CRO-eu.com
Prosinac 10, 2022, 06:32:24 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: NOVAKOVIC – VLATKOVIC  (Posjeta: 9698 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Listopad 09, 2008, 16:51:50 »


NOVAKOVIĆ – VLATKOVIĆ


ŠTIT: Koso, ulijevo razdijeljen na crveno i zlatno polje; gore u crvenom polju okrunjeni zlatni orao, dolje u zlatnom polju crvena šesterokraka zvijezda iznad crvenog polumjeseca.

NAKIT: Iznad štita je kaciga na kojoj sjedi srebrni noj sa zlatnom potkovicom u kljunu.

PLAŠT: Crveno - zlatni.108

Pečat iz 1665. godine iz Senja s inicijalima P. N. W. S. P. na jednoj povelji Nikole Vlatkovića - Vulatkovicha, arhiđakona senjskog.

Danas se ovaj pečat nalazi u Hrvatskome državnom arhivu u Zagrebu (Zbirka pečata).

Obitelj Vlatković (Vulatkovich) u izvorima se spominje i pod imenom Vlatković ili Vlatkovich, a identična je sa senjskom obitelji Novaković - Vlatković.
Ovu tvrdnju dokazuju i neke povelje i ostali dokumenti u kojima se spominju ova prezimena.


Novakovići pripadaju grani roda Desislavić. Imali su imanja u Lici, a Pavle Novaković zamijenio je 1408. godine svoje posjede u Lici s Frankopanima za neke posjede u Gackoj.

Vlatkovići su uskočko-bunjevačka obitelj, podrijetlom iz zapadne Hercegovine.

U Senj su se doselili nakon pada Klisa, 1537. godine i odmah se kao časnici uključili u obranu Senja i okolice od napada Turaka.

Ivan Novaković bio je od plemena Mogorovića u Lici. Dobili su ime po Novaku koji se doselio u Gacku iz Ostrovice (Lika) u 15. stoljeću. Vlatkovići su bili i stari rod u Otočcu.

U popisu stanovnika tvrđavnog naselja Otočac iz 1644. godine spominju se Vlatkovići kao nove haramije u Otočcu.

Najpoznatiji i najzaslužniji član ove uskočke obitelji, koja je dala nekoliko istaknutih časnika senjskoj i drugim vojnim posadama na prostoru Senjske kapetanije, bio je Ivan Vlatković ili, kako ga je narodna pjesma opjevala, Ivo Senjanin. Majka mu je bila iz poznate uskočke plemićke obitelji Domazetovića.

Ivan Vlatković - Novaković imao je titulu uskočkog vojvode, a opjevan je u mnogim narodnim pjesmama kao junak koji je postao vođa uskoka po osobnim zaslugama i junaštvu koje je postigao u borbama s Turcima.

Bio je zastavnik i kapetan Liča i Krmpota u tijeku naseljavanja bunjevačkih obitelji početkom 17. stoljeća na ova područja, a na taj je položaj imenovan 1607. godine zbog osobitih vojničkih zasluga i junaštva.

Ivan Novaković - Vlatković, senjski vojvoda, zbog svoje je zasluge 1599. godine dobio posjed Žmovnicu kod Svetoga Jurja.
Ivan Vlatković je kovao urotu i bunio se protiv senjskog kapetana, pa je zbog toga bio osuđen na smrti pogubljen u Karlovcu 1612. godine.

Poznat je Vicko Vlatković - Novaković, koji je bio župnik u Prozoru sve do smrti 1857. godine.

Iz ove je obitelji bio i senjski kanonik Vuk Vlatković, koji je 1695. godine dobio nalog od senjskog Kaptola da uredi crkvene prilike u tek oslobođenoj Lici. On tadašnjemu senjskom biskupu Sebastijanu Glaviniću šalje izvješće o crkvenim prilikama o stanju crkvenih građevina u Lici.

Prema popisu stanovništva iz 1930. godine, u Pazarištu je živjelo šest obitelji Vlatkovića, a u Slatini jedna obitelj.

______________________________________________
l08 Grb uzet iz Korjenić - Neorićeva grbovnika iz 1595. godine. Grbovnik je tiskao Ivo Banac u knjizi: Grbovi - biljezi identiteta, GZMH, Zagreb 1991., str. 194.


LITERATURA:
Bojničić, 1899., 205., T. 149.
Pavičić Stjepan, 1962.,282.
Ljubović Enver, 1998., 119.-120,
Ljubović Enver, 2001., 143.-144.
Ljubović Enver, 2003., 197.-198.
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!