CRO-eu.com
Listopad 23, 2021, 01:30:25 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Sariniceva i Kranjceviceva "Svica"  (Posjeta: 3467 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Listopad 28, 2008, 00:12:04 »


Predgovor

Svaki čovjek ima neke trenutke u svom životu koji u njemu bude interes, otkriće i radost pritom. Veliki užitak je bilo čitati tekst Ilije Šarinića - Icana Švica sa zaseocima Gorići, Ponori i Lipovlje. No, ne samo tog teksta, nego i svih onih ostalih zapisa koji su se našli u Spomenici Obće pučke škole u Švici.

Posebno impresionira i zadivljuje sistematičnostI ustrajnost i tolika ljubav prema svom zavičaju, kakvu je imao Ican. Može se činiti prozaičnim ako se kaže da je Švica dobila Božji dar u Šarinićevoj osobi, no kad se sve sažme i objektivno ocijeni, to je činjenica od koje ne treba bježati niti se je kloniti.

Švica, onakva kakva je nekada bila, toliko značajna već od svoga srednjovjekovlja pa sve do tragičnosti ljudskog nerazuma polovicom prošlog stoljeća, kada je osuđena na polaganu eutanaziju, čini se daje u Šariniću imala svog dostojnog reprezentanta i erudita.

Ironično bi bilo reći da je Ican umro sretan jer je zauvijek zaklopio oči prije nego je Švica nečovječno devastirana, što je neusporedivo s onim njemu toliko bolnim sitnim devastacijama na slapištu koju su nanosili mještani kopajući sadru, a protiv koje je ustajao svim svojim snagama. Kao da je slutio da će tzv. progres, koji se teško mogao izbjeći, više Švici odnijeti nego donijeti. Nažalost, njegova slutnja se obistinila na tako drastičan način.

Pri uređivanju teksta Ilije Šarinića - Icana Švica sa zeseocima Gorići, Ponori i Lipovlje bili smo pri zamisli da se taj vrijedni tekst objavi u ediciji Grad Otočac. No kako je sam tekst bio obimniji od drugih pisanih tekstova, a i preporukom brojnih prijatelja, sugerirano nam je da bi ovu jedinstvenu priliku trebalo iskoristiti i objaviti posebnu knjigu o Švici. Ideja se činila zanimljivom, no sam tekst Ilije Šarinića ipak je bio obimom opet preskroman za jednu knjigu. Koristeći Spomenicu Obće pučke škole u Švici uvidjeli smo da u godišnjim zapisima ima toliko obilja vrijednih podataka koji se odnose ne samo na Švieu, nego i na bližu i daljnju okolicu, i da bi se dijelovi tih zapisa mogli kronološkim redom dati u nastavku Icanovog osnovnog teksta.

Slijedom toga iskoristili smo sve zapise iz Spomenice; i one koje je prije Icana zapisao Šime Cvitković, i one koje su nakon Icana zabilježili švički ravnatelji, odnosno učitelji, sve tako do 1991. g.

Nedostaju godine Drugog svjetskog rata. Nije nam poznato je li tko u tim ratnim vremenima štogod zapisivao, a 'osloboditelji' nakon rata sve uništili da zatru svaki trag tom razdoblju prošlosti.

Tako je dobiven zanimljiv korpus tekstova koji nisu reinterpretirani, već su izvorni i zbog toga je u njima velika vrijednost za sve one kojima će ova knjiga biti podloga i izvor za daljnja izučavanja Švice i okolice.

Svakako da ovakav pristup koncipiranju jedne knjige ne daje sintetizirani pregled, ali držimo da je zbog svoje izvornosti bolji jer odaje duh vremena u kojima je pisan.

Temeljni dio ove knjige je tekst Ilije Šarinića Švica sa zaseocima Gorići, Ponori i Lipovlje. Ovaj tekst ima karakteristiku monografije jednog mjesta. Autor je koncizno iznio ono što je smatrao bitnim za  Švicu i okolicu: poznatu arheologiju, povijest, zemljopisne i prirodoslovne karakteristike, demografske prilike, švičke rodove. Također je obuhvatio crkvenu povijest i crkvenu tadašnjost, a osvrnuo se i na crkvene matice.

Svjestan toga da se prvi upušta u pisanje jednog teksta o Švici i okolnim naseljima, autor nije smatrao svoj tekst konačnim. Sam veli da ga  je u tom poslu vodila životna ljubav prema rodnom mjestu i da daje poticaj drugomu poslije mene, koji će možda sve to još bolje i opširnije opisati.

Nažalost, Icanova sumnja za tog 'drugog' se potvrdila, malo tko se bavio Švicom i o njoj pisao.

Tekst Švica sa zaseocima Gorići, Ponori i Lipovlje zapisan je u Spomenici Obće pučke škole u Švici. Pisan je 's proljeća' 1923. godine. Nažalost, iz nepoznatih nam razloga autor ga nije dovršio kako je vjerojatno početno planirao. li godišnjim zapisima ponavlja više puta u Spomenici tu svoju obvezu. Osjeća se da tekst nema logični završetak, a i po tome što je ostavljeno nekoliko praznih listova Spomenice za daljnji rad ili naknadno upisivanje. Razlog tome ne znamo, madaje autor još godinama - sve do umirovljenja - uredno ispisivao Spomenicu.

