CRO-eu.com
Studeni 28, 2021, 18:24:03 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Zimski i ljetni turizam Gacke i grada Otočca  (Posjeta: 3948 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Veljača 29, 2008, 10:11:40 »


Zimski i ljetni turizam Gacke i grada Otočca

Turizam je jedna od tri djelatnosti koja bitno opredjeljuje ovu Županiju, a koji ujedno predstavlja jednu od najveći svijetskih ekonomskih aktivnosti.Ulaganje u razvoj turizma jedan je od prioriteta Županije, posebice zato što je to djelatnost putem koje se proširuje tržište za sve prateće gospodarske djelatnosti, a posebno poljoprivredu i ribarstvo. Stoga razvoj turizma treba temeljiti na svim raspoloživim potencijalima županijskoga prostora kao što su očuvano prirodno bogatstvo i okoliš, kulturno i povijesno nasljeđe, sigurnost te blizina europskih tržišta. Na razvoj turizma Županije pozitivno utječu iznimna raznolikost i očuvanost prirodnih ljepota gdje posebno treba istaknuti Plitvička jezera i Velebit, koji se nalaze na popisu svjetskoga nasljeđa UNESCO-a.

Na području Županije nalaze se i brojni geomorfološki spomenici prirode, mnogobrojni kulturno-povijesni spomenici, a rijeka Gacka spada među tri najpoznatije pastrvske rijeke u svijetu. Izuzetna privlačnost ove površinski velike, ali slabo naseljene, Županije temelji se na njezinoj osebujnoj prostornoj strukturi. Tu se na malim udaljenostima izmjenjuju slikoviti površinski i podzemni krški oblici s bogatim biljnim svijetom i rijetkim vrstama životinja, te najčišći dio jadranskoga akvatorija s krškim vrelima, jezerima i pastrvskim gorskim vodama. U tom jedinstvenom spletu elemenata mnogo je prirodnih znamenitosti zbog kojih taj prostor s pravom zalužuje epitet prirodnoslovnoga muzeja na otvorenome.Najznačajnija turistička odredišta na području Županije su: gradovi Novalja i Senj, te općina Karlobag, NP Plitvička jezera, NP Sjeverni Velebit, NP Paklenica, Park prirode Velebit i Gacka dolina.

Dosadašnja turistička ponuda u Županiji temelji se na klasičnim oblicima turizma kao što su ljetni i izletnički turizam, a što je ujedno i najbolnija točka hrvatskoga turizma – problem njegove prekratke sezone, odnosno izrazito ljetno-odmorišnoga karaktera. Treba preoblikovati “turističku industriju” u cjelogodišnju djelatnost, u prvom redu onakvom ponudom kojom bi se zahvatila dosad slabo primamljena klijantela. Stoga, treba zagovarati nove turističke proizvode, osjetno više kvalitativne razine i bitno bogatijega sadržaja koji nude snažne razvojne prodore, a za koje postoji mogućnost razvoja u Ličko-senjskoj županiji. To su: zdravstveni turizam, nautički turizam, seoski turizam, kulturni turizam, kongresni turizam, lovni i ribolivni turizam, tranzitni turizam, turizam elitnoga sadržaja u Novalji i okolinim mjestima, ekološko-edukativni turizam, sportsko-rekreativni turizam, speleološki, zimski, robinzonski, vjerski, kulturni turizam, te aero-turizam.

 
Cjelokupni razvoj turizma mora se temeljiti na poduzetničkoj inicijativi pri čemu važnu ulogu imaju poticajne mjere razvoja maloga i srednjega poduzetništva koje se provode na području Županije, kao i na državnoj razini. Turizam kao nositelj gospodarskog razvitka Županije realna je razvojna vizija. To je dugoročni cilj čije ostvarenje pridonosi održivom ukupnom razvitku Ličko-senjske županije kao i kvaliteti života i poboljšanju standarda lokalnoga stanovništva.


Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!