CRO-eu.com
Listopad 20, 2021, 10:22:51 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: 1 2 3 [4]
  Ispis  
Autor Tema: Gačanska tradicijska kuharica  (Posjeta: 62442 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768



« Odgovor #45 : Svibanj 22, 2008, 22:31:41 »


44. MAKARUNI


Sastojci
80 dag brašna
2 – 3 jaja
malo soli
voda
tvrdi sir

Priprema
Brašno staviti u zdjelu, dodati jaja, sol i vodu po potrebi da tijesto bude mekše. U lonac staviti 2 - 3 litre vode, malo soli, kada zakuha sa žlicom stavljati manje žličnjake. Kuhati 15 - 20 min, ocijediti i staviti u zdjelu.

Začin:
Ugrijati 2 - 3 žlice masti ili maslaca, kada mast zamiriši staviti pola žličice crvene paprike i paliti po makarunima koji su složeni u posebnoj zdjeli (red makaruna, red naribanog sira).

Prilog: zelena salata

*****

Testo:
80 dek brašna
2 - 3 jaja
malo soli
voda

Brašno se prosije uzdelu, dodadu jaja, sol i podijiva se vode da testo bude meko. U lonac se ulje 2 - 3 litre vode, vrže zericu soli, kad voda zabrklja, žlica n se otkidadu makaruni i mećedu u vodu. Kuvadu se nešto više od frtalj ure, ocididu i stresedu u zdelu.

Začin:
Ugrije se nekoliko žlic masti i kad mast zamiriši metne se pol žličice crljene paprike i polje po makarunima. Makaruni su puno finiji ako se po njimi nariblje na reketaš tvrdoga sira.

Idu se s zelenon salaton.

Makaruni su se negda jako puno kuvali. A kako je narod bil gladan, ćapali su se iz kuvane vode prije nego bi dospili na stol. Tako je ostala pripovitka da je nešto od ila preteklo kaj makarun Mudrovčićima, (svako selo je imalo nekvu takovu familiju), er kako su se kuvali makaruni, svaki bi ćapil iz kuvane vode kaj makarun pa je na kraju ostal svega edan. To je taj Mudrovčićev makarun.

*****
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768



« Odgovor #46 : Svibanj 22, 2008, 22:33:59 »


45. KNEDLNI OD SLIV


Sastojci
0,5 kg krumpira
0,5 kg brašna
20 - 25 kom šljiva
2 jaja
malo soli, malo putra, malo sode
3 - 4 žlice masti ili maslaca
krušne mrvice

Priprema
Krumpir skuhati, izgnječiti, staviti na dasku da se malo ohladi. Po tome istresti brašno i lagano promiješati. Napraviti rupicu na sredini i u nju staviti malo soli, putra, sode i dva istučena jaja. Zamijesiti tijesto, te navedenu masu oblikovati u dužu štrucu. Šljive oprati i osušiti. Od navedene štruce rezati komadić po komadić tijesta i u sredinu stavljati po jednu šljivu i oblikovati u loptice. Kada je sve gotovo okruglice staviti u slanu zakuhanu vodu. Kuhati oko 30 minuta. Okruglice su gotove kada plivaju po površini vode. Izvaditi ih u zdjelu. U tavi rastopiti mast ili maslac, pa kada zamiriši dodati krušne mrvice, malo ih popržiti i preliti po okruglicama.

Za poboljšanje okusa gotove okruglice se mogu preliti kiselim vrhnjem.

*****

0,5 kila krunpira
0,5 kile brašna
20 - 25 sliv 2 jaja
malo soli, malo putra malo sode
3 - 4 žlice masti, masla ili ulja
prezl

Krunpir treba skuvat i stisnut ga kroz prešu na dasku za testo da se malo proladi. Po tome se potrusi brašno i lagano promiša. Napravi se jamica na sredini i u nju vrže sol, soda, putar i dva cela jaja. Zamisi se testo i rukami razvalja u dulju tanju štrucu. Slive treba oprat i osušit. Od štruce se riže komadić po komadić testa i u sredinu metne edna sliva i med dlanima pravit knedln. Kad je sve gotovo, knedlni se kuvadu u slanoj vodi ka već brklja. Kuvadu se oko pol ure. Gotovi su kad se dignedu iz dna. U tavi se rastopi mast, pa kad zamiriši metne prezl, kaj put okrene mišajon i začvrka po knedlnima.

Lipi su kad se pocukridu, a kako negda ni bilo cukra, ili su se z medon.

*****
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768



« Odgovor #47 : Svibanj 22, 2008, 22:35:10 »


46. GAČANSKI OŠEP


Sastojci
1 kg svježih šljiva

Priprema
Raspoloviti svježe šljive i ukloniti im koštice. Staviti ih u posudu i zaliti vodom te kuhati 1 sat. Po potrebi doliti malo vode da ne bude pregusto. U ošep se ne dodaje šećer, a jede se kao glavno jelo s kuhanim krumpirom, kruhom ili palentom.

*****

1 kila friški sliv

Friške slive treba iskalit i maknut in košćice, vrć i u padelu i zaljat vodon te kuvat ednu uru. Po potrebi more se doljat malo vode da ne bude pregusto. U ošep se ni mećal cukar, a il se za južinu i vičeru s kuvanin krunpiron, kruvon ili palenton, pa ki k njemu, ki od njega.

*****
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: 1 2 3 [4]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!