CRO-eu.com
Studeni 28, 2021, 16:52:46 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Turistički potencijali Gacke i grada Otočca  (Posjeta: 3672 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Veljača 29, 2008, 10:59:49 »


Turistički potencijali Gacke i grada Otočca

Područje Gacke je oaza prirode, kulture, običaja koji su već pomalo zaboravljeni u nekim dijelovima Hrvatske. Spoj tradicije i suvremenosti, očuvanost prirodnih ljepota rijeke Gacke, komparativne su prednosti koje nude pogled u budućnost, a Gacku svrstavaju u rijetke ekološki jedinstvene europske prostore.

Ovo je područje prirodnih kontrasta i ta je razlika u podnebljima uvjetovala i kulturološke razlike i kontraste: od pitome doline rijeke Gacke i pitoresknih sela u dolini do planinskih sela ugniježđenih na surovim obroncima Velebita.

PREDNOSTI:
- Očuvane i raznolike prirodne ljepote
- Kulturno - tradicijsko bogatstvo
- Blizina emitivnih tržišta
- Povoljan prometni položaj - prolazak autoceste Zagreb - Split,

NEDOSTATCI:
- Nepostojanje jasnog „image-a“
- Neodgovarajuća tranzitno-turistička ponuda
- Nizak stupanj „turističke opremljenosti“
- Nekvalitetna struktura smještajnih kapaciteta
- Slaba ukupna vanpansionska ponuda

MOGUĆNOSTI:
- Valorizacija (potencijalnih) resursa
- Komplementarnost . s turističkom  proizvodom Primorsko - goranske županije
- Unaprjeđenje postojećega turističkog proizvoda
- Razvoj novih turističkih proizvoda - seoski turizam
- Proboj na postojećim i novim tržištima

OGRANIČENJA
- Nizak stupanj razvijenosti gospodarstva
- Gubitak tržišta tijekom Domovinskoga rata
- Nedostatak kapitala

Projekti unapređenja turističke ponude Gacke

Turistički razvitak Gacke zasniva se na različitim oblicima odmora u prirodi. U okviru ovog projekta potrebno je detaljno izraditi marketinšku koncepciju Gacke, kao izuzetno atraktivne turističke destinacije.

Svi nositelji turističke djelatnosti trebali bi se uklopiti u koncepciju Gacke kao destinacije, razradom vlastitih proizvoda. Tako bi se unaprijedila kvaliteta usluge, razradom paketa turističkih usluga i agresivnijom promocijom na turističkome tržištu.

Projekt povećanja kvalitete ugostiteljske ponude

Ovim projektom bi se povećala prosječna potrošnja gostiju i svorila prepoznatljivost Gacke kao destinacije koja nudi domaću i zdravu prehranu. Uz VISU kvalitetu usluge poticalo bi se proširenje gastronomske ponude na bazi domaćih specijaliteta.

Turistička signalizacija i obilježavanje prostora

Cilj ovoga projekta je unaprjeđenje turističke opremljenosti Gacke, ukazivanje na njezin turistički značaj i isticanje njezinoga indentiteta. Jedan od razloga nepovoljne turističke tržišne pozicije Gacke je i neodgovarajuća turistička valorizacija njezinoga kulturnog i povijesnog naslijeđa. Lokaliteti uz koje su vezani događaji iz davne prošlosti danas su samo dio krajolika, koji bi se dobro lociranim interpretativnim panoom mogao pretvoriti u zanimljiv doživljaj turističku atrakciju.

Uređivanje turističkog mjesta

Nizom malih projekata - akcija na području grada i okolnih naselja - može se potaknuti i osigurati viši standard čistoće i oblikovanja prostora turističke destinacije. U pozicioniranju Gacke na turističkom tržištu čista priroda treba biti temeljna okosnica.

Poboljšanje „prihvatne“ funkcije

Oblikovanje turističkog proizvoda i osmišljavanje sadržajnijega i organiziranoga boravka u Gackoj osnovni je cilj koji se treba postaviti pred turističke subjekte Gacke. Potrebno je više se baviti gostima koji borave u Gackoj, kvalitetno organizirati boravak organiziranjem izleta, uslugama prijevoza, orgamzlranJem vodiče, iznajmljivanjem potrebne opreme i rekvizita.

Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!