CRO-eu.com
Prosinac 04, 2021, 04:39:38 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Otočac biskupija  (Posjeta: 3586 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Ožujak 04, 2008, 20:11:58 »


Otočac -  Osnivanje biskupije 5. ožujka 1460

Osnivanje biskupije 5. ožujka 1460. te imenovanje biskupa 13. listopada 1460. za grad Otočac značilo je veliki napredak i promaknuće u svakom pogledu.3 Podizanjem naselja na razinu sjedišta biskupije značilo je i svojevrsno promaknuće u grad. Tako od utvrde ili naselja Otočac postaje u pravom smislu grad.

U društvenom životu biskup je visoko pozicionirana osoba, možda najuglednija osoba u srednjo -vjekovnom gradu.


Pa i sama crkva u kojoj se vrše biskupske službe postaje zborna ili katedralna - stožerna crkva. U toj crkvi službuje više svećenika koji dobivaju promaknuće u čast kanonika. Svaki kanonik imao je i svoje specifično zaduženje: jedan je vodio brigu o ekonomiji crkve, drugi je "lector" vodio je brigu o školovanju i poučavanju pripravnika klerika - žakana, treći je "pojac" koji se brinuo o crkvenom pjevanju, kao i druge službe koje su vršili.

Tim imenovanjima i njihovim službama, mjesna crkva, odnosno katedrala postaje uzor bogoštovlja. Po toj crkvi treba da se ravnaju i druge crkve u biskupiji. Samim tim život u gradu kao da se diže na neku višu razinu bogoštovlja, a to je veliki doprinos cijeloj zajednici vjernika.

Prvi biskup novoosnovane biskupije postao je Blaž, Nikolin, iz Dubrovnika prozvan Nikolić, redovnik reda svetog Dominika, tj. braće propovjednika. Pred samo imenovanje bio je član redovničke zajednice u Zadru, vjerojatno profesor na višem dominikanskom učilištu u gradu Zadru.

Uz te do sada poznate podatke da je bio profesor sv. Teologije prema Eubelu, imamo potvrdu i u domaćim izvorima. Otočki Biskup Blaž, časni otac, profesor i doktor teologije reda propovjednika, "pater et theologie professor et doctor ex ordine predicatorum" 1. listopada 1473. u Splitu pred javnim bilježnikom i svjedocima splitskim –kanonikom Ilijom Bavalićem i gospodinom Nikolom "de Primo de Ragusio" i Mihovilom pokojnoga Stijanića, krojačem iz Splita te gospodinom Andrijom Jakovlićem, javnim ispitateljem u Splitu, imenuje svojim zakonskim predstavnicima svećenika Stjepana Raduilovića iz Dubrovnika, župnika u Novom Brdu i klerika Marina Draščića iz Splita u pitanju prihoda njegove biskupske menze.

Malo zatim 22. siječnja 1474. Blaž, otočki biskup u Splitu, nakon smrti Franka, korčulanskog kanonika, preuzima po određenju pape Siksta IV. u prebendu crkvu sv. Sigurata u Dubrovniku, kao i neke druge kapele na dubrovačkom području. U njegovo ime to će preuzeti upravu dobara svećenik Marko, splitski kanonik.

Nakon smrti Blaža Nikolića, otočkog biskupa, imenovan je Ivan de Chergato, iz Vicenze, koji na toj dužnosti ostaje vrlo kratko vrijeme, a onda je 6. rujna 1493. papa Aleksandar VI. Papa, na otočku biskupsku stolicu imenovao dominikanca Vinka de Andreis Trogiraranina. On će boraviti više-manje izvan biskupije, kao i njegov prethodnik, a nasljednik će mu biti njegov nećak Petar de Andreis, Trogiranin. Biskup Vinko de Andreis dogovorio se sa senjskim biskupom da će se nakon njegove smrti otočka biskupija ujediniti i postati senjska biskupija.


Izbivao je iz biskupije, ali je cijeli svoj radni vijek posvetio duhovnoj izgradnji i angažirao se u organizaciji obrane domovine. Nakon Krbavske bitke iz Modruša piše 6. listopada 1494. Agostinu Barbadigu, duždu u Veneciju o teškom stanju u Domovini. Od pape je imenovan 1515. povjerenikom za Ilirik. Po njemu papa šalje i materijalnu pomoć banu Petru Berislaviću.

Uskoro došlo je do provala Osmanlija, pa Otočac malo-pomalo postaje ratno stratište kroz dvije stotine godina.

Otočka biskupija bila je kratkoga vijeka i pravno ne odviše solidno organizirana, na što su utjecale vrlo nesređene okolnosti, a k tomu sve češći i žešći turski prodori.

U okolici Otočca u srednjem vijeku nastalo je nekoliko vrijednih glagoljskih knjiga koje svjedoče o visokostručno obrazovanim ljudima koji su radili oko tih knjiga. Kako su prepisane u mjestima na području Otočca možemo pretpostaviti da je takvih djela i radnja bilo i mnogo više u samom Otočcu.

Autor: Petar Runje, Nova cesta 7, 47300 Ogulin

Stara biskupija u Otočcu, sagrađena u 15. stoljeću

Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!