Ina i Mol. To ljevica mora zataškati i zato pored afera teških milijarde izvlače aferu od 2.500 eura mjesečno, koja to nije. Zataškaju puste milijarde, a 2.500 tisuće eura dignu do prve afere Hrvatske! Bivša djevojka, a današnja gospođa Karamarko tada nije bila supruga, a Karmarko nije bio dužnosnik. Povjerenstvo odlučuje o dužnosnicima, a on to nije bio! I sad se vi operite od toga.

Nevini Ivo Sanader
Nije li Sanader predao upravljačka prava nad Inom?


To pitanje je za jednosatnu emisiju! Kad je Račan prodao stratešku dionicu, donio je i zakon prema kojemu MOL nije mogao kupovati više od toga bez suglasnosti Vlade RH. Taj zakon iz nekog razloga nije proširen i Mol je počeo kupovati dionice, naime, omogućilo se da mali dioničari u doba Sanadera prodaju dionice i tako su u MOL-u dobili veći udio u upravi. Da bi srušili desnu vlast izmišljeno je da je Sanader primio mito. Hvala Bogu pa pravosuđe funkcionira, njemu je presuđeno da ga nije primio.

Taj proces nije pravomoćno okončan.

Ali govorimo o tome da je Sanader kao čelnik desnice primio mito, a to je izmišljotina, dokaza i novaca nema. Ali kad imate medije, prodajete što hoćete.

Je li Karamarko dobro vodio HDZ kroz krizu?

Nemate lakše pitanje? Uspio je 50 posto, ali u uvjetima koje je vodio to je još i dobro. Kod ključne pobjede, na parlamentarnim izborima, zabili su mu klin od 15 posto Mosta i vezali mu ruke. A kad imate s druge strane 15 posto, vi morate nešto žrtvovati.

Nije li Karamarko obećavao dvotrećinsku većinu u Saboru?

Zato što je kampanja HDZ-a bila potcijenjena u prilog Mosta. Tih 15 posto je jako puno, i tu dolazimo do onih 50 posto što nije dobro odradio. Nastupio je s premalo političke agresije. Vi morate dominirati političkom scenom, no on nije prihvatio dvoboj s Milanovićem, a ljudi vole hrabre vođe. Sada dobro vozi između ovih scila i haribda. Izbor Oreškovića je bila greška, jer on je možda izvanredan gospodarstvenik i financijaš, ali ovdje se nije snašao. Ova Vlada je samo prodala dio Končara, pripremila druge prodaje, nismo vidjeli nikakve promjene poreznog sustava, poticaje za investicije. To se nije ni mogao napraviti bez političke moći.

Ako bismo dobili novu, preslaganu Vladu, kako ćete uvjeriti javnost u njenu stabilnost? Većina će biti sastavljena od još više stranaka, tu su SDSS i HSP AS, manjine, imali bi Radimira Čačića i HRID... Što je u tom slučaju garancija stabilnosti?

Podsjetit ću vas 2004. bili s Pupovcem u koaliciji i to je bilo stabilno i dobro je funkcioniralo. Da li će moći sa drugim interesnim akterima, s Čačićem i Prgometom, treba vidjeti. Manje je zlo pokušati to, nego ići na izbore, na kojima će se dobiti opet nestabilna vlada i opet neki klin koji će biti zabijen. Postoje dvije čvrste stranke u Hrvatskoj, koje imaju iskustvo, koje treća nema, a to su HDZ i SDP.

Nije li Most bio upravo proizvod revolta građana zbog te bipolarnosti?

Apsolutno jest. Iako se HDZ-u stalno izvlačilo nešto, kao što je privatizacija, mada bi mi opet trebalo pola sata da objasnim da to nije bila pljačka, nego da ona se desila prije. HDZ je gubio simpatije.

http://direktno.hr/en/2014/direkt/50682/Hebrang-ovo-je-pet-medijskih-faza-ru%C5%A1enja-Vlade---od-Manoli%C4%87a-do-afere.htm

Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #738 : Lipanj 11, 2016, 20:02:28 »


Stanimirović unatoč kaznenoj prijavi za ratni zločin odlučuje o mogućoj novoj Vladi

TOVARNIK – Hrvatska kao zemlja "Apsurdistan" po kojoj to logici istaknuta javna osoba, pored kaznene prijave zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ratnog zločina, može bez ikakvih političkih, moralnih, etičkih i sl. dvojbi sudjelovati u hrvatskom političkom životu i utjecati na našu svagdašnjicu, kao što je to slučaj dr. Vojislava Stanimirovića?

Vojislav Stanimirović bio je među najekstremnijim Srbima koji su zagovarali pripojenje okupiranih hrvatskih krajeva s Republikom Srpskom. To je osoba koja je imala odgovarajuće dužnosti tijekom Domovinskoga rata, komandanta saniteta i organizatora zdravstva za Srijem, ravnatelja bolnice, gradonačelnika, sve do sudjelovanja u zločinačkoj Vladi tzv. republike srpske krajine.

Slavica Popović jedna od oštećenica i svjedok u sudskom postupku za počinjeni ratni zločin u Tovarniku na Županijskom sudu u Vukovaru 12. srpnja 2011. godine pred sucem i Sudskim vijećem pod prisegom je posvjedočila, da je nekoliko dana skrivala ranjenog supruga Marijana zajedno sa svekrvom. Onda je došao dr. Vojislav Stanimirović i njihova milicija po njega i odveli ga. Poslije je  doznala da je Marijan ubijen i zakopan na njivi prema Šidu.

Vojislav Stanimirović je bio nadležan svojoj supruzi dr. Ljeposavi Stanimirović i dr. Draganu Martinoviću koji su u listopadu i studenom 1991. godine, kako bi zataškali pokolj u Tovarniku, izdavali lažne potvrde o načinu smrti barbarski ubijenih mještana bez pregleda tijela ubijenih. Istražujući ratni zločin i prateći suđenje postoji osnovana sumnja da su Vojislav Stanimirović i njegova supruga dr. Ljeposava Stanimirović u svojstvu svjedoka 2011. godine, dali lažne iskaze u postupku koji se vodi na Županijskom sudu u Vukovaru za ratni zločin počinjen u Tovarniku.

Nakon sjednice vlade tzv. SAO istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema 20. studenog 1991. na kojoj je jednoglasno zapečaćena sudbina naših ranjenika, u uspjeh akcije pražnjenja vukovarske bolnice i odvođenja ranjenika na Ovčaru, taj dan se, u popodnevnim satima, osobno, u uniformi tzv. JNA i pod oružjem, došao uvjeriti i dr. Vojislav Stanimirović komandant saniteta i organizator zdravstva za Srijem. Ranjenici u vukovarskoj bolnici i „Borovo Commercu“ bili su u njegovoj nadležnosti.

Protiv Vojislava Stanimirovića, novinarka Karolina Vidović Krišto i povjesničar Josip Jurčević podnijeli su Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku 2013. godine kaznenu prijavu zbog kaznenih djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava, a slučaj je preuzeo zagrebački odvjetnik Zvonimir Hodak.

Za Udrugu dr. Ante Starčević - Tovarnik
Antun Ivanković, predsjednik
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #739 : Lipanj 12, 2016, 09:18:43 »Stanimirović unatoč kaznenoj prijavi za ratni zločin odlučuje o mogućoj novoj Vladi

TOVARNIK – Hrvatska kao zemlja "Apsurdistan" po kojoj to logici istaknuta javna osoba, pored kaznene prijave zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ratnog zločina, može bez ikakvih političkih, moralnih, etičkih i sl. dvojbi sudjelovati u hrvatskom političkom životu i utjecati na našu svagdašnjicu, kao što je to slučaj dr. Vojislava Stanimirovića? ...


Dragi hrvatski domoljubi i rodoljubi, ovo je samo kap u oceanu naših poniženja i sramote.

Zahvaljujući našem nejedinstvu, neizlasku na izbore, nekontroli izbora i trpljenju raznih zločina i veleizdaje "hrvatskih" vlasti, dešava se da sve dosadašnje "hrvatske" vlasti uz prešutno odobravanje nezahvalnog, naivnog i nesložnog Hrvatskog naroda, štite gotovo sve četničkokomunističke zločince, a da nevolja bude još i veća, mnogima i pogoduje i nagrađuje ih za počinjene zločine. U isto vrime najboljim hrvatskim sinovima i kćerima, koji su svoj život dali ili još uvik daju za Hrvatsku i Hrvate, strogo se sudi i za najmanje prikršaje ili što je još gore za neučinjene, kao npr. hrvatskim herojima Marku Franciškoviću, Veljku Mariću, kao i mnogim drugima. Zbog ove sramote imamo svi mi na duši sve smrti i njihove strašne posljedice naših najbolih sinova - hrvatskih branitelja koji su počinili suicid nako završetka Domovinskog rata. Draga braćo i sestre, zar ne vidite u kakvoj nepravdi skončavaju oboljeli i obespravljeni hrvatski branitelji i njihove obitelji, dok istovrimeno razni hrvatski neprijatelji žive privilegirani u izobilju i blagostanju na račun hrvatskih poreznih obveznika i podršku svih dosadašnjih vladajućih "hrvatskih" vlasti.

Dragi hrvatski domoljubi i rodoljubi, udružimo zdrave hrvatske snage i spasimo Hrvatsku i Hrvate, dok još imamo vrimena, tj. dok nas nisu potpuno uništili četnikokomunistički zločinci udruženi sa hrvatskim veleizdajnicima i sljedbenicima komunističkog krdovođe broza, koji su se dočepali vlasti. Lipo Vas molim da više nikada ne date svoga glasa ni jednoj stranci koja je ikada išta činila protiv i na štetu hrvatskih branitelja, domoljuba, rodoljuba i hrvatskih interesa, ili koja je bila u koaliciji sa četničkokomunističkim bandama (što je također i veleizdaja) .

Nemojte ovo samo pročitati i zaboraviti, već dajte svoj doprinos ujedinjenju i oslobođenju obespravljenim, poniženim i potlačenim hrvatskim domoljubima, rodoljubima i nadasve hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima.

Sve Vas skupa lipo pozdravljam najboljim hrvatskim domoljubnim pozdravom kojim se ponosi svaki ponosni i časni domoljubni Hrvat i koji nam četničkokomunistički krvoloci nastoje (nezakonitom) silom zabraniti
ZA DOM SPREMNI!

S poštovanjem hrvatski dragovoljac Domovinskog rata M. Badžim
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #740 : Lipanj 12, 2016, 09:20:25 »


Protuhrvatske spletke: Osvrt na napade u europskom ljevičarskom tisku na Hrvatsku

Autor: Christophe DOLBEAU, s francuskog preveo: dr. Tomislav Sunić

Od siječnja 2016. bjesni velika međunarodna kampanja kleveta i dezinformacija protiv nove hrvatske vlasti…

Od siječnja ove godine bjesni velika međunarodna kampanja kleveta i dezinformacije protiv nove hrvatske vlasti, a naročito protiv njenog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. Imajući u vidu kako su ti napadi sjajno organizirani i sinkronizirani, moglo bi se pomisliti da smo se vratili u vrijeme Agitpropa i sovjetskog druga Vladimira Iljiča Stepakova. Očito da lijeva inteligencija ne može smisliti da Istočna Europa, a posebice Hrvatska, bira desne političare koji ne žele prihvatiti loše upravljanje i rastuće društveno rasulo. Treba stoga posegnuti za teškom artiljerijom. Zadnji u nizu napada je peticija protiv Hasanbegovića, kojom ga se optužuje za revizionizam, nostalgiju za ustaštvom, za genocidne simpatije i neprijateljstvo prema vrijednostima Europske unije. Mora da je taj mladi povjesničar u dobi od 43 godine nemalo iznenađen što se našao u središtu tornada. A mora da je iznenađen i postupcima "moralnih vertikala" koje protiv njega poduzimaju ljudi kalibra jednog Tonija Negrija, koji je svojevremeno bio osuđen na 30 godina zatvora zbog ubojstva, a čije društvo čine sada prilično nepodesni likovi (barem kada je riječ o Hrvatskoj), kao npr. sveučilištarac iz Makaoa Wong Yi-Lee, francuski komičar Michel Boujenah, australski Židov i parlamentarni zastupnik Michael Danby, dvoje preživjelih iz genocida u Ruandi (Jean de Dieu Mirindi i Charles Habonima), kao i dobar svežanj američki feministkinja. Znaju li ti ljudi uopće locirati Hrvatsku na zemljopisnoj karti? Teško. Njima treba pribrojiti nezaobilaznu Caroline Fourest i patetičnog Alaina Finkielkrauta (koji sada očajnički skače za ekstremnom ljevicom, nakon što ga je ta ista ljevica dobrano popljuvala), a tu su i filmski redatelj Elie Chouraqui i dramatičar Dario Fo. Evo uistinu jednog nadrealnog koktela ljudi.

Bizarna strana cijele operacije ne svodi se samo na potpisnike peticije, već podrazumijeva i medije koji su njeni trbuhozborci. U Francuskoj je to dnevnik Libération (23.05.2016.) – pravi majstor po pitanju genocida, budući da je list svojevremeno bio pun entuzijazma za krvavog Pol Pota i njegove komunističke drugove iz kambodžanskog Angkara. Nema dvojbe da je taj list najbolje plasiran za dijeljenje lekcija… U Švicarskoj se može nabasati na dnevnik Le Temps (30.05.2016.) koji katastrofičarskim rječnikom najavljuje svojim čitateljima da će se "u Hrvatskoj uskoro početi spaljivati knjige". Da, nešto slično kao 1960-ih godina, kada su švicarski sudovi dali spaliti knjige izvjesnog dr. J. Alberta Matheza. U Bruxellesu se i dnevnik La Libre Belgique (28.05.2016.) dao zapetljati u uvrede. List, naime, optužuje novu hrvatsku vlast da je "ultranacionalistička, fundamentalistička i ultra-liberalno-katolička" – termine koji su u najmanju ruku kontradiktorni. Kao ilustraciju katoličkog fundamentalizma, taj list vrijeđa gospodina Hasanbegovića, zaboravljajući da je taj gospodin praktični musliman koji se u glavnini stvari nadovezuje na intelektualnu baštinu poganskog filozofa Alaina de Benoista! Ali kvragu s dosljednošću: štos je tome da se napada sa svih strana kako bi se pokušalo pod svaku cijenu uništiti sliku čovjeka i njegove zemlje!

Treba li spomenuti da lavina tog kretenizma nema nikakvih temelja? U izjavi od 26. siječnja 2016. Ivan Zvonimir Čičak, bivši disident (s dugim zatvorskim stažem u komunističkoj Jugoslaviji), veliki zagovornik ljudskih prava, i trenutno čelnik Hrvatskog helsinškog odbora, odbacuje optužbe čija je meta gospodin Hasanbegović. Čičak govori o "klevetničkim napadima i lažima", protiv ministra Hasanbegovića i jasno odbacuje prevarantsku uporabu "antifašizma", kojim se samo opravdavaju zločini bivšega komunističkog režima u Jugoslaviji. Nadalje, u izjavi od 31. siječnja 2016. godine 77 hrvatskih povjesničara (među kojima su mnogi akademici) i 67 drugih osoba iz akademske i znanstvene zajednice (uključujući tri akademika) daju podršku ministru i izražavaju zabrinutost zbog paralela i deformacija usmjerenih na "moralno, političko i profesionalno diskvalificiranje".

Sve u strahu od trajnog gubitka svoje kulturne hegemonije, lijevi intelektualci u nekoliko europskih država, uključujući i Hrvatsku, ispaljuju salve sa svih strana, nastojeći tako diskreditirati svoje protivnike – i sačuvati svoje jasle. Jedino u tom kontekstu možemo dokučiti sadašnje uvrede i klevete protiv Zlatka Hasanbegovića. Nakon 45 godina komunističke tiranije, a na žalost i izostanka lustracije, Hrvatskoj ne manjka defetista, krivolovaca, protivnika domoljublja, i doušnika/potkazivača svih vrsta.

Kao dugogodišnji korisnici zakonske nedodirljivosti ti se ljudi i te kako boje izgubiti svoje sinekure, osobito u području medija i kulture. Njihovi napadi se odvijaju tradicionalnim oružjem: laganjem, ogovaranjem, insinuacijama i obmanama. Kao i uvijek, oni u svijetu mogu računati na veliku vojsku pristaša, naivaca i budala. Ni manje niti više sve je to samo obična propaganda, a budala je onaj koji u nju vjeruje. Nadajmo se, u svakom slučaju, da grupacije europske desnice neće opet prijeći žedne preko vode. U ovom trenutku, najmanje što možemo reći je da se glede solidarnosti s hrvatskom desnicom, one pokreću vrlo, vrlo sporo …

(Christophe Dolbeau autor je knjiga Face au Bolchevisme: petit dictionnaire des résistances nationales a l’Est de l’Europe 1917-1989, Arctic 2006., i La Guerre d’Espagne, Atelier Fol’fer, 2010.)
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #741 : Lipanj 12, 2016, 22:37:06 »


Nova u nizu inicijativa

Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti domovine i dijaspore:

Snimimo film svih krajeva Lijepe naše i mora Jadranskoga najljepšega u svijetu

Za pokroviteljstvo filma molimo našu voljenu Predsjednicu svih Hrvata
GOSPOĐU  KOLINDU GRABAR KITAROVIĆ

Drage i dragi svi, koji volimo LIJEPU NAŠU DOMOVINU HRVATSKU!

Postoje u Europi dvije najljepše zemlje – svaka na svoj način: Hrvatska i Švicarska, odnosno Švicarska i Hrvatska.

Ovdje ćemo se s našom inicijativom ograničiti samo na film o Švicarskoj svestrano zanimljiv ne samo za Švicarce, nego za sve ljude čitavog svijeta, koji služi nama kao uzor za takav film o Hrvatskoj.

Predlažemo nadležnima u Hrvatskoj da se prikupe sredstva i da se prenamijene iz manje potrebnih financiranja iz hrvatskog proračuna za snimanje filma o Hrvatskoj po uzoru na film o Švicarskoj.

Švicarska je zadnjih godina snimila vrlo dugi film svih krajeva s posebnim osvrtom na znamenitosti, ali je vodila brigu o filmu u svima godišnjim dobama.

Film ima neprocjenjivu vrijednost za sve ljudske potrebe kao što su: kultura, umjetnost, povijest, zemljopis, gospodarstvo svih oblika... i iz spomenutih značajka proizlazeće ljepote i vrline ne samo za domaće žitelje, nego za cjelogodišnji turizam, za posjetitelje iz čitavog svijeta.

Taj film prikazuje više švicarskih TV-odašiljača svakodnevno. Spomenimo samo to, da kroz film uče djeca više nego kroz sve predmete u školi i to na vrlo jednostavan i vrhunski zanimljiv način.

Hrvatska treba takav film, kojeg će TV odašiljači prikazivati danonoćno i njime će ne samo malne svestrano obrazovati hrvatsku djecu i odrasle, nego će film služiti kao najbolja turistička promičba i ponuda ljudima cijelog svijeta da dođu uživo pogledati, sve što su vidjeli na filmu.

Svi smo pozvani podržati ovu ideju FILMA o HRVATSKOJ jer će od njene realizacije i provedbe imati sveopću korist sav Hrvatski narod. Film je najbolja turistička promičba.

Zato inicijator ideje HAZUD Zagreb-Basel moli hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović,  koju voli i poštuje sav domoljubni Hrvatski narod, da preuzme pokroviteljstvo za snimanje ovog vrlo potrebnog filma o ljepotama i drugim vrlinama domovine Hrvata i najljepšeg mora hrvatskoga – našeg Jadrana sa svim otocima i drugim reljefnim obilježjima.

U tome nam Bog pomogao i domoljubna pamet hrvatska svih oblika na svima razinama.

Ovim pozivamo na djelo, ujedno pozdravljamo čitavu Hrvatsku i posebice zamoljenu pokroviteljicu projekta FILMA O HRVATSJOJ, našu poštivanu i voljenu  predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović.

Očekujući eho od Predsjednice i svih, koji se osjećaju pozvanima za Film o Hrvatskoj, pozdravljamo akademski, prijateljski, suradnički i domoljubno,

Izvršni odbor HAZUD-a u Baselu:

Ilija Šikić, tajnik               
Emilija Herceg, dopredsjednica                     
Dragan Hazler, predsjednik

Inicijativi i pozdravu se pridružuje oko 200 članica i članova HAZUD-a u domovini i u dijaspori

Basel-Zagreb  -   Zagreb-Basel, 12. lipnja 2016.
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #742 : Lipanj 16, 2016, 09:23:19 »


Odgovor na temu: Njemačke "Lügenpresse" (lažljivo novinarstvo) protiv Hrvatske
http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=3333.msg9647;topicseen#msg9647

Naivno-zlonmjeran uradak njem. 1. TV-programa (ARD) o takozvanom hrvatskom neofašizmu

Njemački ARD je TV-kuća na visokoj profesionalnoj razini, no kad su je u pitanju davanja prostora posebnim interesnim skupinama, onda i kod ARD-a etičnost i profesionalnost prestaje: Rezultat je tome utjecaj močnih intersnih krugova u svijetu, koje najmanje zanima istina, već njihovi posebni interesi. U tom pogledu su si Njemačka i Hrvatska slične - dvije ne podpuno slobodne države, a ta nesloboda proizlazi iz međunardne konstelacije utjecajnih silnica. U hrvatskom slučaju kao saveznik tim posebnim interesima u pomoć dolazi hrv. 5. kolona po onoj "Neprijatelj mog političkog protivnika je moj prijatelj", ma kakve on interese imao. U Hrvatskoj su takvi krugovi jasno uočljivi, dok u samosvijestnijoj Njemačkoj nisu - što ne znači kako ih i tamo nema. U Hrvatskoj je taj izdajnički mentalitet manjeg dijela pučanstva pod raznim maskama (superiornosti, naprednjaštva, tolerancije, neznanja, jugo-slavenstva..., manipulacije-i danas jako aktualan...), stoljećima (od)njegovan i predstavlja smrtnu opasnost po Državu Hrvatsku.

I tako kvazipovjesničar... Slavko Goldstein u filmu njemačkoj javnosti prikazuje svoju namještenu... ugroženost skupinom "ekstremista" koji su baš u tom trenutku na Spomen području Jasenovac bili pripravni njega tući - da nije pozvao policiju.
Kako je samo namjestio susret s tom skupinom u SPJ?
Toj skupini se jedino može predbaciti izpad jednog pojedinca koji je mahnuo rukom kao znak odlazka u KZ (ako to doista to znači...?). Ako je to mahanje rukom vjerodstojno, onda se mi hrv. domoljubi moramo od toga ograničiti i tog pojedinca najodlučnije osuditi: U našoj povijesti su nam takve budale pravile neprilike, koje onda svi moramo izpaštati.

Zamislite si jednog Pupovca - Palestinca u današnjoj državi Izrael? Zvuči grotekstno i nestvarno, zar ne?

E, to pitanje treba stalno postavljati svim "naprednim snagama", etnobiznismenima antifama, Krausima i Zuroffima i nama samima u Hrvatskoj i svijetu.


Zanimljivo je da gosp. Igor Vukić, Srbin, čiji je otac bio zatečen u Logoru Jasenovac, ustaški režim označava ne-fašističkim, već autoritarnim nacionalnim  režimom koji je pokušavao stvoriti nacionalnu državu.


Igor Vukić: Jasenovac je veća ljaga na Titovoj Jugoslaviji, nego na Pavelićevoj Hrvatskoj!

http://www.maxportal.hr/igor-vukic-jasenovac-je-veca-ljaga-na-titovoj-jugoslaviji-nego-na-pavelicevoj-hrvatskoj/

Igor Vukić javno: U Jasenovcu je za vrijeme NDH stradalo manje ljudi nego nakon rata!

Novinar i publicist Igor Vukić, tajnik Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac u Bujici je govorio je o svojoj knjizi „Jasenovački logor – istraživanja“ koju je izdao prije godinu dana i u kojoj demaskira komunističku propagandu i mit o Jasenovcu. Pozvao je na javno sučeljavanje Slavka Goldsteina.

https://kutinanews.wordpress.com/2016/04/07/hrvatska-borba-za-istinu-igor-vukic-javnou-jasenovcu-je-za-vrijeme-ndh-stradalo-manje-ljudi-nego-nakon-rata/

<a href="http://www.youtube.com/v/LGTu3MT48T8?version=3&amp;feature=player_detailpage" target="_blank">http://www.youtube.com/v/LGTu3MT48T8?version=3&amp;feature=player_detailpage</a>

Fašisti nas opet saramote: Zuroff problematiku neonacizma u Europi opisao na hrvatskom primjeru - zemlji koja nikada nije imala svoju fašističku partiju!?
http://www.index.hr/vijesti/clanak/fasisti-nas-opet-sramote-zuroff-problematiku-neonacizma-u-europi-opisao-na-hrvatskom-primjeru/891418.aspx

Zašto se Ognjen Kraus, sin pomoćnika državnog tužiteelja na procesu bl. dr. Alojziju Stepincu, ni danas nije spreman sučiti sa istinom?
http://www.hazud.ch/2016/04/zasto-se-ognjen-kraus-i-dan-danas-nije-spreman-suociti-s-istinom/

Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #743 : Lipanj 16, 2016, 09:26:20 »


Hrvatska: židovska populacija u strahu [1]

<a href="http://www.youtube.com/v/jGhBWkjQVzs?version=3&amp;feature=player_detailpage" target="_blank">http://www.youtube.com/v/jGhBWkjQVzs?version=3&amp;feature=player_detailpage</a>
http://www.daserste.de/information/politik-weltgeschehen/europamagazin/videos/kroatien-juedische-bevoelkerung-in-angst-102.html

U ovom filmu Slavko Goldstein tvrdi da su Židovi u Hrvatskoj ugroženi. Čudi me kako je Slavko Goldstein [2], najmlađi Titov oficir od 1942 - pored ugroženosti i opasnosti za život - toliku starost doživjeo u "ustaškoj" Hrvatskoj.
-   Pitam se koji su preduvijeti bili za imenovanje Titovih časnika (oficira)?
-   Oficir Slavko Goldstein nije klao nego je brao "ljubičice bijele".

Neshvatljivo je, da ministar Mirko Kovač nije smjenio "ugroženog" Ivu Goldsteine kao veleposlanika u Francuskoj, koji u veleposlanstvu danas drži fotografiju Josipa Broza i u francuskim medijama blati današnju demokratsku i neovisnu Hrvatsku. Aha: Slavkov sin Ivo nije ugrožen jer on je u Francuskoj!


Zamislite si da jedan izraelski poslanik bilo gdje u svijetu drži u svom birou fotografiju Hitlera!

I na kraju emisije njemački novinar Rolf-Dieter Krause naglašuje, da ga je prije emisije nazvalo nekoliko hrvatskih desnički ekstremista i pokošavali spriječiti emitiranje emisije.

Već odavno su, ne samo njemačke, medije kroz svoje lobijiste izgubile svoju vjerodostojnost. Danas su čitatelji i slušatelji, bar u Hrvatskoj, puno kritičniji nego za vrijeme Jugoslavije.

Novinar Rolf-Dieter Krause tvrdi da su onih 20-tak Hrvata koji su se vraćali od spomenika "Kameni cvijet", jedna ekstremna grupa.

-   Kako i po čemu je to on iz Bruxellesa mogao zaključiti?

Mogući (osumnjičeni) ekstremisti ne postoje, nego tek nakon utvrđenog nasilnog ponašanja ili dokazanog političkog kaznenog djela. Za ekstremiste je nasilje legitimno sredstvo za rješavanje sukoba.

-   Gdje su ti ekstremisti u Hrvatskoj koji riješavaju nasiljem svoje političke probleme?
-   Kakvi su to ekstremisti koji se plaše jednog ne naoružanog policajca?

Čak i mahanje rukom jednog Hrvata, u znak pozdrava njemačkoj TV ekipi, tumači Slavko Goldstein kao oproštajni znak desne radikalne scene i znači: Vlak ide za Ausschwitz.

 

Možda je svaka hrvatska gesta za Goldsteina provokacija, inače je mahati jednom rukom za sve narode ovog svijeta znak pozdrava, a mahati s dvije ruke je znak pažnje većinom u nevolji. Polako ali sigurno "hrvatski ekstremisti" trebaju mahati s obadvije ruke.

Slavko Goldstein svjesno pokazuje nerealnu sliku ugroženih Židova u Hrvatskoj.

-   S kojom namjerom?

Židovi danas žive u 66 mjesta u Hrvatskoj, u oko 1200 obitelji.
Uglavnom tamo gdje je politička moć i novac.
Evo nekoliko od tih "ugroženih" Židova u Hrvatskoj:

-   Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb,
-   Slavko Goldstein, predsjednik Židovske vjerske zajednice Bet Israel,
-   Danijel Ivin, Slavkov polubrat, bivši Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora,
-   Ivo Goldstein Slavkov sin, sveučilišni profesor u Zagrebu, veleposlanik u Francuskoj i počasni konzulat u Kneževini Monaku,
-   Davorin Štern, bivši direktor Ine,
-   Žuži Jelinek, ugledna židovka i ekspert za seksualne savjete,
-   Jakov Bienenfeld, poduzetnik i bivši šef sigurnosti židovske općine u Zagrebu,
-   Kotel Dadon, glavni rabin Hrvatske,
-   Jozef Papo, potpredsjednik Židovske općine Zagreb,
-   Alen Budaj, samoproglašeni Židov i profesionalni "lovac na naciste",
-   Jasminka Domaš, glasnogovornica zajednice Bet Israel,
-   Luciano Moše Prelević (Levi), duhovni vođa i rabin u Židovskoj općini Zagreb,
-   Dean Friedrich, glavni tajnik Židovske općine Zagreb.

Nažalost Hrvatski zavod za zapošljavanje [3] u svojim statistikama ne navodi broj nezaposlenih Židova u Hrvatskoj. Jer ugroženost jedne grupe građana  nastaje i vidljiva je kroz siromaštvo, nezaposlenost i bolest. Ugrožena je naša socijalna država u kojoj Židovi stvarno dobro žive. A ako ih tu i tamo poneki pojedinac mrzi, trebalo bi Slavku Goldsteinu biti razumljivo jer s praznim stomačićem jedan "ekstremist" ne može razmišljati, ni boriti se ne može za svoja najosnovnija prava, a kamoli ugrožavati tisuće od nekih vjerskih manjina.

Donekle mogu razumjeti Nijemce s njihovim predrasudama i mišljenjima jer oni ne znaju kako je živjeti u komunizmu i poslje komunizma. Žalosno je da predsjednica RH ne reagira na optužbe domaćih srpskih i židovskih suflera koji prenose laži o Hrvatima po svjetu. Bez sumnje Grabar-Kitarović nema nikakve sličnosti sa Erdoganom. Kolindi je sve smješno te se smije od jutra do sutra - od uha do uha, a ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Miro Kovač šuti kao pokisla kokoš na ovakve Goldsteinove filmove u njemačkim medijama.

Hrvatska nema Desnice, iako je ona, kao i Ljevica u skladu sa idejama demokracije. A ako ima onda je nitko ne vidi i ne čuje.... osim srpske i židovske manjine.

 
Lobi = utjecajna skupina ljudi koja zastupa određene interese.
Tko to vrši na nas pritisak?!  

_____________

[1] Njemačke "Lügenpresse" (lažljivo novinarstvo) protiv Hrvatske
http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=3333.msg9647;topicseen#msg9647

[2] Slavko Goldstein * 22. August 1928, Im Alter von weniger als 17 Jahren erlangte er den Dienstgrad eines Leutnants und war somit einer der jüngsten Offiziere in der Partisamenarmee.
U travnju 1942. pridružio se partizanima, sa nepunih 14 godina.
Slavko je bio član borbenih partizanskih jedinica. Rat je završio s nepunih 17 godina u činu poručnika. (čin časnika u JNA)
Hrvatski političar i jugoslavenski pisac (nigdje se ne navodi kao "poznati povjesničar" kako ga je njemački novinar Rolf-Dieter Krause uzdigao).

[3] http://www.hzz.hr/UserDocsImages///stat_bilten_05_2016.pdf

Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #744 : Lipanj 17, 2016, 22:28:01 »


Veleposlanstvo Berlin: Čekamo odobrenje (iz Hrvatske) da smijemo reagirati

Dan poslje emitiranja emisije "Europamagazin" - u kojoj je partizanski oficir i židovski lobist Slavko Goldstein dobio dovoljno prostora i vrmena, da kritizira novu hrvatsku Vladu, slobodu medija, slobodu izražavanja i pisanje nove hrvatske povijesti - brojni Hrvati u njemčkoj dijaspori, među njima i Hrvatica V. P. nazvala je ured veleposlanika Ranka Vilovića u Berlinu. Javila joj se jedna gospođa Radić.
Na pitanje gospođe V.P. zažto veleposlanik Ranko Vilović nije odmah prosvjedovao kod 1. TV programa (ARD) zbog širenja neistine i kršenje programskih načela (Verletzung von Programmgrundsätzen) koji obuhvaćaju i "novinarsku analizu i ispravnost" [1], gospođa Radić je odgovorila: "Čekamo odobrenje (iz Hrvatske) da smijemo reagirati".

Očito, da to "odobrenje" - koje jednom veleposlaniku nije potrebno - do danas nije iz Hrvatske stiglo jer veleposlanik Ranko Vilović i dalje šuti.

Pored niz pitanja koja nam se ovdje nameću je i pitanje:

-   Koji su zadaci jednog veleposlanika?
-   Gdje prestaju njegove ovlasti?

Za prosječno obrazovanog Hrvata u dijaspori bilo je za očekivati, da hrvatski veleposlanik u Njemačkoj Ranko Vilović isto tako brzo reagira kao kod brošure o pravilima ponašanja  gdje je Ranko Vilović zatražio da se povuku sporne letke na hrvatskom jeziku, a što je obrazložio ovako: "Hrvati su jedan od najbolje integriranih naroda u Njemačkoj i nema potrebe da ih se posebno upozorava kako bi se trebali ponašati".

No kada je u pitanju ugled "nove" Vlade (HDZ-a i Domoljubne koalicije) očito su i Ranku Viloviću sva sretstva dozvoljena za rušenje ugleda nekomunističke Hrvatske. Kod takvog veleposlanika nameće se pitanje:

-   Tko je visokokvalificirani udbaš, nećak četnika Đure Vilovića, hrvatski veleposlanik Ranko Vilović? [2]

_________________________________

[1] novinarska ispravnost

Informativni program ne smije biti samo dobro napisana nego prije svega dobro istražen te objektivno javnosti predstavljen. Novinarski standardi ispravnosti definirani su u tzv. novinarskom kodeksu. Obveza medija je istinito izvješćivati. Ako se objavljene tvrdnje kasnije pokažu kao lažne, one se moraju javno ispraviti. Pravo na ispravak je "dužnost medija na objavljivanje ispravka objavljene netočne informacije kojom je učinjena povreda dostojanstva, ugleda, časti, drugog prava ili interesa".

