CRO-eu.com
Listopad 20, 2021, 10:02:00 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Kasezi - Kaseg, stari naziv za grad Gospić  (Posjeta: 5380 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Svibanj 09, 2008, 14:00:27 »


Kasezi - Kaseg, stari naziv za grad Gospić

Prvo spominjanje tadašnjeg Gospića poznatog kao naselje Kaseg tj. Kasezi 1263. godine u ispravi u kojoj kralj Bela IV. ugovara zamjenu.

Ime za grad Gospić se tek od 1604. koristi. Predopstavlja se da je svoje novo ime grad dobio po Gospi - Majki Božjoj.

Sada svi znamo da je Kasezi stari naziv za grad Gospić  ali malo ili ništa većina Ličana zna o Kasezima.

Iako se Kasezi spominje u mnogobrojinim ispravama mi neznamo kada i kako su došli u Liku:

1449. godine, prodaja knjige crkvi u Drenovcu u Lici.

„V ime Hristovo amen. Ja pop Blaž plemenem Bobinac v Lici pod gospodinom Anadalom biskupom ninskim stoe u svetago Ivana v Kasezih prodah ta misal crikvi svete dive Marie na Drenovci (u Lici) za 20 ter 7 dukat i da e knez Dujam Petrićević vse gotove na vkup a tagda biše ta isti knez Dujamo odvitnik te crikve a tagda biše ban Petar v Hrvatih a pod nim biše knez Franko Petrićević v Lici i va to let se načiniše vsi Mogorovići s knezom Dumom Banićem za župana ličku i daše 2sti dukat a on nim županija pusti v Lici vičnim zakonom a oni ju daše crikvi svetago Ivana na Gori viku vičnim zakonom tekuće let Gospodnih 1449.“

1513. 10. listopada U Kasezih. Porotnici izpoviedaju , kako su špani silu nčinili Grgi Surliću u njegovoj parni s Jurjem Mišlenovićem

U Bibliji se vec spominje „Kuš“ jedan od unuka Noe po čijem imenu su Kušiti dobili svoj naziv.

Kušiti su stanovnici kraljevine Kuš koji su u Nubiji današnjem Sudanu  živili. Još danas se vide ostatci Amun svetište (crkva) kod Napata iz 12. st. prije Krista. Njavažnije mjesto štovanja (kao za nas Vatikan) Kušita

Kušiti je pojam – naziv za više naroda iz Sjeverneafrike  (Sudan, Egipat ..) koji isti kušitski jezik imaju i koji pripadaju istoj kulturi.Zlatko Tomčić u „Ličke spomenice“ postavlja to pitanje i daje odgovor.

Citat: Tko su bili Kasezi? Jesu li to bili potomci starih Kosejaca ili Kušana ili Kušita?

Imena hrvatskih poglavica koji su po legendi doveli Hrvate u ove krajeve bila su u stvari imena hrvatskih plemena. Tako je očito Kosjenac bio onaj koji je vodio Kaseze.

U nakladi Znanstvenog društva za proučavanje podrijetla Hrvata, kojemu sam i ja jedan od osnivača, izašao je god. 1993. zbornik "TKO SU I ODAKLE HRVATI", Revizija etnogeneze". U njemu je objavio dr. Andrija Željko Lovrić zajedno sa svojim ocem pok. Mihovilom Lovrićem raspravu "Pradinastije šarmata i pracrkva Lubura staro istočnih država Hurrwurtu, Hurrwuhe-Ehillaku i Huratina". Iz te se rasprave vidi da su Hrvati stariji od iranskih Medijaca s kojima su se stopili u doba proroka Zarathuštre. Taj narod koji je došao u Iran i stvorio državu Mediju zvao se Huriti.

Na temelju tog otkrića u našem zborniku napisao je svoju knjigu "Otvoreni pečati" Tihomir Mikulić koja je izašla god. 1999. On prati narod Hurita od njegovih početaka sve do stapanja s Indoarijcima, Huritima u državi Mitanni u Mesopotamiji i sa starim Izraelcima u Egiptu i u Palcstini. Pod imenom Hiksa koji su osvojili stari Egipat isto se tako kriju Huriti.

Hrvati su od davnih vremena bili posebni narod: vojna kasta, koja se nekada zvala Marjany, kao što to piše ne samo Mihovil Lovrić nego i Fabijan Tomašić ujednoj od svojih rasprava. Kasnije se naziv Marijany javlja u drugom obliku: kao Kasezi ili Kasazi. Prvi spomen Kasega u našim krajevima je u Velikoj Karantaniji jednoj od starih hrvatskih država, koja se nalazila na području današnje Koruške.

Kasezi se zatim sele na jug i vidimo ih u Lici kod današnjeg Gospića i u Dalmaciji kod današnjeg Kašića.

Stoga je naziv Kasezi važan ne samo za Liku nego i za cijelu Hrvatsku i narod Hrvata. Ono isto što su negda bili kod Hurita Marijany to su poslije Kasezi

...... Kraj citata.


 
Marica Draženovic
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!