CRO-eu.com
Studeni 29, 2022, 08:47:50 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Licani na Titanicu  (Posjeta: 15545 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Ožujak 22, 2009, 00:56:06 »


Ličani na Titanicu

 

Ime Titanica, nepotopljive "Kraljice oceana", broda čija sudbina fascinira ljude do današnjeg daria, postalo je simbol ljudske čežnje za tehnološkim napretkom, ali i simbolom propasti i tragedije. Od broda je nastala legenda koja je inspirirala znanstvenike i umjetnike, o Titanicu su pisane knjige i snimani filmovi, njegovom su se sudbinom mnogi bavili. Dio priče o Titanicu tiče se i naših ličkih krajeva, zbog čega smo odlučili prirediti brošuru u kojoj smo nastojali donijeti dio gradiva koji se čuva u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu.

Malo je poznato da se na Titanicu među 1324 putnika nalazilo i tridesetak nesretnih putnika iz Hrvatske, petnaest iseljenika iz Like od toga osam iz Široke Kule, troje iz Perušića, troje iz Gospića i jedan s Udbine.


Gospodarska kriza i teški uvjeti života natjerali su početkom XX. stoljeća brojne Ličane da krenu u zapadnoeuropske zemlje i Ameriku. U razdoblju od 1900. do 1910. godine zabilježen je najveći val iseljavanja s područja Ličko-senjske županije u Ameriku. Tad je iselilo 30.140 stanovnika što je bilo više od jedne petine ukupnog broja iseljenika iz Hrvatske.

Hranitelji obitelji, tadašnji nositelji zadruga, odlazili su daleko od svojih domova u nadi za boljom zaradom da bi olakšali svoj i život svoje zadruge koje su se u tom razdoblju sve više zaduživale i propadale


Putnički parobrod Titanic vlasništvo britanske korporacije White Star Line, porinut je 1911. godine u Belfastu. Za tadašnje vrijeme slavio je kao najveći, najmoderniji i najluksuzniji brod. Smatrao se nepotopljivim.

Na svoje prvo putovanje iz Santhamptona za New York isplovio je 10. travnja 1912. godine. Titanic je sa svojim salonima, barovima, restoranima, dvoranama i kabinama postao simbolom toga vremena prije nego je i zaplovio. Godine 1912. nakon osmosatne probne plovidbe vratio se u luku u Belfastu, da bi nekoliko sati kasnije, opet bio spreman za isplovljavanje. Stanovnici Belfasta koji su brod ispratili, promatrajući kako nestaje u daljini ploveći prema južnoj Engleskoj, vjerojatno nisu ni slutili da time započinje stvaranje jedne legende, koja će svoj tragični vrhunac dostići trinaest dana kasnije.

1. od 8
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #1 : Ožujak 22, 2009, 01:14:49 »


Titanic je 3. travnja iste godine, stigao u luku Santhampton. Tamo su se vršile pripreme za odlazak na njegovo prvo putovanje prema New Yorku ... u koji nikada nije stigao. Za dan polaska određen je 10. travnja 1912. Kapetan broda bio je Edward J. Smit, čovjek viđen i cijenjen među poslovnim ljudima, milijunašima i elitnom društvu, kojemu je ukazana čast da pri kraju svoje 2S-godišnje karijere zapovijeda najvećim brodom u povijesti pomorstva.

Prostorije 1. i 2. razreda uglavnom su ispunjavali plemstvo i aristokracija Amerike, Kanade i Velike Britanije. Prostorije 3. razreda popunjavali su većinom siromašni iseljenici iz Irke, Italije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Portugala i drugih zemalja, koji su se nadali boljem i sigurnijem životu u Americi.

Istog dana u predvečerje Titanic je stigao u luku Cherbourg, sjeverna Francuska, gdje je dostavni brod Nomadic na Titanic dovezao nova 274 putnika, većinom putnike 3. razreda, među njima i oko 30 Hrvata.

