CRO-eu.com
Listopad 20, 2021, 09:46:20 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: 1 2 [3] 4
  Ispis  
Autor Tema: Gačanska tradicijska kuharica  (Posjeta: 62441 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #30 : Svibanj 22, 2008, 22:01:42 »


29. FAŽOL I JEČAM


Sastojci
1 šalica ječma
1 šalica graha
1,5 - 2 l vode
malo soli
2 mrkve
1 manja glavica crvenoga luka
1 - 2 žlice masti
1 - 2 žlice brašna
1 žličica crvene paprike
0,5  kg suhoga svinjskog mesa
malo papra, malo peršina

Priprema
Grah i ječam prokuhati i prvu vodu baciti, zatim podliti drugom ledenom vodom i staviti kuhati. U međuvremenu suho meso oprati i prokuhati te staviti kuhati u grah i ječam. Kuhati oko sat vremena, potom u to staviti mrkvu izrezanu na kolutiće.

Nakon pola sata napraviti laganu zapršku (rastopiti svinjsku mast, dodati brašno, malo popržiti da porumeni, dodati isjeckani crveni luk, popržiti, dodati crvenu papriku i sve promiješati). Upripremljenu zapršku istresti prethodno kuhanu smjesu, izmiješati, dodati soli po potrebi, malo papra i isjeckani peršin.

*****
 
1 šalica ječma
1 šalica fažola
1,5 - 2 litre vode
malo soli
2 merlina
1 manja kapu/a
1 - 2 žlice masti
1 - 2 žlice brašna
1 žličica crljene paprike
0,5 kile suve prasetine
šćupac papra, zeru peršina
 
Fažol i ječam se metne prokuvat i prva voda baci er ne valja, unda se podije ledenon vodon i vrže jopet na šparket kuvat. Suvo meso se mora oprat i prokuvat da potegne sol ako je je previš i dim, pa se unda utovari kuvat u fažol i ječam. Kuva se ednu uru vrimena, metne u to merlin izrizan na tačiće i još kuva edno vrime. Nakon pol ure napravi se lagan zafrig (na mast se vrže brašno da dojde, baci narizana kapula da i una dojde, vrže mrvinja crljene pap rike i sve promiša). U zafrig se istrese fažol i ječam, izmiša, posoli koliko treba, baci malo papra i peršina. Fažol i ječam je bila štanja rana, kad se čovik nai, more i üodurat. A ako bi se još u njemu našlo ko suvo lebarce, e to je ličilo na gozbicu.

*****
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #31 : Svibanj 22, 2008, 22:03:28 »


30. JEČAM I KRUNPIR


Sastojci
4 - 5 oguljenih krumpira
1 šalica ječma
2 mrkve
1 veća glavica crvenoga luka
sol, mast, brašno, crvena paprika
malo peršina
suho svinjsko meso (rebra)
1,5 - 2 l vode

Priprema
Suho meso oprati i prokuhati. U veću posudu s vodom staviti krumpir izrezan na kockice, ječam, mrkvu izrezanu na kolutiće, izrezani crveni luk i prokuhano meso. Kuhati oko 1 sat. Zatim napraviti zapršku (rastopiti 2 žlice masti, dodati 2 žlice brašna, miješati dok ne požuti, dodati malo crvene paprike i u to istresti kuhanu smjesu). Gotovom jelu dodati isjeckani peršin i soli po potrebi.

*****

4 - 5 obiljeni krunpiri
1 šalica ječma
2 merlina
1 veća kapula
sol, mast, brašno, crljena paprika
zero peršina
suva prasetina (rebra)
1,5 - 2 litre vode

Suva meso se mora oprat da se skine dim i prokuva da potegne sol i dim. U veću padelu s vodon metne se kuvat krunpir izrizan na kockice, ječam, merlin izrizan na tačiće, izrizana kapula i prokuvano meso. Kuva se dobru uru. Unda se napravi zafrig (stopi se 2 žlice masti, doda 2 žlice brašna, miša dok ne požuti, doda malo crljene paprike) i to strese u kuvani ječam. Gotovomu ilu se doda peršin i soli po volji.