* Prvi puta na internetu. Kopiranje za forume nije dozvoljeno.

1. od 2
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #1 : Listopad 28, 2008, 00:15:40 »


U nastavku spomenutog teksta korišteni su godišnji zapisi iz Spomenice. Svaki godišnji zapis (temeljen je na školskoj, ne na kalendarskoj godini) ima obilje podataka o samoj školi, upisu učenika, vjerskim i svjetovnim blagdanima, ali - što je nama bilo najzanimljivije - i o mjesnim prilikama svake vrsti.

Spomenicu doista nije imalo smisla u cijelosti prepisivati i tiskati, zato su uzeti oni dijelovi godišnjih zapisa iz kojih se može pratiti život Švice i okolice te koji mogu sjajno poslužiti za izučavanje određenih prilika i odnosa.

To ne znači da su izostavljeni dijelovi teksta manje vrijedni, ostavljeni su svim onima koje će interesirati školska povijest i odnosi vlasti prema školstvu.

Pažljivi čitatelj će moći iz ovih tekstova, prateći ih godimice, mnogo toga izvući i primijetiti, od promjena pravopisnih pravila, uporabnog jezika, promjena nazivlja uspostavom Kraljevine SHS, kasnije Kraljevine Jugoslavije, zatim u poratnom komunističkom sustavu i još mnogo toga.

Prilikom uređivanja Icanovog teksta maksimalno je zadržan autorov stil, gramatika i pravopis, osim nekih iznimno rijetkih pogrješaka koje je bilo uputno ukloniti.

Redoslijed teksta je ostao također isti, osim što je u temeljnom -štivu pod točkom IX. umetnut tekst 'Niža pučka škola u Švici - povijesna crtica'. Autor je sam obilježio točke u tekstu, a pošto su samo neke imale naslov, odnosno podnaslov, dali smo naslove od točke 1. do zaključno VIlI., sve ostalo je izvorno autorovo.

Svakako da se je samo po sebi nametalo obogaćenje teksta starim fotografijama i drugim grafičkim prilozima. Isti princip smo poštivali i kod tekstova ostalih zapisivača, poštivajući osobnost i stil pisanja.

Za pripremu i tiskanje ovog teksta treba zahvaliti na razumijevanju ravnatelju Osnovne škole Zrinski i Frankopani u Otočcu prof. Vladi Kostelcu i Područnoj školi Švica na datom povjerenju da se Spomenica koristi za ovu nakanu.

Jednako tako treba zahvaliti prof. Mirjani Dasović (Jukičić) na transliteraciji dijelova teksta kojeje autor zabilježio njemačkom goticom i na prijevodu tih tekstova na hrvatski jezik, što nije bio nimalo lagan posao kad se uzme u obzir starost njemačkih tekstova (od 17. do kraja 19. stoljeća).

Zahvalu dugujemo i prof. Enveru Ljuboviću iz Senja na prijevodu starijih srednjovjekovnih latinskih tekstova.

Milan Kranjčević

Otočac, 2003.

* Prvi puta na internetu. Kopiranje za forume nije dozvoljeno.
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #2 : Listopad 28, 2008, 00:22:48 »


ŠVICA

SA ZASEOCIMA GORIĆI, PONORI I LIPOVLJE

Kulturno- historijska crtica

Rodnom mjestu i milom narodu za višegodišnje
službovanje u učiteljskoj službi iz čiste ljubavi
prikazuje IcanOd početka novoga službovanja u Švici želio sam i nastojao da prikažem ovo mi rodno mjesto u historijskom i kulturnom pogledu. U tom nastojanju osjetio sam veliku poteškoću radi sabiranja takve građe, jer je vrlo teško zaviriti u dublju povijest neznatnog mjesta, kad pri ruci nisu veći historijski izvori, iz kojih bi se štošta našlo, što bi se i na samo ovo mjesto odnosilo.

Koliko sam mogao doći do takvih izvora, ponovo sam ih proučio, te vjerno i doslovno iz tih djela prenio ovdje sve ono što se tiče samoga mjesta Švice, a i okolnih mjesta.

Ovo je samo donekle sakupljena građa do koje sam došao i na temelju koje se može ova povijest istraživanja nadopuni ti i usavršiti.

Kod svakog crpljenog podatka navađam i djelo pisca od koga je to uzeto.

Pri ovoj obradi vodila me je samo čista ljubav prema rodnom mjestu, da mu davnu uspomenu sačuvam za poznija vremena i da dadem poticaja nekomu drugomu poslije mene, koji će možda sve to još bolje i opširnije nadopuniti

Milan Kranjčević

Otočac, 2003., 11.

* Prvi puta na internetu. Kopiranje za forume nije dozvoljeno.

Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!