CRO-eu.com
Lipanj 04, 2020, 10:43:25 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: 5. Ostarijska kumpanija  (Posjeta: 2574 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Listopad 26, 2008, 10:23:47 »


§ 62.

5. Oštarijska kumpanija

U ovom se okrugu nalazi 8 mjesta s 454 kuće i 4.542 stanovnika, među kojima su 3.289 katolici, a 1.253 grkonesjedinjeni.
Od zemljišnog posjeda može se računati 5.228 jutra oranica, 2.435 jutara livada, 195 jutara voćnjaka i povrtnjaka, 13 jutara vinograda, 2.106 jutara pašnjaka i 1.536 jutara šuma.

Mjesta

1. Oštarija (Oštarije, op. pr.), u blizini Ogulina, kumpanijsko zapovjedništvo, selo na rijeci Mrežnici, veliko katoličko župno selo sa 191 kućom i 1.780 katoličkih stanovnika, i općinskim žitnim magazinom.

Osobitosti

Ovo mjesto imalo je nekada vrlo lijepu i veliku crkvu u gotičkom stilu, koju je dao sagraditi knez Martin Frankopan Trsatski. Prava godina gradnje nije doduše poznata, ali budući da je spomenuti Martin (koji je dao sagraditi samostan i trsatsku crkvu) umro 1479., kao godina gradnje može se prihvatiti 1450. ili nešto kasnije. Za dokaz nam može poslužiti nadgrobni natpis koji se nalazi u Trsatu:

"Hoc tumulo jacent ossa, Comitesque
Illustres, Segnae, Modrussiae, totiusque
Croatiae dominarunt Martinus et Bar-
tholomaeus Frangepanibus per Orbem
nomina ejus illustrant Conventus Ma-
riae Fautore, Seraphicique fuere

Obitus Martini
MCCCCLXXIX
Octob. IV
*
Obitus Bartholomaei
MCCCCLXXIV.
Martli XXII."*

Danas je sačuvano samo svetište spomenute crkve, koje je dio današnje župne crkve, a preostali glavni zidovi stoje posve goli. Vrijedan pažnje bio je zvonik izveden u obliku osmerokuta, koji je stajao na prednjoj strani ulaza. Ovaj je zvonik srušen 1803. a sagrađen je današnji. Čitava je crkva bila nadsvođena i oslikana; tragovi su se slika zamjećivali još prije nekoliko godina. To je svodovlje, prema pripovijedanju, 111 godina bilo bez krova, a onda se god. 1645. u mjesecu prosincu na čudan način urušilo. God. 1521. Turci su Oštarije opljačkali, popalili i opustili.

_____________________________
* Više je slova izlizano tako da su već raniji pisci očitali neke riječi problematično. Evo kako je čitanje natpisa pokušao dotjerati Valvasor:

"Hoc  tumulo jacent ossa, Comitesque Illustres,
Segnae, Modrussiae, totiusque Croatiae dominatores
Martinus et Bartholomaeus: per orbem nomina eorum illustria sunt.
Conventus Mariae fautores, Seraphicique fuere. "

Iznad glave Martinove:
"Obit(us) Martini
MCCCCLXXIX
Oetobris IIII."
*
Iznad glave ženskog lika:
"Obit(us) Bartholo(maei)
MCCCCLXXIIII
Martii XXI!".

                  
To znači: "U ovomu grobu leže kosti i knezovi svijetli / senjski, modruški i cijele Hrvatske gospodari / Martin i Bartol: po svijetu imena su njihova svijetla. / Bijahu zaštitnici Marijina samostana i serafski (tj. zaštitnici franjevački).

Preminuće Martinovo          Preminuće Bartolovo
1479.4. listopada       1474. 22.ožujka. " 

Zadnji stih je zapravo heksametar:
Conven / tus Mari / ae fau / tores / Seraphi / cique fu / ere.

To jest: Gospina samostana i serafski skrbnici bjehu.

W. F. von Valvasor, Die Ehre des Herzogthums Krain, Bd. IV, 111; prema:
V. Klaić, Krčki knezovi Frankapani, knj. I, Zagreb 1901, str. 348. Riječ je o knezu Martinu (1416-1479) i o sinovcu mu Bartolu X (+1474).

Oštarije su nekada pripadale Ogulinskoj kapetaniji, a zapovjednik im je bio kaštelan Bodanico s nekoliko vojvoda.

* Prvi puta na internetu. Kopiranje za forume nije dozvoljeno.

