CRO-eu.com
Srpanj 10, 2020, 09:01:32 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Dr. Ljubo Boban  (Posjeta: 3926 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Kolovoz 31, 2008, 00:01:21 »


Dr. Ljubo Boban rođen je u Solinu 10. svibnja 1933. godine, u obrtničkoj obitelji Godine 1955. upisao je studij povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje je 1959. godine diplomirao. Doktorirao je 1964. godinei nakon toga odmah postao asistent na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Brzo je napredovao u struci: docentom je postao  1967, izvanrednim profesorom 1971. a redovnim profesorom 1975. godine. Izvanrednim članom današnje HAZU postao je 1975. a redovnim članom 1986. godine. Bio je i član Europske akademije.

Njegova glavna djela su:

Sporazum Cvetković – Maček;
Svetozar Pribičević u opoziciji (1972);
Maček i politika HSS 1928 – 1941 (1974);
Hrvatska u arhivama izbjegličke vlade 1941 – 1943 (1985);
Hrvatska u diplomatskim izvještajima izbjegličke vlade (1988);

Slijede zatim njegove tri knjige sabranih rasprava, polemika i članaka s naslovom Kontroverze iz povijesti Jugoslavije (1987 – 1990), u kojima akademik Boban britko raspravlja o mnogim spornim pitanjima iz političkog života  Kraljevine Jugoslavije te o razdoblju Drugog svjetskog rata obračunavajući posebno s pojavom velikosrbskog šovinizma u povijesnoj literaturi. U svezi s tim uložio je velike napore upozoravajućina stare i nove srbske krivotvorine i podvale kojima su oni u svojim knjigama iskrivljeno prikazivali suvremenu hrvatsku povijest ne bi li politički naškodili hrvatskoj državi i hrvatskom narodu.

Akademik Boban bio je među prvim hrvatskim povjesničarima koji se strogo znanstvenom motodom ustrajno i sustavno bavio proučavanjem hrvatskog naroda u razdoblju stare jugoslavenske države i Drugog svjetskog rata.

Posljednje njegovo objavljeno djelo Hrvatske granice 1918 – 1993 tiska se sada već kao četvrto izdanje. Jedna od temeljnih autorovih teza u knjizi jest ona prema kojoj je u 70-godišnjoj povijesti jugoslavenske zajednice upravo Hrvatska bila teritorijalno najoštećenija jer je hrvatske granice krojila hegemonistička vlast u Beogradu, bez sudjelovanja zakonitih hrvatskih predstavnika.

Autor izvorno i argumentirano razotkriva velikosrbski šovenizam i ovom zaključnom napomenom: „Velikisrbski ekspanzionisti svoje teritorijalne planove opravdavaju pravom srbskog naroda da živi u istoj državi. Ako to ne može biti Jugoslavija, onda treba biti Velika Srbija. Nasuprot takvome stavu stoji iskustvo drugih naroda na području bivše Jugoslavije da sa Srbijom nije moguće živjeti u istoj državi jer Srbija uvijek nastoji da ona prije svega bude srbska, ma kako se zvala i ma kako je bila ustrojena.“

Nakon demokratskih promjena i proglašenja nezavisne i slobodne Republike Hrvatske akademik Boban domoljubnim žarom znanstvenika brani njezin integritet. Osobitu je aktivnost pokazao u borbi za granice Republike Hrvatske. Istaknuo se kao član državne komisije za granice, u čijem sastavu brani interese Hrvatske.

Akademik Ljubo Boban iznenada je preminuo 9. listopada 1994. godine. U punoj zreloj dobi, kada je najviše mogao dati našoj povijesnoj znanosti i domovini Hrvatskoj, smrt je naglo prekinula njegov plodnosni rad. Gubitak koji je nastao njegovom smrću bit će teško nadoknaditi.

Hodimir Sirotković

Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!