CRO-eu.com
Listopad 20, 2021, 10:49:29 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: 1 [2] 3 4
  Ispis  
Autor Tema: Gačanska tradicijska kuharica  (Posjeta: 62444 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #15 : Svibanj 22, 2008, 21:32:51 »


14. JUVA OD PALENTE


Sastojci
3 l vode
malo soli
malo ulja
1 kg kukuruznog brašna

Priprema
Kada slana i zamašćena voda zakuha, istrese se brašno odjednom lagano u sredinu posude. U sredini se napravi rupica i pusti bez miješanja da kuha deset minuta. Potom se zaimačom odvadi juha u posebnu posudu, a preostala voda i brašno se izmiješa i kuha palenta do kraja. Juha se pomiješa s nekoliko žlica kiselo.ga mlijeka i u to doda palenta.

*****

3 l vode
malo soli
malo ulja
1 kg kukuruznog brašna

Kad se kuva palenta, a oće se imat i juve od palente, unda se u kotal ili padelu nažbrija više vode. U kuvanu vodu se odedanput strese brašno u vrpicu, ne miša se i pušći da tako voda kuva. Kad se vidi da je voda zagušćala, šefarkan se odvadi juva u posebnu padelu, a palenta se zamiša i kuva do kraja. Juva se i sama pase i još se metne žlica kiseline, kaj da je unda bolja. Ali juva od palente se zna poljat po kuvanoj palenti da buele mokrija i i s kiselinon. Juvon od palente se poljiva i kiselo zelje iz bačve da se lakše more protisnut.

*****
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #16 : Svibanj 22, 2008, 21:34:15 »


15. AGDEMAKTES


Sastojci
Pileći sitniš (krilca, vrat, prknjavac žigerica, noge i dr.)
1 glavica luka
1 mrkva
1 žlica masti
sol
crvena paprika
1,5 litre vode
krunpir
peršin
grašak

Priprema
Na mast dodati isjeckani crveni luk, mrkvu, te malo ispirjati. Dodati pileći sitniš, posoliti, dodati malo crvene paprike i pirjati. Pod liti vodom i kuhati na laganoj vatri pola sata. Potom dodati oguljeni krumpir izrezan na kockice i grašak. Sve zajedno kuhati još oko pola sata i kada je gotovo posipati s isjeckanim peršinom.

*****

Pileća sitnina (krilca, vrat, prknjavac žigerica, noge i dr.)
1 kapula
1 merlin
1 žlica masti
sol
crljena paprika
1,5 litre vode
krunpir
zečak
peršin

Na masti se miša narizana kapula da dobro dojde, vrže se merlin i podije zericu vode da se dinjsta. Unda se doda pileća sitnina, posoli, vrže malo crljene pap rike i dalje dinjsta. Kad se prodinjstalo, podije se voda i kuva na laganame ognju pol ure. Kašnje se metne obiljen krunpir izrizan na kockice i zečak. Sve se kuva još oko pol ure i pred čin će bit gotovo metne se grincajg.

*****
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #17 : Svibanj 22, 2008, 21:37:05 »


16. MAVUNJE NA JUVU


Sastojci
0,5 kg krumpira
0,5 kg mahuna
2 - 3 žlice brašna
1 manja glavica crvenoga luka
2 žlice masti
1 žličica crvene paprike sol po potrebi
2 l vode

Priprema
Rastopiti mast, dodati brašno i popržiti. Potom dodati isjeckani crveni luk, malo ispirjati i dodati crvenu papriku. Dodati krumpir izrezan na kockice, mahune i podliti vodom. Izmiješati i pustiti na laganoj vatri da se kuha oko jedan sat. Soliti prema potrebi

*****

0,5 kile mavunj
0,5 kile krunpira
1 manja kapula
2 žlice masti
2 - 3 žlice brašna žličica
crljene paprike
sol
2 litre vode

U padeli se stopi mast, metne brašno da porudi i unda vrže izrizana kapula. Kapulu treba kratko pofrigat i dodat crljenu papriku. U to se metne obiljen krunpir izrizan na kockice i mavunje, sve se mišajon kaj put okrene i nalje voda. Kuva se na tijanomu ognju ednu uru. Soli vrć po volji. Kad mavunje dojdi, nisi i se mogal leberat, svaki drugi dan mavunje - i to za južinu. A nisu bile vajk mavunje bez žice, kuvale su se i ne sa žicon, pa kad i, vajk tribi iz ust ne konce i otresaj oko sebe.

