CRO-eu.com
Kolovoz 18, 2022, 16:58:05 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: NIKSIC ili NIKSICH  (Posjeta: 4874 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Listopad 09, 2008, 16:43:53 »


NIKŠIĆ ili NIKSICH


ŠTIT: Polukružni štit vodoravno razdijeljen, a gornje polje je okomito raskoljeno. U 1. crvenome polju ispod srebrne grede tri zelena brijega na kojima je zlatna kruna iz koje raste dvostruki crveni križ a prati ga šesterokraka zvijezda; u 2. plavom polju na kosim četverozupčanim zidovima korača srebrni lav koji u podignutoj desnoj šapi drži sablju krivošiju; u 3. srebrnom polju štita na zlatnom brijegu nalazi se tvrđava s tornjem na kojemu visi srebrna zastava, a ispod tvrđave je rijeka po kojoj pliva šareni zmaj (plave noge, crveno tijelo, zlatni rep i srebrna krila) prema tvrđavi.

NAKIT: Iznad štita je kaciga s krunom iz koje izlaze tri noj eva pera (plavo, srebrno-crveno).

PLAŠT: S desne strane crveno - zlatni, a s lijeve crveno - srebrni.

Plemstvo i grb podijelio je car Franjo I. u Beču, 12. rujna 1828. Atanasiju Nikšiću, kapetanu šajkačkog bataljuna za vojničke zasluge u graničarskoj časničkoj službi. Plemstvo je potvrđeno u požeškoj županiji, 12. kolovoza 1832. godine.

Nikšići su bili graničarska časnička obitelj.

Originalna kopija grba i povelje o dodijeli grba i plemstva nalazila se kod Demetra Nikšića, umirovljenog zapovjednika iz Otočca.

Nikšići su u tvrđavi Široka Kula u Lici obnašali službu porkulaba. Ovu obitelj nalazimo u Gackoj prvi put popisanu 1644. godine.

U poznatom popisu iz 1712. godine navodi se da se obitelj doselila iz Otočca u Ribnik. Potkraj 17. stoljeća ova se obitelj održala u Otočcu, a vjerojatno su na područje Gacke i Otočca doselili iz Grižana i Ogulina, zajedno s nekim drugim obiteljima.

Iz Otočca se potkraj 17. stoljeća raseljavaju u Prozor, Jezerane i Kompolje, gdje i danas žive, a danas žive i na području Brinja.

Potkraj 17. stoljeća, tj. nakon oslobođenja Like i Krbave od Turaka, Nikšići iz Sinca naseljavaju Široku Kulu i Lički Osik u Lici, a jedan od Nikšića bio je i porkulab u tim krajevima.

Danas najviše Nikšića živi na području Otočca, u Širokoj Kuli, Brinju, Barletama, Ličkom Osiku i Gospiću.

Ima ih i u Slavoniji te u drugim dijelovima Hrvatske.

Treba razlikovati i Nikšiće pravoslavne vjere, koje je u Brlog 1611. godine naselio senjski kapetan Sigismund Gušić iz Podlapače kod Udbine.

Ima ih i u Divoselu, gdje su se naselili iz Bukovice i okolice Knina.109

Prema popisu stanovništva Kraljevine Jugoslavije iz 1930. godine, Nikšići su živjeli: u Otočcu 54 obitelji, u Širokoj Kuli 50, u Brodu i Vinkovcima po osam obitelji, u Brinju, Đakovu, Gospiću i Našicama po sedam obitelji, u Valpovu šest obitelji, u Barletama i Novskoj po pet obitelji, tri obitelji u Novome, u Županji dvije, te po jedna obitelj u Bjelovaru, Čazmi, Garešnici, Grubišnom Polju, Kutini, Pakracu, Požegi, Slatini i Vukovaru.

___________________________________________
109 Stjepan Pavičić, Seobe i naselja u Lici. Zbornik za narodni život i običaje, JAZU, Zagreb 1962. god., str. 143. i 213.LITERATURA:
Bojničić, 1899., 130., T. 94.
Pavičić Stjepan, 1962., 277.
Ljubović Enver, 2001., 141.-142.
Ljubović Enver, 2003., 199.-200.
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!