Emitirana emisija mora biti u skladu sa činjenicama, a time biti istinita. Istinita znači, da emisija mora dati potpunu (ne jednostranu) informaciju. To znači da u emisiji moraju biti jednako zastupite oslobađajuće kao i okrivljujuće informacije. Ne može se zadržati ili prešutjeti sve ono što je važno za objektivnu procjenu situacije.
Na primjer, ako informativni program izvijesćuje jednostrano, a protu poziciju prešuti, onda je to prekršaj protiv raznolikosti mišljenja.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Pravo_na_ispravak

[2] Link > Istina o Ranku Viloviću ili "bilo kuda, Udba svuda"

Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #745 : Lipanj 19, 2016, 21:25:09 »


Dr. Josip Stjepandić: Problem je što Hrvatsku vode potpuno pogrješni ljudi

Dr. Josip Stjepandić, poduzetnik u Njemačkoj i podupiratelj zaklade "Fra Bonifacije Ivan Pavletić"

Dr. Josip Stjepandić, 53-godišnji inženjer, hrvatski iseljenik koji radi u Darmstadtu, njemačkom gradu u blizini Frankfurta, kao voditelj sektora i dioničar uspješne tvrtke, u hrvatskoj je javnosti prisutan u radu Zaklade za stipendiranje siromašnih studenata "Fra Bonifacije Ivan Pavletić". Odjeknula je nedavno vijest da su se na njegov poticaj urednici i autori posljednje stručne knjige koju je on uredio odrekli honorara u korist Zaklade. U profesionalnu karijeru uz rad u tvrtki "PROSTEP" upisao je i profesorsko iskustvo na sveučilištu u Dortmundu, gdje je predavao dvije godine. Godine 2000. primio je kao voditelj skupa sa svojim timom dvije nagrade za inovatorstvo: od pokrajine Hessen, kao i od Doma njemačkoga gospodarstva. Član je uprave Međunarodnoga društva za usavršavanje produktivnosti te urednik nekoliko stručnih časopisa. Tema za razgovor nije nedostajalo: od razvoja tehnologije preko komentara gospodarskih prilika u Hrvatskoj i Njemačkoj do društvenih pitanja.

Dugi niz godina zaposleni ste u proizvodnji, a vaša uža specijalnost je usporedno inženjerstvo. O čemu je zapravo riječ, možete li &raquo;laički&laquo; približiti našim čitateljima temelje, razvoj i izazove s kojima se suočavate u svom radu i kakve to posljedice ima u svakodnevnom životu?

DR. STJEPANDIĆ: Posao kojim se bavim - usporedno inženjerstvo (concurrent engineering) i virtualni razvoj proizvoda - omogućuje da se složeni industrijski proizvodi donesu na tržište po pristupačnim cijena i u visokoj kvaliteti. Uzmite primjerice automobil, zrakoplov, brod, pametni telefon, kućanski aparat... Ti su proizvodi tako složeni da ih ne može izumiti jedna osoba, iako je prvi auto Carl Benz nekako sam &raquo;sklepao&laquo; u svojoj radionici. Današnji se auto sastoji od više desetaka tisuća dijelova i na razvoju jednoga automobila radi 15-20 tisuća inženjera, svatko sa svojom zadaćom. Kada bi se sve to radilo po školskom principu, taj bi sekvencijalni proces trajalo godinama, pa je industrija došla na ideju da razvoj novih kompleksnih proizvoda skrati tako da pojedine aktivnosti paralelizira, radi ih usporedno, potpomažući se računalom i softverom.....

Dok je situacija takva da se potencijalnim investitorima pokazuje nezainteresiranost i, dapače, neprijateljsko raspoloženje - ništa se ne će pomaknuti. Na najvišim razinama treba pozvati investitore: dođite u Hrvatsku, pripremit ćemo sve za vas, ulažite, ostvarite profit, ali zaposlite naše ljude, plaćajte porez, pridržavajte se naših propisa i uvažavajte našu tradiciju.

U velikim njemačkim bankama i državnim institucijama postoje specijalne službe koje klasificiraju sve zemlje prema više kriterija. Imam pouzdane informacije da je Hrvatska u pogledu pravne sigurnosti na samom dnu. To je jedan od najvažnijih kriterija za svakoga ulagača.

Dovesti industriju i ulagače
Kako Hrvatska stoji po pitanju inovatorstva u svjetskim okvirima? Koliko u našoj zemlji ima prostora za industriju, investicije, je li ona prepoznata kao uspješna u suradnji s velikim ulagačima?


DR. STJEPANDIĆ: Poznajem mnogo sposobnih Hrvata u inozemstvu, pa i u Njemačkoj, gdje su pojedinci postigli velik ugled u veoma jakoj konkurenciji. Problem je što Hrvatsku vode potpuno pogrješni ljudi, koji nemaju nacionalnoga naboja, ni dar služenja općemu dobru. Tu ću naravno izuzeti novoizabranu predsjednicu koja djeluje veoma ohrabrujuće, kao osvježavajući povjetarac u oblaku balkanskoga smrada.....

http://www.glas-koncila.hr/index.php?option=com_php&Itemid=41&news_ID=26102

http://narod.hr/hrvatska/dr-josip-stjepandic-styrijina-hrvatska-izdanja-su-neokomunisticka-propagandna-glasila

https://hr.wikipedia.org/wiki/Josip_Stjepandi%C4%87

Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #746 : Lipanj 19, 2016, 21:26:38 »


Josip Joe Šimunić u Bujici: "Šokirani smo! To nisu navijači Hrvatske, to nisu ni ljudi!
Ovo je velika sramota."


<a href="http://www.youtube.com/v/OmU3JNrv4V0?version=3&amp;feature=player_detailpage" target="_blank">http://www.youtube.com/v/OmU3JNrv4V0?version=3&amp;feature=player_detailpage</a>

Glas Brotnja Lipanj 18, 2016 Hrvatska

Gosti večerašnje Bujice bili su dr. Josip Jurčević i akademik Josip Pečarić. Obojica su članovi Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta, Pečarić je autor knjige o Marku Perkoviću Thompsonu, a Jurčević profesor suvremene povijesti na Hrvatskim studijima. Na žalost, emisija je zbog nemilih scena na nogometnoj utakmici Hrvatska – Češka bila gotovo u cijelosti posvećena tom događaju.

U Bujicu se ekskluzivno iz Saint-Etiennea javio Josip Šimunić, član Stručnog stožera Hrvatske nogometne reprezentacije. Bio je vidno potresen zbog prekida utakmice s Češkom.

ŠIMUNIĆ: – Svi smo šokirani viđenim, onim što smo doživjeli. Ovo je nevjerojatno! Svašta sam u nogometu vidio, ali ne i ovo. Velika sramota! Ne znam kako bi netko uopće mogao i pomisliti da napravi tako nešto, a kamo li da to stvarno i učini. Ne znam ni kako da ih nazovem, svašta bih mogao reći, ali bolje neću… Ne znam da li da ih uopće zovem ljudima ili nekako drukčije… Žao mi je izbornika, žao mi je svih pravih hrvatskih navijača, HNS-a, reprezentacije, svih ljudi koji vole Hrvatsku… Ovo je velika sramota! Nadam se da će ih policija uhvatiti, nekako to riješiti.

Na pitanje voditelja emisije kako komentira činjenicu da su čelni ljudi Kluba navijača "Uvijek vjerni", a među njima i Krunoslav Grlević, ministru policije Vlahi Orepiću još prije tri dana javili za mogući incident i dali imena onih koji namjeravaju napraviti prekid u Francuskoj, Šimunić je odgovorio: – Ja ne ulazim u to što je radila policija… Čuo sam da se nešto sprema, da je to organizirano. Nadao sam se da neće ništa biti, ali eto 85-a minuta utakmice me demantirala. Stvarno ne znam što je cilj tih ljudi, što oni žele, zašto štete nogometu i Hrvatskoj?! Nisam još vidio niti Darija Srnu, niti ostale momke da sve komentiramo. Bio sam toliko ljut da sam odmah otišao pod tuš, da se malo ohladim… Odigrali smo odličnu utakmicu. Rezultat od 2:2 nema veze s igrom. Idemo dalje, imamo 4 boda, za 4 dana je nova utakmica… Spremni smo za Španjolsku. Šokirani smo ovim, ali moramo to što prije zaboraviti, momci su svi odreda vrhunski profesionalci, imamo snažan karakter i vjerujem da će na kraju sve ispasti dobro. Gledamo prema naprijed, gledamo prema Španjolskoj…

Na kraju javljanja iz Francuske, Šimunić se obratio navijačima: – Naši navijači su najbolji na svijetu, a oni koji su napravili danas problem – oni nisu naši navijači, oni ne navijaju za Hrvatsku! Ljut sam i ne želim pretjerivati, ali oni navijaju za sve što nije dobro, a mi ćemo se potruditi da cijela Hrvatska bude ponosna na nas!

Prekid utakmice komentirao je i profesor Jurčević: – Presedan je u povijesti nogometa da navijači navodno svojoj reprezentaciji, to rade. Bilo je uvijek ekscesa i tučnjava među navijačima, no da se namjerno ide na prekid utakmice, što je i najavljeno i to navodno protiv vlastite reprezentacije – pa to nema nigdje na svijetu! Mnogi su čak mislili da je šala kada smo čuli da bi moglo doći do prekida. Sada vidimo, nakon serije napada na Hrvatsku reprezentaciju – svastike na Poljudu, pribijanje na križ Joea Šimuinića, pokušaja zabrane pjesme "Lijepa li si" i prekida u Francuskoj – kome sve to, zapravo, odgovara. Iz svega se vidi da određenim strukturama, iza kojih stoji politika, ne odgovara simbolika i uspjeh reprezentacije, koja nedvojbeno jača ponos i identitet, ali i utječe na rezultate izbora. Netko bi se jako veselio da Hrvatska ne prođe dalje na ovome prvenstvu, s obzirom na skorašnje izbore! Navijačke skupine su ipak spontane. Njihove egzibicije su dosta kaotične. Ali ovdje se radi o organiziranoj skupini. Dosta izoliranoj. Vidjelo se da su organizirani, u vojnom stilu istrenirani. Kao i kod svastike. Dio je to rata protiv reprezentacije i svega drugoga što podiže hrvatski nacionalni ponos, što podiže izlaznost na izbore i što nekima remeti rezultate na izborima. A obzirom da prvenstvo traje mjesec dana – biti će vrlo blizu izborima koji nam slijede.

Na pitanje tko je izgrednicima platio put u Francusku, Jurčević je rekao "porezni obveznici", a akademik Pečarić se nadovezao: – Pa, oni imaju novaca, imate toliko udruga… Pa i ona udruga koja je optužila Thompsona i založila se za zabranu himne reprezentacije "Lijepa li si" financira se iz državnog proračuna. I iz mnogih drugih izvora. Sigurno je da mnogima u svijetu ne odgovara samosvjesna Hrvatska, već komunisti na vlasti. Oni koji su naučili slušati Beograd jučer, oni će slušati bilo koga danas, oni koji su naučili ne voljeti hrvatski narod i državu, oni će sve učiniti protiv našeg naroda i države. Uzmite najstrašniji primjer – Vesna Pusić koja je optužila Hrvatsku za agresiju na Bosnu i Hercegovinu kandidatkinja je za glavnu tajnicu UN-a, a učinila je sve da se ne optuže Srbija i Jugoslavija za agresiju na Hrvatsku, da se povuće tužba za genocid.

