CRO-eu.com
Listopad 07, 2022, 21:06:46 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: KRELJANOVIĆ  (Posjeta: 3096 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Studeni 11, 2008, 12:37:06 »


KRELJANOVIĆ ALBINONI


Klikni na grb da se poveća

Kreljanovići (Kreglianovich) su potjecali iz Senja. U XVII. st., god. 1611., trojici braće, Matiji, Nikoli i Vicku, nadvojvoda Ferdinand je dodijelio diplomom naslov viteza, a car Leopold je 15. veljače 1695. god. uz obnovljeni grb potvrdio plemstvo Ivanu Viktoru Kreljanoviću.

Grgur Kreljanović je god. 1689. preselio u Šibenik, zatim je njegov sin Matija prešao u Trogir, a Grgurov sin Ivan se oženio zadarskom plemkinjom Katarinom Albinoni.

Ivanovi potomci, sin Grgur i unuk Ivan, nastanili su se u Zadru i svojim su djelovanjem dali značajan doprinos kulturnom, gospodarskom i političkom životu grada. Grgur je po završetku studija prava došao u Zadar stupivši u mletačku službu. Kada je Mirom u Campoformiju god. 1797. Dalmacija došla pod vlast Austrije, Grgur se stavio u službu novoj vlasti. Francuska je vojska pod Molitorom ušla u Zadar 17. veljače 1806. god. i tada je Zadar došao pod vlast Francuza.

Grgur Kreljanović je ostao na položaju suca, na kojem ga je zatekla francuska vladavina. Grgur se potpuno posvetio novoj vlasti, nastojeći joj pomoći, pa je postavljen za generalnog inspektora za cijelu Dalmaciju.

God. 1808. odlazi u Split kao delegat, a nakon formiranja Ilirskih provincija, krajem ožujka 1810. god. vraća se u Zadar, gdje ponovo vrši funkciju delegata.

U prosincu god. 1813. Zadar zauzima austrijska vojska. Našavši se pod novom vlašću, prihvaćajući je, stupa u službu. Budući da je već došao do umirovljenja, a teško podnoseći novonastalo stanje, Grgur je god. 1816. otišao u mirovinu.

Grgurov sin Ivan rođen je 1777. god. Najveći dio svog života proveo je u Zadru. Boraveći na studiju prava u Italiji, upoznao se s odjecima Francuske revolucije u Zapadnoj Europi. Po završetku studija vratio se u Zadar. Uz rad u odvjetničkoj kancelariji dr. Petra, kneza od Vrgade, bavio se književnošću i nastojao riješiti neke probleme u kulturi, pa je zato besplatno i primio mnoga zaduženja u želji da pomogne svome narodu i svom gradu. Osim toga bio je i savjetnik u općinskoj upravi Zadra.

Nakon organiziranja francuske vlasti u Zadru, Ivan postaje sudac Prvostepenog suda u Zadru. Osim sudačkih i sudsko-upravnih poslova Kreljanović je pokazao velik interes i za školstvo. Radio je na otvaranju pučke škole i liceja. Nastojao je da se u Zadru održi školstvo na sveučilišnom rangu.

Dolaskom Austrije ponovo na vlast u Dalmaciji, Kreljanović je još neko vrijeme bio na dužnosti suca Prizivnog suda u Zadru. Imenovan je za inspektora nastave za Dalmaciju 15. travnja 1814. Na novoj dužnosti Kreljanović je nastojao ostvariti svoje želje za reorganizacijom i unapređenjem školstva, pa je 24. studenog otvorena normalka i gimnazija u Zadru.

Uprkos svom radu i zalaganju na gospodarskom, kulturnom i društvenom uzdizanju Zadra, Kreljanović je u doba druge austrijske vladavine bio stalno zapostavljan. Najviše ga je tištilo to što nije mogao dobiti plaćenu službu. Sve je poslove i funkcije vršio besplatno. Takav odnos Austrije nije ga pogađao iz materijalnih razloga, jer je njegova obitelj bila imućna, nego iz moralnih. Kreljanović nije bio dovoljno oprezan u vrijeme početnog formiranja kadra, koji je imao obavljati razne službe druge austrijske vladavine, pa ga uzimaju na udar nesavjesni pojedinci, koji njega i druge intelektualce denunciraju i onemogućuju im da dođu do određenih prava i dužnosti u svojoj sredini.

Zato, ubrzo nakon odlaska svoga oca u mirovinu, i nakon preseljenja u Veneciju, Ivan Kreljanović daje ostavku na službi cenzora, pa se u drugoj polovini 1818. god. i on preselio u Veneciju. Iako je živio u Veneciji, Ivan Kreljanović je 1822. god. primljen u plemstvo Zadra.

Grb. U vodoravno razdijeljenom štitu sa zelenim dnom stoji srebrni vuk, udesnookrenut, objema šapama drži uzdignutu sablju.

Nakit: kaciga sa zlatnom krunom iz koje raste vuk, poput onog u grbu.

Plašt: zlatno-plav.Autor:

Jelena Kolumbić
Zadar
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!