*****
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #18 : Svibanj 22, 2008, 21:38:54 »


17. ČUŠPAJZ


Sastojci
5 krumpira
0,5 kg lista od svježega kupusa
mast, brašno, bijeli luk, papar
crvena paprika, sol, skorup

Priprema
Krumpir oguliti, izrezati u kockice, te posoliti i kuhati u vodi. Kupus izrezati u rezance i staviti kuhati u slanu vodu. Kuhano, jedno i drugo ocijediti (ne do kraja).

Napraviti zapršku:

Rastopiti mast, dodati 2 žlice brašna, a kada porumeni dodati malo isjeckanoga bijeloga luka, soli, papra, crvene paprike. Tako dobivenu smjesu uliti u krumpir, kupus i skorup, promiješati i na laganoj vatri prokuhati da masa bude malo rjeđa. Jednako varivo može se skuhati i od koprive, blitve i ostaloga zelenog povrća, gdje se u receptu umjesto kupusa stavlja odabrano povrće. Kao prilog koristila se palenta.

*****

5 krunpiri
0,5 kile lišća od friškoga mladoga povrća (npr. zelja)
mast, brašno, beli luk, papar
crljena paprika, sol, škorup

Krunpir treba obilit i izrizat na kockice, posolit i kuvat u vodi. Zelje sasić na krupnije bradvon i vrć kuvat u slanu vodu. Kuvano, edna i drugo, ocidit (ne do kraja) i smišat. Za zafrig se na mast metnedu žlice brašna da dojdedu, a kad požuti dodata se malo izrizanoga beloga luka, soli, papra i crljene paprike. Zafrig se ulje u krunpir i zelje, metne škorup, promiša i na laganoj vatri prokuva da se jako ne zgušća. Ednako se kuva čušpajz od koprive, od blitve, od zečka, od korabe i merlina. Negda stare žene nisu kuvale gust čušpajz, bila je to vodica u koj je letilo kadi ko pero zelja ili blitve, više je to ličiJo na kakavu juvu nego na čušpajz, ni zelja ni bilo dost da bi se kuval gusl čušpajz, a kamo li!

*****
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #19 : Svibanj 22, 2008, 21:40:46 »


18. ČUŠPAJZ OD LOBODE


Sastojci
0,5 kg listova pitome lobode
mast
2 žlice brašna
2 - 3 češnja bijeloga luka
mlijeko
3 krumpira
2 - 3 jaja

Priprema
Oprane listove pitome lobode krupnije nasjeći i obariti slanom kuhanom vodom, te ocijediti. Na masti popržiti brašno, te dodati bijeli luk i pirjati dok ne omekša. Kada luk poprimi svijetlo-žutu boju dodati obarenu lobodu, podliti mlijekom i dodati na kockice izrezan kuhani krumpir. Za poboljšanje okusa u masu se mogu dodati 2-3 cijela svježa jaja i umutiti ih sa smjesom. Također se za poboljšanje okusa može dodati 2,5 del vrhnje za kuhanje.

*****

0,5 kile lišća pitome lobade
mast
2 žlice brašna
2 - 3 češnja beloga luka
mliko
3 krunpira
2 - 3 jaja

Oprana lišće pitome lobode bradvon treba krupnije sasić i obarit slanom kuvanon vodon i ocidit. Na mast se vrže brašno da dojde i doda izrizan luk da se podinjsta, al ne smi pregorit da ne grkne. Tekar tad se meće obarena loboda, podije mlikon i smiša na kockice skuvan krunpir. Ki more, da bi čušpajz bil finiji, pred kraj stuče nekoliko jaj, smiša i pušći skuvat.
Kaj loboda ednako se kuva i čušpajz od špinata. Bilo je dost imat ko stablo pitome lobode, obično je to raslo uz zid kuće ili pojate. Lišće joj je krupno i začas ga naberi, a sime veliko, noliko kaj koliko bi vrvon prsta pritisal, toliko je sime.