U emisiju se iz Stona javio tamošnji župnik don Miljenko Babaić, koji je tijekom Domovinskog rata bio ratni vojni kapelan Južnog bojišta. Rekao je da je "tužan i bijesan do ludila"zbog događaja u Francuskoj.

DON MILJENKO BABAIĆ: – Nedavno sam na misi propovijedao o evanđelju i govorio ljudima da je vrijeme da ozbiljno shavtimo Isusa i Domovinu. A onda sam spomenuo da nema zemlje na svijetu u kojoj bi postojale grupacije koje bi pozivale nekog izvan nje da zabrani domoljubnu pjesmu kao što žele zabraniti "Lijepa li si", pjesmu koja s toliko radosti i ljubavi govori o svojoj zemlji i narodu i da bi mnoge zemlje bile sretne da je imaju. Hrvatska nije podijeljena nego u njoj samo žive ljudi koji Hrvatsku vole i nažalost, četničko-partizanska gamad koja ne voli nikakvu Hrvatsku državu ni hrvatski narod. I to su samo dvije skupine ljudi pa ako mi ne budemo voljeli Boga i Hrvatsku oni će doći na svoje. Ovo je učinio SDP, HNS i ostali lijevi partizani kojima smeta sve hrvatsko! Oni su vodili Torcidu preko jugo-oficira u Splitu. Ja sam Dalmatinac, ja bih poginuo i za Hajduk i za Dinamo i za Hrvatsku. A nerede prave djeca partizana i na žalost, to je naša tragedija! Pokojni Andrija Bartolić, koji je bio predsjednik Hvidre u Splitu, tražio je da veterani 4. gardijske brigade budu vodilja Torcide i da nikada na Hajdukovu stadionu neće biti nikakav nered. Jasno, nisu dali vodstvo veteranima 4. brigade, nego sinovima jugo-oficira! Ovo može učiniti samo netko tko iz dna duše mrzi Hrvatsku državu, a to ne može biti nitko normalan. To su oni što su slikali svastiku na Poljudu, rade što god mogu protiv Hrvatske. Tako i onaj mladić što se zalaže za zabranu „Lijepa li si“ – tko ga financira – Hrvatska država! Glede nereda – moglo se to riješiti s desetak policajaca, ja bih sam s nekoliko ljudi to pohapsio i objavio njihova imena i prezimena! Nažalost, iza toga stoje partizani, jugoslaveni i četnici, lijeve stranke kojima ne odgovara uspjeh Hrvatske reprezentacije. Kad vide kockice – slabo im je! Zamislite, srpske Novosti koje financira isto Hrvatska država, na naslovnici donesu Thompsona koji ima petero djece, kako ga kolje srp i čekić. Zamislite da su bilo koje hrvatske novine to učinile s nekim Srbinom! Što bi se dogodilo?! Traženje zabrane pjesme "Lijepa li si" i nered koji se dogodio u Francuskoj, ravan je tragediji i mržnji koja je već viđena na Ovčari i Jazovci! To sve uzrokuju oni koji su napustili Sabor kada se proglašavala nezavisna Hrvatska! A mi koji volimo Hrvatsku, uzdamo se u Boga i u to da treba pošteno živjeti, no na žalost, kao da nemamo državu kad nam se događaju ovakve stvari!

Prilog koji je emitiran u Bujici bavio se tezom da bi vodstvo Hrvatskog nogometnog saveza, ali i naši političari, trebali na jednak način obraniti pozdrav "Za dom – spremni", kao što su obranili i pjesmu "Lijepa li si". U prilogu je prof. dr. Zdravko Tomac izjavio: – Nogometna reprezentacija je ponovo digla moral hrvatskom narodu, malo veselja i uspjeha. Već je godinama himna reprezentacije prekrasna pjesma "Lijepa li si", koja je himna svim krajevima Hrvatske, ljubavi i domoljublju. I onda da netko, u trenutku kada je to trebala postati i naša službena himna na Euru, traži njenu zabranu! Kao da ona nekoga vrijeđa, kao da je to pjesma mržnje… To je strašno, tu se vidi kakvi su to ciljevi. Još gore je to, a o čemu svi mediji šute, da je Milanović podržao mladića iz Foruma mladih SDP-a koji je zabranu tražio! To je nečuveni skandal. Zoran Milanović, bivši predsjednik Vlade koji je ovom narodu obećao pakao, smatra pjesmu "Lijepa li si", pjesmom koja "vrijeđa sve nas"!

Pravaš iz Splita Luka Podrug govorio je o napadima Milanovića i njegovih medija na pozdrav "Za dom – spremni!": – "Za dom – spremni!” je isto što i "Hvaljen Isus", "Dobar dan", najljepši hrvatski pozdrav! Kazne za taj pozdrav događaju se samo zbog domaćih izdajnika. Mislim da ako hrvatska vlast bude dosljedno branila taj pozdrav, isto kao što brani pjesmu "Lijepa li si”, da nikada više nitko neće dati zamjerku za taj pozdrav, koji ja kao pravaš – posebno cijenim. Ako baš hoćete, HOS-ovci su pod njim ginuli, domoljubi su pod njim ginuli. On je čist ko’ suza, ne smeta nikome i nikoga ne vrijeđa. Problematičan je samo onima koji ne vole Hrvatsku!

AKADEMIK PEČARIĆ: – Moja knjiga "Hajka na Thompsona" napisana je prije 4 godine – a stihove pjesme "Lijepa li si" tiskali smo na poleđini. Zbog te pjesme i jest hajka. I "Bojne Čavoglave"… Traje ta hajka već 15 godina – jer Thompson u svojim pjesmama veliča ljubav prema Domovini, braniteljima, diže narodu moral. Ja sam jednom rekao da on hrvatsku mladež više uči domoljublju, nego cijelo naše školstvo! Ovo što Milanović radi, to je konstanta te antihrvatske politike. Pa Srbi su za Domovinski rat, za naše branitelje govorili da su "ustaše". Milanović je preuzeo retoriku Slobodana Miloševića! Napadaju "Lijepa li si", napadaju "Za dom – spremni!" isto kao što su svojedobno napali na kunu! Uvijek isti ljudi, isti način… Račan, Goldstein – svi su govorili da je to ustaški novac! Što kažu u Beogradu, to odmah ponove naši SDP-ovci! Evo i najnovijeg primjera koji to potvrđuje: Gospođa Petir je priredila jednu zapaženu izložbu o blaženom Alojziju Stepincu u Bruxellesu, a ljevičari na nju uopće nisu došli! Za njih Stepinac valjda nije hrvatski svetac – eto i tu su na liniji politike Beograda! Znate, ja često volim reći da za Srbe postoje dvije vrste Hrvata: oni koje nazivaju ustašama i oni koji im služe!

PROFESOR JURČEVIĆ: – Ne smije se zaboraviti, kada je Sabor ukinuo komunističko nazivlje tada su predstavnici SDP-a izašli iz Sabora. Isto se događa 1991. kada je donesena odluka o samnostalnosti RH. I tada su prosvjedovali i izašli iz Sabora. I to se događa sustavno do danas. Sude hrvatskim braniteljima. Evo, nedavno je osuđen Tomislav Merčep. On je u zatvoru, a Vojislav Stanimirović u visokoj politici.

Komentirao se i progon Josipa Šimunića. Akademik Pečarić: – Naš sud se u tom slučaju pokazao kao tipični komunistički sud! Oni kao da znaju što netko misli. Šimunić je, kazali su, "mislio" na fašizam! A ne možda na branitelje, HOS-ovce?! Tome svemu nema kraja. Nema jer nema vlasti koja će to zaštititi. Vi ste prije utakmice gdje je Joe kažnjen, imali utakmicu u Beogradu gdje je zapaljena hrvatska zastava, a delegati na to nisu reagirali, no kod nas je delegat tražio da se ukloni transparent na kojem je pisalo Vukovar. S druge strane, u Beogradu je bilo više transparenata na kojima je pisalo Vukovar na ćirilici… To su ta dvostruka mjerila.

Jurčević je svojedobno svjedočio na suđenju Šimuniću: – Ja sam bio ekspertni svjedok na sportskom sudu u Švicarskoj, ali i na Prekršajnom sudu u Zagrebu. Pokušali smo dokazati da su hrvatska državna tijela legalizirala pozdrav “Za dom spremni”. I da je to stari hrvatski pozdrav. I da nije kompromitirajući. Pitanje je zašto je Šimunić uopće dobio kaznu?! Dogodio se opet presedan – da vlastita zemlja prijavljuje svoga sportaša, a ozbiljne zemlje uvijek stoje iza svojih sportaša.

U Bujici je puštena zanimljiva polemika iz jedne emisije na RTS-u, od prije osam godina, gdje su se zbog Thompsona "zakačili" prof. Jurčević i Žarko Puhovski. Akademik Pećarić izjavio je da ga ne čudi držanje Puhovskog koji je nastupajući u Beogradu, govorio čistom ekavicom, nego ga "čudi kako on uopće ima morala javno govoriti, s obzirom da je tijekom karijere u više navrata lažno svjedočio – 70-ih protiv hrvatskih studenata koji su završavali u komunističkim zatvorima, a 90-ih protiv hrvatskih branitelja, koji su završili u Haagu".

U emisiji je objavljena i informacija da hrvatskim nogometnim navijačima u Vukovaru, prilikom formiranja slavljeničke kolone vozila, nakon utakmice Hrvatska – Turska, policija nije dopustila prolazak kroz Borovo Selo – kao da nije riječ o hrvatskom teritoriju, već o drugoj državi!

https://www.youtube.com/watch?v=OmU3JNrv4V0&feature=youtu.be
(oko 8000 pregleda do sada)

http://glasbrotnja.net/video-josip-joe-simunic-bujici-sokirani-smo-to-nisu-navijaci-hrvatske-to-nisu-ni-ljudi-velika-sramota/

POGLEDAJTE:
1)
Za Hrvatsku se živi, zbog Vatrenih diše

Evo ruka opet novu pjesmu piše
za Hrvatsku se živi, zbog Vatrenih
diše, ali oko suzam riječi briše, pa
jadnici dokle vako više???
Rušite zemlju jer mrzite njega pa
zar Hrvatska nije iznad svega, zar
je vaša mržnja od ljubavi jača, zar
vas ne bole suze jednoga
igrača???
Ja svoj ponos nikad nisam krio što rođen sam Hrvat
i uvijek Hrvat bio ali okreću se brzo stranice
života ko se sve Hrvatom zove
nekad me sramota!!!
E da ste za nju u rovovima ginuli
nikada joj ovo ne bi učinili, a i ovo
reći ću vam sada vi niste ni
huligani vi ste šaka jada!!!
Koliko Hrvata za nju je palo i
koliko krvi za nju se dalo, koliko
samo ugašenih života je li vas
zbog njih danas imalo
sramota???
Kažete da rušite Mamića, ali
poslje ovoga doći će opet Mamić
novi, oni što sjede u ložam nikad
neće pasti a srušeni bit će samo
naši snovi…
Srušena bit će naša želja jaka da
i mi imamo svoga prvaka, a vama
jadnici želim iznad svega, ma j…
vas više Mamić a i vi njega!!!
Uzeli ste nam i ovo malo radosti i
sreće, grobovi vam nikad oprostiti
neće, iako je vaša mržnja od
ljubavi jača zar vas ne bole suze
jednoga igrača???