Negda je stari narod il puno ječma, jačmena - kako su divanili. Ječam se moral stupat er pod košuljicon ga ne bi vrag il. Stupali su ga u stupkami kod kuće, a nosil se po polučak stupat u malenice u Švicu, neka kuća bi ostupala i po celu vriću, toliko se il.

*****
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #32 : Svibanj 22, 2008, 22:04:58 »


31. FAŽOL I ZELJE


Sastojci
1 šalica graha
1,5 l vode
malo maslaca ili masti
1 žlica bijeloga brašna
1 - 2 češnja bijeloga luka
crvena paprika, papar, sol
kiseli kupus

Priprema
Prokuhati grah, procijediti i uliti vodu, posoliti. Kada je skoro kuhano dodati oprani i prokuhani kiseli kupus pa kuhati još oko tridesetak minuta.

Zaprška:
U tavu staviti malo maslaca ili masti. Kada se rastopi dodati žlicu bijeloga brašna, isjeckani bijeli luk i pržiti par minuta. Zatim dodati malo crvene paprike, papra i po potrebi soli. Zapršku dodati smjesi.
(Ako imamo prosušenoga svinjskog mesa, doda se kuhati grahu i kupusu).

*****

1 šaliea fažola
1,5 litra vode
malo masti ili masla
1 žlica beloga brašna
1 - 2 češnja beloga luka
erljena paprika, papar, sol
kiselo zelje

Fažol se prebere, opere i metne kuvat. Kad zakuva i malo prokuva procidi se i voda baci, a ulje se nova voda i posoli. Kad je skoro kuvano metne se oprana i prokuvano kiselo zelje pa se kuva još oko pol ure.

Zafrig:

U tavu se vrže malo masla ili masti. Kad se rastopi, doda se žlica brašna, izrizana kapula i friga dok ne dojde. Na kraju se potrusi malo ecljene paprike, papra i po potrebi da soli.

Ako se ima suve prasetine, more se utovarit u fažol da se kuva, e to je unda tekar pravo ilo kin se more pogostit koga oš na vomu svitu.

*****
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #33 : Svibanj 22, 2008, 22:06:30 »


32. FRIGANO ZELJE


Sastojci
1 - 1,5 kg kiseloga kupusa
2 - 3 žlice svinjske masti
1 veća glavica crvenoga luka
soli po potrebi

Priprema
Kiseli kupus oprati, luk oguliti i isjeckati.

U veću posudu staviti mast, kada se rastopi dodati isjeckani crveni luk i ispirjati, potom dodati oprani kiseli kupus. Na laganoj vatri pirjati sat vremena uz podlijevanje vodom.

*****

1 - 1,5 kila kiseloga zelja
2 - 3 žlice masti
1 veća kapula
soli po potrebi

Kiselo zelje se opere, a ako je jako ljuto, ostavi ga se da voda potegne jakost. Kapula se obili i izriže, ne mora presitno. U veću padelu metne se na mišaji masti, kad se stopi vrže se kapula da dojde, unda doda kiselo zelje. Na tijanome ognju friga se uru vrimena, miša i podijiva vodon. Frigano zelje se i najviš s krunpiron kuvanin ucelo.

*****
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #34 : Svibanj 22, 2008, 22:07:53 »


33. MRS (ZELJE I MESO)


Sastojci
2 kg kiseloga izribanog kupusa
1,5 kg prosušenoga svinjskog mesa (rebra, lice, buncek)
1,5 l vode

Priprema
Meso oprati u toploj vodi, zatim još malo prokuhati, oprati i ovu vodu baciti. Kupus dobro oprati. Zatim navedene namirnice posložiti u lonac, red kupusa, red mesa, pa kupusa i to sve podliti vodom sa razinom kupusa. Sve lagano kuhati oko dva sata na laganoj vatri uz povremeno potresanje lonca. Uz kuhano jelo poslužiti ucijelo kuhani krumpir.