*****
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #20 : Svibanj 22, 2008, 21:42:21 »


19. MAVUNJE NA SUVO


Sastojci
1 kg mahuna
1 kg krumpira
3 – 4 žlice masti
1 glavica crvenog luka
malo soli, paprike, papra

Priprema
Očistiti mahune, oguliti krumpir (prerezati napola), oguliti crveni luk i izrezati na tanje kriščice. U posudu staviti kuhati mahune, posoliti i ostaviti da se kuha oko 45 minuta. Potom dodati krumpir, kada se skuha procijediti i dodati crveni luk i malo papra. U tavi zagrijati, mast, dodati malo crvene paprike i preliti po kuhanim mahunama i krumpiru, sve lagano promiješati.

*****

1 kila mavunj
1 kila krunpira
3 - 4 žlice masti
1 kapula
malo soli, crljene paprike, papra

Mavunjami se pokinedu repići, a ako su preveličke, prebijedu se napol, operedu se i metnedu kuvat u slanu vodu oko tri frtalja ure. Unda in se doda krunpir prerizan napol (ako je manji more i cel), pa kad se sve skuva procidi se i u to metne izrizana na šnjitice kapula i malo papra. U tavi se zagrije mast ili putar, vrže mrvinju crljene paprike i prelje po kuvanima mavunjami i krunpiru i sve se lagano smiša. Mavunje nasuvo se moredu napravit na masti na koj se peklo kakovo meso, e te su fine. Mavunje nasuvo se idu s kruvon.

*****
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #21 : Svibanj 22, 2008, 21:43:37 »


20. MAVUNJE NA SALATU


Sastojci
1 kg mahuna
soli po potrebi
2 češnja bijeloga luka
ulje, ocat i papar po potrebi

Priprema
Mahune očistiti i staviti kuhati u slanu vodu oko jedan sat. Procijediti, oprati u hladnoj vodi i dodati isjeckani bijeli luk, ulje, ocat i papar te lagano promiješati.

****

1 kila mavunj
sol
2 češnja beloga luka
ulje, ostika ipapar

Mavunje se kuvadu u slanoj vodi ednu uru i ocididu, operedu u mrzloj vodi i stresedu u zdelu. Po njimi se posipije beli luk, poulji i sve dobro izmiša. Unda se tekar ljiva ostika i izmiša. Ostika se meće kašnje ulja da je mavunje previš ne potegnedu u se. Na kraju se malo potrusi papron. Mavunje na salatu se idu s kruvon, more to bit sva južina, a bolje je uz kakovo pečeno meso.

*****
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #22 : Svibanj 22, 2008, 21:45:40 »


21. PROZORSKI KRUNPIR NA PADELU


Sastojci
1,5 kg krumpira
2 - 3 žlice masti
1 glavica crvenoga luka
malo soli, malo crvene paprike
malo papra

Priprema
Skuhati krumpir pod ljuskom, oguliti i zdrobiti. U posudi rastopiti mast, dodati izrezani crveni luk i malo pirjati. Tome dodati malo crvene paprike i krumpir, promiješati i popapriti.

*****

1,5 kila krunpira
2 - 3 žlice masti
1 kapula
malo soli, crljene paprike, papra

Krunpir se skuva ucelo, obili i zgnjavi. U padeli se stopi mast, na nju baci izrizana kapula i malo podinjsta. Potrusi se crljenon paprikon, promiša i popapri. Krunpir na padelu je posebno fin ako se gradi na masti na koj je pečeno kakovo meso, unda mu ne treba niš dodavat.

*****
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #23 : Svibanj 22, 2008, 21:46:58 »


22. KRUNPIR NA MASTI


Sastojci
1 kg krumpira
3 - 4 žlice masti
1 glavica crvenoga luka
sol, crvena paprika

Priprema
Krumpir oguliti, izrezati na kriščice, a crveni luk oguliti i izrezati na tanje kriščice. Zatim
u zdjeli pomiješati krumpir, luk, sol i crvenu papriku pa staviti na zagrijanu mast. Peći u pećnici oko sat vremena.

*****

1 kila krunpira
3 - 4 žlice masti
1 kapula,
Sol, crljena paprika

Krunpir se obili i izriže na šnjite. Kapula se izriže na tanje šnjitice. Unda se u zdeli pomiša krunpir, kapula, sol, crljena paprika i vrže se u padelu ili tepsiju na zagrijanu mast peć u rol ednu uru vrimena. Ki put se mišajon lagano promiša da ednako uvati sa svi stran.

*****
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #24 : Svibanj 22, 2008, 21:48:56 »


23. ĆORAVI GULAŠ


Sastojci
4 - 5 krumpira
1,5 l vode
1 mrkva
1 kavena šalica riže
sol, papar, peršin, mast, crvena paprika
1 manja glavica crvenoga luka
brašno

Zaprška:
2 žlice masti
isjeckani crveni luk
1 - 2 žlice brašna
malo crvene paprike
po potrebi malo soli
malo papra

U vodu staviti 4 - 5 oguljenih krumpira isjeckanih na kockice, 1 mrkvu izrezanu na kolutiće, malo soli i kavenu šalicu oprane riže.

Kada je kuhano zapršku preliti po krumpiru i riži, još malo prokuhati i na kraju dodati isjeckanoga peršinova lišća.

*****

4 - 5 krunpiri
1,5 litra vode
1 merlin
1 šaliea od kafe orižja
sol, papar, peršin, mast crljena paprika
1 manja kapula

Zafrig:
Na malo masti baci se narizana kapula da dojde,
unda 1 - 2 žlice brašna, malo crljene paprike, malo papra,
ako treba još i malo soli.

U vodu se utovari obiljen krunpir izrizan na kockice, merlin izrizan na tačiće, metne malo soli i oprano orižje. Kad je skoro kuvano, unutra se strese zafrig, još malo prokuva i na kraju doda peršinovoga lišća.

*****
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #25 : Svibanj 22, 2008, 21:50:16 »


24. PALENTA


Sastojci
2 l vode
sol
ulje
1 kg kukuruznoga brašna

Priprema
U posudu staviti 2 l vode, posoliti i uliti malo ulja. Kada voda zakuha lagano sipati kukuruzno brašno, te lagano miješati da se ne stvore grudice. Kuhati oko pola sata uz neprekidno miješanje.

*****

2 litre vode
1 kila kukuruznoga brašna
Malo soli

U kotal na ognjišću ili u veliku padelu treba uljat vode i bacit manju šačicu soli. Kad voda uvati brkljat, odedanput se usiplje iz zdele kukuruzna brašno i pušći da lagano kuva i mišajon vajk lagano puljka vodu po namu brašnu. Unda na sredini rpice napravi mišajon škulja i ostavit da samo kuva više od frtalj ure, more i pol ure.

Kad je dobro prokuvalo, palenta se počme mišat i miša se edne mere više od pol ure dok ne bude gotova. A gotova je kad lipa počme danut po pečename kukuruzname brašnu.

Uno ča ostane prigoreno na dnu je greba. Mat bi dici uljala zeru mlika i una bi se otimala za grebu.

Palen ta se more kuvat na tri načina, ako se oće palenta na mrve, unda se dulje kuva i mišajon vajk trlja kad se miša i tako se pravidu mrve, ako se oće obična palenta, unda se kuva na gušće, a ako se oće reja, unda se metne više vode a manje brašna.

*****
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #26 : Svibanj 22, 2008, 21:52:13 »


25. RETKA PALENTA


Sastojci
1 - 2 kg kukuruznoga brašna
1,5 l vode
malo soli

Priprema
Kada voda zakuha dodati sol i kroz prste sipati u vodu oko ½  kg kukuruznoga brašna. Kuhati oko desetak minuta uz neprekidno miješanje. Jede se s kiselinom.

*****

l-2 kile kukurznovoga brašna
1,5 litra vode
malo soli

Kad voda zakuva, doda se sol i kroz prste siplje u vodu brašno i man miša. Retka se palenta kuva frtalj ure. Retka palenta se i s kiselinon.

