CROEU
GRBOVI HRVATSKOG PLEMSTVA

Uvodna riječ ministrice

Ministrica
Dragi čitatelji,

posebno mi je zadovoljstvo predstaviti vam “Informativnu brošuru za Hrvate izvan domovine”, publikaciju Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija namijenjenu svim pripadnicima hrvatskog naroda izvan granica Republike Hrvatske.

Kako danas u svijetu živi približno jednak broj Hrvata kao i u domovini, od iznimne je važnosti poboljšati njihovu informiranost o cjelokupnom državnom sustavu; stoga je i razumljiva ideja o nastanku publikacije koja će ponuditi upravo takve informacije.

Nedavnom analizom najčešćih upita Hrvata izvan domovine o raznim vidovima javnog života u Republici Hrvatskoj utvrđeno je koja su područja od posebnog interesa za izvandomovinske Hrvate, pa smo ih ovdje nastojali pobliže i pregledno prikazati.

Pritom treba istaknuti da jačanje veza između domovinske i iseljene Hrvatske nije ni danas ništa manje važno nego što je bilo u doba stvaranja i obrane samostalne hrvatske države.

Svjesni smo također da jasno formulirani i cjeloviti podaci o raznim propisima i zakonima moraju biti usklađeni s kretanjima koja karakteriziraju doba uznapredovale globalizacije u kojem živimo. Namjera je Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija pružiti informacije o tome na jednom mjestu i na taj način olakšati komunikaciju između Hrvata izvan domovine i državnih institucija unutar nje. Premda s pravom možemo biti zadovoljni, pa i ponosni na dosadašnje uspjehe, ipak je potrebno naglasiti da nas očekuje još mnogo posla u brojnim područjima prilagodbi visokim europskim standardima.

Međutim, reforme su nužne prije svega radi razvitka naše zemlje i boljitka svih naših građana. Posebna pozornost posvećena je stvaranju pozitivne klime za povratak hrvatskih iseljenika, a isto tako i razvoju gospodarske suradnje na ravnopravnoj osnovi te pružanju kvalitetnih i profesionalnih usluga od državnih institucija iseljenicima i povratnicima. Osim toga, istaknuta je i suradnja s mladim hrvatskim naraštajem u inozemstvu, od kojeg Hrvatska s pravom može mnogo očekivati i dobiti.

Hrvati koji žive izvan hrvatskih državnih granica dali su golem doprinos stvaranju slobodne i nezavisne hrvatske države. Stoga je naša moralna i ustavna obveza humanim, pravičnim i demokratskim programima omogućiti što lakšu integraciju obiteljima hrvatskih povratnika u domovinu.

U tom smislu, unutar Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija ustrojena je Uprava za hrvatske manjine, iseljeništvo i useljeništvo, u kojoj djeluju Odjel za hrvatske manjine, Odjel za hrvatsko iseljeništvo i Odjel za hrvatsko useljeništvo. Odjeli prate provedbu i poštivanje prihvaćenih europskih standarda u zaštiti manjina, pravni i politički položaj hrvatskog iseljeništva te obavljaju upravne i stručne poslove koji se odnose na pripravu, predlaganje i provedbu mjera za povratak pripadnika hrvatskog naroda i članova njihovih obitelji, a dodjelom stipendija dodatno potiču povratak mlađih generacija.

Iskreno se nadam da će vam ova publikacija dati korisne informacije i olakšati vam uključivanje u društveni, gospodarski i kulturni život u Hrvatskoj. Stoga i ovim putem pozivam sve Hrvate koji razmišljaju o povratku u domovinu da to učine te nam pomognu u društvenom i demokratskom razvijanju i jačanju naše lijepe domovine.

Srdačno,

mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović
ministrica vanjskih poslova i europskih integracija

Informacije za Hrvate izvan domovine

Stranica 1 od 1

Statistike

Osvježeno: 25.10.2014  
Posjetilaca online: 13
Broj pregleda: 215484
Najviše posjeta: 25/11/2018

Kalendar

Rujan 2022
N P U S Č P S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Foto galerija

GalerijaGalerija GalerijaGalerija

Knjiga gostiju

Guestbook

Kulturna baština

1. Zagrebačka
2. Krapinsko-zagorska
3. Sisačko-moslavačka
4. Karlovačka
5. Varaždinska
6. Koprivničko-križevačka
7. Bjelovarsko-bilogorska
8. Primorsko-goranska
9. Ličko-senjska
10. Virovitičko-podravska
11. Požeško-slavonska

Vrijeme u Hrvatskoj

Vremenske zone

vremenske zone

Visitor maps

Locations of visitors to this page

Valja pročitati

valja pročitati:  Draženović - zbirka crtica Draženović - zbirka crtica

Kooperacija:

- Lička revija
- Lički planinar

Korisni linkovi

www.tportal.hr/imenik
www.dobartek.hr
www.vitamini.hr

Informativna brošura


PDF
Uvodna riječ ministrice

Dragi čitatelji,

Posebno mi je zadovoljstvo predstaviti vam “Informativnu brošuru za Hrvate izvan domovine”, publikaciju Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija namijenjenu svim pripadnicima hrvatskog naroda izvan granica Republike.

Impressum

Marica Drazenovic
Mobitel: 0151-559 18325