Slijedeći dan stiže u Queenstown, gdje se usidrio oko dvije milje ispred luke. Dostavni brodovi Ireland i America na Titanic su doveli 113 putnika 3. razreda i 7 putnika 2. razreda, te 1385 poštanskih vreća. Titanic je napustio sedam putnika. Oko podneva Titanic podiže svoja dva sidra, po posljednji put. Na brodu se nalazi 2.227 ljudi, od toga 1324 putnika i 899 članova posade.

Posljednja noć Titanica

Toga 14. travnja 1912. godine dolaskom sumraka, temperatura je počela naglo opadati, a počela su pristizati upozorenja o ledu. Putnici prvog i drugog razreda zabavljali su se u brojnim restoranima ili salonima .
Putnici 3. razreda bili su u svojim kabinama i za pretpostaviti je da je većina čvrsto spavala, jer u 3. razredu nije bilo tolike mogućnosti za provod kao u prva dva.

Unatoč upozorenjima koja su stizala i obavještavala o nailasku na led, brzina se nije smanjivala. 14. travnja 1912. godine negdje oko 23,40 min. Titanic je udario o ledenu santu. Pošto je brod pregledan i ustanovljeno da će potonuti, krenulo se sa spašavanjem putnika i slanjem S.O.S. poruka. Ta drama trajala je do 2,20 min, kada je Titanic potonuo.

Na mirnom oceanu plutalo je dvadesetak čamaca. Umjesto mogućih 1178 osoba u njima je bilo nešto više od 700 preživjelih koje je negdje oko 4 sata pokupio brod Carpatria.

Hrvatski iseljenici na Titanicu

. * .
Među 1522 putnika i člana posade, koji su u
katastrofi Titanica izgubili život nalazio se
i trideset i jedan putnik iz Hrvatske, od toga
petnaest iseljenika iz Like. Kako je teritorij
Hrvatske 1912. godine bio u sastavu
Austro-Ugarske u putničkoj listi Hrvati su upisani
kao državljani Austrije.

Niti jedan od tih ljudi nije preživio katastrofu
i svi se vode na popisu nestalih.

I ščekujući "drugi život", u nadi i vjeri u bolje sutra,
sate i dane na Titanicu su provodili u 3. razredu,
zabavljajući se kako su znali i umjeli i naši Ličani.

Vjerujući da je njihovim patnjama došao kraj na
brodu Titanic svoje su živote skončali: 

Grgo Ćaćić (Martinov) rođen 10.veljače 1894.,
Luka Ćaćić (Šimunov) rođen 06. listopada 1873. god.,
Mara Ćaćić (Martinova) rođena 01.svibnja 1875. god.,
Manda Ćaćić (Josina) rođena 24.svibnja l891.god.,
Luka Orešković (Lukin) rođen 27. siječnja 1892. god.,
Mara Orešković (Blaževa) rođena 24. lipnja 1892. god.,
Jeka Orešković (Martinova) rođena 21. rujna 1881.god.,
Ivan Strilić (Lukin) rođen 25. kolovoza 1885. god.
svi iz Široke Kule, zatim

Mate Pocrnić rođen 1894. godine,
Tomo Pocrnić rođen 1888. godine,
Joso Ćulumović rođen 1895. godine
iz Pemšića, zaseoci Bukovac i Prvan selo,

Petar Čalić,
Jovo Čalić iz Brezika,
Jovan Dimić iz Ostrvice sela kraj Gospića, te

Mile Smiljanić s Udbine
.

2. od 8
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #2 : Ožujak 22, 2009, 01:24:05 »


Iz pisma Župnog ureda Sv. Mateja apostola i evanđeliste u Širokoj Kuli upućenog Veleslavnoj kraljevskoj županijskoj oblasti u Gospiću možemo vidjeti da je sreću u toj nesreći imao Ivan Nikšić (Milin) rođen 24. svibnja 1884.godine s kbr. 17 iz Široke Kule. Agent iz St. Gallena Ivan Bichel javio je da "Ivan Nikšić mora ondje ostati nekoliko dana poradi bolesti očiju". Dalje piše da je nakon trodnevnog boravka u Buchsu pošao u Ameriku, kamo je sretno dospio te iz South Chicago. pisao dne 25. travnja 1912. svojoj kući list, koji je ovamo stigao dne 25. svibnja 1912. U njemu napominje, da su i američke novine donijele imena spomenutih putnika među propalima putnicima Titanica. Svojim pismom potpisani župnik Mašić zamoljava navedeni naslov da i službeno potvrdi smrt njegovih propalih župljana na brodu Titanic.