*****

2 kile kiseloga riba noga zelja
1,5 kile suve prasetine (rebra, lice, gnjat, slanina)
1,5 litra vode

Meso se mora oprat u teploj vodi da se opere dim i metne nalo prokuvat da potegne dim i sol da ne bude preslana . Tako prokuvano se jopet opre da ne bi na mesu ča ostalo. Zelje se ednako tako mora dobro oprat da ne bude prekiselo i u lonac se na dno meće zelje, u sredinu meso i zgora jopet zelje i to sve podije vodon da zapline. Lonac se metne na tronoge na ognjišće i poda njega podgrne žar. Sve se lagano kuva oko dvi ure, a lonac kaj put treba prodrmat da se ne privati. Kad je gotovo, mrs se skrene u drvenu zdelu, a meso i slanina povadi pobaška u zdelicu. S mrson se i ucelo kuvan krunpir. U negdanje vrime, mrsa je bilo malo i retka se kuval. Mrs je dilil podiljač mrsa, bil je to gospodar kuće i svakome od familije bi odrizal mrvinju mesa, a najviš bi ostavil sebi. Kad bi stari gospodar bil na umoru, novi se radoval njegovoj smrti jerbo će un postat novi podiljač mrsa.

Mrs je toliko štimano ilo da se negda kuval i za pir. Čuvala su se lebra, slanina z glavine (lica) i suvi kremenadl. Kad se mrs skuva, na pladnjenku se u sredinu vrže kuvano zelje, sve okolo naokolo krunpir kuvan ucelo, a po zelju na lipe komadiće sasičena lebra, na lipe kocke izrizana lica i na šnjite izrizan kremenadl. Mrs se kuval i za najveće blagdane, ki ni mogal imat za Božić janje ili prasešce za pečenku, gozba je bila ako je imal kuvan mrs.

*****
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #35 : Svibanj 22, 2008, 22:09:27 »


34. KOBASICA I FRIGANO KISELO ZELJE


Sastojci
1 kg kiseloga kupusa
1 kg kobasica
2 žlice masti
1 crveni luk
sol po potrebi

Priprema
Kiseli kupus se skuha i pretrese u drugu posudu na zagrijariu svinjsku mast. Zatim se intenzivno miješa uz podlijevanje vode da se prožme s masnoćom i omekša, sve dok ne dobije žLJćkastu boju i staklasti izgled. Za poboljšanje okusa, kuhani kiseli kupus se može dogotoviti na ispirjanome crvenome luku. Kobasice se kuhaju u vodi, ne dodaje im se ništa. Nakon što su skuhane služe se uz kiseli kupus.

*****

1 kila kiseloga zelja
1 kapula
2 žlice masti
   žličica soli
1 kila kobasic

Kiselo zelje se skuva i pretrese u drugu padelu na zagrijanu mast. Vajk se mišajon miša a voda se podijiva da se lakše zdinjsta, sve dok ne požuti i zamkli se. Ako se oće finije frigano zelje more se bacit i dinjstat na kapuli. Domaće kobasice se kuvadu u vodi, ne dodaje im se niš. Nakon ča su skuvane, idu se sa friganin zeljen i krunpiron ucelo - mede, tote li si!

*****
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #36 : Svibanj 22, 2008, 22:11:05 »


35. OVČETINA NA ZELJU


Sastojci
1 kg ovčetine
2 - 2,5 l vode
2 mrkve
4 - 5 krumpira
4 - 5 kriški korabe
1 manja glavica slatkoga kupusa
1 manja glavica crvenoga luka
2 - 3 češnja bijeloga luka
1 - 2 žlice masti
sol, papar, crvena paprika

Priprema
Ovčetinu prokuhati i prva voda baci, doliti drugu vodu, kuhati oko sat i pol, posoliti. Zatim dodati oguljeni krumpir izrezan na veće kocke, mrkvu izrezanu na kolutiće, korabu izrezanu na kriške, kupus izrezati na šire rezance, isjeckani crveni luk, izgnječen i isjeckan bijeli luk, mast, papar i malo crvene paprike. Sve kuhati malo više od pola sata.

