CRO-eu.com
Listopad 07, 2022, 21:28:01 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: FILIPOVIĆ - PILIPOVIĆ - PHILLIPOVICH  (Posjeta: 7387 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Rujan 25, 2008, 00:36:40 »


FILIPOVIĆ - PILIPOVIĆ - PHILLIPOVICH


Klikni na fotografiju da se poveća

ŠTIT: Štit je s dvije srebrne i jednom crvenom gredom vodoravno razdijeljen na plavo i crveno polje. U plavome je polju crni gavran sa zlatnim prstenom u kljunu.

NAKIT: Iznad je kaciga sa zlatnom krunom iz koje proviruju dvije u crveno obučene ruke; u desnoj ruci je sablja krivošija.

PLAŠT: Zlatno - plavi i srebrno - crveni.

Ovaj se grb razlikuje od grba podmaršala Franje Filipovića Filipsberškog koji se čuva u zbirci grbova Hrvatskoga povijesnog muzeja u Zagrebu (inv. br. 22872).

Grb je naslikan na limu uljanim bojama početkom 20. stoljeća.59

Prezime Filipović javlja se i u obliku Pilipović, Phillipovich.

Filipovići pripadaju Bunjevcima - Krmpoćanima, a podrijetlom su iz Bosne i Hercegovine.

U početku 17. stoljeća naselili su se u Krmpote, Pazarište i ostale dijelove Like, Gacke i Krbave.

Članovi ove obitelji bili su poznati kao dobri i iskusni časnici, a mnogi među njima dobilli su visoke činove i visoka odlikovanja, služeći u austrijskoj vojsci.

U 18. stoljeću Bunjevci Filipovići naselili su Pazarišta u Lici, gdje i danas postoji selo Filipovići.

Ilija Filipović, potporučnik Ličke pješačke pukovnije dobio je 1785. godine plernićki naslov i pridjevak "od Philipsberga" ili Pilsberški. *

Njegov unuk Nikola bio je podmaršal, nećak Filipa Vukasovića, kojega je ovaj školovao. Ova časnička plemićka obitelj dala je tri podmaršala. Imali su kulu i posjede na Debelom Brdu u Lici.
 
Barunski je naslov 1860. godine podijeljen braći Josipu i Franji, koji su umrli bez nasljednika, paje barunska grana Filipovića nakon toga izumrla.

Postoji i pridjevak obitelji Filipovića "von Freudenberg" u Slavoniji. Car Franjo Josip dodijelio je u Beču, 12. listopada 1798. godine plemstvo i grb Mihaelu Philipovichu iz Dubočca.

Ima i Filipovića s pridjevkom "od Jelkowecza", koji su dobili plemstvo i grb od cara Rudolfa II., u Pragu 1578. godine, a bili su uglavnom pripadnici Gradiške pješačke pukovnije, gdje su aktivno služili kao časnici i dočasnici. Plemstvo je također dobio i zagrebački arhiđakon Stjepan Filipović te njegova braća Ivan i Petar.

Austrijski barun Josip Filipović rođenje 1813. godine u Gospiću, a umro je 1889. godine u Pragu, gdje je i pokopan. Oženjen je bio baronesom Leontinom i imao dvije kćeri, Gizelu i Paulu. Bio je i podmaršal i zapovjednik Zbora koji je s ogromnom austrijskom vojskom 1878. godine zauzeo i okupirao Bosnu i Hercegovinu.Odlikovao se u mnogim bitkama pa je 1860. godine dobio naslov baruna. Od 1878. do 1881. godine bio je predsjednik Zemaljske vlade za Bosnu i Hercegovinu. Preuzeo je vojničku i građansku upravu Bosne i Hercegovine, pa je zbog toga odlikovan odličjem Komanderskog križa vojničkog reda Marije Terezije, a dobio je i razna vojnička odličja drugih država.

Franjo Filipović rođen je u Gospiću 1820. godine, a umro u Beču 1903. godine. Bio je podmaršal i namjesnik Dalmacije i zapovjednik Zbora u Zagrebu.

Prema popisu stanovništva iz 1930. godine, Filipovići su živjeli u Garešnici - 22 obitelji, u Pazarištu 20, u Krmpotama 17 obitelji, u Gradišci 12, Brodu 11, Županji pet, po tri obitelji u Novskoj, Slatini, Viru, Vinkovcima, Vukovaru, te po jedna obitelj u Bjelovaru, Našicama i Valpovu.

Sve su te obitelji spomenuta mjesta naselile između dva svjetska rata jer u mjestima gdje su živjele nije bilo obradive zemlje, pa nisu mogle prehraniti svoje obitelji. Danas je ovaj rod raširen u Alanu kod Krmpota i u Lici (Pazarište).

U Bosni i Hercegovini žive i Filipovići muslimanske vjeroispovijesti za koje se smatra da potječu od kanonika Franje Filipovića kojije 1574. godine primio islam i dobio, kao zaslugu za taj čin, veliki posjed u Glamoču.

Begovi Filipovići su u vrijeme turske vlasti živjeli i u Drnišu, koji je bio pod Turcima, a iz te je drniške obitelji i poznati političar i utemeljitelj Bošnjačkog instituta u Sarajevu Adil Zulfirkapašić.

Danas Filipovići islamske vjeroispovijesti žive u gotovo svim dijelovima Bosne i Hercegovine.

59 Vlasta Brajković, Grbovi, grbovnice, rodoslovlja, Hrvatski povijesni muzej, Zagreb 1995., str. 75. Grbovnica o dodjeli plemstva i grba nalazi se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, Zbirka grbova dr. Ljudevita Gaja.

* Pridjevak "od Philipsberga" ili Pilsberški _Gljivobrijeg ili Brijeg gljiva.

LITERATURA:
Bojničić, 1899., 47., T 34.
Duišin Viktor, 1938., 236.-240.
Pavičić Stjepan, 1962.,279.
Ljubović Enver, 1998., 75.
Ljubović Enver, 2001., 71. -72
Ljubović Enver, 2003., 118. -119
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!