CRO-eu.com
Rujan 28, 2022, 15:12:31 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Dražice  (Posjeta: 2821 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Kolovoz 15, 2010, 12:03:19 »


U Senju, 2. svibnja 1561.

Kapetan ogulinski Andrija Tadiolović javlja generalu Ivanu Lenkovićn o napadaju turskom na četu od 60 ljudi kod mjesta Dražice.
 
G(ospo)d(i)ne, g(ospo)d(i)ne moj u svem vazda m(ilostivi) !

S(veličenoj) V(ašoj) M(ilosti) naprida moje umiljeno preporučenje kako momu m(ilostivomu) g(ospo)d(i)nu, i potom neka zna V(aša) M(ilost), kako ovih d(a)n jesam V(ašoj) M(ilosti) pisal iz Brinj jedan list, ki znam, da je V(aša) M(ilost) prijela i razumila. Tako po ovih turskih glasih i potajnih straš od mora jesam činil čuvati i pomnju imati na ovu tursku vojsku, ka se je kupila na Udvini.

I budući Senjanov na putu šesdeset, jesu uhitili V(ašoj) M(ilosti) sušnja (= sužnja) Petka S(t)ankovića i š njim dva martolosa. I tako ga odpravivši u Otacac (= Otočac), idoše drčati pod Bunić i bihu vazeli pod Bunićem koved (= goved) 20 tr 1 sušnja, ki jim biše povidal za tursku vojsku, ka imiše drčati va ove vinodolske kraje, tako da mu nisu otili verovati. Idući putem k Drašici, Turci jih dosagnaše tr na nje udriše ko (v)uci. Ino ne znam V(ašoj) M(ilosti) za to pisati nego da je Simo Lant(a)r, Matij Bratuljević i Škaramuca na mesti mertav ostal, za ine se do danas niš ne zna.

V(ašoj) M(ilosti) ča pisati za sada veće ne znam nego da ću ovuda stati s ovimi pisci okolo ovih gor tr Senja do daljega V(aše) M(ilosti) odlučka. Na to od V(aše) M(ilosti) čekam m(ilostivoga) odlučka kako od moga m(ilostivoga) g(ospo)d(i)na, komu se u svem preporučam puno. G(ospo)d(i)ne, bog budi s V(ašu) M(ilostju).

Pisan(o) u Senju na 2. maja o polne 1561.

S(vetle) V(aše) M(ilosti)

Jandrij Tadiolović

Izvana: Vzmožnomu i zveličenomu g(ospo)d(i)nu, g(ospo)d(i)nu Ivanu Lenkoviću, rim(ske) c(esarske) svetlosti jeneralu i kapitanu veliku krajine slovinske, hrvačke i primorske. G(ospo)d(i)nu momu milostivomu) da se nosi, kadi se njih M(ilost) najde. — Brzo, brzo, brzo.

Glagolski original na cijelom arku papira čuva se u zemaljskom kranjskom muzeju Rudolphinumu u Ljubljani.

_______________
Dražice, naselje 20 km sjeverno od Senja

Ima li netko fotografije od naselja Dražice?
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!