*****

1 kila ovčetine
2 - 2,5 litre vode
2 merlina
4 - 5 krunpiri
4 - 5 šnjit korabe
1 manja glavica slatkoga zelja
1 manja kapula 2 - 3 češnja luka
1 - 2 žlice masti
sol, papar, crljena paprika

Ovčetina se prokuva i prva voda baci da istegne nu silu i ulje druga voda. Kuva se oko uru i pol, posloli, tekar unda metne obiljen cel krunpir ili izrizan na velike šnjite, merlin izrizan na tačiće, šnjita korabe, zelje izrizano na krupnije, izrizana kapula, stučen i isickan luk, mast, papar i malo crljene paprike. Sve se kuva još oko tri frtalja ure, a more i dugije ako je ovčurina ili brav star. Ovčetina na zelju je bila jesenska rana. Malo ka kuća ne bi pridavila dvizičinu, brava ili kakavu staru ovčurinu. A da se ne bi meso usmrdilo, nasalamuri je i drž slanu dok je ne poi. Vo ilo je dušu dalo, ima se juva, ima se meso - cela južina odedanput.

*****
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #37 : Svibanj 22, 2008, 22:13:23 »


36. FRIGANO KISELO ZELJE S OCVIRCIMA


Sastojci
1 kg kiseloga kupusa
2 - 3 žlice masti
0,5 kg čvaraka
soli po potrebi

Priprema
Kupus dobro oprati, u posudu staviti mast, kada se mast ugrije dodati čvarke i pirjati ih lagano dok ne počnu pod kuhačom šuškati. Zatim dodati kupus i lagano pirjati oko sat vremena uz povremeno dodavanje vode.

*****

1 kila kiseloga zelja
2 - 3 žlice masti
0,5 kile ocvirkov
soli po potrebi

Zelje treba dobro oprat da ne bude prekiselo, u padelu vrć mast, a kad se mast ugrije dodat ocvirke i okrićat i lagano dok ne počmedu pod mišajon šuškat, tekar unda treba vrć zelje i lagano dinjstat ednu uru, podljivat vode i s vrimena na vrime promišat. Frigano zelje na ocvircima je lipše nego na masti, al ocvirkov ne budi dugo pa ta lipota brzo projdi.

*****
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #38 : Svibanj 22, 2008, 22:14:44 »


37. KRPICE SA ZELJEN


Sastojci
50 dag brašna
5 jaja
sol, šećer, mast
1 glavica crvenoga luka
svježi kupus

Priprema
Od brašna  i jaja umijesiti tvrdo tijesto, razvaljati ga valjuškom na 1 - 2 mm debljine.
Razvaljano tijesto pustiti da se malo suši ili ga osušiti na z:agrijanoj ploči štednjaka. Tijesto rezati na kvadratiće od 2x2 cm. Kuhati ga u kipućbj slanoj vodi 5 - 10 minuta, te ocijediti. Na nekoliko žlica vruće masti popržiti žlicu šećera dok ne posmeđi. Dodati sitno izrezanu glavicu crvenoga luka, te sve skupa pirjati dok se luk ne zastakli. U tu smjesu dodati 3 dobre šake krupnije narezanoga svježega kupusa i miješati dok ne omekša. Dodati krpice i gve skupa dobro izmiješati. Za poboljšanje okusa može se u kupus dodati i žlica do dvije crnoga vina i miješati kratko dok alkohol ne ispari.

