CRO-eu.com
Svibanj 06, 2021, 12:59:48 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Sin domovine: Dr. Zlatko Hasanbegović  (Posjeta: 3340 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Srpanj 04, 2016, 23:17:31 »


Medijski totalitarizam postaje prošlost?

Tko je dr. Zlatko Hasanbegović – put od zagrebačkog dečka do vrhunskog intelektualca


Ministar dr. Zlatko Hasanbegović definitivno je posljednjim izjavama otkrio hrvatskoj javnosti tko je novi mladi ministar kulture: vrhunski obrazovan, elokventan i pismen, odmjeren, bogatog stručnog vokabulara, inteligentan i upućen u materiju o kojoj govori, duhoviti antifrazeolog u poplavi veleumnih stručnih sveznadara i diplomiranih frazeologa zbog kojih se bojimo upaliti TV da ne iskoče kao iz njega nekada Suzana iz Mesićeve paštete. Već nas unaprijed iritira onaj prst na usni Žarka Puhovskog kada u dubokoj meditaciji razmišlja o odgovoru na pitanje: "Koliko je sati?".

Stoga je pojava istinskog znanstvenika i intelektualca dr. Zlatka Hasanbegovića pravo osvježenje na hrvatskoj javnoj mediokritetskoj sceni. Izjave ovog ministra su samo potvrda riječi predsjednika HAZU-a Zvonka Kusića: "Hasanbegović me impresionirao!"

Odrastanje u urbanom okružju Novog Zagreba

Rođen i odrastao na novozagrebačkom asfaltu prekosavskog Zapruđa već je kao mladić došao u dodir sa urbanom alternativnom scenom koja se tih godina ubrzano razvijala u tom dijelu Zagreba. Osim urbane glazbe i popularnih novozagrebačkih "čaga" po društvenim domovima, kao i svi purgeri strastveno se opredijelio za miljenika Zagreba – NK Dinamo. Pred raspad Jugoslavije i početak agresije Srbije na Hrvatsku urbana navijačka scena u Zagrebu bila je zbog svog otvorenog domoljublja i protivljenja komunističkom i velikosrpskom teroru pod posebnom pažnjom represivnih organa vlasti.

Smrad Velike Srbije se otvoreno poput plijesni širio ulicama i sportskim terenima Jugoslavije i nagovještavao dolazeći rat. Taj smrad nije zaobišao ni Novi Zagreb gdje je bila organizirana jaka podružnica i podgrupa navijača Dinama poznatija pod imenom "New blue generation", čije je ime već naglašavalo prirodu mladenačkog bunta protiv nepravde i terora velikosrba, osobito iz redova milicije. Među brojnim članovima te urbane navijačke podgrupe bili su osim Hasanbegovića glumac Hrvoje Kečkeš, redatelj "Kauboja" Tomislav Mršić i mnogi drugi novozagrebački mladići.

Odrastanje u urbanoj buntovničkoj građanskoj sceni predratnog Zagreba, događanja u Domovinskom ratu, kao i obiteljska tragedija obilježila je odrastanje ministra kulture do te mjere da se odlučio za životni poziv znanstvenika i povjesničara koji će poštenim, neideološkim i znanstvenim pristupom dati doprinos sebi, svojoj obitelji i svome narodu za demistifikaciju prošlosti i istinu u sadašnjosti kao nužnog uvjeta za svjetliju budućnost.

Hasanbegovićeva filantropska obiteljska pozadina

Treba istaknuti da je ministrov djed Sabrijan Prohić još davne 1942. kao trgovac došao u Zagreb, te je stekao brojne nekretnine u Frankopanskoj ulici i Ilici u samom centru Zagreba. Za vrijeme II. svjetskog rata udomljuje i spašava židovsku djevojčicu čiji su roditelji odvedeni u logor i zbog toga biva maltretiran od ustaša. Dolaskom partizana nastavlja se progon obitelji, a djeda koji je bio vlasnik jedne od najvećih privatnih biblioteka u gradu, komunisti ubijaju 1946. Kao i mnoge nevine Hrvate tog vremena, a ne sumnjamo da je dobar dio tih poslijeratnih ubojstava bio motiviran nekretninama u centru grada.

Tako je obitelj novog ministra već odavno osjetila na svojoj koži netoleranciju i ideološki teror dvaju isključivih sistema i političkih diktatura sa naših prostora. Nažalost, njihovi duhovni i fizički potomci ne prestaju proganjati pamfletističkom netolerancijom i mržnjom do današnjeg dana, bijesno vičući držeći Caps lock na tipkovnicama ili kežeći zube pred kamerama televizije.

