CRO-eu.com
Prosinac 10, 2022, 06:22:50 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: VRKLJAN  (Posjeta: 10446 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Rujan 19, 2008, 18:02:09 »


VRKLJAN


Klikni na fotografiju da se poveća

ŠTIT: Štit je kosom srebrnom gredom, na kojoj stoji sova, koso razdijeljen na crveno i plavo polje. U crvenome polju na srebrnoj gredi uspinje se zlatni lav, a u plavome polju kaciga iz koje izrasta oklopIjena desnica s mačem.

Austrijsko carsko plemstvo podijeljeno u Beču, 27. listopada 1793. godine Josipu Vrkljanu. Austrijsko barunstvo i grofovstvo podijeljeno u Beču, 24. travnja 1820. godine.


Klikni na fotografiju da se poveća

Ugarsko plemstvo i barunstvo podijeljeno je 22. kolovoza 1823. godine Josipu Vrkljanu, štićeniku francuske kraljice Marije Luise.

U povijesnim se dokumentima ovo prezime javlja u obliku Werklein. Prezime Vrkljan je etničko prezime koje označava ljude koji su živjeli u vrhu dola, a dolovi su kratke oaze plodne i obradive zemlje uz koje su nastajala naselja.

Prezime je, dakle, nastalo od zemljopisnog pojma vrh. U prezimenu je došlo do zamjene grlenih suglasnika h i k, npr. klapac umjesto hlapac u Lici 128
Obitelj Vrkljan pripada staroj bunjevačkoj obitelji, a prema Staroj ličkoj kronici 1691. do 1832. godine, objavljenoj u "Jutarnjem listu" 1934. godine, Vrkljani su se najprije naselili u Senj, a potom iz Senja u Lovinac i Pazarište.

To se, prema povijesnim izvorima, dogodilo oko 1691. godine, kad se zastavnik Petar Vrkljan ili Balenović, koji je služio u senjskoj vojnoj posadi, naselio u Lovinac u Lici.


Klikni na fotografiju da se poveća

Vrkljani su stara lička vojnička časnička obitelj čiji su članovi uglavnom bili istaknuti graničarski časnici u Lici i Gackoj.

Potomci zastavnika Petra Vrkljana naseljavaju Sveti Rok i Pazarišta.

Ovaj je rod dao nekoliko istaknutih časnika koji su zauzimali visoke položaje u austrijskoj vojnoj hijerahiji u Vojnoj krajini, a neki su dobili i čin podmaršala austrijske vojske.

Neke grane ove obitelji dobivaju plemstvo zbog vojnih zasluga. Nekoliko članova ove obitelji živjelo je u Slavoniji i Hrvatskom zagorju.

Tako je 1828. godine barun Vrkljan sagradio dvorac Januševec u Hrvatskom zagorju.

Prema popisu stanovništva iz 1930. godine, u Kraljevini Jugoslaviji Vrkljani su živjeli u: Lovincu 38 obitelji, Pazarištu 25, Brodu 21, Županji šest, Požegi pet, Vinkovcima dvije, te po jedna obitelj u Čazmi, Gradišci i Valpovu.

_____________________________________
128  Petar Simunović, Hrvatska prezimena, Golden Marketing, Zagreb 1995., 220.

LITERATURA:
Bojničić, 1899., 198., T 144.
HDA Zagreb, Požeska županija,
Literae armales, sv. 580., broj spisa V-Z
Pavičić Stjepan, 1962., 282.
Ljubović Enver, 2001., 187.
Ljubović Enver, 2003., 252. -253. 
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #1 : Rujan 19, 2008, 18:07:53 »


Januševac – dvor generala Vrkljana ili Werklein - 1830.-1845.


Klikni na fotografiju da se poveća

Oko 1830. godine dvorac je izgradio barun Josip Vrkljan (Werklein), u doba kada je kao umirovljeni general bio ministar financija Marije Lujze nadvojvotkinje od Parme, i druge žene Napoleonove.

O gradnji dvorca nije ništa poznato. General Vrkljan dobro je poznavao sjevernu Italiju, pa je među brojnim vilama, od paladijanskih do neoklasicističkih, mogao naći uzor koji je poslužio za gradnju njegova dvorca. Pretpostavlja se da je dvorac vjerojatno projektirao Bartolomej Felbinger, jedan od najpoznatijih graditelja 19. stoljeća u Zagrebu i okolici.
Do ove se pretpostavke došlo budući da su među spisima dvorca u Velikom Bukovcu pronađeni nacrti dvaju pročelja Januševca s Felbingerovim potpisom. Izvedeno stanje se djelomično razlikuje od tih nacrta, pa neki sumnjaju u Felbingerovo autorstvo.

Desetak godina nakon gradnje graditelj dvorca, general Vrkljan, zapao je u financijske teškoće, pa je odlučio prodati dvorac. U svibnju 1840. godine objavljen je oglas u "Agramer Zeitungu". U proglasu se spominje dražba Januševca, koja je održana 15. kolovoza 1840. Rezultati dražbe nisu poznati, no 1845. godine dvorac je kupio francuski grof Edgar de Corberon. Kupnjom dvorca preuzeo je i preostale dugove. Prodajom bakrenog lima kojim je dvorac bio pokriven, vratio je dugove. Novi pokrov od drvenih daščica (šindre) bio je loš, često je prokišnjavao, pa su kasniji vlasnici šindru zamijenili limom.

Nakon Corberona Januševec je promijenio još nekoliko vlasnika. Bili su to: njemački grof Dumreicher, vlasnik tvornice u Savskom Marofu, Max Mayer, a između dva rata Manfred Sternberg. Posljednji vlasnik Januševca je uz znatna ulaganja preuredio dvorac i vratio mu njegov raniji sjaj. Namjestio ga je namještajem iz Erdödyeva dvorca u Jastrebarskom.

Za vrijeme Drugoga svjetskog rata u dvorcu je bila smještena vojska koja je prilikom povlačenja 7. i 8. svibnja 1945. minirala dvorac i teško ga oštetila. Ruševina bez krova, stropnih konstrukcija i s jakim oštećenjima konstruktivnih zidova stajala je do 1947. godine kada je započeo rad na obnovi dvorca.

Dvorac se obnavljao punih četrdeset godina s kraćim i duljim prekidima. Godine 1989. veći dio dvorca je obnovljen i u njega je smješten dio Državnog arhiva Hrvatske.

Obnovu dvorca vodio je sveučilišni profesor arhitekt Zvonimir Vrkljan, potomak generala Vrkljana koji ga je podigao.


Klikni na fotografiju da se poveća

 

2.
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #2 : Listopad 25, 2012, 19:26:26 »


Više o rodoslovlju Petra Vrkljana alias Balenović vidi Lovinac > http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=2360.new#new
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!