CRO-eu.com
Srpanj 06, 2020, 01:50:34 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: DUJMOVIĆ  (Posjeta: 7537 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Rujan 19, 2008, 14:02:49 »


DUJMOVIĆ


ŠTIT: U crvenom štitu plavi grifon, gore desno zlatno sunce.

NAKIT: Iznad štita okrunjena zlatna kaciga na kojoj na zelenom polju stoji zlatni lav s razvijenom crvenom zastavom u šapama.

PLAŠT: Srebrno - crveni.

Dujmovići pripadaju hrvatskom praplemstvu od plemena Karinjana i Lapčana, a zasigurno današnji Dujmovići potječu od roda Ugrinovića iz plemena Rajčić.

Za vrijeme vladanja kralja Bele 1241. godine naselili su se u Dalmaciju iz sjeverne Hrvatske. U nekim dokumentima Dujmovići se spominju pod imenom Duymi, a bili su vlastelinska obitelj na otoku Hvaru, gdje su već odavno izurnrli.

Dakako, prezime je nazvano po etnonimu Dujam ili Duje, a to je ime veoma rašireno u Dalmaciji, npr. zaštitnik grada Splita je sv. Duje.

Dujmovići se iz Poljica tijekom 17. i 18. stoljeća iseljavaju na otok Brač, u Senj i Gacku, a i ovi su Dujmovići pripadali plemićkom rodu Rajčića.

U senjskom groblju Sv. Vid nalazi se nekoliko grobova s nadgrobnim spomenicima nekolicine članova ove plemićke obitelji. Ovi Dujmovići vode, dakle, podrijetlo iz Dalmacije, a nakon seobe mnogih rodova iz Dalmacije tijekom 17. stoljeća dolaze u grad Senj, gdje se uključuju u stalnu vojnu posadu i obranu ovoga područja u sve češćim borbama protiv Turaka.

Bili su naseljeni oko rijeke Cetine, a u Gacku i grad Otočac doselili su se iz Senja, gdje su služili u stalnoj vojnoj posadi tvrđave Nehaj.

Dolaskom u Gacku i Otočac odmah su se aktivno uključili u vojnu posadu tvrđavnog naselja Otočac, tj. u obranu područja Gacke od prodora Turaka. Tako se u pismu Senjana, upućenoga kapetanu grofu Rudolfu Edlingu iz 1698. godine, nalazi i ime Šime Dujmovića, člana stalne vojne posade tvrđave Nehaj.

U povijesnim se dokumentima spominje Toma Dujmović, koji je bio vojvoda, a njegovo ime nalazi se u jednom pismu Otočana iz 1658. godine.

Dujmovići su danas najbrojniji u otočkom kraju, posebice u Čoviću. U mjestu Žegar kod Bihaća živi nekoliko obitelji iz roda Dujmovića.

Dujmovići su bili i stari rod u Muravičanima i Gvoznici, selu u Bužanima, gdje su pripadali plemenitim ljudima s velikim posjedima zemlje.
 
Prema popisu stanovništva iz 1930. godine, Dujmovići su živjeli u Otočcu: 70 obitelji, u Brodu 13, Gradiški osam, Đakovu pet, Bjelovaru četiri, Slatini, Viru, Požegi i Vukovaru po dvije obitelji, te u Vinkovcima jedna obitelj.LITERATURA:

Bojničić, 1899.,41., T. 31.
Heyer Rosenfeld, Adel von Dalmatien, str. 41.
Pavičić Stjepan, 1962.,277.
Ljubović Enver, 2001., 70.
Ljubović Enver, 2003., 96. -97.

 
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!