CRO-eu.com
Svibanj 27, 2020, 20:55:51 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Mjesto Bilje (Bellye)  (Posjeta: 2795 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Studeni 07, 2008, 10:44:22 »


Mjesto Bilje (Bellye)

To mjesto doduše ima blagodat ribolova u močvarama i u vlastitim ribnjacima, no za to daje trećinu ribe svojem zemljišnom gospodaru, a dužno je platiti i u gotovini.

Dobročinstvo drvarenja stanovnici imaju za potrebe ogrjeva i građe. Oranice imaju dovoljno, no zbog neplodnosti i češćih poplava voda najvećim su dijelom nekorisne. Ako bi i sijali, uz najveću opasnost, usjev obično odnese voda. Zbog toga ne mogu imati ni livade jer su one uglavnom podložne poplavama. U sušno vrijeme te bi livade dale dovoljno sijena.

Vinograda nemaju na svojem području, nego na susjednim područjima toga vlastelinstva, kao u Suzi, Kotlini i goricama Kamenca.

Područje ovoga mjesta se proteže sve do Drave kraj Osijeka. Mjesto je vrlo močvarno i puno jezera, te u vrijeme poplave zbog neupotrebljivosti putova imaju brojne mostove i nasipe, uglavnom prema Osijeku. Zbog toga vlastelinska carina od njih traži da ih često popravljaju.

Narod je u najvećem broju kalvinske vjere te ima crkvu izgrađenu od drveta i blata. Njome upravlja propovjednik koji boravi u mjestu. Među njima ima tek naseljenih katolika koji su najčešće najamnici (inkvilini) te vrše svoje obrte, kao i vlastelinske sluge. Katolika ima ukupno 27 pari, no oni nemaju ni svojega župnika u mjestu, osim vlastelinske kapele u dvorcu, koja je kao dvorana. Na službu božju običavaju samo u nedjelje i blagdane odlaziti u Osijek ocima franjevcima. No, ako netko zbog svojeg zdravstvenog stanja (samo u vrlo teškom slučaju) želi duhovnika, mora po njega o vlastitom trošku ići u Osijek. To je bolesniku, kao i samom patru, vrlo teško i opasno, osobito u vrijeme poplave, te bi zbog toga takav bolesnik umro bez duhovne utjehe.

U mjestu postoji više vlastelinskih zgrada, kao utvrda koja je poput četverokutnog opkopanog utvrđenja, opasana zidinama, s prostorijama i pomičnim mostom zbog čuvanja vlastelinskih prihoda utvrđenog stražama koje opskrbljuje osječki vojni zapovjednik. Utvrdu naseljava ugledni upravitelj, odvjetnik, računovođa i vlastelinski žitničar.

Ispod dvorca nalazi se podrum sa svodom, u kojem se trenutno čuvaju vlastelinska vina, a zapremina mu je 5.000 vedara vina.

Izvan tvrđe nalaze se vlastelinski posjedi (alodi), na kojima stanuju upravitelj (špan), graditelj i tri vlastelinska vojnika.

Osim toga postoji jedno vlastelinsko svečano svratište podignuto na dva kata velikim troškovima prije dvije godine. Ondje radi vlastelinski carinik koji obavlja i posao gostioničara te godišnje istoči oko 1.150 vedara vina, a za zakup osim stana još plaća vlastelinstvu 30 for.

Na otocima, koji pripadaju ovom biljskom okrugu, nalazi se jedna čestica zvana Bajar, koje je vlastelinstvo dalo u zakup stanovnicima Bijelog Brda za godišnju svotu od 50 for.

Preko Dunava postoji još jedno mjesto izdvojeno iz vlastelinstva, zvano Kucska, prikladno za ribarenje, za koje osječki ribari kao zakup godišnje vlastelinstvu plaćaju 50 forinti.* Prvi puta na internetu. Kopiranje za forume nije dozvoljeno.

1. od 2
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #1 : Studeni 07, 2008, 10:46:25 »


Stanovnici:

Angyal Miklos, vel. sudac
Balint Miklos
Ballogh Adam
Benedek Janos
Bertha Effraim
Boczka Miklos
Boczka Moses
Caspar Janos st.
Csapar Miklos
CsapoJanos
Csatlos Marczi
Cseka Andras
Csicska Janos
Csordas ili Czigany Jovan
Csordas Istvany
Csurmon Miklos
Desö Dani
Desö David
DesöJ anos
Desö Jonas
Farkas Laszlo, otišao i ostavio praznu kuću
Gajnok Peter
Hango Janos
Janos Istok, mali sudac
Janos Miklos
Koleszar Istok
Kolla Andras
Kolla Miklos
Kovacs Falato, pobjegao
Kovacs Joska
Kovacs Joska
MehesJanos
Meleges Ferkone udovica
Nagy Janosne udovica
Ö. Györe Janos
Odor Mihaly
Pete Janos
Pete Peti, pastir stada
Rez Istok
Süllös Istvany
Szabo Jancsi
Török Istok
Valkai Janos

S pristojbom:

Abasia Illia, trgovac
Csatlos Martony, nadničar
Felinseg Leopold, došljak
Grossics Thadaeus, bravar
Helmer Philippus, gostioničar i vlastelinski carinik
Marianovics Jovan, postolar
Murasz lgnacz, kovač
Nuszak Martin, vlastelinski bačvar
Pinter Antal, došljak
Pongracz Ignacz, nadničar
Schikl Adam, mesar
Szigetlia Adam, poljar
Szigetlia Josef, lutalica
Schikl Franz, mesar,
plaća za zakup vlastelinske mesnice


Stanovnici Bijelog Brda drže u zakupu dobro Bajar. Stanovnici, i to osječki ribari, drže u zakupu jezero Kucska.

Cijelih selišta ima 10, polovica 7, trećina 6, a četvrtina 6. Inkvilina s kućom ima 18, subinkvilina bez kuće 5, oženjene braće ili sinova 16, aneoženjenih 8.

Imaju 37 konja, 35 volova, 5 junadi od 2 ili 3 godine i 25 krava.
Posjeduju 280 jutara oranica, 123 motike vinograda 2. klase. Ukupan godišnji porez za selo je 503 forinte.* Prvi puta na internetu. Kopiranje za forume nije dozvoljeno.

2. od 2
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.20. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!