Stihovi: Velimir Raspudić
http://kamenjar.com/za-hrvatsku-se-zivi-zbog-vatrenih-dise/

2) TOMAC:
http://direktno.hr/en/2014/kolumne/51646/Kronolo%C5%A1ki-slijed-SDP-ovih-poku%C5%A1aja-da-se-preko-nogometa-vrate-na-vlast.htm

3) General GLASNOVIĆ:
http://kamenjar.com/general-glasnovic-jugoslaveni-u-hrvatskoj-su-glavni-razlog-zasto-se-mi-danas-nismo-maknuli-od-1946/

4) HDZ Split:
http://direktno.hr/en/2014/domovina/51668/HDZ-Split-Jugonacionalisti%C4%8Dki-pokret-stoji-iza-ovoga-%C5%BEele-sru%C5%A1iti-dr%C5%BEavu.htm
5) HNS:
http://direktno.hr/en/2014/direkt/51674/Vrbanovi%C4%87-Ovo-nije-bilo-slu%C4%8Dajno-ve%C4%87-organizirano-HNS-nije-suodgovoran%21.htm

6) JANICA:
http://narod.hr/clanak/janica-kostelic-iskoristiti-nastup-reprezentacije-za-sitne-obracune-nije-ni-casno-ni-posteno-ni-hrabro

KOMENTAR: Janice, jednako su mrzili i Tebe i sve Kosteliće!
Iz istih razloga!
Mrzitelji RH: I GONG:
http://narod.hr/clanak/igor-peternel-razotkrio-gong-ova-maja-ujevic-javno-vrijedala-predsjednicu

Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #747 : Lipanj 22, 2016, 19:06:52 »


Marko Franović, hrvatski biznismen u Australiji: Istina o Hrvatskoj

<a href="http://www.youtube.com/v/sTZLz9Y9C4s?version=3&amp;feature=player_detailpage" target="_blank">http://www.youtube.com/v/sTZLz9Y9C4s?version=3&amp;feature=player_detailpage</a>

U EMISIJI Markov trg gostovali su Marko Marković, urednik http://www.maxportal.hr/ i Zvonimir Šeparović predsjednik Hrvatskog Nacionalnog Etičkog Sudišta.

Tema je bila razlika Hrvata iz Hrvatske i Hrvata iz emigracije koji zahvaljujući životu izvan Hrvatske nisu kontaminirani komunističkim jugoslavenstvom.

U emisiji je prikazan intervju s Markom Franovićem uspješnim hrvatskim poduzetnikom iz Sydneya koji je dao svoje viđenje, a zapravo svojevrsnu dubinsku analizu političkih i vrijednosnih devijacija hrvatskoga društva, ali i običnog čovjeka.

Franović zahvaljujući svojem bogatom i dinamičnom iskustvu 75-godišnjaka jednostavnim riječima čovjeka iza kojega stoji uspjeh na površinu donosi temeljne probleme hrvatske države, politike, ali i društva. Intervju s Markom Franovićem napravio je Dinko Dedić hrvatski emigrant koji je do devedesetih bio na samom vrhu udbaške liste za odstrel. Dedić je bio urednik Hrvatskog tjednika, lista koji je u emigraciji počeo izlaziti nakon zabrane Hrvtskog tjednika u Zagrebu i čije je izlaženje obustavljeno početkom rata u Hrvatskoj. Hrvatski tjednik je stajao na liniji Brune Bušića, a uspostavom Hrvatskog državotvornog pokreta postao je njegovim glasilom.

Marko Franović u Australiji izdaje tjednik ‘Za dom spremni’ u kojem je ovih dana objavio slijedeći tekst koji vrlo zorno opisuje dvojbe i razmišljanja hrvatske emigracije, za Jugoslavije zvane ‘neprijateljskom’:

Po dolasku Ive Josipovića na vlast –( a zapravo drugoga Mesića) nisam više mogao odnositi tu sramotu da ja budem državljanin države kojoj je na čelu Mesić a onda nakon njega Josipović pa sam otišao u generalni konzulat u Sydneyu gdje je bila tada konzulica Mirjana Piskulić i Ljubica Berić te sam tražio da se ispišem iz hrvatskog državljanstva.

Nisu imali taj formular, pa to tada i nisam uspio napraviti, a Ljubica mi je rekla da to ne radim jer bi se pokojni Tuđman tada u grobu okretao da čuje da se Hrvati u današnjoj Hrvatskoj odriču državljanstva a gospođa Piskulić mi je rekla da ako to napravim da više nikada ne mogu biti hrvatski državljanin pa sam odustao, no to sam htio napraviti jer nisam mogao više podnositi nepravdu i sramotu što ne samo ja nego i većina Hrvata i rodoljuba mora trpiti gledajući komuniste i udbaše kako gospodare Hrvatskom.

Sada se više neću ispisivati iz hrvatskog državljanstva, jer bi i onda bio Hrvat samo ne bi mogao glasati, ali sada ću se ispisati iz HDZ-a u koji me je učlanio dr. Ivo Sanader 1992. u Splitu, a ponovo sam se učlanio ovdje u Sydneyu prije četiri godine. Ovu sramotu koju je napravio HDZ i cijeli hrvatski sabor, te Jude, idioti i antihrvati to normalan čovjek ne može shvatiti. Čini mi se ponekad da za Hrvatsku nema nikakve nade jer valjda nijedna stranka nije napravila ovo što je HDZ napravio rušeći Vladu u kojoj je obnašao vlast .

Od sada objavljujem rat ovakvoj hrvatskoj politici, -tim hrvatskim Judama, idiotima i janjičarima koji će sve napraviti da sačuvaju svoje fotelje. Kako izgleda za sada samo političari “Mosta” izgledaju čisti a dokada će oni izdržati vidjeti ćemo. Ne želim više biti član HDZ-a stranke kojoj nisu dobri Hrvati već ide u koaliciju s Pupovcem i neprijateljima Hrvatske.

Dok se ta sramota događa, jastrebovi SDP-a i izvan Sabora angažiraju zaostale (a gotovo svi su zaostali) kadrove u službama koje je „Most“ velikodušno zadržao, špijunirajući Crkvu i njen vjernički narod kao u doba hladnoga rata, angažirajući svoje "straživačke novinare", da izmišljaju spletke i uspješno i bez otpora blate hrvatsku vlast i Hrvatsku Državu u inozemstvu, pa kao snajperisti ciljaju jednog po jednog domoljubnog ministra. U tom otporu je izostala i pomoć domoljubne dijaspore, koja je zamorena beskrajnom taštinom lidera Domoljubne koalicije. Prva meta Crvenoj oporbi je bila kultura, a kako i ne bi kada je sva hrvatska kultura premrežena crvenim hijenama, pa ako ih tko dirne odmah dižu „klasnu“ revoluciju.

Paradoksalno ili ne, tek je ova situacija pokazala koliko je kultura važna, koliko sve zlo (i nešto dobra) dolazi upravo iz toga područja. To nam je već davno govorio zadarski profesor naše nacionalne povijesti dr.sc. Damir Agičić – da se ideološka tranzicija hrvatskog naroda nije izvršila 1991, niti se mogla završiti do 1995, jer je nasilna komunistička indoktrinacija u medijima i školama stvarala u hrvatskim glavama svoje otrovne narkotike punih 50 godina i da će za njenu detoksikaciju trebati najmanje 20 godina. To je uzrok ludih izbornih rezultata u korist donedavne tiranije, čim domoljubi zabrljaju, koliko iz neznanja, toliko još više iz puste osobne taštine. a oni to uporno suicidalno čine.

Crveni anacionalni apatridi su to shvatili i obilno zlorabili, dok domoljubne stranke u većini još nisu shvatili, osim doktora Zlatka Hasanbegovića i još ponekih, koje su SDPove hijene zbog istine o Bleiburgu proglasili novim Hitlerom i vođom izmišljene fašizacije moderne Hrvatske Države, iako taj isti Hasanbegović uživa veliki znanstveni ugled u svijetu i sve veći ugled u narodu. Tipično za Udbu, zar ne?

Ekstremne skojevce je uhvatila panika zbog tog straha od istine o partizanskim zločinima njihovih otaca i od Hasanbegovićeve upornosti da se napokon javno utvrdi objavi prava povijesna dijagnoza o uzrocima i krivici njihovih zločinačkih nedjela u prošlosti, zbog čega siju paniku u redovima onih jugofašističkih falangi koji su uvijek bili i ostali za Srpsku Hrvatsku a protiv Hrvatske i traže rušenje cijele tek izabrane Oreškovićeve vlade.

Zato je samo na prvi pogled začudno da titoisti sad usmjeravaju svoj glavni udar na ovo donedavno marginalno ministarsko mjesto, a ne na pasivnog Karamarka, jer taj zlatousti ministar Zlatko svojim usporenim ali zdravorazumskim prosudbama preko noći dobiva najviše glasova i u stranci, i u vladi, i u narodu!

Slično je i jednako lucidnim doktorom povijesti Antom Nazorom, do skora od SDP-ovih ideologa često ponižavanim ravnateljem MDC Domovinskog rata, kome su u upravni odbor kukurikavci imenovali četničke šoviniste iz SNV, a sada su mu bez otpora lidera SDP, dali nagradu Grada Zagreba, uz po dužini najveći frenetični aplauz, iako je baš on dao pregršt primjedaba na jugofilnu interpretaciju Domovinskoga rata u uputniku (kurikulu) lažnog eksperta Bore Jokića, kao i na široko obrađenu jugoslavensku despociju u hrvatskoj povijesti, valjda kao sretnu epizodu hrvatskoga naroda, kako su dirigirali titoisti Budak i Jokić.

http://www.maxportal.hr/markov-trg-marko-franovic-hrvatski-biznismen-u-australiji-istina-o-hrvatskoj/

Marko Franović: Mi smo onima koji nikada voljeli Hrvatsku trn u oku
http://www.hkv.hr/razgovori/17222-marko-franovic-australija-mi-smo-onima-koji-nikada-voljeli-hrvatsku-trn-u-oku.html

Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #748 : Lipanj 25, 2016, 11:59:11 »


Predsjednica kleknula pred tajnim mentorima i Srbijom


Ugrožena nacionalna sigurnost Hrvatske!?

Predsjednica RH, Kolinda Grabar Kitarović je ponukana utjecajnim i tajnovitim mentorima, nelegalno i nelegitimno, priredila igrokaz kojim je Srbiji ukinula iznimno osnovane prepreke u pregovaračkom procesu s EU a Hrvatskoj nanijela veliku političku štetu.

Učinila je to na dan 88. godišnjice mučkog, velikosrpskog atentata na hrvatske zastupnike. Učinila je to u društvu bliskog suradnika četničkog vojvode Vojislava Šešelja – Aleksandra Vučića, sadašnjeg tehničkog premijera Srbije.

Ovako joj se obratila hrvatska europarlamentarka Marijana Petir:
-   "Na današnji dan u beogradskoj skupštini prije 88.godina izvršen je atentat na prvake Hss-a Stjepana Radića, Pavla Radića, Đuru Basaričeka, Ivana Pernara i Ivana Granđu. To je bio pucanj u Hrvatsku i hrvatski narod. Nadam se da će političari koji u ime Hrvatske razgovaraju sa Srbijom tražiti od Srbije promjenu dosadašnje politike. Bilo kakvo popuštanje bio bi novi pucanj u Hrvatsku i hrvatski narod!"

Ilegalna, isforsirana deklaracija je potpisana nakon što ju je usvojila vlada Srbije. Predsjednica našoj vladi nije ostavila vremena za usvajanje, tekst je dostavila tek 3 dana ranije. Ogromno srljanje predsjednice, zajedno s dijabolično odabranim danom jasno sugeriraju kako njenim djelovanjem u ovome slučaju netko snažno zapovijeda, na štetu ugleda RH. Ustav RH predviđa zajedničko djelovanje predsjednice i vlade te usuglašavanje u vanjskoj politici. Ovakvim srljanjem narušene su te ustavne odredbe.

