CRO-eu.com
Listopad 07, 2022, 22:29:13 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Hrvati prvi naselili Ameriku? - Tajna Croaton indijanaca  (Posjeta: 6639 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Veljača 07, 2013, 23:07:54 »

Citat:

Ako je sve ovo istina, onda bi i Hrvati mogli reći poznatu lozinku: "Tamo gdje je umro jedan Hrvat, tamo je Hrvatska". Bar bi se Mr. President Barack Obama imao čemu smijati. A što bi bilo da su Srbi prvi naselili Ameriku? Rat!? MD


HA-HA
 

Hrvati prvi naselili Ameriku? - Tajna Croaton indijanaca

Jedna od najvećih misterija naseljavanja Sjeverne Amerike možda upravo ima veze sa Hrvatima, tj. starim dubrovačkim i dalmatinskim moreplovcima, a u Americi je poznata pod nazivom LOST COLONY 1585-1590.


Klikni za uvećani prikaz  

O toj misteriji napisane su mnoge knjige i znanstveni radovi, a snimljeni su i neki SF filmovi sa tom tematikom. O spomenutom događaju čak su snimljeni filmovi i serije (horor žanr), npr. 9 epizoda serije "Supernatural" zove se Croatoan! O čemu se radi?

Otok Roanoke bio je mjesto prvog engleskog naseljavanja na području Sjeverne Amerike i jedna od velikih zagonetki povijesti - “izgubljene kolonije”. Prvu ekspediciju u karolinski akvatorij vodili su 1584. Philip Adams i Arthur Barlow.

Nakon dva mjeseca boravka među prijateljskim Indijancima vratili su se vodeći dva urođenika, Mantea i Wanchesea, koji su iznenadili visoke englesko krugove svojom uljudbom i brzinom učenja jezika. Rodno mjesto Mantea bio je Croatoan!

Slijedi ekspedicija sir Richarda Greenvillea koji ostavlja u Croatoanu 15 ljudi. Kada 1588. onamo stiže John White, Indijanci mu sa žaljenjem dojavljuju da su svi doseljenici pomrli. White ostavlja 55 ljudi, uključujući žene i djecu, no kad se vratio 1590., nije zatekao nikoga, već samo na jednom hrastu urezano CRO, na drugom CROATOAN!! Nedaleko Mantea danas se mogu razgledati tragovi doseljeničke utvrde Fort Raleigh i područje pod šumom gdje su se vjerojatno nalazile nastambe i polja doseljenika.

Mnogi hrvatski i američki pisci raspravljali su o legendi prema kojoj su "Croatan Indijanci" koji su naselili najveći dio Sjeverne Karoline možda hrvatskog podrijetla.

Neki su stručnjaci pokušali upozoriti na sličnost između imena Croatan (ili Croatoan) i latinskog naziva Hrvat - Croata. Louis Adamic, Joseph S. Roucek i drugi spominjali su legende što su kružile po Dalmaciji o brodovima koji su u 16. stoljeću prevozili izbjeglice u Ameriku i nikad se nisu vratili.

Prema predajama, jedan ili više tih brodova nasukali su se na opasnoj obali današnje Sjeverne Karoline (North Carolina), a preživjeli su se brodolomci pomiješali s indijanskim stanovništvom i s vremenom prihvatili naziv Croatan. Prof. Roucek tvrdi da je "jedan hrvatski brod doplovio do prvog stalnog naselja u Americi" te je konačno "spasio cijelo naselje od uništenja". Adamic čak tvrdi da su prvi hrvatski doseljenici već bili u Americi "približno četiri desetljeća prije nesretnog pokušaja sir Waltera Raleigha da osnuje anglosaksonsku koloniju na otoku Roanokeu, u Sjevernoj Karolini".

Povjesničari nisu mogli riješiti zagonetku podrijetla djece "vrlo lijepe svijetlosmeđe kose", koju su engleski doseljenici prilikom svog dolaska pronašli među Indijancima. Druga engleska izvješća spominju legendu o nasukanim brodovima bijelih ljudi oko otoka Roanokea. Najvjerojatnije su se bijelci, stanovnici engleske tzv. izgubljene kolonije, stopili s prijateljski raspoloženim (Croatan) Indijancima.

Je li sličnost naziva Croatan i Croata slučajna?

To pitanje nikad nije riješeno. Možda su se neki dubrovački ili dalmatinski mornari nasukali blizu otoka Roanokea i konačno asimilirali s Indijancima te ih čak nazvali svojim imenom. Međutim, nema pouzdanih povijesnih dokaza te teorije pa je ne možemo prihvatiti kao povijesnu činjenicu. Ona i dalje ostaje zagonetka i legenda.

U Sjevernoj Karolini danas postoje mnogi toponimi koji označuju otoke, parkove, šume, općine, narode (indijance), područja čiji je korijen riječi upravo "Croato", npr: Croatamonge, Croatamung Island, Croatan Indians, Croatan Indian Park, Croatan National Forest, Croatan Sound, Croatan Township, Croatan Wildlife Area, Croatoan Island.