1. od 2
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #1 : Listopad 26, 2008, 10:31:09 »


Špilje

U tom mjestu, ispod brda Krpelj, upravo iznad ponora gdje se gubi rijeka Mrežnica, nalazi se špilja dugačka 1/2 sata, vrlo uska i ne previsoka; nema izlaza, inače je suha, osim kad Mrežnica jako nabuja.

I druga špilja je u tom brdu, u pravcu Oštarija. U prosjeku je dugačka 8 hvati i isto toliko široka. Prirodno je vlažna, ali bez vode, a zimi iz nje često izlazi velika magla.

Mineraini izvori

Otprilike četvrt sata od Oštarija, u blizini brda Veljuna, izviru iz zemlje dva izvora pod imenom Vrbica. Jedan je od njih svjež i dobar za piće; drugi je pak na mjestu gdje izvire topao, ima u sebi i nešto minerala, ali se odmah miješa s prvim gubeći svoju toplinu.

U starim vremenima (a sada rjeđe) tu su vodu tamošnji stanovnici - kao i strani krajišnici - upotrebljavali za kupanje jer je navodno osobito djelotvorna. Ni Turcima nije ta voda nekoć bila nepoznata.

2. Otok, poručnička postaja u blizini Oštarija, s grkonesjedinjenom kapelom, selo s 50 kuća i 464 stanovnika, među kojima 8 katolika. I Otok je (kao i Oštarije) pripadao Ogulinskoj kapetaniji, a oba su mjesta imala tzv. graničnu kuću (to je bila utvrđena kuća za obranu).
Posadu su u toj kući sačinjavali časnik Ivan Dokmanović, vojvoda Vuk Višnjić i mnogo grka.

3. Carevo Polje, selo s 37 kuća i 439 stanovnika, među kojima 9 grkonesjedinjenih.

Znamenitosti

U mjesecu travnju 1776. opazio je Tomo Bokulić ispod brda Vinice u blizini potoka Munjave kraj Jozefmske ceste za vrijeme pluženja plosnat kamen u zemlji, koji je izvadio uz pomoć drugih krajišnika. Ispod kamena okolo naokolo bio je zid od opeka, a na tlu tri tanke opeke 7 palaca široke, a 3 stope dugačke. Tamo su našli jednu glavu, nekoliko sagnjilih kosti, zlatni lančić i zlatnu naušnicu s kamenom, ali bez natpisa.

Ovo područje navodno je dobilo ime Carevo Polje prema turskom logoru koji se ovdje utaborio; u to vrijeme neki je turski carić (Frasa Czarich, op. pr.) ovdje poginuo. Tu su i ruševine jedne crkve. Blizu, kod potoka Munjave, iskopan je kamen koji sada leži kod granične kuće Gračanin. Na njemu je slijedeći natpis:

"Corneli aesaloni nae. ang .. Conjugi D. N.
Gallieni .. aug. .. D. D." *

Poznato je da se Galijen (sin rimskog cara Valerijana) zadržavao u Iliriji oko god. 268. kako bi spriječio upad barbara. Marcije i Klaudije urotili su se protiv njega i ubili ga.

Kod ove granične kuće nalazi se još jedan kamen sa slijedećim oštećenim natpisom:

"Nurnini Majestat. D. N. Gordiani aug. et
genio. Logi .. Av. R. Valerianus speg.
leg .. XI gl. Ref. Rens. gratia .. V. S." * *

Isto se tako kod župne crkve u Josipdolu nalazi nekoliko zanimljivih kamena.

4. Josipdol, natporučnička postaja s poštanskim uredom i carskim žitnim magazinom, katoličko župno selo s 35 kuća i 380 stanovnika, od kojih 324 pripadaju katoličkoj vjeri, a preostali grkonesjedinjenoj. To selo, koje leži u lijepoj okolici, dobilo je sadašnje ime god. 1775., kad je car Josip II. obišao ovo područje.
U blizini je

5. Munjeva, grkonesjedinjeno parohijsko selo s 22 kuće i 199 stanovnika, od kojih su 79 katolici, a 120 grkonesjedinjeni.

6. Cerovnik, katoličko župno selo s 24 kuće i 475 stanovnika, od kojih su 360 katolici, a 115 grci.

7. Trojvrh, selo s 36 kuća i 395 stanovnika, od čega su 124 katolici, a preostali grkonesjedinjeni.

8. Vajin Vrh, selo s 38 kuća i 410 stanovnika, od kojih su 184 katolici, a preostali grkonesjedinjeni.

* Prvi puta na internetu. Kopiranje za forume nije dozvoljeno.
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!