Tko, uostalom, nije prošao kao ministar Hasanbegović ako bi im se manje-više otvoreno suprotstavio na bilo kojem području koje su oni zacrtali da je "njihovo"? Dr. Judith Riesman koju su na najneljudskiji i najbolniji način proglašavali nacistom, usprkos tome što je njena obitelj stradala u holokaustu? A samo se usudila dirnuti u pedofila Kinsleya i njegova "znanstvena istraživanja" na malim bebama i djeci. Sarajevska Židovka i najveći stručnjak za holokaust na području bivše Jugoslavije dr. Esther Gietman? Dr. Željka Markić koja se, eto, usudila potaknuti građane na zakonski dozvoljen referendum? Karolina Vidović Krišto? Krešimir Mihajović? Sami nadopunite popis…

Isti dežurni urlatori i kvazimoralisti nisu ni približno dizali halabuku kada je napr. bivša ministrica kulture Andrea Zlatar Violić bila prijavljena Povjerenstvu o sukobu interesa da je nakladniku dvotjednika "Zarez", tvrtki "Druga strana d.o.o." u kojem je imala vlasnički udio, dodijelila 600.000 kuna novaca poreznih obveznika! Medijskim inkvizitorima i zabrinutim kvazikulturnjacima tada nije palo na pamet da podignu glas.

Povjerenstvo je kaznilo Zlatar sa 15.000 kuna u pet rata(!), a ona je izjavila da je bila u zabludi, odnosno mislila je da je razriješena, ali je došlo do nesporazuma s javnim bilježnikom, pisalo je u objašnjenju Povjerenstva?!!

A danas, dok psi laju karavane ipak prolaze. Mic po mic, ali ipak se kreću kako bi rekao slavni Galileo.

Školovanje i znanstveni dosezi dr. Hasanbegovića

Za razliku od mnogih ministara iz dosadašnje vlade kojima je ministarsko mjesto bilo prvo radno mjesto u životu, dr. Zlatko Hasanbegović je svoju karijeru gradio znanstvenim radom na Katedri za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu gdje je postao magistar povijesnih znanosti i doktor humanističkih znanosti, te znanstveni novak.

Znanstvenu karijeru gradio je polako i time stjecao opravdani ugled u znanstvenim krugovima. Za to vrijeme su bivši SDP-ovi mnistri ljepili plakate u predizbornim kampanjama i tako opravdali stručnost za ministarske funkcije.

Doktorat je napisao 2007. kod mentora poznatog povjesničara dr. Ive Goldsteina na temu "Jugoslavenska muslimanska organizacija u političkom životu kraljevine Jugoslavije 1929.-1941.", a u tročlanom povjerenstvu bili su još cijenjeni sveučilišniprofesori dr. sc. Ivo Banac i dr. sc. Ivica Šute.

Osim doktorata, drugi veliki stručni rad bila je monografija "Muslimani u Zagrebu 1878 -1945."

Time je mladi znanstvenik dr. Hasanbegović dao veliki znanstveni doprinos temi sudjelovanja muslimana u građanskom i nacionalnom životu Hrvatske do 1945., a što je praktički bilo zabranjeno do raspada Jugoslavije.

Od 2010. dobio je radno mjesto na Institutu društvenih znanosti "Ivo Pilar" kao znanstveni suradnik.

Dr. Zlatko Hasanbegović – osvježenje u žabokrečini hrvatske kulturnjačke scene

Čitajući izjave dr. Zlatka Hasanbegovića čitatelj može doći do zaključka da je on pravo osvježenje u žabokrečini hrvatske kulturne scene. Jasno dijagnosticirajući da je prostor javnog govora u Hrvatskoj preuzela interesno povezana manjina verbalnih zlostavljača i "ljevičarskih doktora prakse", Hasanbegović s pravom očekuje da u hrvatskoj kulturi zažive obrasci zapadne demokracije i pluralizma riješeni bilo kakve dogmatskog gramscijevskog revolucionarnog kulturnjaštva u službi revolucije.

Naravno, Gramsci je možda bio revolucionarni idealist, dok su hrvatski urlatori samo korisnici državnog proračuna i mentalni smetlari bilo kakvih nepoćudnih ideja u interesu njihove (samo)vlasti.