Čudno je da se kod nas jedna od najvećih misterija Amerike ne spominje niti dodatno istražuje kao možebitna povezanost s Hrvatima dok o bermudskom trokutu i sličnim pojavama često čitamo u raznim časopisima.

Nije li konačno vrijeme da saznamo nešto više o današnjim Croatoan indijancima u Americi i da li su njihovi preci imali veze s našim moreplovcima?

Izvor: http://konzervativni.blog.hr/2008/05/1624911377/tajna-croatoan-indijanaca.html

Postoji više teorija o njihovom porijeklu, najpopularnija je ona da su potomci Hatteras Indijanaca i kolonista (njih oko 120; među njima je navodno bilo i dubrovačkih pomoraca) koji su se 1587. naselili na otoku Roanoak. Otok leži pred obalom Sjeverne Karoline. Naselje u kojem su živjeli nazvano je 'Lost Colony' (Izgubljena kolonija) jer su stanovnici netragom nestali, vjerojatno su se priključili Indijancima i otišli. Mnogi današnji Lumbee imaju ista prezimena kao i nestali kolonisti. Prema Adolph Dialu, povjesničaru iz plemena Lumbee, Croatani i Englezi su sudjelovali u stvaranju današnjih Lumbee Indijanaca.

Riječ 'Croatan' dano je ovom plemenu prema napisu CRO koji je bio ucrtan na jednom drvetu. Druga je teorija da su Lumbee potomci Čerokija, Tuscarora i Istočnih Siouxa. Tijekom 1800-tih godina, Lumbee su bili nazivani imenom Croatan Indians jer su izgledali poput Indijanaca ali su živjeli poput bijelih naseljenika. Sjeverna Karolina im je dala poseban legalni status, uključujući i pravo da imaju svoje vlastite škole. Prva njihova škola 'Croatan Normal School' otvorena je 1887. u Pembroke-u u Sjevernoj Karolini. Danas je to 'Pembroke State University'.


Klikni za uvećani prikaz  

Danas su najveće samostalno pleme istočno od rijeke Mississippi, prema popisu iz 1990. bilo ih je 48.000. Oni čine najveću indijansku grupu bez rezervata i mnogi žive i rade od zemlje. Lumbee ili Croatan Indijancima odbijen je federalni status 'Indijanskog plemena' zbog visokog postotka miješane krvi, kako one iz drugih plemena tako i crnačke. Lumbee su naime bili poznati po tome što su pružali utočište izbjeglim crnačkim robovima. Lumbee su danas organizirani u više plemena, to su: Kaweah Indian Nation iz Sjeverne Karoline, pleme United Lumbee Nation of North Carolina and America. Ovdje treba napomenuti i da se ostaci Cheraw Indijanaca prodaju pod Croatane nazivavši sebe Lumbee Tribe of Cheraw Indians.

Henry Berry Lowrie nazivan "Indian Robin Hood", njihova poznata ličnost iz (1860-tih) ima među ovim narodom status narodnog heroja. Bio je kako kažu 'veliki bandit'. Njegova obitelj porijeklom iz Virginije bila je poznata po gradnji cesta. Njegovo ime danas nosi cesta Lowrie road u Sjevernoj Karolini.

Izvor: http://hr.wikipedia.org/wiki/Croatan

Vidi > http://www.lost-colony.com/disappearing.html


Klikni za uvećani prikaz  

There are very strong and convincing indications that even Marco Polo was a descendant of the Croats (Marko Pilich).

Many of the early European expeditions to the western shore of the Atlantic finished with shipwrecks. So was the case with some ships from Dubrovnik in the 16th century. It is interesting to mention that the Croatan Indians in the USA could possibly be the descendants of the saved Croatian crew, as authenticated by their name, brown hair, blue eyes and some of the words in their language. Two large islands appear on the Molineaux map of Virginia, USA (1599), with the names Croatoan and Croatamonge.

An American writer John Lawson in his 1714 chronicle wrote that among Croatan Indians of that time there was a legend of a 16th century shipwreck with mariners who saved themselves and stayed with Indians.

In attempts to find Walter Raleigh's Lost Colony inhabited by the British Empire in 1587 on the island of Roanoke (near the Croatoan island, North Carolina, USA), the searchers found a CRO carved in Roman letters on a tree in 1590. Another big tree had a bark peeled off, and carved on it in capital letters was the word CROATOAN.

Vidi > http://www.croatianhistory.net/etf/mornari.html

Vidi > http://digital.lib.ecu.edu/hakluyt/view.aspx?p=Croatoan&id=552

Vidi > http://usersites.horrorfind.com/home/horror/bedlambound/library/roanoke.html

Vidi > http://obavijesti.ca/0/showthread.php/6993-Tajna-quot-CROATOAN-quot-indijanaca!

Vidi > Posljednja Indijanka s Ognjene zemlje nosila je hrvatsko prezime
http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=1390.msg2766#msg2766
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!