CRO-eu.com
Svibanj 09, 2021, 13:36:44 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Iz prošlosti - Preko Lipica na jozefinsku cestu  (Posjeta: 2893 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Siječanj 03, 2011, 08:45:58 »

Izpod Zvirnjaka na ogulinskom kordunu

Oživotvorite nam već jedanput odavno obećanu cestu od Korduna preko Saborskog, Jesenice, Male Kapela, Lipica do velike Jozefinske ceste, kako bi odavle mogli najprečim i naicienijim putem do sinjeg mora doprieti.

Što nam treba više razloga navadiati, da nam je ta cesta veoma nuždna, da bi ta cesta nama i čitavoj našoj državi silnu korist i napredak nanašala, kad bi se oživotvorila. Pak zato se i jest naše visoke vlade ta stvar srca kosnula, te je s toga već započeta još predprošle godine i dogotovljena do Sertić poljana blizu Saborskog.

Nu samo sa čudimo, što se ista cesta dalje negradi. A baš uprav ovdje započimlje prava široka gora, u kojoj se svakovrstni lias nalazi, koj bi se ovom započetom novom cestom preko Jesenica, gdje su tolike žage i mlini, na malu Kapela preko Lipica na jozefinsku cestu do mora najprečim putem izvažao.

Ali žalibože odavle još nemožemo tamo prispjati niti se okoristiti ovom novom cestom, jer još nije dogotovljena.

A kud ćemo sad krenuti?

Kojim putem udariti?

Preko male Kapela nemožemo nevaljanim putem, a na Plaški, Munjavu, Modruš preko bregovite puste velike Kapelo nemožemo odavle niti pri najljepšem vremenu za tri ljetne dana u Sanj prispjeti. A zimi, kad snieg u velikoj Kapeli na hvate zamete, baš kao što je sad slučaj, nemože sa preko nje niti na ovaj niti nu onaj kraj za mjesec dana i više preći, osobito odkad ju erar nekida. Nego sjedi i lezi tuj do providnosti božje, ako već nisi prije skupa s blagom preko nje iduć poginuo. To je veoma žalostno, tagotno i s velikim troškom skopčano, a kadkad i životu opasno i smrću plaćeno. I tako smo uviek nesretni i u nazadku.

A s Korduna, kad bi ova nova započeta cesta preko male Kapela do velike Jozefinske ceste dogotovljena bila, eto nas za dan u Senj. - Pak sudi svaki i reci pravo, nebi li bilo ova cesta već radi bližjeg i lakšeg puta potrebita? A gdje je tolika i veća gora, nego uprav ovim pravcem? Gdje su tolike žage i mlini, nego li nprav na i u blizini ove nove započete ceste?

A gdje su Plitvička jezera i njezini divni vodopadi, gdje bi se uprav mogli najzgodnija mlini, pile i druge kretlje i u strojevi postaviti, ako ne ovdje? - O tom mislimo, da nam netreba više razloga i boljih dokaza navadjati. O tom je već i prije predosta rečeno i dokazano, te već gluhi, ćoravi i sliepi znaju za potrebu ote ceste, koja bi nam i državi veliku korist davala i državi se u kratko vrieme izplatila, kad bi se na nju malta postavila.

Pak zato ponovno šaljemo putem ovu našu preponiznu javnu molbu na našu visoku vladu i na našega preuzvišenoga g. komandajućega gjenerala Mollinarija, neka se osvrne na ove naše krajeve, te nas usreći što prije gradjenjem nove započete ceste od Korduna prieko Saborskog, Jesenice, Male Kapela i Lipica, a odavle najprečim inajcienijim putem do Jozefinske ceste, kako bi mogli najlakše u Senj do sinjeg mora doprieti.

A ovu blagodat, da preporuči, stavljamo na srce i poštenje našeg vrlo obljubljenog zemljaka i čelik Hrvata g. Ante Pavlovića* , koj će kao investirac najbolju zgodu imati kod sadašnje zasjedbe investiranja naše tegobe, jade i nevolje, ovim dosadašnjim našim nevaljanim putem prieko male Kapele putujuć, preuzvišenomu g. komandujućemu gjeneralu i čitavoj komisiji opisati i iztužiti, te pripomoći, da nam se ista što prije u ovoj gladnoj godini dalje gradi, jer si tužni inesretni nigdje niti kore kruha zaslužiti i tim sebe i svoju djecu prehraniti nemožemo, a za još veću nesreću i kukavna nam raja na teret spala**.

Ovo je želja i vapaj čitavog naroda od ogulinskog i otočkog korduna i uzduž ove nove cesta stanujućeg naroda sve do grada Senja.

______________
*   Ante Pavlovića iz Križpolja (MD)
**  Izbjeglice iz Bosne (MD)

Primorac, 17. Prosinca 1876.
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!