CRO-eu.com
Kolovoz 09, 2022, 02:03:12 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Hrvatsku nastavu u inozemstvu pohađa 6800 učenika  (Posjeta: 4062 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Kolovoz 30, 2008, 17:10:02 »


Hrvatsku nastavu u inozemstvu pohađa 6800 učenika

Hrvatsku nastavu u inozemstvu koja je pod ingerencijom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa pohađa oko 6800 učenika, a poučava ih 89 učitelja. "Postoji velik interes za odlazak na rad u inozemstvu, osobito za rad na njemačkom govornom području i u zemljama regije", izjavio je za Hinu državni tajnik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs, osvrćući se na nedavno raspisani natječaj za izbor učitelja za rad u dopunskoj nastavi s djecom hrvatskih građana u inozemstvu. "U Njemačkoj rade 42 učitelja, u Švicarskoj 21, u Francuskoj četiri, u Italiji tri te u Austriji, Belgiji, Nizozemskoj i Srbiji po dva učitelja. U Argentini, Crnoj Gori, Čileu, Luksemburgu, Makedoniji, Norveškoj, Slovačkoj, Sloveniji, Rumunjskoj, Rusiji i Velikoj Britaniji radi po jedan učitelj", rekao je Fuchs.

Kako napominje, interes je velik jer višegodišnji rad i boravak u inozemstvu svakako pridonosi osobnom i profesionalnom razvoju svakog pojedinog učitelja, koji nakon povratka u Hrvatsku u hrvatskom obrazovnom sustavu mogu primijeniti neke dobre karakteristike specifične za hrvatsku nastavu u inozemstvu, ali i obrazovne sustave država u kojima su radili.

Prema njegovim riječima, na rad se upućuju učitelji koji imaju odgovarajuću stručnu spremu za učitelja razredne nastave, učitelja hrvatskog jezika ili učitelja povijesti, odnosno odgovarajuću spremu za nastavnika hrvatskog jezika ili nastavnika povijesti. Uz to, učitelji moraju poznavati jezik države primateljice, države u kojoj će se nastava održavati. Fuchs kaže da se u posljednjih nekoliko godina uočava trend porasta broja naših učenika, što se prvenstveno odnosi na Njemačku i Švicarsku. "Tamo imamo i najveći broj učenika, u Njemačkoj oko 2950, a u Švicarskoj oko 1800 učenika", rekao je državni tajnik.

Plaće učitelja hrvatske nastave u inozemstvu određene su temeljem nadležnih pravilnika i iznose oko 1400 eura za većinu zemalja. Uz to, kazao je, učiteljima se nadoknađuju putni troškovi i određeni dio materijalnih troškova. Kad novoizabrani učitelji dođu u određenu zemlju, Ministarstvo, odnosno učitelji na terenu, pomažu im u pronalaženju stana i u svim profesionalnim i životnim izazovima na početku njihova mandata.

Program izvođenja hrvatske nastave u inozemstvu košta oko 23 milijuna kuna, a u tom iznosu su, uz plaće učitelja, sredstva za troškove stručnog usavršavanja, nabave stručne literature, časopisa i audiovizualnih sredstva te nabave i održavanja prijenosnih računala, koje imaju svi učitelji koji rade temeljem ugovora o radu. (Hina/Vjesnik)

Klikni na fotografiju da se poveća
Izvor fotografije: http://www.horvatiskolabp.sulinet.hu/isi_tortenete_hrvt.htm

Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!