*****

50 dek brašna
5 jaj
sol, cukar, mast
1 kapula
friško zelje

Od brašna i jaj umisi se tvrdo testo, rastače ga se takačicon, ne pretanko. Razvaljano testo treba pušćat da se malo osuši ili ga osušit na zagrijanomu plevu šparketa. Testo treba rizat na kockice na palac široke. Krpice se kuvadu u kuvanoj slanoj vodi manje od frtalj ure i ocididu.
Na nekoliko žlic vruće masti prži se žlica cukra dok ne porudi. Unda se doda sitno izrizana kapula te sve skupa dinjsta dok se kapula ne zacakli. U to se vržedu tri dobre šake krupnije narizanoga friškoga zelja i miša dok se ne pofriga. U zelje se stresedu krpice i sve skupa dobro izmiša. Krpice sa zeljen su bile za južinu, ni in se pljuvalo u brk.

*****
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #39 : Svibanj 22, 2008, 22:16:08 »


38. OTOČKI GRANATIRMARŠ


Sastojci
1 - 2 kg brašna
2 jaja
1 crveni luk
2 žlice masti
malo soli, malo crvene paprike
5 - 6 krumpira

Priprema
Zamijesiti tvrdo tijesto i razvaljati valjuškom na debljinu od 2 mm, izrezati na kockice i kuhati u slanoj vodi oko 5 minuta. Ocijediti i isprati toplom vodom. U drugoj posudi rastopiti mast, dodati sitno isjeckani crveni luk, popržiti dok omekša, dodati crvenu papriku i pomiješti s krpicama. Posebno u slanoj vodi skuhati krumpir izrezan na kockice, ocijediti i istresti u posudu s krpicama pa izmiješati.

*****

l-2 kile brašna
2 jaja
1 kapula
2 žlice masti
malo soli, malo crljene paprike
5 - 6 krunpiri

Zamisi se tvrdo testo i rastače takačican dost tanko, izriže na kockice i kuva u slanoj vodi oko pet minuti, ocidi i na cidilu opere mljakon vodon. Na masti se zdinjsta sitno rizana kapula dok ne dojde, doda malo crljene slatke paprike i smiša s krpicami. Posebno se u slanoj vodi skuva krunpir izrizan na kockice i kad je gotov strese u krpice i izmiša. Granatirmarš se i s kiselinon.

Granatirmarš su negda, po pripovitki, sami sebi delali ljudi u vojski.

*****
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #40 : Svibanj 22, 2008, 22:17:14 »


39. GACKI TRENCI ILI TRENIŠI


Sastojci
0,5 kg brašna
2litre vode
malo soli
1 - 2 žlice maslaca
malo crvene paprike

Priprema
Brašno staviti u zdjelu, dodati malo vode i rukama praviti sitnije valjuške koji moraju biti suši, utrljani u brašno. Dodavati lagano vodu preko zapešća ruke sve dok ima brašna. Ti valjušci ostaju u zdjeli u kojoj su pravljeni. U drugu posudu staviti vodu i sol da zakuha i onda po malo rukom dodavati napravljene valjuške iz zdjele uz miješanje.

Kuhati 15 minuta i začiniti zagrijanim maslacem u koji se doda malo crvene paprike.

*****

0,5 kile brašna
2 litre vode
malo soli
1 - 2 žlice masla
malo crljene paprike

Brašno treba prosijat u zdelu i preko ruke, tako da voda curi niz prste, prstima ćapkat i misit testo i pravit sitne rpice dok se ne pobere sve brašno, a trenci moradu bit suvlji, nako utrljani u brašno. Trenci ostajedu u zdeli u koj su pravni. U kotlić ili drugu padelu ulje se voda i sol da zakuva i unda se pomalo rukan dodajedu napravljeni trenci. Kuvadu se frtalj ure, a vode ne smi bit puno, moradu sličit kaj da je skuvana kaša i unda se začinidu zagrijanin maslon u ko se metne mrvinju crljene paprike.

*****
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #41 : Svibanj 22, 2008, 22:19:24 »


40. FINI TRENCI ILI TRENIŠI


Sastojci
60 dag brašna
3 jaja,
mast ili maslo, sol

Priprema
Jaja staviti u brašno i umijesiti tijesto da bude u većim ili manjim grudicama. Umiješeno tijesto prosijati na krupnije sito, te onaj dio iz sita kuhati u kipućoj slanoj vodi 5 - 10 minuta. Prilikom kuhanja miješati da se trenci ne zalijepe, te ocijedliti. U tavi jako zagrijati mast ili masla te preliti preko kuhanih trenaca.