Zar bi inače portali koji bizarnog imena kao "muf" sa člancima dubokoumnih naslova kao "Povijest vibratora" ili "Vodič kroz sise i guzice", dobivali desetine tisuća kuna novaca poreznih obveznika? Naših novaca koji bi se mogli usmjeriti u dobrobit naše djece, naših obitelji, otvaranja novih radnih mjesta, vrtića, dječjih kazališta i tko zna čega još korisnog? Ili stotine tisuća kuna za portale kao Kulturpunkt, H-alter, Mladi antifašisti Zagreba (u 2016.!) i još tko zna kakvih bizarnih portala i udruga koje provode medijski teror, a kojima su se novci dijelili šakom i kapom dok je hrvatska kultura propadala? Pitamo se, pošto se radi o milijunima, ima li tu i mjesta za revizije i pregled poslovanja silnih udruga građana koje su crpile desetina milijuna kuna novaca poreznih obveznika? Građana i poštenja radi mogao bi USKOK pozabaviti se bar ponekom "sitnicom" od tih milijuna kao što se bavio štandovima na kojima su sakupljali potpisi za referendume.

Kada novac poreznih obveznika dijelio šakom i kapom bez kriterija i stručnosti odabranim miljenicima, psi nisu lajali, a karavane su mirno prolazile. Duka se samo cinično smijao, Leković mudro šutio, Urša nije urlikala. Nitko nije bio zabrinut, svi su bili sretni jer su živjeli u ljevičarskoj gramscijevskoj bajki koja vlada svijetom "terorom kulture", kada su već revolucije neslavno propale.

A konačno u Hrvatskoj je došlo vrijeme za prolaznost, ne karavana i pasa koji laju, već – medijskog totalitarizma.

http://narod.hr/kultura/dr-zlatko-hasanbegovic-put-od-zagrebackog-decka-vrhunskog-intelektualca
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #1 : Srpanj 11, 2016, 18:43:34 »


Christophe Dolbeau o Hasanbegoviću:

Hrvatski mediji puni su izdajica i policijskih doušnikaOtkako je izabran za ministra kulture, lijevo-liberalni mediji u Hrvatskoj nisu stali s ocrnjivanjem i pokušajem rušenja ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. Nakon bezuspješnih pokušaja smjene ministra pritiscima u domaćim medijima, sad pokušavaju na drukčiji način slomiti Hasanbegovića. Lijevo-liberalni mainstream trudi se, naime, već mjesecima prikazati ministra negativcem i sljedbenikom totalitarnih režima i to naručenim tekstovima u inozemnim publikacijama.

Dokaz kako u tome i ne uspijevaju svugdje i da civilizirani dio Europe zna prepoznati kulturne i demokratske kvalitete koje Hasanbegović ima, potvrđuje, između ostaloga, i tekst poznatog francuskog književnika i novinara Christophea Dolbeaua. [1]

Ovaj poznati francuski intelektualac u Occidental Observeru navodi kako je od siječnja ove godine krenula, citiramo ga, "masovna međunarodna kampanja klevetanja novoizabrane hrvatske vlade i hrvatskog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića".

"Kad se vidi način na koji su ovi napadi organizirani, čovjek se osjeća kao da je transportiran u vrijeme agitpropa u Sovjetskom Savezu. Hrvatska je puna izdajica, defetista, policijskih doušnika i anti-domoljuba svih vrsta u području novinarstva i kulture. Oni se boje gubitka svojih beneficija i zato napadaju lažima, tračanjem i prevarama. Nadajmo se da Europa neće nasjesti na to" - poručio je francuski književnik i novinar Christophe Dolbeau.

http://www.cro-portal.com/politika/hasanbegovic-se-ne-mora-bojati-krize-njegovo-vrijeme-tek-dolazi-jer-ima-sve-odlike-drzavnika  

________________

[1] Christophe Dolbeau (27. travnja 1953.), francuski je književnik i novinar

Christophe Dolbeau, Hrvatska 1945: obezglavljeni narod (Komunistički aristicid nad Hrvatima)

Christophe Dolbeau – Prava istina o ustašama

http://www.cro-portal.com/hrvatska/zrtva-komunistickog-tuzitelja-moja-prica-o-tome-kako-me-je-u-komunizmu-isljedivao-anto-nobilo

Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #2 : Srpanj 11, 2016, 18:45:58 »


