CRO-eu.com
Travanj 14, 2021, 23:59:44 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: HOLJEVAC  (Posjeta: 5109 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Rujan 30, 2008, 22:11:38 »


HOLJEVAC


Klikni na grb da se poveća

ŠTIT: U plavome štitu je konjanik obučen u crveno sa sabljom u desnoj ruci; na dnu štita je zeleno polje na kojemu leži mrtav Turčin.

NAKIT: Iznad štita, iz zlatne okrunjene kacige izrasta vojnik obučen u crvenu odoru sa sabljom u desnoj ruci na koju je nabijena turska glava.

PLAŠT: Srebrno - plavi.

Holjevci su stari rod plemića posjednika iz Brinja, gdje su držali visoke vojničke položaje u brinjskoj vojnoj posadi. Danas u okolici Brinja postoji top onim Holjevac na kojemu se nalaze ruševine gotičke crkve Svetoga Stjepana Prvomučenika.

Prezime potječe od stare riječi holjeva, što znači čarapa, nogavica ili hlače.

Ovaj je rod uglavnom živio u Brinju - Jezeranski Holjevci. Holjevci su bili iskusni krajiški časnici koji su služili u različitim dijelovima Vojne krajine.

Prema popisa iz 1701. godine, vidi se da su članovi ove obitelji bili časnici i veliki posjednici te da su bili u stalnoj vojnoj posadi tvrđavnog naselja. Iz Brinja su se, nakon oslobođenja od Turaka, naselili u dijelove Like, Mušaluk i Podlapac, gdje i danas žive.

Naseljavanjem Udbine brinjskim stanovništvom rukovodio je krajiški kapetan Nikola Holjevac, zapovjednik vojničke utvrde i tvrđavnog naselja.

Biskup Martin Brajković u opisu Like 1700. godine navodi daje na ovome području bilo oko 40 brinjskih obitelji, a u popisu Vojne krajine, koji je vjerodostojniji, navodi se 37 kuća, sa 266 članova.

Potomci ovoga plemićkog roda danas žive u Brinju i u drugim dijelovima Hrvatske. Holjevci su zabilježeni 1645. godine tijekom dijeljenja brinjskog područja između Hrvata starosjedilaca i doseljenih Srba.

Zbog vojničkih zasluga rano su promaknuti u plemiće i dobili su svoj obiteljski grb. U plemićki stalež uvršteni su 1630. godine i dobili su grbovnicu (plemićko pismo).

Hrvatsko-ugarsko plemstvo i grb podijeljeno je 16. listopada 1623. godine Vuku Holjevcu i njegovoj djeci: Matiji, Vlatku, Magdaleni i Margareti.

Izvorna povelja, tj. grbovnica o dodjeli plemstva i grba danas se nalazi u Arhivu HAZU u Zagrebu.

Mato Holjevac, sin Vukov, bio je 1630. godine zapovjednik vojne posade u Brinju.

Jedan od Holjevaca bio je i Franjo Ksaver Holjevac, graničarski časnik, rođen u Brinju 15. rujna 1763. godine. Oženjen je bio Senjkinjom iz plemićke obitelji Zandonati. Završio je kadetsku školu i dosta brzo napredovao u vojničkoj službi, te stekao čin austrijskog pukovnika. Godine 1809. prešao je u Napoleonovu vojsku i promaknut u čin bojnika. Godine 1810. postao je predsjednik Centralne direkcije Vojne Hrvatske, a službovao je u Ogulinu i Slunju. Umro je u Brinju, 10. ožujka 1850. godine.

U povijesnim dokumentima spominje se i porkulab - kaštelan Jurica Holjevac, koji je 1698. godine, nakon oslobođenja Like od Turaka, naselio u Udbinu nekoliko obitelji iz Brinja, Jezerana i Križpolja.

Uglavnom su obnašali vojničke službe i u 18. i 19. stoljeću stekli posjede u Mušaluku u Lici.

Pod vodstvom Nikole Holjevca početkom 18. stoljeća naseljavani su Brinjaci i Stajničani u oslobođenu Liku i Krbavu.

Između dva svjetska rata živio je u Brinju veliki posjednik Vid koji je imao četiri sina: Tomislava, činovnika u Zagrebu; Milana, posjednika u Požegi; Ivana, trgovca u Križpolju; Nikolu činovnika u Zagrebu i Franju koji je živio u Iranu.

Prema popisu stanovništva iz 1930. godine, 29 obitelji Holjevac naseljavalo je Brinje, Maušaluk sedam obitelji, Novsku tri, po dvije obitelji Sisak, Pakrac, Đakovo i Valpovo te po jedna obitelj Čazmu, Brod, Rešetar i Vukovar.
LITERATURA:
Dr. F D. Hrvatski časnici
u vojsci Napoleona I. Velikog,
u: "Karlovački glasnik", Vl/br. 7.,
19. lipnja 1937., Karlovac.
Duišin Viktor, 1938., 319.
Pavičić Stjepan 1962., 268.
Ljubović Enver, 2001., 83.-84.
Ljubović Enver, 2003., 124.-125
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!