S obzirom da je Titanic bio vlasništvo White Star Line kompanije, koja je bila pod zaštitom vlade Velike Britanije, upućivane su im molbe raznog sadržaja. Članovi zadruga molbom su se obraćali tražeći novčanu pripomoć, jer su i za put posudili novac kako bi platili putnu kartu, a njihovom smrću zadmge su zapadale ujoš dublje dugove.


Za hrvatske žrtve „Titanicove“ katastrofe. U ponedjeljak je bila prva godišnjicaove grozne, davno nepamćene katastrofe na moru, prigodom koje je postradalo i tridesetak naših zemljaka.

Izvijestili smo nedavno, koje su mjere poduzete, da i obitelji unesrećenih Hrvata dobiju nekakvu oštetu za izgubljenje svojih hranitelja. Stvar glede te oštete principjelno je riješena, ali jer društvo "White Star Line"gleda da izplatu što dalje zategne i da ju eventualno smanji, uložilo je ono opet utok proti osudi. Tako će se stvar oštete otegnuti i još koje vrijeme.

Ovih su dana ipak obitelji nekolicine postradalih dobili nekakvu potporu i otštetu. Poglavarstvo općine Lički Osijek predalo je čikaškom odvjetniku, našem zemljaku dru. Petru Perićupravno zastupanje za oštetu nekolicine svojih općinara, pak je dr. Perić od "The Publik Trustce" u Londonu za obiteljipokojnika isposlovao slijedeće potpore za:

Mariju Štrilića 2500 K
Anu Čačić 100 kruna
Mariju Čačić 1250 kruna
Anu Čačić 1750 kruna
Mandu Čačić 1250 kruna
Matu Oreškovića 1250 kruna
Stanu Dimić 3000 kruna i
Josu Oreškovića 1250 kruna.

Svi su ovi iz Široke Kule, kotora gospićkoga. Svota sveukupne potpore njihovim obiteljima iznosi 15.250 kruna.

3. od 8
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #3 : Ožujak 22, 2009, 01:27:07 »


Istražujući i čitajući brojna pisma, zamolbe i obraćanja vlastima roditelja i djece koji su u svojoj bijedi izgubili možda jedinu nadu u teškom i mukotrpnom životu, spoznajemo da je poslije sređivanja odnosa među državama zavladala još veća glad i neimaština. Obitelji nestalih ponovno su se obraćale Vladi s molbom da im pomogne materijalno, kako je i obećala da će napraviti kod rat završi i odnosi se srede.


Poslije smrti supruga, mnoge su se udovice ponovno udale. Supruge su potraživale moguće odštete za živote svojih muževa kao i roditelji. Roditelji su očekivali su da će im u starosti, kad više ne budu mogli raditi sinovi pomoći pa su, kad su izgubili sinove očekivali pomoć vlasti. Dio novca za potporu supruge i djeca dobili su nakon prve godišnjice katastrofe Titanica o čemu svjedoči i isječak i novinski napisi. Preostali dio odšteta rascjepkan je na više rata. Tako su mali dio dobili 1916. godine, a preostali dio trebali su dobiti po završetku rata.Zbog velikog reduciranja veličine
fotografija je niske kavalitete
-Klikni da se poveća i bude čitljiva-


Klikni na fotografiju da se poveća

4. od 8
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #4 : Ožujak 22, 2009, 01:32:11 »


Život obiteljskih zajednica

Kao što je već spomenuto na Titanicu se nalazilo petnaest osoba iz ovoga kraja koji su životom platili svoj odlazak u Novi svijet.

Svi su oni bili mladi, zdravi ljudi, sposobni za rad. Živjeli su u obiteljskim zadrugama, gdje je na čelu zadruge uvijek bio najstariji član obitelji. Živjelo se od škrte poljoprivrede i nešto stočarstva. Kako je zemlja bila kršovita i neplodna navelo je to nesretne ljude da se zaduže i krenu put Amerike u nadi da će tamo zaraditi novca i olakšati život sebi i svojoj zadruzi.

