CRO-eu.com

Lika => Prilozi za povijest Like => Autor teme: Marica - Prosinac 16, 2008, 10:46:31Naslov: Iz izvještaja Odbora Narodnog vijeća 1918.
Autor: Marica - Prosinac 16, 2008, 10:46:31

Iz izvještaja Odbora Narodnog vijeća Gospić

2288. 2. studenoga 1918. Odbor Narodnog vijeća u Gospiću izvještava Narodno vijeće u Zagrebu o prilikama na svom području: vojnici iz Otočca razišli su se po županiji, naročito po kotarevima Brinje, Otočac i Perušić, te čine "razbojstva i zlobna oštećenja tuđeg vlasništva".

U Brinju su vojnici zapalili dvije kuće, odnijeli novac iz pošte i prekinuli telefonske žice. U Jezeranama su "opljačkane" tri najbogatije kuće. "Pljačkanja" se provode i u Brlogu, Kosinju, Škarama, Vrhovinama i dr.

U Otočcu je došlo do sukoba "pljačkaša" i Narodne garde. Na obje strane ima nekoliko mrtvih i više ranjenih. Nakon toga su se "pljačkaši" predali. Četa od 150-200 vojnika kreće na Gospić "da nastavi svoja zlodjela".

Narodna garda i žandarmerija su malobrojni i ne mogu svladati veliki broj pobunjenih vojnika. Na ovom području ima 4.000 talijanskih zarobljenika koji se nalaze u "bijednom stanju".

Vojna skladišta u Vrhovinama, Rudopolju i Gračacu su "razgrabijena". Očekuje se da će se isto desiti i s ostalim skladištima, te da će se i zarobljenici morati poslužiti "otimačinom i razbojstvom" da se prehrane. Željeznički namještenici napustili su svoju službu, a "željezničko poduzetništvo" ostalo je bez nadzora.

Od županijske je oblasti brzojavno zatražena vojna pomoć za uzdržavanje reda i mira u kotarima Brinje, Otočac, Perušić, Gračac i Gospić, ali brzojav nije odaslan zbog poremećaja na brzojavnim uređajima. Moli se proglašenje prijekog suda na ovom području.

Izvor: Opći spisi, god 1918, br. 19-791
Priredile: Josipa Paver i Slavica Pleše


CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved.