CRO-eu.com
Prosinac 03, 2022, 06:41:21 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Jozefinska cesta (1770.-1779.)  (Posjeta: 5021 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Siječanj 22, 2010, 13:51:45 »


Jozefinska cesta (1770.-1779.)

Josipova cesta išla je od Karlovca, Josipdola, Modruša, Brinja do Senja. Cesta je posvećena sinu Marije Terezije, kraljeviću Josipu II. , kasnijem kralju i caru.

Veće potrebe za trgovanjem nametnule su potrebu izgradnje bolje prometnice stoga je uzeta ova trasa zbog povoljnije konfiguracije terena. Kod same gradnje ceste došlo je do izražaja graditeljsko iskustvo carskog inženjera koji je rukovodio radovima, majora Struppija. Gradnja je trajala punih deset godina. Gradnja ove ceste pružila je zaposlenje i kruh velikom broju ljudi  u krajevima Krajine koji su bili u siromašnom stanju. Za radove je bečki dvor platio 388.000 forinti *. Koliko je Beču bilo stalo do gradnje ove ceste potvrđuje činjenica da je u proljeće 1775. godine i sam kraljević obišao gradilište.

Bio je to prvi posjet našeg budućeg kralja Josipa II. ovim krajevima. Izvori govore da je kraljević Josip prilikom dolaska u Karlovac zabranio svaki sjaj i raskoš dočeka. Za vrijeme smotre vojske razgovarao je s mnogim vojnicima, a neke je nagradio dukatima. Sami spust ceste s Vratnika prema Senju ide kroz Senjsku dragu, koja je poznata po senjskoj buri. Svojom jačinom bura je bacala kola s ceste i otežavala prometovanje.

Pri silasku, spuštanju s Vratnika kroz dragu, cest;.a ima ujednačene uspone i krivine. To i danas osjećamo pri vožnji. Ulazak u Senj je veličanstven. Naime, na ulazu je izgrađen barokni portal koji, svojim sadržajima, odražava ljepotu klesarstva u kamenu. S lijeve strane portala nalazi se čuveni Zavod bogoslovije. To je Ožegovićianum. Pred nama se nalazi glavni senjski trgopločen kamenim pločama. Ovaj je trg poznat po senj skim žrtvama, od 9. svibnja 1937. godine, kada je nad mladićima i djevojkama iz Gospića izvršen masakr od strane žandara pred kućom obitelji Vukšić.

1.   Marko Smolčić,
2.   Petar Frković (Pećo),
3.   Tomo Nikšić,
4.   Franjo Jelača, 
         
5.   Jakov Milković,
6.   Nikola Bevanda i
7.   Katica Tonković
 

Posljednje riječi Katice Tonković bile su: "Aoj ..., ja sam pogođena!" .
Katica Tonković izgubila je svoj mladenački život pred gostionicom "Velebit". Na toj gostionici bila je spomen-ploča otkrivena za vrijeme NDH, gdje je i stajala do 1947. godine.

Omladina iz Gospića došla je na Svehrvatski narodni zbor koji se održavao u Senju. Starost poginulih (ubijenih) bila je u dobi od 20. do 25. godina.
Zapovjednik Senjske žandarmerije bio je kapetan Koprivica, kome je u zlodjelima nad Hrvatima u Senju izdašno pomagao poznati žandarski podnarednik Maks Besedić.

Žrtve su pokopane na gospićom groblju u zajedničkom nizu, oko groba Ilije Žaje iz Udbine. Ovo je tek usputno da se podsjetimo na senjske žrtve! ...

Vidi > http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=1730.0
   http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=1729.0

Cesta pretvara Senj u značajnu pomorsku luku, koja tada doživljava svoj najveći prometni uspjeh u trgovini drvom, vunom, stokom, krumpirom, žitom i ostalim poljoprivrednim proizvodima. Iz senjske luke za unutrašnjost Hrvatske otprema se ulje, sol, vino, riba, grožđe i smokve. Senj s Karlovcem, može se reći, postaje dio Ličkog primorja. Tu je sjedište Senjsko-modruške ili Krbavske biskupije.

Milan Marušić

______________________________
*Do 1914. > 1. forint = 18,86 € današnja kupovna snaga
To znači: 388 000 forinti (1779.) su danas 4 213 680 €
(MD)
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!