Hasanbegović se ne mora bojati krize,
njegovo vrijeme tek dolazi jer ima sve odlike državnikaŠto će biti s ministrom kulture Zlatkom Hasanbegovićem ako Tomislav Karamarko izgubi podršku HDZ-a ili ako mu stranka pod medijskim ili inozemnim pritiskom otkaže podršku, pitanje je koje mnogi ovih dana postavljaju. Nije tajna kako hrvatska konzervativna javnost Hasanbegovića drži najboljim i najsposobnijim hrvatskim ministrom. Više je razloge tome. Niti jedan HDZ-ovac od Franje Tuđmana do danas nije tako snažno, jasno i jezgrovito progovorio o najvažnijim društvenim i političkim pitanjima u Hrvatskoj bilo da je riječ o famoznom jugoslavenskom "antifašizmu", koji nam se, vidimo, i danas nameće, bilo da je riječ o reketarenju i "teroru" Nevladinih građanskih organizacija i "neprofitnih" medija ili da je riječ o isticanju jačanja svijesti kako nacionalna kultura treba imati prioritet u odnosu na opskurne regionalne projekte.

Hasanbegović je kompletna osoba

Zato i ne čudi kako je Hasanbegović iznimno poštovan u hrvatskoj javnosti. Vole ga i intelektualci, recimo predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić izrazio je oduševljenje njegovom pojavom, ali voli ga i običan svijet. Jedan od vodećih hrvatskih intelektualaca, nekadašnji sveučilišni profesor u Sjedinjenim Državama, bivši hrvatski diplomat, publicist i prevoditelj dr.Tomislav Sunić za Hasanbegovića kaže kako je skroman, jednostavan i pristupačan.

"Pored spomenutih osobina, Hasanbegović nije provincijski dotepenac koji se objesio za HDZ u smislu izgradnje karijere kao što je to slučaj s velikim brojem HDZ-ovih članova. Njemu to ne treba. On je već kompletiran čovjek, čak i u pogledu svoje karijere. On je idealan tip čovjeka koji stavlja na prvo mjesto dobrobit Hrvatske, a ne svoje rođačko – plemenske i materijalne ambicije. I običan građanin to vidi. Vide to i njegovi protivnici i jalni Hrvati. Vide njegovu nepotkupivost, što im je glavni razlog da ga maknu s javne scene putem korištenja jezičnih tvorevina poput "fašista" ili "ustaše". Ako se danas u političkom životu nekog karakternog profesionalca ne može ucjenjivati, tada je najlakši način osobu dehumanizirati ili demonizirati putem uporabe jezičnih akrobacija s riječju "fašist" ili "ustaša". Te prazne floskule više govore o njenim korisnicima, nego o osobi za koju su te floskule namijenjene" – objašnjava za http://www.cro-portal.com  Sunić.

Ministar s odlikama kvalitetnog i dugoročnog državnika

Na naše pitanje koji je najbolji Hasanbegovićev potez, naš sugovornik tvrdi da ih ima više.

"Njegovo skidanje sinekura raznoraznim kvazi udrugama sasvim je sporedna stvar. Hasanbegović ima osjećaj građanske odgovornosti koja je prava rijetkost među političarima u Hrvatskoj. On nije žrtva samo-cenzure ili fobije na način da razmišlja što će Beograd ili EU ili Amerikanci reći, budući da on izražava prvenstveno osjećaje i želje hrvatskih masa, a ne stranih prokonzula. Znači Hasanbegović ima spoj dviju rijetkih, ali i bitnih karakteristika kvalitetnog i dugoročnog državnika: profesionalizam i karakter" – rekao je Sunić.

Ipak, moramo u razmatranje uzeti i opciju u kojoj Hasanbegović mora otići s pozicije ministra kulture ako Karamarko izgubi političku bitku u HDZ-u ili ako dođe do prijevremenih izbora u kojem ta stranka loše prođe.

"Čak i u scenariju da Hasanbegović sutra otiđe, tek ćemo o njemu u narednim godinama čuti. Pod pretpostavkom da on ode, nitko ne jamči da će druga politička garnitura bolje proći. U svakom zlu ima i dobroga" – zaključio je u razgovoru za naš portal dr. Tomislav Sunić.

http://www.cro-portal.com/politika/hasanbegovic-se-ne-mora-bojati-krize-njegovo-vrijeme-tek-dolazi-jer-ima-sve-odlike-drzavnika
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!