CROEU

Jadranka Prša – Dodjela javnog priznanja.

image

Autorica je niz članaka o prošlosti i sadašnjosti Grada Otočca objavljenih u izdanjima zbornika „Grad Otočac“, u „Vili Velebita“, „Ličkoj reviji“ te u brojnim drugim novinama i časopisima a jedno vrijeme je suradnica „Novog lista“ bila. Dos sada je objavila tri književna dijela na gackoj čakavštini, prvu knjigu pjesama „Krosna“ objavila je 1996. godine, drugu knjigu pjesama „Zemlja od sadre“ objavila je 2000. godine a „Crveni puding“, knjigu pripovjedne proze predstavila je javnosti 2004. godine.

Jadranka Prša je član Društva hrvatskih književnika, a 2007. njezine su pjesme uvrštene u antologiju poezije 20-og stoljeća.

Pjesnikinja je čakavskog narječja, piše mjesnim govorom svog rodnog sela Sinca, koje ju je i predložilo za javno priznanje Grada Otočca i standardnim hrvatskim jezikom a njen je doprinos u stvaranju književne baštine Gacke doline neosporan i u očuvanju jezične, dijalektne baštine.

Prva je i jedina do sada autorica književnih djela pisani čakavicom kontinentalne i ličke regije, koja se uključuje u kulturološki pokret obnove i afirmacije čakavice koji se u književnoj produkciji javio početkom 20-og stoljeća, čime je dala nesumnjivi prilog suvremenoj hrvatskoj književnosti.

Isto vremeno, na lokalnoj razini, u svojoj životnoj sredini potaknula je svijest o značajkama i ljepoti zavičajnog govora te je inicirala revalorizaciju zavičajnih, tradicijskih vrijednosti i ugradila ih u sliku suvremene stvarnosti u njoj naglašavajući univerzalne, općeljudske i humanističke vrijednosti.

Jadranka Prša je izgradila i (nadamo se) graditi će ubuduće trajne zapise o našem zavičaju, dragoj nam Gackoj dolini i Gradu Otočcu pronoseći povijesne, književne i kulturološke posebnosti ovog dijela Lijepe naše i promičući Grad Otočac i doprinoseći stvaranju njegovog suvremenog kulturnog identiteta.

Temeljom dosadašnjeg rada i zalaganja JADRANKI PRŠA dodjelila se je PLAKETA GRADA OTOČCA.

U Jadranki Prša ja vidim ne samo časnu građanku već i buduću Ministricu kulture Republike Hrvatske. S Jadrankom Pršom bih hrvatska kultura dobila ono što zaslužuje – neumorno individualno zalaganje.

Marica Draženović, 24. siječanj 2008.

Stranica 1 od 1

Statistike

Osvježeno: 25.10.2014  
Posjetilaca online: 24
Broj pregleda: 25890
Najviše posjeta: 25/11/2018

Foto galerija

GalerijaGalerija GalerijaGalerija

Knjiga gostiju

Guestbook

Kulturna baština

1. Zagrebačka
2. Krapinsko-zagorska
3. Sisačko-moslavačka
4. Karlovačka
5. Varaždinska
6. Koprivničko-križevačka
7. Bjelovarsko-bilogorska
8. Primorsko-goranska
9. Ličko-senjska
10. Virovitičko-podravska
11. Požeško-slavonska

Vrijeme u Hrvatskoj

Vremenske zone

vremenske zone

Visitor maps

Locations of visitors to this page

Valja pročitati

valja pročitati:  Draženović - zbirka crtica Draženović - zbirka crtica

Kooperacija:

- Lička revija
- Lički planinar

Korisni linkovi

www.tportal.hr/imenik
www.dobartek.hr
www.vitamini.hr

Informativna brošura


PDF
Uvodna riječ ministrice

Dragi čitatelji,

Posebno mi je zadovoljstvo predstaviti vam “Informativnu brošuru za Hrvate izvan domovine”, publikaciju Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija namijenjenu svim pripadnicima hrvatskog naroda izvan granica Republike.

Impressum

Marica Drazenovic
Mobitel: 0151-559 18325