Za poboljšanje ukusa na masnoći se mogu prepržiti krušne mrvice te preliti po trencima.
Uz pripravljeno jelo poslužiti zelenu salatu.

*****

60 dek brašna
3 jaja
mast ili masla, sol
voda

Brašno se prosije na sitašce i u sredini rukon razgrne jamica u ku se stučedu jaja i umisi testo da bude u većin ili manjin gruticami. Umišeno testo treba prosijat na krupnije sito, a naj del ča je ostal u situ kuvat u kuvanoj slanoj vodi frtalj ure. Mišajon treba mišat da se trenci ne lipidu, na kraju se ocididu. U tavi se jako zagrije mast ili maslo i začvrka preko kuvani trencov.

Da bi trenci bili bolji, more se na maslu u tavi okrenut prezl i začvrkat po treneima.
Trenci su se kuvali za južinu, a ili su se sa zelenon salaton.

Koliko i je narod volil divani edna pripovitka. Gostila kuma drugu pa je pita: - Kumo ne znan ča bi ti skuvala. Bil da ti trence skuvan, a? Odgovara njoj druga: - Fala ti kumo, ta ni rat!

*****
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #42 : Svibanj 22, 2008, 22:23:14 »


41. ŠTROKLJI


Sastojci
1 kg brašna
2 jaja
Malo masti ili ulja, sol

Zamijesiti tijesto tako tvrdo da se može  razvaljati. Podijeliti ga na 2 - 3 loptice i premazati masnoćom.

Nadjev:
2 crvena luka, 5 jaja, malo više od 0,5 kg mekoga sira, skorup, sol i papar.

Isjeckati crveni luk te dodati jaja, skorup, sol, papar i meki sir. Sve dobro izmiješati. Razvaljati lopticu na tanko, premazati po tijestu jednooliko nadjev i preklopiti na sve
četiri strane. Staviti u pećnicu i peći na laganoj vatri. Kada je pečeno - ohlađeno staviti kuhati u zakuhanu vodu koju smo prethodno posolili. Kuhati 20 minuta, procijediti i izrezati na rombove ili kocke.

Začin:
2 - 3 žlice masti, crvena paprika, krušne mrvice.

Mast stopiti u tavi, kada zamiriši dodati malo krušnih mrvica i crvene paprike, preliti po štrukiama.

*****

Testo:
1 kila brašna,
2 jaja
malo masti ili ulja, sol

Testo se zamisi tako tvrdo da se može rastakat takačican na daski. Podili ga se na 2 - 3 loptice. Svaka loptica se rastače učetvrt, tako da bude malo dugije nego je široko, na pol prsta debelo. Po testu se razmaže fila i pri ednomu kraju metne kapula. Svaki komad nafilanoga testa se po  dugljini preklapi prema unutra. A unda jopet ozgor i ozdol po širini pa izgljeda kaj kakav paketić. Napravne štrokIje se mećedu peć u namršen bratvan do pol ure, ne na prejakoj vatri da ne uvatidu. Kad su pečeni - prolađene štroklje se mećedu kuvat u zakuvanu posoljenu vodu. Kuvadu se nešto više od frtalj ure, izvadidu iz vode i izrižedu svaki na četira manja komada.

Fila:
2 kapule, 5 jaj
malo više od 0,5 kile grušeline ili samokisa, škorup sol, papar

Kapula se izriže nako na tanke šnjitice. Jaja, škorup, sol, papar i grušelina ili samakis se dobro izmišadu.

Začin:
Nekoliko se žlic masti stopi u lončiću, kad zamiriši more se vrć malo prezla i mrvinju crljene paprike i sve se začvrka po štrokljima.

