CRO-eu.com
Prosinac 10, 2022, 05:37:38 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: ZDUNIC  (Posjeta: 10036 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Listopad 09, 2008, 22:04:29 »


ZDUNIĆ


ŠTIT: U plavome štitu na dnu je utvrda sa zatvorenim vratima na kojoj stoji vojnik obučen u crvenu odoru; u desnoj ruci drži sablju krivošiju, a u lijevoj odrubljenu glavu Turčina.

NAKIT: Iznad štita je zlatna okrunjena kaciga na kojoj stoji orao raširenih krila.

PLAŠT: Zlatno - plavi i crveno - srebrni.

Grbovnu povelju o dodjeli plemstva i grba iz 1693. godine podijelio je car Leopold obitelji Zdunić bunjevačkog podrijetla, iz roda Krmpotića, zbog iskazanog junaštva u borbi protiv Turaka.

Povelja se danas čuva u Hrvatskome državnom arhivu u Zagrebu, a pohranio ju je dr. Mijo Zdunić, odvjetnik iz Zagreba. Izvorna je povelja na latinskom jeziku, s izvornim pečatom i plemićkim grbom u boji.

Zdunići pripadaju bunjevačkom rodu Krmpotića a bili su poznati kao iskusni časnici.

Mnogi među njima istaknuli su se u borbama protiv Turaka, tj. u obrani granica Vojne krajine.

Bunjevački rod Krmpotića vodi podrijetlo iz sela Buhova kod Širokog Brijega u zapadnoj Hercegovini.

Na temelju ove plemićke povelje možemo proučiti mnoga pitanja koja se odnose na bunjevački rod Krmpotića i njihovo podrijetlo.

Ovaj se rod Krmpotića, koji vode podrijetlo iz sela Buhova kod Lištice u Hercegovini doselio u Veliko Krmpotsko Selo kod Zelengrada (Obrovac) (Medviđa u Bukovici), a početkom 17. stoljeća Zdunići iz roda Krmpotića sele se iz ovih područja, koja su bila pod mletačkom upravom, na područja pod Habsburgovcima (Senj, Podgorje, Krmpote, Lič i Lika).

Doselili su se iz Zelengrada kod Obrovca u Ledenice kod Novog Vinodolskog gdje su služili kao članovi stalne vojne posade. Ledenice su bile dugi niz godina važna vojna utvrda za obranu prostora Vinodola od upada Turaka, a vojnu posadu su činili i protjerani uskoci iz Senja, nakon Madridskog mira 1617. godine.

Služeći u Vojnoj krajini u različitim vojnim posadama, članovi ove obitelji stekli su ogroman ugled među vojnim posadama Senjske kapetanije.

Najpoznatiji član ove obitelji bio je Juraj Zdunić koji je imao sinove: Juru, Pavu i Nikolu.

Pave je postao zapovjednik - kapetan tvrđave Ledenice, ali i grada Novog Vinodolskog.

Potomci Jurja Zdunića istaknuli su se u borbama s Turcima i stekli velike vojničke zasluge u obavljanju i obnašanju vojničkih dužnost.

Njegov brat Juraj bio je zastavnik u Ličkom Novom, a najmlađi brat Nikola služio je kao časnik u Senjskoj vojnoj posadi.

U poznatom popisu stanovnika Like iz 1712. godine, u Novome su popisani vojvoda i kapetan Novoga Ivan Zdunić sa četiri člana obitelji, Petar s pet članova i Tomo sa sedam članova obitelji. Biskup Brajković navodi da su svi stanovnici u Novome doseljenici iz Ledenica koji su se ovdje naselili nakon oslobođenja Like od Turaka potkraj 17. stoljeća.

Danas ova obitelj živi u Lici (Lički Novi i Lovinac), u Slavoniji, a dosta je članova ove obitelji i u Sjevernoj Americi.

Prema popisu stanovništva iz 1930. godine, Zdunići su živjeli: u Lovincu 14 obitelji, u Žabicama 11, u Ličkom Novom šest obitelji, u Đakovu pet, Vinkovcima četiri, po tri obitelji li Gradišci i Brodu te jedna obitelj li Glini.

LITERATURA:

Bojničić, 1899.,208., T. 151.
Rikard Pavelić, Stope predaka,
Tiskara Rijeka, 1991., 13.- 14.
Pavičić Stjepan, 1962.,283.
Ljubović Enver, 2001., 200.
Ljubović Enver, 2003., 277. – 278.
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!