Budući da im je život skončan u hladnom oceanu iza njih je ostala sama ženska čeljad, roditelji starije životne dobi te djeca, koja nisu sposobna za nikakav radi i privredu. U to je vrijeme vladala velika skupoća:, poglavito u Lici gdje se kvarta žita mogla dobiti za 200-300 kruna, živežne su namirnice bile preskupe, tako da se obitelji nisu mogle ni prehraniti, odijevati, djeca školovati, a uz to je trebalo vraćati i sve veće dugove.

Novce za putni trošak posudili su s obvezom povratka od pola godine, što je zadruge bacilo u još veće teškoće. Veći dio nastradalih je pripadao župi Sv. Mateja u Kuli, manji dio župi u Perušiću, a nekolicina župi Gospić.

Posebno je teška sudbina zatekla obitelj Luke Ćaćića iz Kule, kućni broj 140, starog 36 godina. Iza njega je ostalo devetero neproškrbljene djece i to 8 kćeri i jedan sinčić star mjesec dana. U obitelji su ostali udovica Ana, stari otac Šimun star 62 godine i maćeha Jeka 60 godina, koje je trebalo uzdržavati jer su slabi i bolesni.

Pokojnik Luka bio je zdrav i sposoban čovjek, bio je poljodjelac te gospodar njegove zadruge koja je posjedovala kuću s 9 rali zemljišta, te 2 konja, 3 goveda i 7 ovaca. Vlastitog imetka nije imao.

Grgo Ćaćić kućni broj 199, bio je star 18 godina, kao i Mara Ćaćić također na k. br. 199.Zbog velikog reduciranja veličine fotografija je niske kavalitete
-Klikni da se poveća i bude čitljiva

Luka Orešković, bio je star 21 godinu, k.br. 128 iz Kule, poljodjelac kuće i gospodar zadruge, sposoban za službu. Uzdržavao je suprugu Jeku staru 20 godina, te dvije sestre Mandu staru 20 godina i Lucu 18 godina. Nikakvog imetka nije imao, a posjedovao je 8 rali zemljišta, od stoke 1 kravu, 2 konja i 5 ovaca, te drvenu kuću.

5. od 8
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #5 : Ožujak 22, 2009, 01:37:03 »


Na Titanicu je stradao i Tomo Pocrnić iz Bukovca, sela u općini Pemšić, k.br. 79, star 24 godine. Njegova zadruga osim njega brojila još šest duša: mati Jelu, brata Nikolu, sestru Mandu, ženu Maru, kći Katu i sina Milu. Tomo je bio za života zdrav, za rad i privredu sposoban čovjek. Od radno sposobnjh ostala je samo Mare, žena nastradalog Tome, koja ih je s velikom patnjom i teškoćama sama uzdržavala. Zadruga je Tomu otpremila u tuđinu tuđimm novcem, nadajući se da će on svojim radom u Americi obitelj izvući iz teškog i siromašnog života.


Zbog velikog reduciranja veličine fotografija je niske kavalitete
-Klikni da se poveća i bude čitljiva -

Zadruga nastradalog posjedovala je 13 rali lošeg, kamenitog, neplodnog zemljišta. Od pokretnog imetka posjedovao je slabog konja i 9 ovaca i živjela vrlo siromašno i prezaduženo, a dug je trebalo vratiti.

Na parobrodu se nalazio i Mate Pocrnić također iz Bukovca, Općina Perušić, sa k.br.10, star 18 godina, neoženjen. Njegova zadruga osim njega brojila još 39 duša, zadružne nekretnine bile su opterećene privatnim dugom u iznosu od 600 kruna koji je trebalo vratiti. Zadružni članovi otpremi li su Matu u Ameriku na zaradu s nadom da će im gospodarstvo bolje napredovati.

