CRO-eu.com
Svibanj 30, 2020, 10:47:06 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Hrvati u bosanskohercegovačkom društvu - dr. Vesna Ivanović  (Posjeta: 3064 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Rujan 18, 2008, 09:43:40 »


Izuzetno vrijedan doprinos demografskoj slici Hrvata


Danas nije jednostavno sagledati rješavanje brojnih aktualnih problema u bosanskohercegovačkom društvu..... Rješenje se ne nalazi izvan ovoga područja. Rješenje je u dubini samoga društva, u njegovoj sposobnosti za rješavanje konflikata, u pokretanju razvoja i uočavanju osobitosti dostojnih poštovanja koji ne ugrožavaju jedni druge. Rješenje je u prepoznavanju govora srca i ponašanja bez nadmoći.

Rad na studiji Hrvati u Bosni i Hercegovini počeo je u proljeće 2003. godine u Zagrebu na temelju dogovora s prof. dr. sc. Dragom Roksandićem, rofesorom povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i jednim od članova projektnog vijeća međunarodnog istraživačkog projekta Inicijativa znanstvenika - Scholars' Initiative i dr. Charlesom Ingraom, sveučilišnim profesorom s Purdue University, stručnjakom za povijest Srednje i Jugoistočne Europe i direktorom međunarodnoga istraživačkog projekta "Th e Scolars' Initiative: Resolving the Yugoslav Controversies".

Prvobitna varijanta studije imala je dvije cjeline. U prvoj su obrađena demografska kretanja stanovništva u razdoblju od prvoga službenog popisa kako bi se sagledali demografski pokazatelji i demografska kretanja. U drugoj cjelini koja će zbog opsežnosti biti predstavljena zasebno razmatraju se konstelacije odnosanacionalnih skupina u vrijeme višestranačkih izbora 1990. godine, međunacionalni odnosi u kontekstu biranja i konstituiranja Predsjedništva BiH, okolnosti nastajanja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne i kraći povijesni pregled Katoličke crkve u BiH.

Za istraživanje demografskog razvoja stanovništva različitih nacionalnosti u višenacionalnoj zajednici važne su činjenice i o području istraživanja i o stupnju razvoja pojednog naroda, koji ovisi o različitim povijesnim, političkim, gospodarskim i ukupnim društvenim uvjetima. Naime, međuprožimanje kultura u dugom vremenskom trajanju oblikovalo je posebnost demografske kompozicije višenacionalne sredine Bosne i Hercegovine.

Statistika je pokazivala kompleksnu strukturu stanovništva BiH, koja nije imala mogućnost odgovarajuće usporedbe s određenim područjima ne samo u tadašnjoj Jugoslaviji nego i u Europi. Strukturna iznimka bila je u njezinoj trimodalnoj etničkoj strukturi, koju su prema brojnosti u udjelu činili Muslimani (danas Bošnjaci), Srbi i Hrvati, uz ostale narode, nacionalne manjine i nacionalno neopredijeljene.

Promatranjemdemografskih pokazatelja i demografskih kretanja, kao i epicentara tenzija koje su dolazile iz demografskog područja, gledano prema svim relevantnim pokazateljima kretanja stanovništva u BiH u razdoblju 1989.-1991., zaključila sam da oni za Hrvate u BiH nisu bili naglašeni. Odnosno, u nizu analiziranih demografskih podataka stanovništva BiH (prosječna dob najbliža republičkoj prosječnoj dobi, krajnosti u naglašenom iseljavanju i naglašenoj autohtonosti, stupanj izobrazbe, udjel prema zanimanjima, stupanj urbanizacije) pokazalo se da su u, ovom fokusiranom razdo blju istraživanja Hrvati u BiH imali najvišistupanj identifikacije s Bosnom i Hercegovinom.

Dinamika demografskih promjena za Hrvate i putanja njihova razvoja u Bosni i Hercegovini bile su izražene kroz poduzetnički mentalitet, brojnost obitelji i tradicionalnih shvaćanja vezanih za obitelj.

U tablici 1. mogu se pratiti kretanje ukupnoga stanovništva Bosne i Hercegovine i kretanje stanovništva prema konfesionalnoj pripadnosti u razdoblju od godine 1879. do 1931.


Šezdesete godine 20. stoljeća mogu se označiti kao prijelomne u kretanju ukupnoga stanovništva Bosne i Hercegovine I izražene nacionalne pripadnosti. Povećanje broja Hrvata u Bosni i Hercegovini nakon svoje najviše dosegnute točke početkom sedamdesetih godina prelazi u postupno smanjenje.

Ujedno, šezdesetih je godina primjetna i tendencija smanjenja broja Srba i intenzivno ponećanje broja Muslimanau ukupnom stanovništvu Bosne i Hercegovine.

Osamdesetih godina proteklog stoljeća Bosna i Hercegovina, zbog najjačeg porasta stanovništva i time rastućeg udjela u stanovništvu Jugoslavije, ulazi u kasnu podetapu demografske tranzicije. Istodobno je hrvatski narod bilježio demografski trend stalnog smanjenja udjela u ukupnome stanovništvu Jugoslavije, a stanovništvo razvijenije Hrvatske već je bilo u posttranzicijskoj demografskoj etapi, dok su Hrvati u Bosni i Hercegovini ušli u proces demografske regresije.

Stalno smanjenje u udjelu ukupnoga stanovništva Hrvata u Bosni i Hercegovini i njegovo postupno starenje, znatno se više uočavalo promatrano s obzirom na istodobnu demografsku trangresiju ukupnoga stanovništva Bosne iHercegovine.

Prema višeslojnim raspoloživim demografskim podacima zaključeno je da se varijacije u brojnosti Hrvata u Bosni i Hercegovininisu mogle ubrojiti među uzrokeratnih zbivanja. Bitnost očuvanja kulturnog identiteta i osobnosti svih naroda i nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini, promatrano u ukupnosti međuprožimanjakultura u Bosni i Hercegovini, jedan je od pokazatelja posebnosti bosanskohercegovačkog društva, odnosno raznolikosti ovoga svijeta u malom. Istodobno su se Hrvati u Bosni i Hercegovini brinuli o svojoj posebnosti i sačuvali svoj kulturni identitet i osobitost.

Danas nije jednostavno sagledati rješavanje brojnih aktualnih problema u bosanskohercegovačkom društvu. Naime, u uvjetima kada prevladava galama i kada čak i na trenutke bukači utihnu, nerazumijevanje i zbrka ostaju zato što se jeka vraća.

Zbog toga se niti mogu rješavati problemi pojedinaca, niti pojedinci mogu sagledati svoju snagu prebražujuće životne energije i orijentiranja prema pozitivnim vrijednostima. Iznalaženje današnjeg b/h modusa vivendi svakako bi trebalo tražiti u franjevačkoj provinciji Bosni Srebrenoj.

Jedan od predstavnika Provincije (franjevci u Bosni i Hercegovini u kontinuitetu su od godine 1291.) u njezinim definitivno najtežim danima zapisao je kako je "bolje biti siroti i bez oslonca, pa se svojski brinuti za sebe, negoli biti pastorče slobodnih i moćnih".

Rješenje se ne nalazi izvan ovoga područja. Rješenje je u dubini samoga društva, u njegovoj sposobnosti za rješavanje konflikata, u pokretanju razvoja i uočavanju osobitosti dostojnih poštovanja koji ne ugrožavaju jedni druge. Rješenje je u prepoznavanju govora srca i ponašanja bez nadmoći.

Napisala: Vesna Ivanović, matis.hr
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.20. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!