Odmah nakon zajedničkog igrokaza s Vučićem uslijedio je šamar i Kolindi Grabar Kitarović i Hrvatskoj. Srbija je smijenila svog šefa stalne misije pri EU zbog nedovoljnog angažmana na onemogućavanju izložbe o bl. Alojziju Stepincu, koju je organizirala hrvatska europarlamentarka i poznata aktivistica hrvatskih nacionalnih interesa, gđa. Marijana Petir.

Srbija nije stala na tom činu – svim relevantnim institucijama Europe poslali su niz falsifikata, objeda i laži, kojim napadaju lik i djelo blaženika te sliku suvremene demokratske Hrvatske,proglašavajući nas sljedbenicima fašizma. U širenju protuhrvatske mitomanije uvelike im pomaže djelovanje orjunaško-komunističkih križanaca, jugonacionalista, na čije se izjave uvelike pozivaju.

Dvostruki kriteriji predsjednice- što su unutarpolitička pitanja a što miješanje u tuđe dvorište?

Srbija je rehabilitirala četničkog, fašističkog koljača Dražu Mihailovića i četnički pokret, kriv za desetke tisuća žrtava u Hrvatskoj. Na takvu fašističku blasfemiju Hrvatska ostaje bez reakcije a nije reagirala ni predsjednica na sastanku s Vučićem.

Tomislav Nikolić, četnički vojvoda i predsjednih Srbije jasno je izrazio teritorijalne pretenzije na hrvatski teritorij a posebno je udario tamo gdje najviše boli-na Vukovar,proglasivši ga srpskim gradom. Cijela afera je proglašena beznačajnom, za unutarpolitičku uporabu u Srbiji – i opet nikome ništa.
Predsjednica je nekim čudom "zaboravila" na dijaboličnu srbijansku ograničenu univerzalnu jurisdikciju kojom Srbija proganja i proganjat če žrtve vlastite agresije na Hrvatsku. Opet predsjedničin muk!

Srpska akademija je producirala Memorandum2 kojim izravno udara i po Hrvatskoj.

Autori Memoranduma su akademici Pavle Savić, Antonije Isaković, Dušan Kanazir, Mihajlo Marković, Dejan Medaković, Vasilije Krestić, Ljuba Tadić, Kosta Mihajlović...Dobrica Ćosić i bratija u devet točaka osuvremenili i prilagodili novom vremenu ono što su zamislili i započeli u drugoj polovici dvadesetoga stoljeća. Evo tih točaka.

1.   Umanjiti odgovornost Srbije za počinjene zločine i razaranja, i optužnicama, potjernicama i montiranim sudskim procesima protiv državljana BiH, Hrvatske i Kosova staviti je u ravnopravan položaj sa državama u okruženju.

2.   Odvratiti pažnju regionalnih i međunarodnih medija sa završnih procesa bivšim pripadnicima srbijanskog političkog, obavještajnog i vojnog vrha i političkog vrha Republike srpske kojem se sudi u Haaškom tribunalu

3.   Susjedne države BiH, Hrvatsku i Kosovo dovesti u položaj da odustanu od tužbi najavljenih pred međunarodnim sudovima.

4.   Pokajničkim akcijama dovesti Srbiju u jednak položaj sa stradalim i oštećenim državama iz okruženja.

5.   Inzistirati na zatvaranju Haaškog tribunala i na suđenju generalu Ratku Mladiću pred domaćim pravosuđem.

6.   Destabilizirati vlade susjednih država, provocirati unutrašnje nezadovoljstvo i nemire i slabiti oštricu optužbi protiv Srbije.

7.   Pomagati odcjepljenje Republike srpske.

8.   Inzistirati na konstitutivnosti Srba u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Kosovu i izvršiti tranziciji srpskih zajednica u državama regije u unitarnu, svesrpsku zajednicu.

9.   Zaustaviti odvajanje Vojvodine, spriječiti dalju regionalizaciju Srbije i oslabiti djelovanje Islamske zajednice u Sandžaku.

Od predsjednice po Hrvatsku zlokobna šutnja.

Na drugoj strani Srbija bjesomučno udara po blaženiku i suvremenoj Hrvatskoj.

Od predsjednice opet šutnja.

Nakon ovakvog rašomona legitimno je postaviti pitanje čijim to interesima služi Kolinda Grabar Kitarović?

http://barometar.vecernji.hr/analyses/predsjednica-kleknula-pred-tajnim-mentor-3134/
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #749 : Lipanj 28, 2016, 17:14:31 »


SOA upozorava: Četnički pokret među mladima u Hrvatskoj jača


Iako je razina terorističke prijetnje s islamističkih polazišta iz same RH niska, razina terorističke prijetnje se povećala za cijelu Europu pa tako i za Hrvatsku.

Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) je, i po treći put, na svojim web stranicama objavila javni dokument o svojem radu u prošloj godini i sigurnosnim procjenama o stanju u Hrvatskoj i zemljama u okruženju.

Na izvješću od 40-ak stranica navodi se kako u Hrvatskoj nema izravnih terorističkih prijetnji, ali postoji potencijalni rizik. Osim Hrvatima koji se bore na području tzv. Islamske države, SOA se bavila i huliganima unutar navijačkih skupina.

Iako je razina terorističke prijetnje s islamističkih polazišta iz same RH niska, razina terorističke prijetnje se povećala za cijelu Europu pa tako i za Hrvatsku.

Proteklu godinu obilježili su teroristički napadi u Francuskoj i Belgiji, od terorističkog napada na redakciju časopisa Charlie Hebdo 7. siječnja 2015., pariških terorističkih napada 13. studenoga 2015., do napada u Bruxellesu 22. ožujka 2016., izravno povezanih sa širenjem terorizma s islamističkih polazišta. U veljači 2015. u Danskoj je dvoje ljudi ubijeno u napadu vatrenim oružjem inspiriran terorističkim motivima. Tunis i Turska su također pretrpjeli velike terorističke napade.

U ljeto 2015. i RH je bila meta terorističkog čina jer je u Egiptu otet hrvatski državljanin Tomislav Salopek. SOA, navodi se u izvješću, i dalje radi na slučaju Tomislava Salopeka, posebno kako bi se utvrdile okolnosti i počinitelji otmice te utvrdila njegova sudbina. Tijekom 2015. izvršeni su teroristički napadi i u BiH (napad na policijsku postaju u Zvorniku u travnju i napad na pripadnike vojske BiH u Sarajevu u studenom).

Broj pristaša radikalnog tumačenja islama u RH je mali, nekoliko desetaka osoba, a većina njih nisu pobornici terorističkih metoda djelovanja, navodi se u izvješću SOA-e.

Radikalizacija u Hrvatskoj, tvrde, nije poprimila šire razmjere, između ostalog i zbog vrlo dobrog ugleda, položaja i integriranosti Islamske zajednice u hrvatskom društvu. Međutim, postojanje radikalnih islamističkih enklava u susjednim državama, kao i odlasci džihadista porijeklom iz tih država koji se bore u sirijskom i iračkom sukobu na strani ISIL-a i dalje zabrinjavaju.

Od 2012. godine oko 900 osoba s područja jugoistočne Europe otišlo je na područje sukoba u Siriji i Iraku. Radi se o osobama koje uglavnom potječu iz BiH, Kosova, Srbije/Sandžaka, Makedonije i Albanije. Većinom se radi o muškarcima koji odlaze u džihad, a u Siriji i Iraku najviše su se priključivali ISIL-u, ali i Al Qaidinoj Al Nusra Fronti. Među osobama koje su otišle na teritorij pod kontrolom ISIL-a ima i žena i djece. Aktivni su na internetu, gdje i promiču svoje ideje.

Bilježi se i povratak džihadista u matične države nakon ratnih iskustava. Iako u RH trenutno nema povratnika iz Sirije i Iraka, povratak džihadista u susjedne države mijenja sigurnosnu situaciju, neizravno utječući i na RH. Na područje jugoistočnog susjedstva RH vratilo se oko 300 džihadista.

Trenutno se na području pod kontrolom ISIL-a nalazi šest osoba s državljanstvom RH, dok se jedna osoba vratila u državu u kojoj je ranije živjela. Većina njih, uz hrvatsko, ima državljanstva i drugih država. Zajedničko im je to da su prije radikalizacije odselili iz RH ili nisu ni živjeli u RH. Proces radikalizacije odvijao se u inozemstvu odakle su i otišli na teritorij pod kontrolom ISIL-a.

Za sada nema izravne prijetnje sigurnosti RH od džihadista u Siriji ili povratnika, međutim ne može se isključiti prijetnja tzv. vukova samotnjaka. To su osobe koje su spremne samoinicijativno i samostalno izvršiti teroristički napad, bez potpore terorističke organizacije, a koje je vrlo teško otkriti, stoji u izvješću SOA-e.

Također, ostaje srednjoročna i dugoročna prijetnja da džihadisti-povratnici koji su vojno osposobljeni, radikalizirani i traumatizirani ratnim iskustvom, u kontaktu s terorističkim strukturama posluže kao izvršitelji ili logistika izvršenja terorističkih napada.

Jedan od sigurnosnih izazova s kojim je suočena RH je i tranzit osoba, stranih državljana, za koje postoje indicije da podupiru terorističke aktivnosti preko hrvatskog teritorija. Ovo je posebno izraženo u kontekstu migracijskog vala preko RH. Od početka migracijske krize postojale su indicije da bi se ona mogla koristiti za prebacivanje terorista u Europu, što se potvrdilo kada je utvrđeno da su pojedini počinitelji terorističkog napada u Parizu iz studenoga 2015. godine tranzitirali i preko Hrvatske u sklopu migracijskog vala.

Hrvatske tajne službe prate i znaju za dobro organizirane ekstremističke grupe, ali i pojedince unutar glavnih navijačkih skupina. Ekstremističke skupine i pojedinci, s lijevih i s desnih ideoloških polazišta, imaju vrlo malen potencijal za ugrožavanje sigurnosne situacije u RH jer su malobrojni i slabo organizirani, navodi se u izvješću SOA-e. No, pojava ekstremizma zabilježena je i kod pojedinaca koji djeluju unutar navijačkih skupina.

Nasilje, ekstremistička retorika i simbolika kod dijelova pojedinih navijačkih skupina prisutni su godinama, a narušavaju sigurnosnu situaciju u RH i njezin međunarodni ugled.

Glavni poticatelji ovih pojavnosti su dobro organizirane ekstremističke frakcije unutar glavnih navijačkih skupina. Posebnu pozornost izaziva sve učestalije nasilno djelovanje ekstremnih frakcija navijačkih skupina izvan okvira sportskih događaja.

Na području desnog ekstremizma u RH kontinuirano je djelovanje pripadnika hrvatskih ogranaka neonacističkih i drugih sličnih organizacija. Pojedinci ekstremne desne ideološke orijentacije se međusobno povezuju, a nastoje uspostaviti kontakte s istomišljenicima u državama EU. Zbog malobrojnosti neonacističke scene u RH, njihov potencijal ugrožavanja sigurnosne situacije je vrlo malen.

S područja lijevog ekstremizma, domaće radikalne anarhističke skupine u kontaktu su s inozemnim anarho-terorističkim pojedincima i skupinama. Aktivizam ovih osoba zasad je nenasilan i uglavnom se sastoji od okupljanja i komunikacije s istomišljenicima.

Posljedice ratnih trauma i neriješenih međunacionalnih odnosa mogu biti plodno tlo za jačanje ekstremizma, navodi se u izvješću.

