CRO-eu.com
Svibanj 07, 2021, 19:53:34 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: 11. Tounjska kumpanija  (Posjeta: 3352 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Listopad 25, 2008, 16:09:33 »


§ 68.

11. Tounjska kumpanija

U okrugu ove kumpanije ima 8 mjesta sa 488 kuća i 4.000 stanovnika, od kojih su 3.239 katolici, a 761 grkonesjedinjeni.

Postoji dvije župne crkve katoličke i jedna grkonesjedinjena parohijska. Od zemljišnog posjeda ovaj okrug ima oko 5.229 jutara oranica, 2.414 jutra livada, 331 jutro voćnjaka i povrtnjaka, 92 jutra vinograda, 1.961 jutro pašnjaka i 4.924 jutra šuma.

Mjesta

1.Tounj, kapetanska postaja, selo s 84 kuće i 580 katoličkih stanovnika, s katoličkom župnom crkvom, koja je 1827. proširena i obnovljena i s carsko-kraljevskom školom koja je otvorena 1773.

Osobitosti

Ovdje, upravo ipod brda Krpelj nalazi se grad Tounj, koji je još prilično prikladan za stanovanje. Okružen je bedemom od 3 hvata visine a prema brdu Krpelj ima čvrst toranj visok otprilike 10 hvati.

Ne zna se godina gradnje tog tornja i bedema, ali se toliko ipak zna da su ga sagradile oko 1480. tri obitelji: Juraić, Fumić i Rebrović, koje su prema pričanju prije stanovale u špilji gdje izlazi Tounjčica.

Prema položaju i strukturi ovoga tornja može se prosuditi da je služio za obranu od Turaka. Uz toranj unutar zidina sagrađena je 1717. zgrada visine 5 hvati, kako bi tadašnji zapovjednici mogli udobnije stanovati. I kod donjeg tornja sagrađen je 1736. unutar zidina mali stan za jednog stanara.

U župnom domu sačuvana je plemenitaška povelja izdana god. 1639. spomenutim Juraićima, koji su stanovali i u Tounju.

Tounj je nekada tvorio 7. kapetaniju, gdje su posadu sačinjavali Ivaj Juraj Gušić kao kapetan, Rebrović kao zapovjednik grada (kaštelan), Ivan Vlajković i Pribanić kao vojvode s nekoliko vojnika.

Značajan je nadalje most koji vodi preko Tounjčice a sagrađen je od četvrtastoga klesanog kamena, ukrašen slikovitim stupovima, dugačak 24°

Na njemu se može pročitati slijedeći natpis:

,,Arduae viae Monumento
qua
Anno MDCCLXXV Maji
Romanus Imperator Josephus II
Patriae Pater primus venit
Novamque Extrui
Auguste jussit
Felicissimo Executore
Capitaneo Struppi."*


* "U spomen napornu putu / kojim je / godine 1775. u svibnju / Rimski car Josip II, / otac domovine, prvi došao / i višnjom voljom naredio / da se nov put izgradi / pod vodstvom presretnog izvođača kapetana Struppija."

* Prvi puta na internetu. Kopiranje za forume nije dozvoljeno.

1. od 2
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #1 : Listopad 25, 2008, 16:24:21 »


Špilje

1. Kod grada nalazi se špilja dugačka 30 hvati, široka 25, a visoka 5; nekada je bila zatvorena debelim zidom od 5 stopa. Kao što je već prije spomenuto, služila je obiteljima Juraić, Fumić i Rebrović - prije nego je grad sagrađen - kao zaklon pred turskim upadima. Odmah do ulaza komad stijene prijeti da će se svakog časa srušiti.
U špilji ima mjesta za 1.000 ljudi; ima podzemni prolaz kroz brdo Krpelj, koji izlazi tek kod Oštarija. U toj je špilji također malo jezero s ribama, do kojeg se može doći samo kada je suho vrijeme.

2. Nedaleko od mosta preko Tounjčice također je jedna špilja, zvana Suhajska pećina. Dugačka je 14 hvati, široka 12, a visoka 5. Kad potraju kiše, iz nje izlazi voda, inače je suha.

3. U šumi Krpelj u blizini Tounja opet je jedna prirodna špilja dugačka 50 hvati, široka 5, a visoka 10. Uvijek je suha. Zove se Rabatina pećina jer je šuma nekad pripadala obitelji Rabat, koja je stanovala u Tounju.

4. U Gojaku se također nalazi špilja blizu izvora potoka Bistraca; dugačka je 24 hvata, široka 14, a visoka 5. Zove se Hajdučka pećina jer su prije nmogo vremena tu znali obitavati razbojnici. Bila je zatvorena zidom debeo lim 1/2 hvata. Unutra se nalazi izvor.

5. Na području zvanom Gojak nalazi se špilja Suhodoska, dugačka 5 hvati, široka 2, a visoka 3, a jedna se nalazi na izvoru Dobre, ali je blatna.

2. Tržić, selo s 93 kuće, sa katoličkom župnom crkvom i grkonesjedinjenom parohijskom i časničkim kvartirom. Od stanovnika ovo mjesto broji 826 duša; od toga su 65 katolici, a preostali grkonesjedinjeni.

Na ulazu u katoličku crkvu stoji slijedeći natpis:

"Adificata anno 1756
Ex stirpatore Domino Casimiro
de Müller
Supremo Vigiliarum praefecto."*

*"Sagradena godine 1756. / (trudom) krčite/ja (?) Gospodina Kazimira / pl Müllera / vrhovnog zapovjednika straže. "
- Nije jasno na što cilja apozicija , exstirpatore': krčitelj, iskržite1j čega? (šuma?)

Između Mrežnice i Tounjčice na strmom brijegu, ispod kojega se spajaju obje rijeke, vide se ruševine grada Ključa, o kojem se nije moglo doznati ništa pobliže.

Koliko je poznato, to područje bilo je vlasništvo obitelji Frankopan pa su se zato oni zvali i knezovi Tržački, kao što se to razabire iz nekih povlastica koje je podijelio Vuk Krsto Frankopan 3. ožujka 1622.

Pretpostavlja se da Frankopani ovdje nisu bili bez sjedišta, ali se ne zna da li su ovaj grad sagradili oni ili Rimljani. Ovdje se također opažaju ostaci nekadašnjih dviju cesta prema gradu; čini se da je jedna dolazila od Plaškog, a druga od Tobolića.

Nadalje, uz rijeku Mrežnicu nalazi se špilja koja je bila zazidana zidom i imala je ulaz s dva mala prozora. Zbog strmine do špilje se može vrlo teško doprijeti. Mogla bi biti otprilike 6 hvati dugačka i 4 hvata široka. Ovdje su se ljudi kod upada Turaka skrivali i odavde branili. Tu su također nađene ljudske kosti, naušnice itd.

3. Kamenica, selo sa 47 kuća i 399 katoličkih stanovnika.

4. Skradnik, selo sa 79 kuća i 734 katolička stanovnika, leži na Jozefinskoj cesti.

5. Rebrović - Selo, također katoličko selo sa 71 kućom i 578 stanovnika.

6. Zdenac, časnička straža blizu Tounja, na glavnoj cesti, selo sa 44 kuće i 371 katoličkim stanovnikom.

7. Gerovo, selo sa 44 kuće i 335 katoličkih stanovnika.

8. Potok, selo s 44 kuće i 335 katoličkih stanovnika.

* Prvi puta na internetu. Kopiranje za forume nije dozvoljeno.
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!