Na k.br. 76 u Prvanselu, općina Perušić živio je Joso Ćulumović, neoženjen, rođen godine 1895.g. Na put je krenuo da bi svojoj zadruzi olakšao život, s obzirom da je zadruga brojila još devet članova. Zadruga je kao i prethodne posjedovala dosta lošeg i kamenitog zemljišta. Od pokretnog imetka posjedovala je dva konja, kravu i nekoliko ovaca. Zadružne nekretnine bile su opterećene dugom u iznosu od 600 kruna, posuđenih za Josin put u Ameriku. Njegovom smrću zadruga je izgubila mnogo, dug je trebalo vratiti, a pomoći nije bilo.

Na brodu je život izgubio i Ivan Strilić sa k.br.104 iz Kule, star 27 godina, oženjen suprugom Matijom starom 27. godina. Imali su sina Milu starog 2 godine i drugo dijete na putu. Ivan je kod kuće imao stare i bolesne roditelje, oca Juru 73 godine i majku Matiju 67 godina koji više nisu bili sposobni za teški rad na zemlji.

Njegova zadruga posjedovala je kuću, nešto zemljišta i stoke za obavljanje svakodnevnog poljskog i kućnog gospodarstva.


Zbog velikog reduciranja veličine fotografija je niske kavalitete
-Klikni da se poveća i bude čitljiva-

6. od 8
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #6 : Ožujak 22, 2009, 01:41:47 »


Iz ovog kratkog pregleda proizlazi sva patnja, bol i neimaština ispaćenih ljudi koj i su iz jedne nesreće krenuli u drugu, još veću.
O njihovim životima i tragičnom kraju svjedoči i arhivsko gradivo sačuvano u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu. Gradi vo se nalazi spremljeno u dva fonda. Fond pod nazi vom Iseljenički Komeserij at, kutij a br. 573. za razdoblje 1914. - 1930. sastoji se od popisa putnika nastradalih na Titanicu, pisma župe upućenog Kraljevskoj županijskoj oblasti, molbi upućenih vladi za odštetu i zapisnika o saslušanju oštećenih obitelji.

U fondu Kraljevske ovozemaljske vlade za period 1912. - 1914., kutija br. 3552 nalaze se novinski isječci o hrvatskim stradalnicima na brodu Titanic, molbi zadruga upućenih kraljevskoj zemaljskoj vladi, izvjestnice o radu, obitelji i životu poginulih na Titanicu.


Zbog velikog reduciranja veličine fotografija je niske kavalitete
- Klikni da se poveća i bude čitljiva -

7. od 8
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #7 : Ožujak 22, 2009, 01:50:44 »


Popis poginulih putnika iz Like na parobrodu "Titanic"  1.   Čačić Grgo     
  2.   Čačić Luka     
  3.   Čačić Mara     
  4.   Čačić Manda     
  5.   Orešković Luka     
  6.   Orešković Mara    
  7.   Orešković Jeka     
  8.   Strilić Ivan     

  9.   Pocrnić Mate     
10.   Pocrnić Tomo     

11.   Ćulumović Joso 

12.   Čalić Petar     
13.   Čalić Jovo        

14.   Dimić Jovan     

15.   Smiljanić Mile     


Široka Kula kbr. 199       
Široka Kula kbr. 140       
Široka Kula kbr. 199       
Široka Kula kbr. 425       
Široka Kula kbr. 128       
Široka Kula kbr. 248       
Široka Kula kbr. 9       
Široka Kula kbr. 104       

Bukovac kbr.10 Perušić    
Bukovac kbr.79 Perušić    

Prvan selo kbr. 76 Perušić    

Brezik kbr. 20 Gospić       
Brezik kbr. 48 Gospić       

Ostrvica kbr.131 Gospić    

Pisać kbr. 65 Udbina       
Broj karte

315084
315089
315087
315091
315094
315096
315085
315083

315095
315092

315090

315084
315093

315088

315037Vidi > CRO-eu.com > Forum > Na današnji dan >
15. 04. - Titanic - Hrvati u katastrofi stoljeća   
http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=162.0

Pripremili:
Nada Klobučar
Ivica Mataija
Državni arhiv u Gospiću

* Prvi puta na internetu. Kopiranje za forume nije dozvoljeno.

8. od 8
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!