I dalje su aktivne organizacije i pristaše četničkih pokreta u državama okruženja. Pri tome postoje i kontakti prema istomišljenicima u RH te prema ostalim organizacijama i pojedincima s velikosrpskih ideoloških polazišta. Ono što zabrinjava jest da je iskazivanje velikosrpskog i četničkog ekstremizma na području RH sve više zamjećivano i među mlađom populacijom. Uz navedeno, pristaše četničkih pokreta zastupaju izrazito anti-NATO-ovske stavove.

I u 2015. godini više hrvatskih državljana sudjelovalo je u ukrajinskom sukobu kao pripadnici ukrajinskih postrojbi. Do početka 2016. godine je 19 državljana RH otputovalo u Ukrajinu s namjerom da se uključe u oružane sukobe. Početkom 2016. godine u Ukrajini se nalazilo još njih pet.

Do rujna 2015. glavnina izbjeglica i migranata išla je do EU preko Mađarske te su zaobilazili RH. Do tada je broj ilegalnih migranata u RH bio vrlo mali. U prvih devet mjeseci 2015. u RH je zabilježeno tek oko 1.200 ilegalnih migranata. Nakon zatvaranja mađarske granice prema Srbiji u rujnu, migranti su iz Srbije preusmjereni na RH, kojom je od 16. rujna do kraja 2015. godine tranzitiralo oko 600.000 migranata.

Korupcija u javnoj upravi, državnim institucijama i tijelima te državnim i javnim tvrtkama jedan je od najznačajnijih izazova RH koji ugrožava funkcioniranje tržišta, gospodarski rast, smanjuje porezne izvore i oštećuje državni proračun te stvara nesigurnost i gubitak povjerenja u državne institucije. Korupcija smanjuje investicijski potencijal u RH, a odražava se i na međunarodni ugled RH i aktivnosti hrvatskih tvrtki na međunarodnom tržištu, stoji u izvješću SOA-e.

Korupcija neizravno negativno utječe i na nacionalnu sigurnost pa je SOA, u suradnji s drugim nadležnim tijelima, potpora u njezinoj prevenciji i suzbijanju.

Najčešći oblici korupcije u RH vezani su uz provedbe javnih natječaja za odabir najpovoljnijeg ponuđača, javne nabave, sklapanja poslova neposrednom pogodbom te prilikom izdavanja raznih oblika dozvola i suglasnosti. Posebno zabrinjavaju pokušaji koruptivnog utjecaja na političke, pravosudne i druge procese donošenja odluka.

Procesi javne nabave su, zbog velikih financijskih iznosa i važnosti javnog sektora u nacionalnoj ekonomiji, posebno osjetljivi na koruptivne pojave i pokušaje da se netransparentnostima, malverzacijama i nezakonitostima nezakonito 'izvlači' novac na štetu državnog proračuna.

Na prijetnju organiziranog kriminala uvelike utječe hrvatski prometni, gospodarski i geografski položaj. RH nalazi se na jednom od krakova tzv. balkanske krijumčarske rute na kojoj su organizirane kriminalne skupine razvile snažnu prekograničnu suradnju.

Nastavljena je pojava korištenja hrvatskog teritorija kao utočišta pripadnicima regionalnog organiziranog kriminala, bilo da je riječ o skrivanju od suprotstavljenih kriminalnih skupina ili izbjegavanju kaznenog progona u domicilnim državama, odnosno planiranju daljnjih kriminalnih radnji. Tom prilikom koriste logističku pomoć osoba iz hrvatskog kriminalnog miljea. Takva će situacija i dalje biti prijetnja stanju sigurnosti u Hrvatskoj, zbog opasnosti od širenja kriminalnih obračuna i sukoba izvan teritorija njihovih matičnih država. Aktivnosti istaknutih pripadnika kriminalnog miljea iz država okruženja ogledaju se i u pokušajima financijskih ulaganja na području RH s ciljem prikrivanja izvora nezakonito stečenog novca, navodi se u izvješću.

Potvrđeno je i sudjelovanje osoba iz RH i okruženja u krijumčarskim kanalima kokaina iz Južne Amerike prema Europi, odnosno njihova dobra pozicioniranost među južnoameričkim kriminalnim skupinama.

SOA kontinuirano radi na utvrđivanju lokacija pojedinačnih i masovnih grobnica osoba nestalih tijekom Domovinskog rata, prikuplja podatke o ratnim zločinima, kao i boravištu osoba koje se nalaze u bijegu od kaznene odgovornosti zbog ratnog zločina. Pri tome ključnu ulogu ima suradnja SOA-e s građanima koji imaju saznanja o nestalim osobama i mogućim grobnicama.

Iako veza između demografije i nacionalne sigurnosti nije uvijek pravocrtna i jasna, dinamika određenih demografskih kategorija, samostalno ili u sinergiji s drugim faktorima, utječe na sigurnosno-političke procese. Radi tog utjecaja, SOA je analitički obradila povezanost demografskih kretanja i nacionalne sigurnosti.

Suvremena obilježja stanovništva Hrvatske ukazuju na naglašeno negativnu demografsku strukturu i trendove demografskih procesa čiji nastavak će se odraziti na društvenogospodarski razvoj RH i u dugoročnom razdoblju. Nastavak postojećih demografskih trendova (vrlo nizak fertilitet, depopulacija, negativan saldo migracija, poremećaj dobne strukture stanovništva) značajno će povećavati izazove s kojima se suočava hrvatsko društvo.

Migracijski procesi prema EU dodatno će utjecati na demografsku dinamiku hrvatskog i europskog društva. U 2014. godini, u EU je živjelo 19,6 milijuna ljudi koji nisu državljani članica EU-a, dok je 33,5 milijuna ljudi koji žive u EU rođeno izvan EU. Također, 14,3 milijuna državljana članica EU živi izvan svoje matične države.

SOA je tijekom 2015. državnom vrhu, Predsjednici RH i Vladi RH, uputila po oko 300 raznih analitičkih uradaka.

Uz državni vrh, SOA o svojim saznanjima izvješćuje i druga tijela, poput Hrvatskog sabora, Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, Državnog odvjetništva, MUP-a i drugih ministarstava čime podupire rad i drugih tijela u zaštiti nacionalne sigurnosti. SOA je ukupno u 2015. korisnicima uputila oko 10.500 različitih sigurnosno-obavještajnih informacija.

Osim toga, SOA svakodnevno surađuje i razmjenjuje sigurnosno-obavještajne informacije s međunarodnim partnerima: partnerskim sigurnosno-obavještajnim službama i odgovarajućim tijelima u sklopu EU-a, NATO-a i multilateralnih foruma kojih je SOA članica. Od 2013. godine SOA utrostručila broj informacija koje upućuje u odgovarajuća tijela EU.

Sigurnosna provjera je postupak kojim nadležna tijela utvrđuju postojanje sigurnosnih zapreka za fizičke i pravne osobe. Postupak provodi nadležna sigurnosno-obavještajna agencija. SOA provodi sve sigurnosne provjere osoba u civilnom sektoru. One su dio preventivnog rada SOA-e s ciljem jačanja sigurnosti organizacija, odnosno sprječavanja da pojedinci za koje postoje sigurnosne zapreke dođu u dodir s osjetljivim podacima ili obnašaju dužnosti na kojima mogu nanijeti štetu sigurnosti i interesima RH.

U 2015. godini dostavljeno je ukupno 5.670 izvješća o provedenim sigurnosnim provjerama. Njih 5.010 bilo je za stjecanje uvjerenja (certifikata) za pristup klasificiranim podacima određenih stupnjeva tajnosti, temeljem zahtjeva UVNS-a i VSOA-e. Uz njih, provedeno je i 660 temeljnih sigurnosnih provjera po zahtjevima Vlade RH, Hrvatskoga sabora, MVEP-a, Vrhovnoga suda, MUP-a, VSOA-e, DORH-a, Carinske uprave Ministarstva financija i drugih nadležnih tijela, kao i za potrebe SOA-e.

Na temelju podataka prikupljenih u postupku provođenja sigurnosnih provjera SOA je za 111 osoba dala negativno mišljenje, odnosno postojanje sigurnosnih zapreka.

Točan broj zaposlenika SOA-e tajan je podatak. No, ukupan broj zaposlenika SOA-e sličan je broju zaposlenika u drugim usporedivim službama razvijenih europskih država, stoji u izvješću. Novi zaposlenici se primaju u službu slijedom potreba za popunom konkretnih radnih mjesta, a temeljem planova i prioriteta prijma za određenu godinu.

Žene čine 40% zaposlenika SOA-e. One imaju ista prava, mogućnosti i obveze kao i njihovi muški kolege. Na rukovodećim mjestima ima 23% žena, dok je na višim i čelnim radnim mjestima u sjedištu SOA-e raspoređeno 35% žena. SOA će i nadalje voditi aktivnu politiku osnaživanja uloge žena u sigurnosno-obavještajnom sektoru.

Rad SOA-e je pod stalnim trostrukim vanjskim nadzorom: parlamentarni nadzor provodi Hrvatski sabor preko Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, stručni nadzor obavlja Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost, dok građanski nadzor obavlja Vijeće za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija. Tijekom 2015. godine Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost proveo je ukupno 12 nadzora, dok je Vijeće za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija provelo 5 nadzora nad radom SOA-e.

Uz vanjski nadzor, unutar SOA-e se organizirano i sustavno provodi nadzor ustavnosti i zakonitosti rada ustrojstvenih jedinica i zaposlenika SOA-e, zaštite tajnosti podataka i protuobavještajne zaštite SOA-e u cjelini. U okviru toga provode su redovni nadzori i istražuju pojedinačni slučajevi u kojima postoji sumnja u protuzakonito ili protupropisno ponašanje zaposlenika SOA-e.

U 2015. godini zaprimljeno je ukupno 25 zahtjeva nadzornih tijela i državnih institucija odnosno građana za uvidom u sigurnosno-obavještajnu dokumentaciju, vezanih za stvarno ili pretpostavljeno postupanje SOA-e. Tijekom 2015. godine inicirano je 6 disciplinskih postupaka zbog povreda službenih dužnosti, sukladno odgovarajućim zakonskim odredbama.

SOA je 24. rujna 2015. Hrvatskom državnom arhivu predala preostalu dokumentaciju bivše Službe državne sigurnosti (SDS) RSUP SRH koju je imala u svojoj arhivi. Riječ je o dokumentaciji koju su u arhivama tadašnjeg SDS-a zatekle novoformirane hrvatske sigurnosne i obavještajne službe, a koja je nastala u razdoblju od 1937. godine do 30. svibnja 1990. godine.

SOA je dvije godine planski i sustavno radila na sređivanju i kategorizaciji navedenog gradiva, a o obimu izvršenog posla govori podatak da su Hrvatskom državnom arhivu predana 134 dužna metra dokumentacije.

Namjera je SOA-e da ovo vrijedno arhivsko gradivo postane dostupno znanstvenoj i široj javnosti i omogući bolji uvid u taj period hrvatske povijesti. Dokumentacija će biti dostupna nakon odgovarajuće obrade u Hrvatskom državnom arhivu, a pri tome će za njezinu dostupnost vrijediti propisi koji reguliraju postupanje s arhivskim gradivom i zaštitom osobnih podataka.

Hrvatske sigurnosne i obavještajne službe već su ranije predale Hrvatskom državnom arhivu dosjee osoba nastale radom bivše SDS, kao i veći dio dokumentacije iz vremena Drugog svjetskog rata koju je SDS imao u svojim arhivima.

http://direktno.hr/en/2014/direkt/52474/SOA-upozorava-%C4%8Cetni%C4%8Dki-pokret-me%C4%91u-mladima-u-Hrvatskoj-ja%C4%8Da.htm

https://www.soa.hr/hr/

https://www.soa.hr/UserFiles/File/pdf/Javno-izvjesce-2015.pdf - Str. 15 i 22
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: 1 ... 48 49 [50] 51
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!