CRO-eu.com
Lipanj 29, 2022, 09:23:39 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Slunjska graničarska pukovnija br. 4  (Posjeta: 3586 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Rujan 21, 2008, 19:09:40 »


Slunjska graničarska pukovnija br. 4

Godina osnutka 1746 - Godina prestanka 1873

Sjedište: Karlovac

Slunjska graničarska pukovnija ustrojena je 1746. godine kao četvrta od jedanaest graničarskih pukovnija na ozemlju Hrvatske i Slavonije. Do 1764. godine pukovnija je bila podijeljena na 4 bojne, a svaka je bojna imala 4 satnije. Te je godine izmjenjena unutarnja struktura pukovnije (smanjen je broj vojnika). Pukovnija je od tada imala 3 bojne, 2 su male 6, a treća (pričuvna) 4 satnije.

Ustroj: Unutarnji ustroj pukovnije: Odjel za vojne poslove i Odjel za graničarsku upravu – odsjeci: Personalni /U/, Upravni /V/, Računovodstveni /X/, Građevinski /Y/, Pravosudni /Z/, Odjel graničarskog sudstva i Pukovnijski sud.

Djelatnost: Zapovjedništvo graničarske pukovnije bilo je najviše vojno, upravno i sudbeno tijelo na području pukovnije. Satnije su bile najniže vojne, teritorijalne i zapovjedno-upravne jedinice pukovnije. Satnijom je zapovijedao i upravljao satnik, a savjetodavnu su ulogu imali upravni časnici i činovnici. Slunjska je pukovnija bila podijeljena na 12 satnija: Slunj br. 1, Vališ selo br. 2, Krstinja br.3, Vojnić br. 4, Veljun br. 5, Krnjak br. 6, Perjasica br. 7, Barilović br. 8, Vukmanić br. 9, Švarča br. 10, Kostanjevac br. 11, .Kalje br. 12. Svaka je satnija imala svoja sela. Administrativni sustav bio je zasnovan na kućnim brojevima po kojima su se popisivali vojnici, radi kontrole vojnih obveznika (muško stanovništvo od 20. – do 60. godine). U sjedištu su satnije osim vojnog zapovjedništva bili područni upravni uredi pukovnije, npr. šumarski i zemljišni ured. Temeljna je jedinica sela bila kućna zadruga.

Pukovnija je bila podređena Karlovačkoj/Ujedinjenoj bansko-varaždinsko-karlovačkoj generalkomandi sa sjedištem u Karlovcu/Zagrebu, te Dvorskom ratnom vijeću u Beču, odnosno od 1848. godine Zagrebačkoj generalkomandi (Generalkomandi za Hrvatsku i Slavoniju) i Ministarstvu rata.
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!