CRO-eu.com
Studeni 28, 2021, 17:45:12 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: MIRKOVIĆ iz grane Zoranić  (Posjeta: 3425 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Studeni 11, 2008, 12:42:14 »


MIRKOVIĆ iz grane Zoranić


Klikni na grb da se poveća

Obitelj Mirković je stara obitelj, spominje se još u XV. stoljeću. S. Antoljak, govoreći o Petru Zoraniću, a prema podatcima koje donosi paški notar Ruić, kaže da je jedna grana paških Zoranića uzela novo obiteljsko ime.

Prvi član obitelji Zoranić koji se po ocu nazvao Mirkovićem, bio je Ivan. On je god. 1433. dobio nasljedno plemstvo. Mirkovićima je u nekoliko navrata bilo potvrđeno plemstvo.

Ivanovi sinovi Matija i Nikola dobili su 1503. god. naslov "conte palatino" od cara Maksimilijana I. Nadvojvoda Karlo je diplomom 1578. god. potvrdio plemstvo, zajedno s grbom, Ivanu Mirkoviću, njegovu bratu Franji i bratiću Nikoli. Bilo im je priznato i ugarsko plemstvo, a god. 1585., preporukom cara Rudolfa II., primljeni su u senjsko plemstvo.

Samo je Ivan imao potomke. U ninsko plemstvo Mirkovići su primljeni polovinom XVIII. st. U životu Nina Mirkovići su stalno prisutni. Obnašali su čitav niz dužnosti u komuni. Braća Josip i Aleksandar povezuju se ženidbama sa Zadrom, pa su zajedno s rođakom Nikolom god. 1796. primljeni u zadarsko plemićko vijeće. I francuska vlast im je potvrdila stečeno plemstvo, ali u vrijeme druge austrijske vladavine u zadarsko je plemstvo primljen samo Aleksandar.

Grb. Na plavom štitu udesno okrenuta djevojka, naga do pojasa, s dugom kosom niz leđa, u desnoj ruci drži polumjesec okrenut udesno, a lijevom rukom drži isukani mač; nadvisuju je u kutovima štita dvije osmerokrake zvijezde.

Nakit: kaciga sa zlatnom krunom iz koje raste crni orao raširenih krila, a u
jednoj kandži drži udesno okrenut polumjesec.

Plašt: zlatno-plav.Autor:

Jelena Kolumbić
Zadar
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!