Jaslice
Kada se postavljaju jaslice?
Tradicionalno se to čini na prvu nedjelju došašća. Zatim se svaki dan, do Badnjaka, dodaju figurice u "štalicu od Betlehema". Tek na sami Badnjak stavlja se djetešce u jaslice. Danas je uobičajeno, da se jaslice s djetašcem stavljaju tek poslje ponoćke – nakon direktnog Isusovog dolaska na svijet – na Božić – u noći između 24. i 25. 12.
No, bez obzira kad ih tko postavlja, ja im se, u crkvi, uvijek radujem jer mi pokazuju, da se pravi kralj - vladar svih svjetova - ne rađa u dvorcu ili palači.
Tješe me!
Klikni za uvećani prikaz Njihovo uklanjanje, 6. siječnja, me žalosti.
U prošlosti su jaslice uklanjane tek 2. veljače – poslje Svijećnice.
Uvijek me prizor tih minijaturnih figurica u štalici i oko štalice nanovo fascinira. Sve je prporcionalno – autentično.
Velike i lijepe jaslice, pravi ručni rad – rijetko tko ima, većinom se divimo njihovom prizoru u crkvama.
Budimo iskreni; tko si od nas može dozvoliti takve jaslice koje, kompletno sa svim standardnim figuricama, od 2 500 € pa nadalje koštaju.
Zato su jaslice, bar one od visoke kvalitete materijala i finoga ručnog rada, dobro investicija. Što su starije to se bolje mogu prodati. Ljubitelji i skupljači širom svijeta skoro svaku cijenu plaćaju ne samo za cijelu štalicu već i za pojedine figurice.
Klikni za uvećani prikaz Na fotografijama su jaslice jedne ličko-zagrebačke obitelji. Vlasnik je za svaku figuricu uložio sve svoje slobodno vrijeme, te možemo raći da je ova Betlehemska štalica od neprocjenjive vrijednosti.
Autor fotografija i vlasnik jaslica želi ostati anoniman.