CRO-eu.com
Listopad 20, 2021, 11:16:29 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Podjela starih plemenskih župa  (Posjeta: 3081 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Svibanj 08, 2008, 22:50:44 »


Podjela starih plemenskih župa

Prema Einhardovim Analima zemlja Guduscana bila je prostorno veća od kasnije Gacke župe. Zauzimala je zemljište od morske obale do doline gornje Une. Podaci cara Konstantina iz 10. stoljeća pokazuju da je do toga vremena došlo do značajnijih promjena. Tada su na tom prostoru postojale tri plemenske župe:

- Lika,
- Krbava i
- Gacka.


O opsegu tih župa doznajemo istom iz naših srednjovjekovnih isprava. Tako primjerice u ispravi hrvatskog kralja Krešimira IV iz 1071. godine kaže se da župe Lika, Bužani, Bočać i Podgorje spadaju u crkvenu nadležnost Rapske biskupije. Za Podgorsku župu zna se da se prostirala duž Kvarnerskog primorja od Stinice do Ravanjske.

Lika je zauzimala zemljište oko Ličkoga polja, a dalje prema istoku prostirala se Krbava. Iz spomenute isprave razabire se da se Lička župa između 950. i 1071. godine podijelila. Tom prilikom nastale su na njezinom teritoriju tri manje župe: Lika, Bužani i Bočać. Moguće je da su se istovremeno iz nje izdvojile Hotuča i Odorje.

Istočnije od grebena planine Plješivice prostirala se plemenska župa Pset. Ona je zauzimala područje oko rijeke Plive u današnjoj zapadnoj Bosni. Kada se napučila, podijelila se slično kao i Lička župa. Tom prilikom nastale su iz nje manje župe koje su se zvale Lapačka, Nebljuška, Unska,Humska, Poljanska i Malopsetska. Sve te starohrvatske župe prostirale su se oko doline gornje Une i smatraju se dijelovima srednjovjekovne Primorske Hrvatske.

Gacka župa koja je isprva bila vrlo velika, podijelila se također u više manjih dijelova. Iz njezinih sjevernih časti nastadoše župe Plas, Modruš, Novigrad i Vinodol. Nešto kasnije od nje se izdvojila i župa Drežnik.

Tako je Gacka župa u 12. stoljeću spala na zemljište oko istoimene rijeke, polja i okolnoga gorja. Prema sjeveru dopirala je do Jasenka, a kada je na tom području formirana Brinjska župa, Gacka se još više umanjila. Prema tome, može se reći da je tijekom srednjega vijeka na području današnje Like bilo nekoliko plemenskih župa koje su činile dio ondašnje Kneževine ili Kraljevine Hrvatske.

Osim Like i Krbave na tom prostoru postojale su župe

- Odorje,
- Hotuča,
- Bužani,
- Bočać,
- Gacka,
- Brinje,
- Lapac i
- Nebljusi.


Autor: Mirko Marković

Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!