CRO-eu.com
Listopad 22, 2021, 03:14:15 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Naseljavanje Ponora i Gorica  (Posjeta: 3759 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Studeni 01, 2008, 20:43:56 »


NASELJAVANJE PONORA I GORIĆA

Današnje pravoslavne srpske porodice u ovdašnjoj parohiji valjda su naselile Goriće i Ponore u ono doba kada je bila opće seoba Srba u ove krajeve pred turskim progonstvom i nasiljem. Da li su baš odmah u početku pojedina plemena našla ovdje stalno boravište ili su se raseljavala iz drugih ličkih mjesta, teško je ustvrditi.

Tek se može naslućivati po brojnijem plemenu koga mjesta da je možda bilo ishodištem daljnjeg naseljavanja.

Tako po podacima R. Grujića u 'Zborniku za narodni život i običaje' knj. XXI. - sv. 2. moglo bi se sigurno ustvrditi da je najprije naseljeno selo Gorići, u koje je došlo samo pleme Aleksić, koje je i danas u ovom selu najbrojnije u cijeloj Gackoj, Liki i Krbavi. Taj je zaselak morao biti nekada velika šuma, gora, pa je valjda po tom i prozvan. Tu su šumu sasjekli i napravili zemljište, a prave i danas uništavanjem i krčenjem šume, jer je i danas glavno zanimanje, ne samo Gorićana, nego i Ponorčana, sječa i izvoz drva.

I pleme Banjanin brojnije je u Ponorima nego igdje u Gackoj, Lici i Krbavi, pa je možda odavle i raseljeno dalje po Gackoj, Lici i Krbavi ili je došlo ovamo iz Krbave iz Jošana gdje je također brojno.U iščekivanju povlačenja vode
(Snimljeno 5O-ih g. 20. st.)


U Ponorima ima najviše Grozdanića, a za njima Diklića. Ima ih po drugim mjestima Like, kao i u najbližoj okolici, a za njima su Ivančevići.

Najmanje je pleme Borovac, koje je valjda došlo iz Žalužnice. Malobrojno je i pleme Jelovac, koga dosta ima u Vrhovinama.

Sekizi su u cijeloj Gackoj, Lici i Krbavi najviše zastupljeni u Ponorima.

Skendžići (Skenžići) su po svoj prilici došli ovamo iz Škara, kao i Stojanovići u Švicu, u koju i sami Skendžići više spadaju po svom smještaju, a ne u Ponore.

Od plemena Pajić bila je samo jedna kuća uz kuće Ivančevićeve. Kuća i posjed prodana je mlinaru Petru Grčeviću, a pleme Pajić, koje potječe sigurno iz ličkih Doljana, izumrlo je. Pod spomenutu parohiju spada i zaselak Bjeljevine, u komu su porodice Lavrnja i Janjatović.Pogled na Dolnje Švičko jezero s
istočne strane (Foto: M. Kranjčević, 2001. g.)

Autor: Ican – Ilija Šarinić
Autor: Milan Kranjčević

Otočac, 2003., 52. -53.

* * * * *

Možda Hrvatska nema ali Lika ima svoga Frasa i Bacha: Milana Kranjčevića

* Prvi puta na internetu. Kopiranje za forume nije dozvoljeno.
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!