CRO-eu.com
Srpanj 25, 2021, 14:51:28 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Janjče  (Posjeta: 4131 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Rujan 06, 2015, 14:07:37 »


Iz starog Vilajeta *

JANJČE u svjetlu narodne predaje

Prije nego je bila izgrađena današnja cesta Otočac - Perušić - Gospić, vodila je tadašnja cesta kroz Liku svojim jednim dijelom iz Perušića preko Kvarata, Razbojišta i Kulaševe strane na Janjče, a odavde preko Ramljana, planine Lisine na Turjanski i onda dalje preko Kapele vezala se s jednim dijelom za Plaški i Ogulin, a jednim dijelom za onda tursku Bosnu.

U narodu toga kraja zadržala se je predaja, da ova cesta potječe od pradavnih vremena, pa da je ona tada bila jedina i glavna prometna žila kroz Liku, kojom su dalje prema jugu prolazili u povijesti razni narodi, kako u svojim seobama, tako i u vojničkim naletima prema Dalmaciji i Jadranskom moru.


Janjče je danas u zemljopisu poznata previja ** gacko-ličkog sredogorja, kojom ide današnja cesta Otočac - Gospić, a poznata je i bez toga tisućama putnika i kirijaša, koji su ovom cestom morali putovati, jer nije bilo drugog puta, a željeznički put, koji isto danas tuda vodi, tek je poslijeratna tekovina. Nekoć vanredno živi promet na ovoj cesti bio je nepresušivo izvor zarade i kirijašima i stanovništvu onog kraja uopće, čega je prolaskom željeznice kroz Liku potpuno danas nestalo.

Na prije spomenutoj staroj cesti ležalo je malo selo Janjče, koje je u tadašnja vremena bilo kao nekakva "oaza" u onom danas kršu i pustoši, a nekada u vrlo šumovitom i opasnom kraju. Upravo isto tako kao kasnije gostiona Ćutića na Novom Janjču - na novoj izgrađenoj državnoj cesti Otočac - Gospić.

Za selo Janjče narodna predaja kaže, da je nastalo još za turskog doba u Lici, a da je naseljeno od muslimanske raje, koja je kao tursko tvrđavno stanovništvo bila prije naseljena oko kule turskog bega u Studencima - zvanog Ćutig-bega; a zadatak da je tog stanovništva bio, da brani turski tvrđavni i okolni posjed od kršćanskih napadaja, koji su išli za tim, da se Turke izbaci iz Like, što je konačno i uspjelo, u čemu je velikih zasluga, kao što je poznato, imao vrli lički borac i rodoljub Pop Marko Mesić iz Mušaluka.

Narodna predaja kaže, da su i današnji Ćutići iz Janjča potomci tog Ćutig-bega, koji je navodno porijeklom bio od Bosanske Krupe. Kako je on imao dosta blaga, a naročito ovaca i janjaca, a kraj oko današnjeg sela Janjče bio osobito zgodan za ispašu blaga, to je on tamo osnovao svoje "stanove" i "torove" za blago, pa se je po tom obilju janjaca navodno to mjesto i prozvalo Janjče. Druga verzija glasi, da bi ime Janjče postalo od turske riječi "jeni-čeri", ili kako ih je narod zvao "janjičari". Stanovnik Janjča zove se Janjčar ili Janjčaran. Prema tome bi izgledalo, da su okolni stanovnici nove doseljenike nazvali po tome, što su kao janjičari služili u turskoj vojsci. Odatle je moglo nastati ime selu Janjče. Ova verzija izgleda mi najvjerojatnija. Današnji Ćutići iz Janjča imali bi navodno vući svoju lozu od tog bega, a ostali stanovnici istog sela, koji u svojim prezimenima nose tursko porijeklo, bili bi ostatak onog stanovništva oko kule begove u Studencima, koje se nakon istjeranja Turaka zadržalo na Janjču i tamo primilo katoličku vjeru, navodno iz ruku popa Mesića. Osim par pravoslavnih porodica, naseljenih kasnije iz Kosinja, svi su danas žitelji sela Janjča sami Hrvati - katolici. Ovako govori o Janjču sačuvana narodna predaja, koju sam čuo od moga djede Ilije, prvog gostioničara na Janjču, rođenog godine 1825.

U ono doba put preko Janjča bio je opasan, koliko od divljih zvjeri, vukova i medvjeda, kojih je tada bilo u izobilju, a ima ih još i danas, premda se medvjed vrlo rijetko pojavljuje, toliko je opet bio opasan naročito u zimsko doba od sniježnih vijavica i zapuha, a pogotovo od hajduka i razbojnika[/b], kojih je bilo na svakom koraku.

Iznad sela Kvarata, blizu današnje Kulaševe strane, poznatog uspona na novoj državnoj cesti, nalazi se mali zaravanak, koji se i danas zove "Razbojište", što svjedoči, da su se tu odigrale mnoge tužne scene između putnika i razbojnika.

I danas, kad smo već prilično daleko od tih vremena, sjećanje na to mjesto je vrlo živo i čovjek, kada putuje još i danas ovim komadićem puta, dobiva ovdje "zort", što bi rekli naši stari. Nisko šikarje, suro kamenje i pećine, golet i nenaseljenost kraja, te svud pustoš i krš naokolo, djeluju na čovjeka uzbuđujuće, što izaziva neku jezu u tijelu i nemir u duši. Zato se onda nije nikako putovalo Janjčem po noći. Takva odvažnost bila je izjednačena s ludošću izložiti opasnostima vlastiti život. Prenoćilo se kod Milete Karića zvanog "Lajdera" u Kvartama, ili u gostioni Ćutić Jure, ili Luke na Janjču i ni makac prije bijela dana, jer nijesi siguran bio, ako se pustiš u noć, da li ćeš čitav izaći. Poznati gostioničari Ćutići na Janjču naselili su se prigodom gradnje nove državne ceste iz sela Janjča na današnju cestu. Tamo su najprije imali svoje "stanove" za blago u svrhu ispaše, a kasnije su tamo sagradili kuće, otvorili gostione i prenoćište za putnike, pa se je to mjesto prozvalo u narodu "Novo Janjče" a prijašnje selo poznato je danas pod imenom "Staro Janjče". Ove dvije "štacije" na Novom Janjču bile su poznate  zbog dobre podvorbe vrućom ličkom janjetinom i odličnim dalmatinskim vinima još i sigurna zakloništa putnika u svakoj prilici na ovoj cesti.

Uslijed dolaska željeznice i nestanka prometa, ove su gostione danas potpuno napuštene. Ostale su samo uspomene na sjajna prošla vremena i na dogodovštine pojedinih putnika.

Danas je u ovom kraju sve tiho, mirno i kao pokopano ...

Ante Ćutić
Lički Hrvat (Zagreb), 15. kolovoza 1937.

___________________
* Vilajet ✧ tur. viláyet ← arap. najveća administrativna jedinica u Osmanskom Carstvu; pokrajina, oblast

** Previja ✧dolina među brdina
Komićka Previja (selo Komić-Udbina)
Mazinska Previja
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!