CRO-eu.com
Rujan 28, 2020, 08:27:36 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Gacka - vrila i mlinice "malenice"  (Posjeta: 10522 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Rujan 14, 2008, 09:48:55 »


Gacka - vrila i mlinice "malenice"

Najveći izvor rijeke Gacke je Tonković vrilo koje se nalazi na jugoistočnom rubu Gacke doline. Drugo po izdašnosti je Majerovo vrilo u Sincu iz koga teče Sinačka pučina, najveća desna pritoka rijeke Gacke. S lijeve strane pritječu joj Knjapovac, Malinišće i Kostelka, koja izvire u Pećini. Ukupno rijeka Gacka u svojoj izvorišnoj zoni ima preko tridesetak izvora.

1. – 9. Majerovo vrilo u Sincu

Klikni na fotografiju da se poveća na 1600 x 1060 pixelAutori:
Đuro Bobić
Marica Draženović
__________________________ 1.
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #1 : Rujan 14, 2008, 10:01:13 »


Rijeka Gacka je mirna i tiha rijeka, što je gotovo neobično za rijeku u kršu. Tiho izvire iz najvećeg Tonkovićevoga vrila i nešto manjeg Klanac vrila. Iz Majerova vrila teče desna pritoka Sinačka pučina, a iz izvora Pećina u Lešću KosteIka, koju zovu i tepli potok zbog nešto više temperature vode. Njena vrela su poput modrih malih jezera, a tek perlanje mjehurića zraka iz dubina podsjeća na životnost vode i njenog podvodnog svijeta. Izgledu gackinih vrela pridonio je i sam čovjek. Podigao je ziđe dobivši slapove vode za malenice, pilane, stupe i koševe.

Koristeći sebi, nesvjesno je pridonio ljepoti vrela jer su tako postala veća, šira i dublja.

1. -2. Klanac vrilou Sincu

Klikni na fotografiju da se poveća na 1600 x 1060 pixel
Izvirući ispod vrletnih stijena na jugoistoku Gackoga polja i primajući usput vodu iz još tridesetak manjih vrela, Gacka lijeno vijuga poljem. Na njenom putu sve do ponora nije bilo prirodnih zapreka, a samo je u Švici, rušeći se slapom, hučala i u milijunima sićušnih kapljica lomila dugu. Gacka je bogata kisikom, bogata je vodenim biljem i sićušnom faunom - hranom glasovite gacke potočne pastrve, podjednako hladna ljeti i zimi. Svjedok njene čistoće je bjelonogi potočni rak.

Već od XY. stoljeća se na Gacki u Švici spominju mlinice, koje su u to vrijeme vrijedile suha zlata. Frankopani su njima nadarivali udaljene samostane i osiguravali im dostatne prihode.

Za vrijeme suša i iz udaljenijih krajeva su ljudi dovozili svoje žito na meljavu
u malenice. Oko njih je sve vrvjelo od pokreta, od voze će marve i ljudi. Njiska konja i muka volova razlijegala se skelom i stapala sa šumom vode i potmulim udaranjem stupe za valjanje sukna.

Čekalo se na red i po nekoliko dana. Za to ih je vrijeme svaki malinar (mlinar) hranio jednostavnom domaćom hranom i za te prigode pekao mlinarski kruv od ječma i pira.

I danas nekoliko mlinica obavalja svoju iskonsku funkciju mljevenja žita. Još uvijek se samo tu može osjetiti miris svježe mljevena kukuruza, pomiješana sićušnim kapljicama raspršene vode. Trajući, čuvaju malenice sjećanje na jedan od ne tako davno izumrlih zanata kada je čovjek živio u skladu sa prirodom.

Ako su malenice samljevenim brašnom hranile tijelo, onda su stupe za valjanje sukna i koševi za valjanje biljaca i deka neposredno uz malenice oblačile i branile ga od ljudskoga urođenog stida i hladnoće. Otkani biljac postaje biljcem tek kad mu u košu snaga rušeće vode podari mekoću i podatnost. Bez udaranja teških batova u stupi po ovlaženom vunenom tkanju, nema ni pravog domaćeg gustog sukna koje može pružiti zaštitu u iznimno oštrim zimama.

Malinar je za sebe i svoju porodicu pekao bolji kruh nego je bio mlinarski kruv, a uz kruh davala se obična hrana: juha, grah, varivo ...
Autori:
Đuro Bobić
Marica Draženović
__________________________ 1.
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #2 : Rujan 14, 2008, 10:07:44 »1. – 8. Ličko Lešće – vrilo Pećina -izvor Gacke

Klikni na fotografiju da se poveća na 1600 x 1060 pixelAutori:
Đuro Bobić
__________________________ 1.
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!