CRO-eu.com
Studeni 26, 2022, 12:16:52 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Lijepo naše selo Dabar  (Posjeta: 31496 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Rujan 15, 2008, 00:11:40 »


Lijepo naše selo Dabar

Dabar je smješten između Male Kapele i Gackog središnjeg pobrđa.  Dok na ravnjacima Gacke prevladava plitka posmeđena i podzolirana crvenica zemlja Dabarsko polje je izuzetak s debelim slojevima crnice a Zapolje (dio Dabra) je najplodnije tlo u cijeloj zavelebitskoj visorini.

Potok u Dabarskom polju "brine" se svaku jesen i proljeće za redovito plavljenje. Glinasti sastav na karbonatnoj podlozi ne omogućuje otjecaj vode u velikim količinama uz to ponori bacaju vodu van.

Klima je kontinentalno – planinska jer je Velebit brana blagome mediteranskom utjecaju. Velebit i obalne planine Gorskog Kotara ograničavaju toplinski utjecaj Jadranskoga mora.

Ljeta su s ekstremno visokim temperaturama (preko + 35° C) vruća i sušna ali su noći ugodno svježe. Zime su duge i hladne s visokim snijegom. Proljeća su prohladna i vjetrovita a jeseni rijetko tople i duge, najčešće prohladne i kišovite.
Proljetnih mrazova može biti sve do kraja travnja, u ekstremnim uvjetima čak i do polovice svibnja, dok u ekstremnim slučajevima mrazevi u jesen dolaze početkom rujna, uobičajno krajem rujna i početkom listopada.

Neravnomjeran raspored oborina uzrokuje poplave  što odgađa početak poljoprivrednih radova i uzrokuje štete na posijanim kulturama. Zbog toga klima ima značajan utjecaj na poljoprivredne kulture.

Ljeto 2008. bilo je suho, vrće i preko tri mjeseca bez kiše. Šternje su ostale prazne, voda se je s izvora, u cisternama, razvozila po kućama.

Dabarska kućanstva su tokom cijele godine dobro opskrbita vodom; Veš na štriku u vrtu na vjertu se bijeli, vrtovi su ujutro i predveče poliveni, auti oprani a iz kuća kroz prozor čuje se šum tuša iz kupaona.

Sve je poput Dabarskoga potoka u pokretu, samo važni kulturni objekti su prepušteni zaboravu.

Tužnu sliku pruža dabarska pučka škola iz koje je od 1857. u svijet otišlo mnogo „pametnih dabarskih glava“. Nedaleko pučke škole, prepuštene je zubu vremena, zgrada policije, nekadašnje žandarmerije a na samom raskršću Zabare - Zapolje - Lug - Bobići  uporno prkosi vremenu stara općina, pošta i trgovina mješane robe. Dalje od mosta prema Kapeli na brežuljku stoje ruševine parohije crkve "Uspenije presvete Bogorodice" . Dvije ljepotice; rimokatolička župna crkva "sv. Mihovil Arkanđel" i crkve "Uspenije presvete Bogorodice" su svojim zvonima Dabranima najavljivale dobre i tužne vijesti.

Stari grad Dabar zvan "Sokolić" treba probuditi iz „Trnova–Ružica“ sna i ponovo  dati Dabru ono povijesno značenje koje je imao i koje Dabru pripada.

Vidi > http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=19.0
Marica Draženović
________________
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #1 : Rujan 15, 2008, 00:15:51 »


Lijepo naše selo Dabar

Klikni na fotografiju da se poveća na 1600 x 1060 pixelAutor:
Đuro Bobić
__________________________ 1.
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #2 : Rujan 15, 2008, 00:18:22 »


Lijepo naše selo Dabar

Klikni na fotografiju da se poveća na 1600 x 1060 pixel


Autor:
Đuro Bobić
__________________________ 2.
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #3 : Rujan 15, 2008, 00:20:57 »


Lijepo naše selo Dabar

Klikni na fotografiju da se poveća na 1600 x 1060 pixel

Autor:
Đuro Bobić
__________________________ 3.
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!