CRO-eu.com

Hrvatska => Vjerski običaji => Autor teme: Marica - Srpanj 09, 2011, 22:47:57Naslov: Petrova rodbina ne može u raj!
Autor: Marica - Srpanj 09, 2011, 22:47:57

Petrova rodbina ne može u raj!

Jeronimski časopis "0bitelj" broj 26. od 29. lipnja ove godine opisuje pod naslovom "Apostoli" jedan narodni običaj iz Srijema:

U mnogim našim selima u Srijemu vrši se još uvijek prastari narodni običaj na spomen sv. Petra i Pavla, Isusovih apostola. Uoči blagdana sv. Petra i Pavla kad se počnu paliti prve svijeće zaredaju po kućama dva dječaka obučena u nošnju onoga sela. Jedan nosi košaricu, u koju sprema dobivene darove, a drugi malenu narodnu tamburicu (samicu). Kad stupe u kuću, domaći ih dočekaju riječima: "Dobro nam došli, apostoli!"

Na to ovaj sa košaricom stupi naprijed i počne govoriti: "Hvaljen Isus i Marija! Mir i veselje neka vlada u ovoj kući, a sveti apostoli Petar i Pavao neka vam dadu sreću i zdravije, da još mnogo godina dočekate sutrašnji dan."

Sada onaj sa tamburicom udari u žice, a onaj prvi zapjeva poznatu narodnu pjesmu o sv. Petru, kako je imao opaku majku, koja je po smrti dospjela u pakao. Na molbu sv. Petra dopustio je Gospodin Bog, da se potraži, je li uopće za čitava života išta dobra učinila, pa da je pomiluju. Kad su je upitali, rekla je, da je jednom poklonila nekom prosjaku luk (na drugim mjestima mjesto luka vele vrpcu). Tad Gospodin odredi, da sv. Petar uzme taj luk i izvuče - njime majku iz vatre paklene. Ali kad je sv. Petar pružio luk i stara se za nj uhvatila, drugi osuđenici htjedoše da se o nju objese te i oni iziđu. No opaka žena stala se ritati i goniti ih i tako se luk prekinuo, a ona pala opet u pakao. Ta je pjesma iako raširena po našim krajevima i jednu njezinu i varijantu pjevaju i ovi dječaci, "apostoli" u Srijemu. Kad otpjevaju, dobiju dar pa odu dalje.

Uz ovaj opis nekoliko riječi!

Pjesme o nevaljaloj Petrovoj rodbini, koja ne može u raj, nego dolazi u pakao, mnogo su raširene u cijelome hrvatskom narodu. Najviše imade takovih pjesama o majci sv. Petra, a imnade ih i o ocu. Imade i pjesama, koje govore zajedno i o majci i o ocu, te o bratu i o sestri. Deset je takovih pjesama što u cijelosti što u odlomcima priopćeno u 7. svesci hrvatskih narodnih pjesama Matice Hrvatske. Pjesme su iz Hrvatske, Dalmacije i Istre, a jedna dalmatinska imade još u Matičinu rukopisnom zborniku "Pučkoga lista". Ovakovu pjesmu donose još, koliko znadem: Akademijin "Zbornik za život i običaje" knj. 23. str. 27. iz Hrvatskoga Zagorja, istarska pjesmarica "Naše sloge" dio VI. str. 5. iz Istre, te čak Kurelčeve "Jačke" str. 190. od nekadašnjih ugarskih Hrvata i od sadašnjih rumunjskih Hrvata Vlašićeva knjižica: "Hrvati u Rumunjskoj", str. 46.

U mojoj zbirci hrvatskih narodnih pobožnih pjesama imade neko deset pjesama ove ruke iz bosanske i slavonske Posavine, iz Prigorja i Gorskoga kotara u Hrvatskoj, te iz Dalmacije i Hercegovine. Nekoje od njih dolaze u treću jeronimsku knjžicu hrv. nar. pobožnih pjesama, a dvije donosim ovdje:

Sveti Petar u raj šeće,
Za njim majka tekun teče.
"Pričekaj me, sine Petre
Da idemo u raj skupa!"
"Stan', pričekaj, mila majko,
Idem prije Boga pitat,
Je li smiješ ići sa mnom!"
"Ne bi nikaj, mila majko!
Koliko si živovala,
Nisi raja dostojala.
Nit si gladna nahranila.
Nit si žedna napojila,
   
Nit si gola zaodjela,
Nit si bosa preobula,
Nit si mrtva sprovodila,
Nit si bokca nadijelila.
Samo jednog jedinoga
S jednim malim povesencem.
I za njeg se žalostila:
Lijepo moje povesence!
Kud se budeš potepalo
Od nemila do nedraga
Po bogečkim torbicama!
Ne smeš sa mnom u raj poći!"

Dalje se ne pjeva, nego se pripovijeda:

"Sada su se razdružili. Sveti Petar u lijepo nebo, a mila majka nadno pakla. Smilila se svetom Petru. Kako da ju oslobodi? Našao je onaj danak jedno povesence, uzeo ga i vezao lakno po lakno i podao, da izađe iz pakla. Teško se je (majka) primila, jer su joj druge duše smetale. I one se uhvatile za nju i tako se penjale zajedno. Kad su bile blizu vani već, (majka) je bila ohola, jer joj bilo žao, da se i one spasu, pa si je mislila: Pa nisu one Petrove mame, da idu van! Neka se griju! Tako se stresla. Nit se prekine, (a majka) pade u isto mjesto i tu se i danas grije."

Zapamtila i zapisala milosrdna sestra Frida Franjevíć iz Stankova u Hrvatskoj.

Sveti Petar u raj ide,
Za njim maika trkom trči,
Trkom trči, vikom viče:
"Pričekaj me, sine Petre,
Da ja s tobom u rai idem!"
Sveti Petar progovara:
"Vrn' se, vrn' se, majko stara!
Nisi raja zaslužila.
Nisi gladna nahranila,
   
Nisi žedna napoiija,
Nisi gola zaodjela,
Nisi slipcu udilila,
Samo jedno poviesamce,
I njega si oplakala:
"Jao moje poviesamce,
Kud ćeš mi se pribijati
Po brdina', po dolina',
Po sljepačkih torebetina'!"

Kazivala Mara Živković iz Ugljare u Bosni. Zabilježila učiteljica Ružica Benković.

Juraj Lehner – Zagreb
Sveta Cecilija 1. srpnja 1930

Die Mutter des heiligen Petrus > http://www.sagen.at/texte/sagen/oesterreich/tirol/allgemein/raff/petrus.htm
(http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/Vatra-cro-eu_com.gif)


CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved.