CRO-eu.com
Listopad 28, 2021, 10:49:16 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Rogač  (Posjeta: 7503 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Rujan 10, 2008, 21:09:37 »


Rogač


Rogač je tipična zimzelena subtropska voćka sa specifičnim zahtjevima prema klimatskim prilikama staništa.

Potječe iz Sirije i Palestine, a danas mnogo rogača raste kao divlje samoniklo drveće ili grmlje u sastavu sredozemne makije. Kao kultivirana voćna vrsta raširen je u Arabiji, te svim zemljama Sredozemlja. U Hrvatskoj raste u južnoj Istri i na uskom obalnom području i otocima:

Drveniku, Šolti, Braču, Hvaru, Visu, Lastovu, Korčuli, na Elafitima, posebice na Mljetu, Lopudu, Korčuli, te na poluotoku Pelješcu. Najbolje uspijeva na terenima neposredno uz morsku obalu (od 150 do 300 m nadmorske visine), ali i na nižim nadmorskim visinama.

Ako se rogač uzgaja kao stablo, u povoljnim ekološkim uvjetima obično naraste 5 do lO m visok, ali ima primjeraka i do 20 m visine s vrlo razgranatom i širokom krošnjom. Vrlo je osjetljiv prema na hladmoće, pa strada već na - 6° C, a može pretrpjeti veće štete i kod oštrih hladnih vjetrova. Ne podnosi teška i vlažna tla. Najbolje mu odgovaraju topli terasasti tereni uz samu morsku obalu. Korijenov sustav, a osobito glavni korijen, prodiru duboko u tlo. Zato se najbolji rezultati uzgoja postižu na dubokim, propusnim, plodnim i obrađenim terenima, posebice ako sadrže dovoljno vlage.

Rogač cvate od kraja kolovoza do polovice listopada i ima mrke, neugledne cvjetove bez kruničnih listića. Rogač je izrazito samooplodna voćka, o čemu se mora voditi računa. Plod je do 20 cm duljine i 1 do 2 cm širine, plosnata, mesnata, ukusna, slatka, pomalo opora, čvrsta mahuna (koja ne puca), posebnoga mirisa, boje čokolade u zrelom stadiju. Mahuna sadrži 12 do 15 sjajnih, vrlo tvrdih sjemenki. Mahune zriju iduće godine poslije cvatnje. Beru se u kolovozu i rujnu.

Rogač se može uspješno ramnožavati sjemenom, reznicama i kalemljenjem na sjemenjake, a pošto se rogač vrlo dobro regenerira poslije sječe ili požara, kalemljenjem na novim izbojima (kada pokazuje brz rast i obilnu rodnost), to treba obilato iskoristiti.
 _______________________ 1.
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #1 : Rujan 10, 2008, 21:12:45 »


Kod navrtanja na stalnomu mjestu, mora se obvezno u nasadu ostaviti i po koje "muško" stablo, da bi se osigurala redovita oplodnja, i to na svakih 50 do 100 stabala bar po jedan oprašivač. U pravilno podignutom i njegovanomu voćnjaku rogač rađa rano (3 - 5 godina) po okuliranju ili sadnji okulanata. Već u desetoj godini može dati prirod od 25 kg ploda po stablu, a dalje urod naglo raste i doseže normalno 50 do 100 kg po jednomu stablu. Zbog potrebe za velikim razmacima obično se na 1 hektaru sadi oko 200 sadnica.


Danas je, na žalost, kod nas izbor odlika rogača malen i najčešće se mogu dobiti udomaćene odlike.

Komiški veliki rogač je naša domaća odlika iz Komiže (Vis). Stabla su vrlo bujnoga rasta s velikim i širokim krošnjama. Daje redovite i obilne urode. Plod je velika, dosta široka i mesnata mahuna, a ima odličnu kakvoću. Dozreli plodovi sadrže oko 70% šećera.

Šipanski rogač je domaća odlika, koja se najviše uzgaja na otoku Šipanu. Dosta se uzgaja po cijelomu dubrovačkomu primorju. Plod je srednje veličine, mesnat i malo zavinut, odlične kakvoće.

Mekiš ima nešto manji plod, ali je odlične kakvoće. Nakon sušenja plod postaje mekan.

Puljiški rogač je odlika vjerojatno dospjela u Dalmaciju iz Italije, gdje je njegov uzgoj dosta proširen. Stabla su bujnoga rasta. Rađaju obilno i redovito. Naj rodnij a je odlika kod nas. Plod je mesnata, vrlo slatka mahuna (nešto manja od Komiškog i Šipanskog).

U Hrvatskoj na otocima i priobalju raste još mnogo raznih lokalnih vrsta rogača, ali su svi slabije kakvoće od opisanih odlika, pa se njihovi plodovi uglavnom ne iznose na tržište, nego koriste za domaću uporabu, ali i to sve rjeđe.


Uz sve rečeno, uputno je još posebice naglasiti tri znacajna svojstva rogača u Sredozemlju.

-   Prvo važno svojstvo je da rogač ima gotovo idealna svojstva za pošumljavanje otočkih i priobalnih područja, poglavito površina uništenih požarima ili mjesta agresivne erozije.

-   Drugo je da se svojom atraktivnom zimzelenom krošnjom odlično uklapa u hortikulturni sredozemni i jadranski kraj obraz, te vrlo dekorativno izgleda tijekom cijele godine.

-   Treće važno svojstvo rogača je da je u vrijeme cvatnje iznimno medonosna biljka, pa je odlična ispaša za pčele.
_______________________ 2.
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!