Grušelina se pravi od žutoga mlika kad je krava mladovna, a tele ne more sve pocicat. Ako je nakrvavo, ne valja, mora bit čisto. Takova mliko se metne u padelu i prokuva, kako kuva tako se man i gruša i eto ti grušeline. Ki ne voli taj jaki miris grušeline more napravit štroklje od samokisa. Štroklji su štimano ilo, a kako je š njimi dost posla, nisu se često kuvale - od grušeline do grušeline.

*****
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #43 : Svibanj 22, 2008, 22:26:02 »


42. DABARSKI ŠTROKLJI S KOŠĆICAMA OD TIKVE


Tijesto:
1 kg brašno,
2 jaja,
malo tople vode, sol, ulje
komadić rastopljeno svježeg kvasca.

Zamijesiti tvrđe tijesto i podijeliti ga u dvije loptice. Tijesto razvaljati, malo pouljiti, namazati nadjevom samo jednu polovicu isaviti . Rezati debljim tanjurićem na komadiće oko 5 cm i stavljati peći u namazanu i pobrašnjenu tepsiju, te peći oko 0,5 sata.
U slanu zakuhanu vodu staviti pečene komade štrukalja i kuhati 10- 15 minuta, povaditi u drugu  posudu i začiniti rastopljenim vrućim maslacem .

Nadjev:
0,5 kg očišćenih koščica od tikve,
malo ulja, soli.

Očišćene koščice malo popržiti na suhoj tavi, usitniti ih u avanu (samljeti u mašini za orahe) i sipati u slanu kipuću vodu. Kuhati dok masa ne počne plivati na površini, masu pobrati cjedilom, malo posoliti.

Začin:
2 - 3 žlice rastopljenog maslaca

*************

Testo:
1 kila brašna
2 jaja malo teple vode, sol, ulje
paketić friške germe

Zamisi se tvrđe testo i podili u dvi loptice. Testo se mora rastakat takačicon, pouljit, namazat filom samo ednu polovicu i zafrkat kaj štrudel. Unda se riže debljin pladnjićen ili se sikomice rukon odiljuje na komadiće široke na četira prsta i meće i se peć u namazanu i pobrašnjenu tepsiju oko pol ure. Kad su štroklji pečeni, meće i se kuvat u zasoljenu kuvanu vodu edno frtalj ure, povadidu se i začinidu s nekoliko žlic jako ugrijanoga masla.

Fifa:
0,5 kile otribljeni košćic od tikve, malo ulja, sol.

Otribljene košćice se malo pržidu na suvoj tavi da bolje mirišidu i da se lakše dadu stuć, unda se tučedu u muntaru, a ki nema muntara more i samlit na mašinu za orije, i sasipljedu u slanu kuvanu vodu. Kuvadu se dok se ne dignedu na vrv, unda se poberedu cidilom i mrvinju posolidu.

*****
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #44 : Svibanj 22, 2008, 22:30:28 »


43. TESTO I SAMOKIS


Sastojci
0,5 kg bijeloga brašna
2 jaja
malo soli
malo masti, papra
vode po potrebi
0,5 kg mekoga sira

Priprema
Umijeshi tijesto od navedenih sastojaka. Podijeliti u dvije loptice, te razvaljati u dva mlinca, izrezati u šire rezance. Uliti u lonac 2 litre vode, malo soli. Kada zakuha staviti tijesto i kuhati oko 15 minuta. Kada je gotovo procijediti, staviti u veću zdjelu. Meki sir pomiješati s kuhanim tijestom i popapriti.

*****

0,5 kile beloga brašna
2 jaja
malo soli
malo masti
vode po potrebi
0,5 kile samokisa

Umisi se testo i podili u dvije loptice. Svaka loptica se rastače takačican da se dobijedu dva mlinca ki se izrižedu u šire rizance. Rizanci se kuvadu u dvi litre posoljene kuvane vode, i kuva se oko frtalj ure. Kada su gotovi, rizanci se procididu i stresedu u veću zdelu, doda in se samakis, izmiša s teston i popari.

*****
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: 1 2 [3] 4
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!