CRO-eu.com
Listopad 20, 2021, 11:08:15 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Junak iz Like  (Posjeta: 6817 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
sertic

Postova: 49« : Prosinac 24, 2009, 19:13:03 »Muška narodna nošnja iz Like
Junak sam iz Like
Evidentirano

"Oprosti tvojim neprijateljima, ali ne zaboravi nikada njihova imena"
John F. Kennedy
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #1 : Siječanj 27, 2011, 23:17:05 »


Junak iz Like

Car i kralj Josip II, kao saveznik ruske carice Katarine II., naviestio je sultanu turskomu (9. veljače 1788) rat. Veliki rata, koji se svršio istom 4. kolovoza 1791, nosili su na svojih ledjih Hrvati. Na granici naime Hrvatske i Bosne vodio se t. zv. "mali rat". Ovdje su se borili i klali junački ljudi istoga zika: muslimani iz Bosne i krajíšnici iz Hrvatske.

Nebrojena junaštva počiniše u tom ratu osobito naši Ličani.

Meni je namjera, da tu prikažem junačke sgode, što ih je počinio Budisavljević, zastavnik krajiške ličke pukovnije. Medju šerežani ličkimi odabere Budisavljević 15 smionih ljudi, koji će s njim poći na četovanje u Bosnu. Malena ova četica dopre početkom srpnja g. 1788 sve do tvrdje Glamoč. Odvažni Budisavljević usudi se dapače, da se po noći sa šerežani penje na zidine tvrdjave. Njihov štropot uzbuai stražu, a ova probudi čitavu posadu.

Budisavljević morade sa šerežani uzmieati. Turci su ga progonili, te je na putu došlo i do okršaja. Ipak šerežani utekoše bez ikakove štete, jedini zastavnik Budisavljević dopade rana.

Za toga rata priedje nekoliko četa biedne raje bosanske u Hrvatsku, da se ukloni zulumu turskomu. Ove je izseljenike rado primala krajiška uprava, davajući im dapače i bezplatno zemljište, da se uzmognu stalno naseliti u krajini hrvatskoj. Obično bi se mladji izseljenici bosanski upisali u krajiške dobrovoljce, te bi onda Turci zadavali mnogo jada. Zato su Turci redovito napadali bosanske izseljenike.

Tako je i početkom srpnja 1788 oko 400 Turaka navalilo na one kršćane, koji su se izselili iz sela Podić i Zbjeg, te su već doprli do gornjeg Unca (pritoka Une). Turci već namjeravahu da pliene biednu raju, kad li se u blizini pokaže Budisavljević, koji se sa svojimi šerežani upravo vraćao od Glamoča. Budisavljević je navalio toli odvažno, te su Turci mislili, da on imade oveću vojsku, radi čega pobjegoše glavom bez obzira.

Jeseni g. 1788 vodio se na kordunu hrvatskom t. zv. "mali rat", ponajviše u tu svrhu, da krajiske čete pribave preko zime potrebiti živež. Za takovu svrhu nije bilo sgodnijeg čovjeka od zastavnika Budisavljevića. Sa 50 šerežana uputi se Budisavljević 13. rujna preko planine Crljivica pod zidine same tvrdjave Petrovac. Dok se ondje Turci sabirahu na obranu tvrdje, polove šerežani oko Petrovca 500 goveda i 20 konja. I premda se Turci dadoše u potjeru za Budisavljevićem, vratio se ovaj kući bez ikakova gubitka.

Koncem rujna 1788 pošalje opet major Kovačević Budisavljevića sa 200 šerežana na plienitbu u Bosnu. Budisavljević dopre do turskoga sela Kolopić tik tvrdje Glamoč. Šerežani zapale selo, te u njemu i u okolici Glamoča ugrabe 500 goveda i 24 konja, pak se sretno vrate u Liku.

Ovimi četovanji ljuto se Budisavljević zamierio bosanskim Turkom. Ovim napokon podje za rukom, te se 4. travnja 1789 rieše opasnoga neprijatelja svoga. Toga naime dana provale Turci do granice licko bosanske. Tu su se nalazili kršćani iz Bosne, koji potražiše novu domovinu u Lici. Turci navale na izseljenike, te im otmu 600 ovaca i 69 goveda, što bijahu poveli sa sobom iz Bosne.

Zastavnik Budisavljević poleti u pomoć biednoj raji, ali ovaj put plati glavom odvažnost svoju. Turci iz pušaka ubiju Budisavljevića, odsieku mu glavu, te ju predadu kao dar begu od Vakufa.

Budisavljević je imao živoga otca, koji je kao nadporućnik pukovnije ličkeproslavio 50 godišnjicu službovanja svoga. Siedi ovaj starac dodje pred generala Wallischa, te u njega izmoli dozvolu, da osveti smrt sina svoga.

Otac i dva brata Budisavljevićeva, koji su takodjer služili kao častnici u pukovniji ličkoj, odaberu u Lici 500 dobrovoljaca, te s njimi 15. travnja 1789 provale u Bosnu. Medju Turci bosanskimi je tada uživao veliku slavu junački Izmail Kalinović, beg vakufski.

Stari Budisavljević doznade, da se beg nalazi kod Ključa, te se i on s Ličani zaputi onamo preko Unca. Turci bijahu posve iznenadjeni. U nastalom boju pogibe mnogo Turaka, medju njima i beg vakufski. Preostali Turci su utekli u tvrdju. No Ličani zapale tvrdju, te je ona izgorjela zajedno s onimi, koji u njoj potražiše utočište.

Izvršivsi tako zamišljenu osvetu, vrati se nadporučnik Budisavljević u Liku bez ikakova gubitka. (500 dobrovoljaca!)

Napisala J. Horvat, 1. ožujka 1903.

_____________________

General Gerard u svom izvještaju pred saborom: Da sam živ i na slobodi, mogu jedino vrlim Hrvatima zahvaliti koji su zaslužili da imaju na čelu tako vrstne časnike: narednici Došen i Budisavljević, poručnici Martin i Ivan Hečimović, Knežević, Budisavljević i Herkalović. (MD)
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!