CRO-eu.com
Srpanj 25, 2021, 15:20:14 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Vratnik (Senj)  (Posjeta: 11722 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Srpanj 03, 2009, 20:18:02 »

Vratnik

Prijevoj Vratnik (visina 698 m) i naselje Vratnik pripadaju gradu Senju. Na prijevoju Vratnik započinje Sjeverni Velebit a završava na prijevoju Veliki Alan (visina 1412 m).


Na vrhu Vratnika, talijanski bunkeri iz Drugog svjetskog rata


Klikni na fotografiju da se poveća

Kršna goro, goro vilovita,
Vjerna kućo roba i junaka!
U njedra nas skupi ponosita,
Hrvatska je desnica još jaka.

                               (Velebitu, Ivan Trnski)

Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #1 : Srpanj 07, 2009, 23:46:35 »


Selo Vratnik kod Senja


Klikni na fotografiju da se poveća

Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #2 : Lipanj 14, 2011, 11:13:17 »


Na Vratniku vrh Senja 29. ožujka 1877.

Obća koja je ovdje zavladala, osobito ove godine nevolja, perom se opisati nemože, čeljad gola i bosa od gladi i inih potreba nemilo skape. Svekomu, koj iz Ognlina il Gospića državnom cestom u Senj putuje, poznato je rad svoje nad morem visočine pustošno mjesto Vratnik, prije vrletnimi okruženo gorami, - a sada? gore se odaljile; te sam grič i goliš ostao u kojih se nemili gost, siini i eve uništujući elemenat bure tako udomio, da malne čitavu godinu biesni i najteretnija kola prevaljnje; zato i ima javna priča: "da se bura na Vratniku radja, u Senju krsti, oko Kraljevice zaručuje, nad Bakrom vjenča, a kod Trsta umire", i po svuda od svog poroda do groba kud putuje na kopnu i moru poznate grozote počinju.

Ovo indi stanovničtvo radi gričevitog položaja neimade polja ni livada, već jedino u kojem zakutku ili dolćiću posija nešto žita, koje mu ovo godine rečena bura a i crv uništi, tako da nijedna kuća nije dobila ni za osam dana hrane; zaslužba, koju je ovaj narod jedino iz siečnje i odvažanja drva od trgovaca dobivao, prestade, jer promet i trgovina na žalost spavaju; odkuda dakle ovom narodu, kad nesmaže, plaćati daće, namete i ine zahtjeve ?

Selo Vratnik pripada političkoj obćini Brlog, kojoj nadleži porez i ine namete od ovog naroda utjeravati; nu najžalostnije bilo je ove zime gledati, kadno silni zameti sniega na javnoj cesti, osobito na Vratniku, svaku komunikaciju zatvorise; a g. brložki načelnik od dotične političke oblasti pod prietnjom globe i zatvora, akoprem žalnim srdcem, usiljen bi, tjerati svoje pandure, da silom kukavnu sirotinju, hoš, nećeš, moraš! ne kao dosele za plaću, već bez ikoje zaslužbe gone, neka silne zamete sniega na državnoj cesti razbacuje, jedino da se komunikacija otvori.

Nu kad se po ljetu kamen za cestn nabavlja, tad dodju tudjinci, koji kamen od erara poduzimlju a kukavni narod mora stopram od treće il četvrte ruke kamen od podnzetnika za neznatnu cienu pogadjati, da jedva na dan za golo brašno, čim bi samo sebe prehranio, zadobije; zato ako tudjinci poduzimlju od vlade za cestu kamen, shodno bi bilo, da ujedno poduzmu i razbacanje sniega po zimi; a ne siliti, da to kukavna ova golotinja badava čini.

Tako isto žaliti bi bilo, da se drva ovom pučanstvu za ogriev, kojim sebe, župnika, školu i obćinski ured namirivati mora u jeseni, a ne kad zima mine, odkažu, jer ako ga zateče lugar, da koje drvo bez dozvole uzme, mora jadan u zatvor i globu platiti. Lišen índi kukuvni Vratničan svake zaslužbe i utjehe, mora po stranom svietu zaslužbu tražiti, da se barem sam prehrani, a kod kuće iznemogle starce i nejaku sirotčad u najvećoj biedi i nevolji ostavlja.

S toga plemenita namjera ovog dopisa jedino u tom sastoji, da žalostni vapaj ovog naroda, koj u vječitoj tami i grozoti vremena nemilo stenje, do ušiju visokog poglavarstva dopre, osobito g. baruna Mollinarya, našeg dobrostiva otca i zapoviednika, da nam svojom milosti barem dozvoli, da ikoju ovdje zaslužbu za živež postignemo, najme: da za čišćenje sniega na državnoj cesti kao dosele plaću primamo, kamen na istoj cesti po procjenbi nam se, a ne tudjincem podieljuje, drva za griev za dobe odkažu, napokon i drva za promet i na malo upišu; toliko na kratko scienismo se u najvećoj smiernosti naše nevolje javnosti predati, da nam barem od ikle koja utjeha ublaži žalostno stanje; ufajuć se, da neće možda ovaj užasni vapaj "ostati glas vapijućega u pustinji".

Pomozte indi gospodo dotičnici!!!

U ime sirotinje
jedan iz blizine domaći motrilac.

Primorac, 29. 03. 1877.
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #3 : Kolovoz 06, 2011, 19:11:50 »


Vratnik (Senj)

osoba/kuća

Biondić 10/6,
Gazibarić 1/1,
Gido 2/1,
Golen 3/1,
Lopac 17/5,
Nekić 27/8,
Remeta 3/1,
Rončević 7/3,
Vukelić 5/1

Izvor: Hrvatski prezimenik
Petar Šimunović, Zagreb 2008
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #4 : Lipanj 25, 2014, 08:35:13 »


Bilješka o senjskim šumama

6. maja 1566. u Veneciji. Barun Franjo Turn piše kralju Maksimilijanu II., da je već pokojnoga kralja Ferdnanda I. zamolio vojvoda Urbinski, da može "n nemoribus Signi (!) certam ngnorum quantitaten incidendi posse, facul-tatem sibi concedere dignaretur, quibus nonnullos portus et arces suas reparare posset ..." Kralj Ferdinand je na tu molbu naložio Ivanu Lenkoviću "Croatiae praefecto", da izjavi "num ex ea lignorum incisio sine maximo illorum nemorum detrimento committi posset". Lenković na to nije odgovorio ili se u opće ne zna što je učinjeno. S toga Turn podupire molbu Urbinskoga vojvode.

Original ovoga pisma nalazi se u c. i k. financijalnom arkivu u Beču pod oznakom "Zengg und Venedig" Aufstell. No. (fasc. 18.639. fasc. 134) Reichsacten.

Vidimo kako evo uz Mlečane i Urbinski knez hoće drva iz vratničkih šuma, koje su u to doba bile bujne - a danas pusti je tamo krš.

Priopćio E. Laszowski
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!