CRO-eu.com
Listopad 20, 2020, 23:26:00 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Hrvatsko novinarsko društvo  (Posjeta: 3051 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Studeni 09, 2008, 23:17:41 »Klikni na fotografiju da se poveća

O Hrvatskom novinarskom društvu

Hrvatsko novinarsko društvo, jedno od najstarijih profesionalnih udruženja u Hrvatskoj, utemeljeno je 18. prosinca 1910. godine.

   Društvo je između 1926. i 1934. izgradilo i svoj dom, koji je poslije 2. svjetskog rata nacionaliziran. Nakon promjene režima u Republici Hrvatskoj 1992. godine zgrada Novinarskog doma vraćena je, gotovo u potpunosti, prvotnom vlasniku. Danas se u njoj održavaju gotovo sve aktivnosti Hrvatskog novinarskog društva.

   Hrvatsko novinarsko društvo nevladina je organizacija koja sve svoje troškove pokriva donacijama članova i iznajmljivanjem dijela prostorija Doma. Dio ostvarenih prihoda izdvaja se u Fond solidarnosti koji pruža materijalnu pomoć svojim članovima u slučaju bolesti i nezaposlenosti, financijski pomaže obitelji u slučaju smrti člana HND i sl.

   Društvo je član Međunarodne federacije novinara (IFJ) od 1992. godine, a broji 3433 člana. Gotovo 60% njih živi i radi u Zagrebu. Oko 1800 članova Društva zaposleno je u dnevnim novinama, te na Hrvatskom radiju ili televiziji, dok približno 600 radi u tjednim i sličnim izdanjima. Ostali ponajviše surađuju u lokalnim novinama i programima lokalnih radio stanica, te u raznim stručnim časopisima. Prema spolu žena ima 1248, a muškaraca 2185. Prema školskoj spremi 27 je doktora znanosti, 23 magistra, 1630 članova ima visoku školsku spremu, 223 višu spremu, a 1484 srednju školsku spremu.

   HND ima svoje ogranke u većim redakcijama ili općinskim i gradskim središtima. Svi ogranci biraju svoje predstavnike u Skupštinu HND.

   Osim toga novinari su prema svojim interesima organizirani i u strukovne zborove – sekcije (npr. turistički, agrarni novinari, sudski izvjestitelji, saborski izvjestitelji, novinari koji se bave zaštitom okoliša, znanošću i tehničkom kulturom, oni koji rade u elektroničkim medijima, sportski novinari, automobilski novinari, fotoreporteri, ratni izvjestitelji, novinari koji prate zdravstvo i medicinu); njihova aktivnost putem javnih tribina i drugih oblika javnog dijaloga vrlo je zapažena.

   HND vrlo blisko surađuje i zajednički djeluje sa Sindikatom novinara Hrvatske, koji se bavi pretežno zaštitom radnih i socijalnih prava novinara (kolektivni ugovori, pravna zaštita pred sudovima, odnosi s poslodavcima i sl.)

   Pri HND uspješno, u dva ciklusa po tjedana godišnje, djeluje Novinarska radionica,. Polaznici su mlađi novinari koji slušaju predavanja iskusnih stranih i domaćih novinara, te se okušavaju i u praktičnom radu.

   Uprava Hrvatskog novinarskog društva sastoji se od predsjednika, te Izvršnog (10 članova) i Središnjeg odbora (39 članova). Skupština je najviši organ upravljanja HND. Ona bira Središnji i Izvršni odbor, Nadzorni odbor i Novinarsko vijeće časti. Uz to HND ima stalne i povremene odbore za specifična pitanja - Upravni odbor Novinarskog doma, Uređivački odbor glasila Novinar, Komisiju za primanje novih članova, Komisiju za financijsko poslovanje, Odbor za stručna pitanja, za međunarodne odnose, itd.


Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!