*****
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #27 : Svibanj 22, 2008, 21:54:50 »


26. ZAČINJENA PALENTA


Sastojci
1,5  kg kuhane palente
2 - 3 žlice masti
0,5 kg kiseloga kupusa
malo soli

Priprema
Palentu staviti u veću zdjelu, posipati s kiselim opranim kupusom i preliti s ugrijanom masti.
Za poboljšanje okusa na masti se mogu prepržiti kockice suhe slanine ili drugoga svinjskog mesa (pršuta, "kremenadla" ili čvaraka).

*****

1,5 kila kuvane palente,
0,5 kile kiseloga zelja
2 - 3 žlice masti ili masla
malo soli

skuva se palenta na bote i izvadi u veću drvenu zdelu, posiplje kiselin opranin zeljen. Na šparketu treba jako ugrijat masla ili mast i čvrknut po zelju i palenti, to joj je začinba.
Da bi začinjena palenta bila finija, more se na masti propeć kockice suve slanine ili drugoga mrsa (pršuta, kremenadla ili ocvirkov).

*****
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #28 : Svibanj 22, 2008, 21:56:36 »


27. FAŽOL I TESTO


Sastojci
1 šalica graha
1,5 l vode
1 mrkva
malo maslaca
1 žlica bijeloga brašna
1 manja glavica crvenoga luka
crvena paprika, papar, peršinov list
sol

Tijesto:
1 - 2 šalice od bijele kave brašna
2 jaja
malo vode

Priprema
Umijesiti ne jako tvrdo tijesto. Podijeliti u dvije loptice, razvaljati, malo prosušiti i zatim izrezati u malo šire rezance. Prokuhati grah, procijediti i uliti 1½  l vode, izrezati mrkvu na kolutiće, posoliti. Kada je skoro kuhano dodati tijesto i kuhati još desetak minuta.

Zaprška:
U tavu staviti malo maslaca ili masti pa kada se rastopi dodati žlicu bijeloga brašna i isjeckani crveni luk. Sve popržiti, dodati malo crvene paprike, papra i malo peršinova lista. (Ako imamo, grahu i mrkvi se doda kuhati malo prosušenoga svinjskog mesa).

*****

1 šalica tažola
1,5 litre vode
1 merlin
zericu masla
1 žlica beloga brašna
1 manja kapula
crljena paprika, papar, peršin, sol

Testo:
1 - 2 šalice od bele kafe brašna
2 jaja
malo vode

Umisi se testo, ne jako tvrdo, i podili u dvi loptice, razvalja svaka pose, malo prosuši i unda izriže u malo šire rizance. Fažol se prebere, opere i metne kuvat. Kad zakuva i malo prokuva procidi se i voda baci, a ulje se nova voda, izriže i metne merlin na tačiće i posoli. Kad je skoro gotovo, doda se testo i kuva još frtalj ure.

Zafrig:
U tavu se metne malo putra ili masti, pa kad se rastopi vrže žlica brašna i izrizana kapula. Kad to dojde, usiplje se mrvinju crljene paprike, papra i zericu peršina. Ako se ima, u fažol i merlin more se utovarit kuvat suve prasetine.

*****
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #29 : Svibanj 22, 2008, 21:58:14 »


28. FAŽOL NA SALATU


Sastojci
2 šalice krupnoga graha
2 l vode
1 glavica crvenoga luka
malo ulja, malo octa
sol

Priprema
Prokuhati grah oko pola sata, ocijediti, naliti hladnu vodu, posoliti i kuhati na laganoj vatri oko 2 sata. Kuhani grah ocijediti, ako treba još malo posoliti. Jedan veći crveni luk izrezati na uske kriške i dodati grahu, pouljiti, poprskati octom, popapriti i sve promiješati.

*****

2 šalice krupnoga fažola
2 l vode
1 kapula malo ulja, malo ostike
sol

Fažol se mora prebrat, oprat i pol ure prokuvat, a prvu vodu pljusnut preko ganka. Ulje se mrzla voda, posoli i kuva na laganoj vatri oko dvi ure. Onoliko koliko vode pobrklja, treba doljat nove, al jopet ne smi bit puno vode. Ednu veću kapulu treba izrizat na finije šnjitice, metnut u fažol, kanut ku kap ulja i curnut ostike, najbolje svaki sebi u pladanj kako mu paše. Fažol na salatu se i za južinu s kruvon.

*****
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: 1 [2] 3 4
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!